TEST: Intel Core i5-8600K

Test Intel Core i5-8600K

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Intel har funnet sin magiske medisin

Prosessorkjempen slår tilbake med seks kjappe kjerner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse: prosessering

For testing av ren prosesseringskraft har vi tatt i bruk både syntetiske testprogrammer i form av AIDA64 og Cinebench, samt et par faktiske programmer: Handbrake og Blender.

Handbrake er et program som brukes til videokonvertering, mens Blender er en renderingsmotor.

Vi har også begynt å teste prosessoren med V-Ray Benchmark, og har nå fått ettertestet dette med et knippe utvalgte prosessorer.

For de andre testene nevner vi for ordens skyld at alle resultatene for Intel Core i7-6950X og Core i9-7900X er med Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 påslått.

Vi starter som vanlig med AIDA64 og en test som måler hvor god prosessoren er når det kommer til kryptering med AES (Advanced Encryption Standard).

Her vil både prosessorteknologi, SMT/Hyper-threading og flere kjerner være viktig.

Ryzens to «AES Units» og mange kjerner fører til at AMD feier alt annet av banen i denne testen. Av Intels prosessorer er det den foreløpige toppmodellen Core i9-7900X med ti kjerner som ligger best an. Men vi ser at de to ekstra kjernene hjelper på her, så Intel Core i5-8600K gjør det best av Intels entusiastprosessorer.

Så tar vi Handbrake, og her har vi brukt den samme testprosedyren som vi kjenner fra våre tester av bærbare og stasjonære PC-er. En DVD-film på om lag en times varighet konverteres med standardinnstillingene ned til 650 MB.

Her er det godt å ha mange kjerner, men det er ikke avgjørende – en høy klokkefrekvens er også viktig. Likevel må vi si at vi blir litt overrasket når Core i5-8600K også feier forbi den tikjernede Core i7-6950X til 17 000 kroner.

I denne testen er prosessoren nesten i klasse med AMD Threadripper 1920X med tolv kjerner og 24 tråder.

Cinebench er et annet program som har vært med oss en stund. Her er det rendering av et bilde som gjelder, og programmet gir oss muligheten til å måle ytelsen både med alt den har av krefter og med kun én enkelttrådet prosessorkjerne i drift.

Akkurat dette siste er jo et poeng ettersom det slett ikke er alle programmer eller operativsystemoppgaver som benytter seg av Hyper-threading eller alle tilgjengelige kjerner – det kan godt være at den helst kjører på én eller to fremfor fire, åtte eller seksten.

Her får vi et mer edruelig resultat med alle kjerner og tråder i sving, og det viser seg altså at vårt testobjekts seks kjerner slår forgjengernes fire kjerner og Hyper-threading.

Men AMD-modellene med seks og åtte kjerner (12 og 16 tråder) holder seg fremdeles et stykke foran.

Med kun én kjerne i bruk er det dog Intel-modellene med de raskere klokkefrekvensene som tar teten, men Core i5-8600K gjør likevel en god figur.

Vi har også tatt med Geekbench 3. Dette er nok en test som gir oss ytelsen med både én og alle kjerner i arbeid.

Her har vi dessverre ikke med resultater fra Haswell-E og Broadwell-E, ettersom dette programmet fikk problemer under Windows 10 på vår testrigg. Uansett ser vi at Core i5-8600K igjen kommer langt opp med enkeltkjernet kjøring, og plasserer seg som forventet når alle kjernene kan jobbe.

Blender er en test der gratisprogrammet Blender brukes til å rendere et av de mindre snille dyrene fra animasjonsfilmen Big Buck Bunny. Her er det naturlig nok om å gjøre å bli ferdig så fort som mulig.

Dette er også en disiplin der både mange kjerner og høy klokkefrekvens er viktig, og igjen ser vi at Core i5-8600K ikke akkurat ser seg selv som «bare» en Core i5.

Det siste testløpet vårt er med V-Ray Benchmark. Rendringsmotoren V-Ray kan mer eller mindre betraktes som en industristandard og brukes i alt fra film til arkitektur.

Her har vi et litt begrenset utvalg enn så lenge, men vi ser igjen at Core i5-8600K sniker seg forbi Kaby Lake-flaggskipet Core i7-7700K.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen