TEST: Intel Core i3 4340

Test Intel Core i3 4340

(Bilde: Sindre Eldøy - Hardware.no)

Denne Haswell-prosessoren burde vært billigere

Den har lite krutt og koster mye penger.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Intel lanserte tidligere i sommer sin nyeste prosessorarkitektur kalt Haswell. Dette er produsentens fjerde generasjon i serien av Core-prosessorer, som siden første generasjon har sørget for Intel har hatt et solid overtak på AMD når det gjelder prosessorytelse.

Vi har tidligere testet folkemodellene Core i7 4770K og Core i5 4670K, som begge leverer svært god ytelse til en overkommelig prislapp. For noen uker tilbake testet vi også den billigste Haswell-modellen kalt Pentium G3320, som viste overraskende mye muskler i forhold til den hyggelige prislappen på 400 kroner.

Intel Core i3 4340Foto: Intel

I dag er det en ny budsjettsmodell som ligger på testbenken. Modellnavnet er Core i3 4340, og den er Intels kraftigste prosessor med to kjerner.

Øverst i budsjettsklassen

Intels Haswell-prosessorer er delt inn i fire kategorier. Helt på bunn finner vi Pentium-serien, som er tiltenkt deg som ønsker å bruke minst mulig penger. Intel Core i3 huser produsentens budsjettmodeller, Core i5 plasserer seg i mellomsegmentet, mens Core i7-modellene har de kraftigste og dyreste modellene. Dagens testprosessor er er den kraftigste Core i3-modellen, som forteller oss at du bør få en prosessor med grei ytelse til en hyggelig prislapp.

Intel Core i3 4340 skiller seg fra lillebrødrene i Pentium-serien ved å ha høyere arbeidsfrekvenser, en megabyte mer L3-minne og Hyper Threading-teknologi som gjør at hver prosessorkjerne kan håndtere to samtidige oppgaver. Den har dessuten eget instruksjonssett for AES-håndtering.

Beveger vi oss opp i Core i5-serien dobles antall kjerner, finner  vi enda mer L3-cache og Turbo-teknologi. For fire kjerner og HT-teknologi må vi helt opp til entusiastprosessorene i Core i7-serien, som igjen kan rutte med enda mer L3-cache og høyere arbeidsfrekvenser.

Ingen modeller i Core i3-serien støtter overklokking. Har du planer om overklokking, er folkefavoritten Core i5 4670K billigste Haswell-modellen som støtter dette.

To kjerner

Intel Core i3 4340 er utstyrt med to prosessorkjerner som opererer med en arbeidsfrekvens på 3,6 GHz. Prosessoren er videre utstyrt med 4 MB L3-cahce, er produsert med 22 nm-teknikk, og skal ha et maksimalt strømforbruk på 54 watt.

Dagens testprosessor er utstyrt med grafikkløsningen Intel HD 4600 – den samme som vi finner i dyrere Haswell-prosessorer. Denne kan skilte med arbeidsfrekvenser opp til 1150 MHz, og kan låne opptil 1 GB fra maskinens systemminne. Grafikkløsningen er kraftig nok for multimediabruk og enkel spilling, men har du planer om tung spilling må du belage deg på et dedikert skjermkort.

  Intel Pentium G3220 Intel Core i3 4340
Sokkel LGA1150 LGA1150
Teknologi 22 nm 22 nm
Standard
frekvens
3 GHz 3,6 GHz
Antall kjerner / tråder 2 / 2 2 / 4
Integrert grafikk Intel HD Graphics Intel HD 4600
GPU-frekvens 1100 MHz 1150 MHz
L3-Cache 3 MB 4 MB
Åpen multiplikator Nei Nei
TDP 53 W 54 W

Bli med til neste side, så ser vi på strømforbruket »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen