TEST: HyperX Predator, OCZ RD400 og Samsung 950 Pro

Test HyperX Predator, OCZ RD400 og Samsung 950 Pro

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Tre små og kjappe SSD-er i test

Vi har sett nærmere på HyperX Predator, OCZ RD400 og Samsung 950 Pro.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Et hett tema

Den beskjedne størrelsen er utvilsomt en av fordelene ved de nye SSD-pinnene. Men når stadig flere transistorer skal dyttes inn på stadig mindre plass, kan gjerne høy varmeutvikling bli et problem – i hvert fall under unormal hard jobbing.

Dette var det OCZs programvare «SSD Utility» som kunne fortelle oss. Den lille advarselen som plutselig dukket opp på skjermen under en anstrengende test førte så prompte til nærmere undersøkelser.

Med relativt liten overflateytelse å skryte av, er det ingen tvil om at disse raske SSD-ene foretrekker et luftig miljø. Det viste seg også at den varmeledende skumputa (heat pad) OCZ hadde plassert mellom HHHL-adapteren og selve SSD-en ikke bare var der for pynt.

Luft er viktig. Spesielt for denne tassen. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Vi hadde nemlig plukket SSD-en av adapteren og montert det direkte på en av M.2-kontaktene på hovedkortet. På sin lune plass mellom de vanlige PCI Express-sporene er det lite luftsirkulasjon å snakke om, spesielt med tanke på at vi benytter oss av en åpen testbenk uten vifter og luftgjennomstrømming som i et godt ventilert kabinett.

Men samtidig hadde vi heller ingen grafikkort eller andre blokkerende komponenter rundt, og vi vet da godt at langt fra alle kabinetter og konfigurasjoner kan by på god lufting jevnt over.

Adapter en fordel

Gjennom et par e-poster med vår kontakt mot OCZ ble vi faktisk opplyst om at dersom du kun kjøper SSD-pinnen, altså uten adapter, følger det med en slik varmeledende skumpute i tilfelle produsenten ikke hadde lagt til rette for en annen kjøleløsning.

Vi fikk derfor vite at det kunne være smart å bruke puta som satt på adapteren (den er enkel å ta av) hvis vi heller ønsket å benytte M.2-kontakten på hovedkortet.

Det var jo en fin tanke, men M.2-kontakten på hovedkortet vårt sitter såpass høyt at den blå skumputa ikke er tykk nok – den får da kun kontakt med SSD-en og lufta, som betyr at den ikke gjør noe særlig nytte for seg. Det fikk vi bekreftet ved å kikke på temperaturmålingene vi gjorde med programmet AIDA64.

OCZ RD400 på adapteren. Den varmeledende skumputa er lyseblå. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Når uvirksom, altså «idle», hadde denne SSD-en en temperatur på 58 grader Celsius. Festet til adapteren var tilsvarende temperatur på 43 grader – altså en forskjell på hele femten grader. I vår testrigg var det ingen tvil om at RD400 trivdes best i adapteren.

Den var for øvrig ikke den eneste SSD-en som trivdes bedre med mer luft. Samsung 950 Pro holdt 47 grader montert på hovedkortet, mens vi noterte kun 38 grader for HyperX Predator. Så lot vi 950 Pro låne OCZs adapter, og fikk da 36 grader. Plassert i sin egen HHHL-adapter kunne HyperX Predator melde om 29 grader og klarvær hele helgen.

Setter ned farten

En høy temperatur er i og for seg ikke nødvendigvis noe stort problem – det finnes moderne elektronikk som tåler varme ganske så godt. I tillegg er det mulig for produsentene å sette opp en temperaturgrense der SSD-en setter ned farten for å unngå potensielle skader.

DTT, slik Samsung ser det. Foto: Samsung

«Throttling», som det også heter på engelsk, er ikke akkurat noe nytt. Vi kjenner dette godt fra moderne prosessorer og grafikkort. Elektronikken passer da på seg selv, slik at ikke urutinerte brukere plutselig sitter der med svidde komponenter.

Når OCZs programvare melder om for høy temperatur, har SSD-en nådd 75 grader. Da setter den også ned farten en smule. Tilsvarende programvare for Samsung – kalt Samsung Magician – sier ikke fra, men Samsungs hjemmesider for 950 Pro kan fortelle om «Dynamic Thermal Throttling Protection technology». Den fungerer på samme måte, og slår også inn rundt 75 grader Celsius.

De aller fleste vanlige brukere vil ikke trenge å tenke noe særlig på dette. De høyere temperaturene fikk vi kun framprovosert under de mest intensive testene, og da kun når SSD-ene satt montert på hovedkortet der luftemulighetene er labre.

Men det kan jo være noe å tenke på dersom du liker tung diskbruk og har en varm PC med dårlig sirkulasjon. Det er jo heller ikke alle som har anledning til bruke en HHHL-adapter eller montere en ekstra vifte til å blåse på SSD-en. Noen Mini-ITX-hovedkort har for eksempel M.2-kontakten på baksiden av hovedkortet for å spare plass, og der kan det være dårlig med luftgjennomstrømming.

I slike tilfeller vil alle SSD-er kunne presses opp i uanstendig høye temperaturer der hastigheten senkes. Forskjellen er at diskene som fra før er varmest, også vil nå det punktet først. I et slikt miljø vil med andre ord OCZ RD400 sette på bremsene før Samsung 950 Pro.

HHHL-adapteren til HyperX Predator har en liten varmeledende pute nærmest M.2-kontakten. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For HyperX Predator har vi ikke klart å finne noe offisielt om senket hastighet, men i likhet med OCZ har de festet en liten varmeledende pute på HHHL-adapteren. Således er Kingston klar over at varme kan være et problem, og da er det sannsynlig at denne også har en lignende teknologi.

Men siden denne SSD-en har en lavere uvirksomtemperatur enn både RD400 og 950 Pro, vil den igjen takle høy belastning enda lenger før temperaturen blir så høy at farten eventuelt senkes.

Ingen fare

At disken setter ned farten kan altså være uheldig, men nødvendig for å unngå kritiske temperaturer. Ved vanlig bruk vil dette normalt sett heller ikke skje – det skal i hvert fall ikke være hverdagskost eller noe vanlige brukere vil legge merke til. Med mindre du da har installert programvare som fanger opp dette.

Når det gjelder OCZ RD400, som altså er den heiteste SSD-en av de tre SSD-ene, har vi fått forsikringer om at selv om den av og til skulle nå «taket» på 75 grader, skal det overhodet ikke være farlig for SSD-en.

Og det er jo hele poenget – hastigheten settes ned før det blir så varmt at skade oppstår.

Varme vil heller ikke påvirke garantien i noen som helst grad, så skulle den mot formodning ta kvelden vil det uansett være dekket av garantiordningen, som jo er på fem år.

Til konklusjonen >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen