Denne lille dekoderen er den beste vi hittil har testet.

Test Altibox-dekoder 2017 – Huawei Q22

Denne lille dekoderen er den beste vi hittil har testet. (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Altibox' nye dekoder viser at fremtiden ligger i skyen

Kaster ut både tuner og harddisk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sjansen for at du må skru på en dekoder når du skal se TV er stor. I en årrekke har disse boksene tjenestegjort som servitør for innholdet du liker å se, og mange har i tillegg muligheten til å ta opp det du ikke rekker å se direktesendt. 

Disse opptakerne er en proprietær løsning hvor en godt kryptert harddisk tar i mot og lagrer innholdet du vil bevare. Slik har det vært i en årrekke, men dette vil nå Altibox til livs.

Les også: Tre tegn på at dekoderen snart er død »

Som første TV-distributør kutter Altibox ut dekodere med egne tunere og satser på en ren nettbasert tjeneste. Den nye dekoderen kjører Android, og fungerer egentlig bare som en tynnklient for strømming av innhold. Dermed kan de også integrere rene nett-tjenester som HBO i det tradisjonelle TV-grensesnittet.

Huawei Q22

CPU: Quad-core 64-bit high-performance ARM Cortex A53
GPU: High-performance multi-core GPU Mali T720
Minnetype: DDR3/3L/4
Maks oppløsning: 4K 3840 x 2160 piksler
Maks bilder per sekund: 60
Kodestøtte: H.265/HVEC, H264, VP9
Audio-støtte: MPEG L1/L2,Dolby Digital/Dolby Digital Plus etc.

 

En del av et nytt konsept 

Den nye dekoderen er en del av et nytt konsept fra Altibox, og rulles ut i tiden som kommer. Konseptet går under navnet «Nye Altibox TV», og består i første omgang av to ulike pakkeløsninger: Standard eller Pluss. 

Disse pakkene kommer med dekoder og TV-kanaler, der det er Pluss-pakken som har flest antall kanaler. I tillegg bundles pakkene med bredbånd. Her starter hastighetene på 300/300 Mbit/s for Standard- og 500/500 for Pluss-pakken. 

Det nye konseptet har også godt med kapasitet for dem som er flere i husstanden. Her kan fem strømmer med 4K-oppløsning kjøres samtidig. Begge pakkene gir deg opptaksmuligheter. 

Prisene for pakkene er veiledende som følger, men kan variere på grunn av lokale avtaler hos distributørene. 

 • Standard: fra 999 kroner pr måned
 • Pluss: fra 1499 kroner per måned
Huawei Q22 er en liten og kompakt dekoder.
Huawei Q22 er en liten og kompakt dekoder. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Liten, men kraftig

 

Altibox' nye dekoder er laget av kinesiske Huawei, og den er liten. Det betyr at den er plasseringsvennlig, med gode gummiføtter som gjør at den står stabilt – og takket være en fjernkontroll som bruker Bluetooth-teknologi, er du heller ikke avhengig av at dekoderen plasseres slik at du kan se den. Så lenge den er innenfor rekkevidde.

Vi testet ulike avstander, og uansett hvor vi beveget oss innenfor noen meter fungerte fjernkontrollen som den skulle. Kontrollen er lang og smal, men ligger godt i hånden, og har i tillegg meget god respons i knappene. 

Selve dekoderen er som nevnt liten, og den er helt stillegående. Selv om den er kraftig nok til å takle 4K med 60 bilder i sekundet med HDR. 

Les også: – Derfor er HDR den største nyheten siden TV-en fikk farger »

På baksiden finner du de fleste tilkoblingene du måtte trenge.
På baksiden finner du de fleste tilkoblingene du måtte trenge. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Baksiden har de tilkoblingene du trenger, hvor du har to USB-porter å velge blant, én HDMI, kablet nettverk, analog lydutgang og én optisk lydutgang. Dekoderen er godkjent av Dolby, slik at du kan kjøre på med surround-lyd om filmen eller programmet du ser har det. På siden av dekoderen har du dessuten en micro-SD-minnekortleser. USB-portene er ment for fremtidige tjenester, og er ikke aktivert per i dag. 

Dekoderen har også en fysisk av/på-knapp på baksiden, slik at du kan skru enheten helt av dersom du ikke liker at ting står i standby-modus.  

500 timer opptak og offline-mulighet

Den nye dekoderen bruker skyen som kilde for å samle opptakene du gjør. Og med dette følger det noen fordeler. Blant annet er det ingen fysiske begrensninger på hvor mange programmer og filmer du kan ta opp samtidig, siden dekoderen kun er en tynnklient uten behov for flere tunere innebygget. 

Fjernkontrollen som følger med har gode og responsive knapper.
Fjernkontrollen som følger med har gode og responsive knapper. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

I utgangspunktet har du 500 timer med plass til rådighet, noe som bør holde i massevis for de aller fleste av oss. Skulle det mot formodning skorte på kapasiteten, kan du betale ekstra for å kunne lagre mer. 

En annen fordel du får ved å lagre opptakene dine i skyen er at du kan laste ned og lagre opptakene dine lokalt på mobil eller nettbrett. Litt på den samme måten som offline-modusen du finner på strømmetjenester som Netflix og Viaplay. 

I øyeblikket er denne tjenesten noe bugget, i form av at nedlastingen tar lang tid, men dette er noe selskapet jobber med å forbedre i skrivende stund. Vi fikk likevel lastet ned noe etter hvert på mobilen, og kvaliteten var det ingenting å utsette på. 

Det nye konseptet vil også fungere på den nyeste versjonen av Apple TV, men dette er ikke på plass i skrivende stund. 

Les også: Slik fikk vi mer lagringsplass i dekoderen fra Canal Digital »

Sjekk hvor rask den nye dekoderen faktisk er

Overraskende kjapp

Det spesielle med Huawei-dekoderen til Altibox er at det er en tynnklient. Altså sender den kun forespørsler til større systemer som er lokalisert hos Altibox, så da skulle man kanskje tro at responsen ville være litt treg siden kommunikasjonen kun går over nettet. Men nei. Overhodet ikke. 

Selskapet har lenge levd av å levere fiber, og til oppgaver som dette er denne teknologien en ypperlig plattform. 

Kanalskiftene går lynhurtig, raskere enn selv de kjappeste dekoderne med flere tunere. Idet du trykker på kanalskift-knappen lastes ny grafikk inn, og et lite blunk senere er bildet og lyden i gang. 

Om vi skal sette fingeren på noe så er det at systemet er litt tregt til å laste inn programguiden sammenlignet med resten av funksjonene. Det er fortsatt langt fra plagsomt tregt, men det tar et sekund eller to å hente opp neste side når du blar deg nedover listene – som viser sendeskjema til seks og seks kanaler av gangen. 

Meget brukervennlig 

Selve hovedmenyen er ryddig og enkel å finne frem i.
Selve hovedmenyen er ryddig og enkel å finne frem i. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dekoderen er rask, og samtidig er brukergrensesnittet enkelt å bruke. Resultatet er en dekoder som er noe av det aller beste på markedet. 

I bunnen ligger plattformen Android, hvor Altibox har lagt til sin egen løsning, som for eksempel grafikken. Ved at de går for denne plattformen åpnes mulighetene for flere funksjoner. Per i dag er blant annet HBO lagt inn i menyen, og det er teoretisk ikke noe i veien for å legge til andre ting som for eksempel spill. 

Siden dekoderen ikke har noen form for skjerm på seg, er alt basert på informasjon direkte på TV-skjermen. Når du ser på en kanal kan du for eksempel trykke venstre piltast på fjernkontrollen for å få opp kanallisten. 

Vi har sansen for informasjonsboksen som hentes frem. Her finner du mange nyttige funksjoner.
Vi har sansen for informasjonsboksen som hentes frem. Her finner du mange nyttige funksjoner. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne kommer frem i venstre bildekant, og her får du logoene til de ulike kanalene samt informasjon om hva som sendes på kanalen du markerer. Vil du vite mer om programmet eller filmen som vises, kan du trykke deg videre. 

Da deles bildet i to, hvor programmet du ser på flyttes til den venstre siden av skjermen, mens den høyre fylles med informasjon om hva du ser på, hvor mange episoder du har tilgang til, antall sesonger, opptaksmuligheter, start forfra-funksjon og en knapp for å legge programmet til favorittene dine. 

Vi liker godt denne boksen, spesielt det at du får listet opp flere episoder og sesonger, dersom det er tilgjengelig. 

Bildekvalitet

Når det kommer til bildekvalitet så er denne av ypperste klasse. Her har vi allerede god erfaring med for eksempel Canal Digitals nye parabol-dekoder, og Altibox sin nye sky-dekoder er slettes ikke noe dårligere.

Kanallisten lastes lynkjapt inn, og når du markere de ulike kanalene ser du hva som sendes og hva som kommer.
Kanallisten lastes lynkjapt inn, og når du markere de ulike kanalene ser du hva som sendes og hva som kommer. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selskapet viderefører det innholdsleverandørene serverer, altså er det ikke begrenset noe på båndbredden. Ergo er det ingen komprimering utover det leverandørene selv legger på videosignalet. 

Denne dekoderen er, som vi allerede har vært inne på, en kraftplugg. Innmaten er kraftig nok til å gi deg 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet og et utvidet dynamisk område (HDR). Altså kan den forsyne selv de mest kresne av dagens TV-er. 

Samtidig er lyden god. Dekoderen er godkjent av Dolby, og gir deg med gode muligheter for å få ut surroundlyd via en egnet forsterker. Du kan hente ut signalene via enten HDMI eller optisk, og dekoderen har ingen problemer med for eksempel forsinkelse. 

Konklusjon

Etter vår mening gir Altibox dagens dekodere god grunn til å skjelve i buksene. For dette er en meget fremtidsrettet enhet som løser sine oppgaver på en mesterlig måte – og som ikke minst kan ha flere muligheter å by på. 

Kombinasjonen av Android-plattformen og det lynende raske fibernettet til Altibox gjør at denne dekoderen vil ha en lang fartstid før den er avleggs. I teorien kan selskapet hente inn enda flere funksjoner enn de som allerede er på plass. 

En av de store fordelene til denne løsningen er at all lagring foregår i skyen. Det gir for deg som forbruker god fleksibilitet – så lenge du har tilgang på nett. Gjør du for eksempel opptak via dekoderen kan du laste ned disse lokalt på mobiler og nettbrett. Dog er denne nedlastingen for treg i øyeblikket, men Altibox bedyrer at dette skal bli løst. 

Altibox' nye dekoder får uten tvil et Anbefalt-stempel av oss.
Altibox' nye dekoder får uten tvil et Anbefalt-stempel av oss. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Responsen er noe av det vi var skeptisk til på forhånd. Men den tvilen ble elegant feid til side av en lynrask dekoder som i tillegg er noe av det bedre vi har testet på brukervennlighet. 

Samtidig er dekoderen kraftig nok til å mate selv de mest kresne TV-ene på markedet med 4K-oppløsning, 60 bilder i sekundet og HDR - når dette kommer på plass.  

Skal vi sette fingeren på noe, så må det være at den elektroniske programguiden lastes en del tregere enn alt annet. Den er ikke veldig treg, men med denne like raskt som resten, vil brukeropplevelsen være komplett. 

Alt i alt har vi stor sans for Altibox' nye dekoder. Den er fremtidsrettet, rask og fleksibel, og er uten tvil et Anbefalt-stempel verdig. 


9.5/10
Imponerende

Huawei Altibox Q22

"Altibox viser med sin nye dekoder at tradisjonelle harddisker er en saga blott"

Fordeler

 • Meget kjapp i bruk
 • Liten og plasseringsvennlig
 • Bruker Bluetooth til kommunisere med fjernkontrollen
 • Android-plattformen åpner for mange muligheter
 • Skylagring
 • Mulighet til å hente ned opptak fra skyen på andre enheter som mobil og nettbrett
 • Meget god bildekvalitet
 • Støtter Dolby-lydformater

Ting å tenke på

 • Program-guiden laster tregere enn andre funksjoner

Huawei Altibox Q22

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen