TEST: Huawei P20 Pro

Test Huawei P20 Pro

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

P20 Pro rykker forbi iPhone X og Galaxy S9

Design, kamera og eviglang batteritid i en oppdatert mobil - Huawei har hoppet opp til den gjeveste divisjonen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Husker du for mange år siden da Huawei slapp modellen U8230 Social? Vi kunne konstatere at det lille, hvite såpestykket i plast var svakere utstyrt enn sine konkurrenter, men også at den bare kostet 2000 kroner og dermed var mye billigere.

Huawei lager ikke lenger såpestykker i plast, og i dag betraktes gjerne mobiltelefoner fra rundt 5000 kroner og ned som, om ikke billige, så i hvert fall noenlunde rimelige.

Da Huawei kom til Norge var påstanden at de ikke hadde lyst til å konkurrere med de store og dyre gutta. Mange kjerner og haugevis av gigabyte RAM var ikke for dem, ble vi som skulle teste gjerne fortalt.

Vi spoler frem til 2018 og Huaweis svar på egen tiltale; P20 Pro.

Stort mer motsatt av egne påstander om å ikke sysle med high end blir det ikke. For dette er telefonen som har som målsetning å knabbe tronen fra storheter som Apple iPhone X og Samsung Galaxy S9. Begge telefoner i prisklassen mellom 9000 og 13 000 kroner.

P20 Pro, den raffeste modellen i serien og den vi tester her, koster 8500 kroner, og sniker seg dermed såvidt under billigste blad S9 i pris. Vel, vanligvis, iallfall.

P20 og P20 Pro mot Samsung

Under ser du hvordan spesifikasjonene på P20 og P20 Pro ser ut sammenliknet med Galaxy S9 fra Samsung.

  P20 P20 Pro Galaxy S9
Skjerm      
Type OLED OLED Super AMOLED
Størrelse 5,8  tommer 6,1 tommer 5,8 tommer
Oppløsning 2244 x 1080 2244 x 1080 2960 x 1440
       
Dimensjoner 14,9 x 7,08 x 0,76 cm 15,5 x 7,39 x 0,78 cm 14,77 x 6,87 x 0,85 cm
Vekt 165 gram 180 gram 163 gram
       
Maskinvare      
Prosessor Kirin 970 Kirin 970 Exynos 9810 Octa
Kjerner 8 8 8
Høytytende kj. 4 [+4 C A53] 4 [+4 C A53] 4@2,7 GHz (+4@1,7 GHz)
GPU Mali G71 MP12 Mali G71 MP12 Mali G72 MP18
       
RAM 4 GB 6 GB 4 GB
Lagring 128 GB 128 GB 64 GB
Minnekort Nei Nei Ja
       
Kamera      
Oppløsning 12 MP + 20 MP [S/H] 40 MP + 8 MP RGB, + 20 MP S/H 12 MP
Glass f/1.8 + f/1.6 f/1.8 + f/1.6 f/1.5 - f/2.4
Fokus PDAF PDAF PDAF, Dual Pixel
Stabilisert (OiS)   Ja Ja
Selfie 24 MP, f/2.0 24 MP, f/2.0 8 MP, f/1.7
       
Batteri 3400 mAh 4000 mAh 3000 mAh
Hurtiglading Ja (4,5V 5A "Super") Ja (4,5V 5A "Super") Ja
Trådløs lading Nei Nei Ja
Vanntett Nei (IP53) Ja (IP67) Ja (IP68)
Kan brukes som PC   Ja, USB-C til HDMI Ja, Dex Station
       
Pris 6500 kr 8500 kr 8800 kr

Det hører egentlig med i tabellen at den tusen kroner dyrere Galaxy S9+-modellen har mer RAM, litt større skjerm og batteri og et ekstra kamera på baksiden. Forøvrig er den lik lillebror som er med i oversikten.

Men det viktigste finner du uansett ikke i denne tabellen, og det lar seg vanskelig representere i tekst. Det handler naturligvis om design og kamera.

Sjekk flere av bildene vi tok med Huawei P20 Pro her »

Sprek design

Denne fargekombinasjonen er det ingen annen mobil som byr på. For noen vil kanskje P20 Pro bli i største laget - iPhone X, til høyre, er litt mer kompakt. Men den har også dårligere kamera og mindre batteri. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Med tre kamera på baksiden og en gradert farging fra blått til lilla ser P20 Pro mildt sagt iøynefallende ut. Den mest uvanlige fargen av de tre du kan kjøpe ser kanskje aller mest ut som fargebrytningene som kan oppstå når solen skinner på en vannpytt med olje i.

Hvis du ikke liker det fullt så uvanlig kan du kjøpe P20 Pro i en metallisk blå utgave eller du kan være skikkelig kjedelig og gå for den svarte.

Langs sidene av telefonen har den en metallramme med store høyttalergriller i bånn og en midtplassert USB-C-tilkobling. Forsiden av telefonen er så godt som rammeløs på tre av fire kanter. Øverst har den en liten busslomme som det har blitt populært å diskutere, og nederst har den rundt en halv centimeter skjermramme som også rommer fingerleseren. Det er litt trangt for fingerleseren, men man blir fort vant til hvor den er.

Telefonen er forresten også tett nok til å tåle godt norsk dritvær. IP67-sertifisering betyr at den skulle kunne klare seg en halvtime under halvannen meter vann.

Det er muligens delte meninger om et par aspekter ved designen her. Kameratutene har litt skarpe vinkler i kantene, og glassbaksiden på denne mobilen er helt ekstremt glatt. Det skal neppe bli mye glattere enn dette før mobilen risikerer å falle av planeten Jorden.

Tidenes kameramobil

Kameraet i P20 Pro byr på helt fabelaktig bildekvalitet. Hver gang. Av flere hundre bilder tatt i testperioden kan de uskarpe telles på én hånd. Det er høyst uvanlig, selv fra svindyre toppmodeller. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ved å inkludere hele tre kamera på baksiden av telefonen, der det heftigste både har ekstrem oppløsning på 40 megapiksler, stor størrelse på brikken og optisk stabilisering av Leica-optikken foran, har Huawei laget en telefon det er en sann fryd å ta bilder med.

Programvaren i kombinasjon med et 20 megapikslers svart-hvitt-kamera og et 8 megapikslers zoom-kamera gir deg nær selvsagt gode bilder. Men det aller viktigste er at den gir deg selvtillit når du tar bildene.

Det er spesielt i mørket at P20 Pro-kameraet skinner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

P20 Pro spytter så godt som aldri ut dårlige bilder og du behøver ikke å være fotomester for å ta gode bilder. Du må kanskje bytte til nattmodus for å få mest ut av kameraet etter mørkets frembrudd, men mer avansert enn det trenger det ikke å være. Du kan trygt gå lange omveier rundt proff-modusens mange innstillinger. Hvis du vil, da. For som med et enkelt systemkamera er det fullt mulig å vokse med mulighetene denne telefonen gir.

Og det er dessuten på sin plass å nevnte at for alle mobilprodusenter som har sammenliknet produktene sine med store systemkamera, er det først her de påstandene begynner å gi mening. Å si at mobilen som allround-kamera er «fremme» eller ferdig med sin reise er selvfølgelig tidlig - det finnes fortsatt omstendigheter som ikke er optimale for P20 Pro.

Men det gjør også meget god nytte i dagslys. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men det finnes nær sagt ingen omstendigheter den ikke kan håndtere på godt til akseptabelt vis. Og det er en prestasjon i seg selv. De fleste av oss måler gjerne kjapt opp en fotomulighet for å se om det i det hele tatt er noen vits i å plukke frem mobilkameraet. Det er den prosessen P20 Pro lar oss slippe.

Littegranne malurt er det plass til når begeret bugner såpass av godsaker. Den går i hovedsak ut på at telefonen kan være treg eller upresis til å velge automatiske fotoprogram. Den kan oppfatte alt fra planter via katter og andre dyr til blå himmel. Den justerer automatisk egenskapene for disse bildene, og resultatene blir vanligvis gode.

De blir ikke dårlige uten optimaliserte kamerainnstillinger heller, men kameraappen hadde føltes et ørlite knepp mer fullendt om den var kjapp og stabil på akkurat disse tingene. Men her er vi nede på flisespikknivå i en total som er overveldende positiv.

Noen av bildene vi tok i testperioden ser du spredt rundt denne tekstbiten. Flere kan du se i bildegalleriet nederst.

Slippes med nyeste Android

P20 Pro er akkurat som de par siste Mate-modellene ekstremt kjapp og fin i bruk. Hvis brukeropplevelsen holder seg, slik den har gjort for Mate-mobilene vil den være omtrent like kjapp om ett år. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det mases hele tiden om Android-versjoner. Heldigvis er det ikke et mas P20 Pro trenger å forholde seg så veldig til. Den leveres med Android 8.1 som er foreløpig nyeste utgave av Googles operativsystem. Oppå det ligger Huawei EMUI, og som alltid med tilpassede menyer er dette en løsning det er delte meninger om.

I min bok er tilpassede menyer en bra ting så lenge de ikke gjør telefonen irriterende treg å bruke, rotete eller bare er der som kosmetikk. Heldigvis er svaret tre rungende «nei» på de vilkårene for EMUI i P20 Pro. Menyene er kjappe så lenge maskinvaren er god, og det er den her. De er også ryddige nok, selv om de er mer omfattende enn Android-menyer flest, og de har funksjoner du ikke finner andre steder.

Et eksempel på slik funksjonalitet som Huawei har hatt med seg lenge er muligheten til å la mobilen skru seg av og på basert på tid. Dette er en skikkelig urfunksjon som kan spores tilbake til noen av de tidligste mobiltelefonene, så som Benefons modeller på nittitallet, men den har i stor grad blitt borte fra smarttelefonene på denne siden av tusenårsskiftet.

Smartkontroll-appen er en fjernkontroll som funger med IR-senderen øverst på telefonen. Igjen en mobilfarsott som kom og forsvant fra mobilmarkedet for noen år siden. Huaweis app er ikke særlig god, men det finnes flere apper som utnytter maskinvaren godt hvis du trenger en god universalfjernkontroll som alltid er i lommen.

Fersk og oppdatert, men med forbehold

En blå variant kan avhengig av lyset se nærmere grønn ut, som her. I tillegg finnes det en svart utgave av telefonen. Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no

At denne telefonen kommer med Android 8.1 er ikke nødvendigvis noen garanti for at den holdes oppdatert jevnlig. Men som obligatorisk er støtter den Project Treble, som kort fortalt betyr at drivere og programvare for maskinvaren er standardisert. Dermed kan nye oppdateringer mer eller mindre «plugges» rett inn. I teorien burde det ikke være mye i veien for å bytte programvare mellom en Galaxy S9 og en P20 Pro, selv om selskapene neppe vil tillate slik helligbrøde. I praksis betyr det forhåpentligvis raskere oppdateringer.

Løsningen for sømløse oppdateringer, altså at de installeres i bakgrunnen, er ikke på plass her. Den har vi så langt bare sett i Sonys Xperia XZ2. Det er i og for seg greit at den ikke er med, for selv om 128 gigabyte er ganske stor innebygget lagringsplass er det ikke plass for minnekort her. Og denne funksjonen krever at en del plass må stå tilgjengelig til enhver tid, og ville altså spist av den totale lagringsmengden på telefonen.

Busslommekomplekset

Du kan velge å skjule busslommen i toppen av skjermen. Da avrundes hjørnene og den lille sensorleppen blir nesten usynlig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En funksjon Huawei selv er skikkelig stolt av, og forteller om litt i overkant ofte, er den som skjuler busslommen øverst på skjermen. Du vet, det lille søkket som kamera og høyttaler er plassert i. Det kan nemlig skjules ved at mobilen gjør skjermområdet rundt helt mørkt, noe som er enkelt når skjermen er en OLED-variant som kan bli helt svart.

Nå er det strengt tatt det største problemet med denne lommen at den likner litt på skjermhakket Apple har i sin iPhone X, som strengt tatt i sin tur likner på hakket Andy Rubins Essential Phone hadde øverst i sin skjerm. Her handler det nok mer om et malplassert inntrykk av kopisme enn reelle ulemper.

Men hvis du virkelig ikke liker å ha litt skjerm på hver side av mobilhøyttaleren kan du få områdene til å se svarte ut.

Jeg får vel også nevne at de fleste telefoner med liknende søkk, iPhone X inkludert, titt og ofte skjuler dem i ulike sammenhenger. Eksempelvis ved filmtitting, og også Apples spinndyre iPhone har OLED-skjerm slik at søkket da fortoner seg som helt borte vekk.

Målt ytelse

På innsiden av P20 Pro finner du en Kirin 970-brikke fra HiSilicon, som er Huaweis selveide brikkeprodusent. Det er også seks gigabyte RAM her, og uten at det påvirker ytelsen så veldig, med mindre du spør Apple, får du også et stort batteri på 4000 mAh. I korte trekk - mellom den blanke baksiden og skjermen har P20 Pro veldig mye til felles med Mate 10 Pro fra i fjor høst. Det er også synlig i ytelsestestene:

Farger: Gul - Snapdragon 845, grønn - Snapdragon 835, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, blå - ulike produsentbrikkesett som Apple Ax-brikkene, Samsung Exynos eller HiSilicon Kirin.

Bedre stereolyd rett fra høyttalerne

Huawei bygger inn en del spesialfunksjoner i EMUI-menyene sine, og Microsoft-oversetteren er ett av få, men nyttige, tillegg fra andre utviklere enn Huawei. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei har de siste årene jukset til stereolyd på forsiden av telefonene sine. Og det gjør de fortsatt, men de har blitt en del flinkere til å jukse. Der den veike topphøyttaleren strengt tatt bare har fylt ut lydbildet litt, er det nå betydelig mer brukbart som serielyd i nøden. Det er også støtte for Dolby Atmos her, slik det er i Samsungs Galaxy S9, men det gir ikke noen mer realistisk følelse av kringlyd her enn i Samsungs modell. Det gjør lydfeltet foran deg litt større, og av og til høres det ut som om lydeffektene kommer mot deg fra sidene.

Men den kommer aldri bakfra slik ekte kringlyd får til.

Lyden har blitt bedre, men dette er et punkt Apple og HTC har regjert på lenge, og Samsung hoppet opp i toppklassen med S9-modellen sin for litt siden. Dette er ett av få punkter Huawei må ta til takke med noe mindre enn en pallplassering på med P20 Pro.

... men mini-jacken er fortsatt vekk

Hodetelefonkontakten er en slags levende død funksjon på mobiler i dag. De koreanske toppmodellene fra LG og Samsung har dem, mens for mange andre mobilprodusenter er hodetelefonkontakten på vei ut av de dyreste modellene. Og P20 Pro mangler i likhet med Mate 10 Pro denne kontakten. Men du får med en enkel overgang til mini-jack, og et sett forholdsvis enkle plastørepropper.

En liten særhet med øreproppene er at de faktisk har innebygget lydkort i kabelen, mens overgangen ikke har det. Jeg hadde foretrukket at det var omvendt; en god overgang fra USB-C til hodetelefoner med forsterker og lydkort bygget inn kan være nyttig i mange sammenhenger.

Uansett - Huawei har lagt ved nok tilbehør til at du sannsynligvis klarer deg selv om den gamle kontakten er vekk.

P20 Pro har lekker skjerm og som alltid forsøker de fargerike bakgrunnsbildene å underbygge det. Du kan velge om du vil ha alle appene utover hjemmeskjermene eller om du vil ha tradisjonell appskuff på mobilen, slik jeg har valgt her. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Stor og flott skjerm

Med 6,1 tommer OLED-skjerm har du masse plass til å se serier eller spille spill. Skjermen har HDR-støtte og fungerer godt med Netflix-titlene som har slik støtte på plass. Det ene lille trikset jeg gjerne skulle sett Huawei klare er å lage HDR av eldre innhold, slik siste generasjon toppmodell fra Sony og Samsungs tre siste toppmodeller har gjort. Det er tross alt eldre serier og filmer det er mest av, selv om utvalget HDR-innhold blir stadig bedre.

Oppløsningen her er lavere enn i de mest ekstreme mobilskjermene, men det er ikke særlig merkbart før du eventuelt putter mobilen i en VR-brille. I praksis er den full-HD og litt til, siden dette er en litt høyere skjerm enn de vanlige bredskjermvariantene.

Bluetooth-trøbbel ...?

Det kan være litt vanskelig å få treningsklokker som ikke bruker Googles Wear-app til å fungere skikkelig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi har fått noen henvendelser om Bluetooth-funksjonene i Mate 10 Pro fra Huawei, som denne mobilen har mye til felles med. Derfor er det ekstra interessant å sjekke hvordan ståa er.

Kort forklart er den noenlunde grei, men med et litt irriterende unntak. Vi får til å koble opp og synkronisere alt vi har av utstyr. Og det er en del som har blitt prøvd på P20 Pro.

Her er noe av utstyret som har vært koblet til:

  • Sony WH-1000XM2
  • Bose QC35
  • B&O Play H9i
  • Toyota Bluetooth-mottaker (bil)
  • Volkswagen Bluetooth-mottaker (bil)
  • Samsung Gear S3
  • FitBit Ionic
  • Nokia Steel HR

Men hverken FitBit Ionic eller Nokia Steel HR får til å varsle om tekstmeldinger og andre «småvarsler» på telefonen. Begge varsler om anrop og synkroniserer bevegelses- og søvndata. Vær dessuten obs på at det er klabbete å få varslinger fra begge varianter til å virke, og du må manuelt sjekke såvel strømstyringstillatelser som varslingstillatelser for FitBit-appen eller Health Mate-appen. Sannsynligvis gjelder dette også for andre synkroniseringsapper som skal gjøre det samme.

Kombinasjonen av Android 8-innstillinger og FitBit-innstillinger gjør det ekstremt kronglete å sette opp en FitBit mot P20 Pro, men etter litt krangling ble det liv i alle funksjonene. Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Vil du ha absolutt alle meldinger overført til håndleddet bør du bruke en Wear-basert treningsdings, eksempelvis en av Gear-klokkene fra Samsung, som altså bruker Google-appen på telefonen selv om klokkemenyene er basert på Samsungs egne Tizen-menyer.

Oppdatert: Etter litt mer tukling viste det seg også mulig å få FitBit til å varsle om meldinger. Det er særdeles mange brytere og innstillinger både fra Huawei, Google - gjennom Android 8.1 og FitBit-appen selv. Men etter å ha tuklet med de fleste av dem renner varslene plutselig uhindret gjennom til også FitBits produkter.

Det skal også sies at i Bluetooth-land er det ofte trøbbel med fabrikkmonterte håndfriløsninger i bil. Her klarer P20 Pro seg helt problemfritt, og det har den gjort med de andre lyddingsene vi har koblet til også.

P20 Pro er oppdatert flere ganger i testperioden med gradvis forberdret programvare. Vi har kontaktet Huawei om problemene og blitt lovet at problemene skal testes og eventuelt fikses hvis de klarer å gjenskape dem.

Som telefon

P20 Pro er tett og tåler å bli utsatt for uvær eller snø. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

P20 Pro leveres med Swiftkey som tastatur. Det er ett av de mest kjente skjermtastaturene, men det er også fryktelig omfattende. Det maser litt om at du skal logge inn innledningvis, men er ellers forholdsvis stillferdig av seg sammenliknet med de dårligste løsningene.

Hvis du som meg er en vanetaster som går alle på nervene med enorm utenomfaglig tekstproduksjon oppnår du sannsynligvis det enklere med Googles Gboard-tastatur som kan lastes ned gratis fra Play.

Telefonen kobler seg forøvrig uten problemer opp til tale over 4G (VoLTE) og tale over WiFi (VoWiFi). Sistnevnte må du aktivere selv.

Telefonen gir forresten en advarsel som sier at du ikke kan ringe nødanrop med VoWiFi på. Denne meldingen har vi også snublet i med enkelte andre Huawei-produkter, og ved tidligere spørsmål til Telenor om meldingen har vi fått beskjed om at VoWiFi ikke skal gjøre det umulig å ringe nødnummer.

Vi avventer tilsvarende bekreftelse fra Telenor for denne spesifikke telefonen, og siden det er best å være på den sikre siden om akkurat dette, anbefaler vi at du lar VoWiFi stå av på P20 Pro, slik bryteren er i utgangspunktet.

Eventuelt at du aktiverer det målrettet i forkant av steder du kan komme til å trenge funksjonaliteten, eksempelvis på steder uten mobildekning men med WiFi.

Lading og batterid

Det følger med en kraftig hurtiglader med P20 Pro og på rundt en halvtime har du mer enn en dags mobilbruk på «tanken». Løsningen er den samme som var å finne i Mate 10 Pro, der den også kom med sertifisering av tyske TUV. Kanskje ikke så dumt, en drøy mobilsesong etter Samsungs i overkant heite Galaxy Note 7.

Huawei har ekstremt kjapp lading i toppmodellene sine, men hopper over trådløs lading som store deler av mobilbransjen forøvrig har gått for.

Det digre batteriet på 4000 mAh gjør forresten P20 Pro til en liten evighetsmaskin. Det er 1000 mAh mer enn minste Galaxy S9 har, og 500 mer enn den største plus-modellen har. Og oppå det er Huawei svært flinke til å få mye ut av batteriene sine. Lad annenhver dag, eller til og med hver tredje hvis du ikke sjekker mobilen hele tiden.

Testbilder fra P20 Pro

At P20 Pro er så vanvittig god til å fange akkurat det du ser uten at du trenger å være kameraekspert er en hel liten mobilrevolusjon. Her er det to ulike toner gatelys som er fanget i en flere sekunder lang eksponering. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Det er spesielt i mørket at P20 Pro-kameraet skinner. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
dav (Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no)
bsh (Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no)
fbtmdn (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
btfmdn (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
cof (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
dav (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
jhdr (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
cof (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Men det gjør også meget god nytte i dagslys. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
jhdr (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
cof (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
oznor (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
cof (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
dav (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
sdr (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
cof (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
oznor (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
ptr (Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen