TEST: Huawei P Smart

Test Huawei P Smart

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Stor og fin skjerm, og den koster bare 2500 kroner

Men Huawei P Smart har noen ulemper.

Huawei P Smart er en rimelig og pen liten telefontass med tilnærmet rammeløs skjerm. Du får kjøpt den fra rundt 2500 kroner, og det kanskje største trekkplasteret er at telefonen er oppdatert med Android 8 fra første stund.

Det er ikke så vanlig for telefoner et godt stykke ned på prisstigen.

Dette er sammendraget av testen. Les hele testen av P Smart på side 2 »

Svært god å bruke

Huawei P Smart

Størrelse: 15,01 x 7,21 x 0,75 cm
Vekt: 165 gram
Skjerm: 5,65 tommer
Maskinvare: HiSilicon Kirin 659, åtte kjerner, 4x Cortex A53@2,36 GHz + 4x Cortex A53@1,7 GHz, Mali-T830 MP2 GPU, 3 GB RAM
Lagringsplass: 32 GB, plass for Micro-SD
Operativsystem: Android 8.0
Teknologi: 
Kamera: 13 + 2 MP, AF, Bokeh-effekt
Batteri: 3000 mAh
Pris:  2500 kroner (Sjekk billigste pris på Prisjakt.no) Annonselenke

Og Android 8 gjør da også sitt for at dette faktisk er en ganske så god telefon å bruke. Den er ikke utstyrt med noe kraftverk under panseret, men den er likevel kvikk og god. Du slipper stort sett å vente på P Smart.

Selv om telefonen oppleves som kompakt, er skjermen stor nok, med sine 5,85 tommer. Den har god bildekvalitet, til tross for den blir litt blass når du ser på den fra siden. Men en fordel som veier tyngre er at den ikke samler på fingermerker og skitt ved hver anledning, og det den likevel får med seg er lett å tørke av i lommer eller på bukseben.

Designmessig ser denne telefonen forholdsvis elegant ut. To blanke striper bryter i fargen som dekker baksiden, enten telefonen er svart, blå eller hvit. Designet er pent å se på, men kanskje kunne utførelsen vært bittelitt tightere. Det er såvidt synlige nivåforskjeller i sømmene her, uten at det er noen stor katastrofe. Du skal se ganske hardt på den for å legge merke til dem.

Kameraet er middels

P Smart er en pen telefon til prisen, og den leveres med oppdatert Android rett ut av esken, men det skuffer at den ikke kan vise Netflix i HD. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som vanlig på Huawei-utstyr; to store kameraøyne i toppen. Disse kan gi deg portrettmodus og slike ting som denne mobilprodusenten er kjent for. Men hovedfunksjonen er viktigere enn ekstrafunksjoner, og P Smart faller litt gjennom på akkurat det. Det er en del støy i bildene, og bevegelsesuskarphet har lett for å melde seg.

Hvis du er forsiktig når du tar bildene skal det ikke mye til å få greie bilder fra P Smart, men man bør gjerne gi den et par forsøk for å være sikker. Selv i godt lys.

Se alle bildene vi tok med Huawei P Smart på side 2 »

Denne telefonen er naturlig nok ikke utstyrt med det siste nye på alle fronter. Da hadde den blitt vesentlig dyrere. Men ett av disse punktene vi kanskje skulle ønsket oss oppdatert, er USB-kontakten i bånn. Her er det fortsatt Micro-USB som gjelder. USB-C-kontakt og eventuell hurtiglading må du se etter andre steder.

Varer lenge på en lading

Bildene P Smart tar er ofte greie, men den sliter fort når lyset dempes. Det finnes telefoner som tar vesentlig bedre bilder enn dette i samme prisklasse, men da får du ikke den heldekkende skjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men på den positive siden, P Smart får forholdsvis god batteritid ut av en lading, selv om batteriet ikke er like stort som på de andre tilnærmet rammeløse mobilene fra Huawei. Sannsynligvis er årsaken så enkel som at Android 8 ikke tillater apper å bruke like mye strøm i bakgrunnen som de fikk under tidligere versjoner.

Ellers er programvaren her forholdsvis ren for skrot. Vår modell kom med en del Gameloft-titler forinstallert, men typisk er ikke disse å finne på salgseksemplarene her i Norge. Skulle de likevel være der kan de enkelt fjernes helt fra telefonen.

En ganske stor irritasjon ved Huawei P Smart er at den ikke har god nok støtte for kryptering av video. Det betyr at tjenester som Netflix og Amazon ikke vil virke i HD-kvalitet på denne telefonen, og da er jo den store full-HD-skjermen litt bortkastet. Etter å ha sjekket dette med Huawei får vi beskjed om at dette er en begrensning som ligger i maskinvaren til P Smart et sted.

Alt i alt er dette en god telefon som gir deg forholdsvis mye for pengene - spesielt på designfronten. Men med et forholdsvis svakt kamera og manglende støtte for Netflix i HD finnes det bedre valg der ute. Den er pent bygget i gode materialer, men selve finishen på telefonen kunne også vært hakket kvassere.

Se flere bilder av Huawei P Smart på side 2 »

Hvis du ikke setter design høyest får du mer for pengene andre steder. Men P Smart kan være et godt alternativ for deg som setter design høyest og ikke er så opptatt av videostrømming på farten.

Gode alternativ til Huawei P Smart

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Raskere og med bedre kamera

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Moto G5 Plus nærmer seg slutten av sin tid på markedet, men er fortsatt en meget god telefon med tilnærmet ren Android. Det er rett nok Android 7 som leveres med her, men kameraet er i særklasse bra for denne prisklassen og telefonen er rask og fin ellers. Mye telefon for pengene, men hvis du er på jakt etter iøynefallende design må du se et annet sted.

HTC U11 Life 32GB

Ren Android og god design

HTC U11 Life 32GB

HTCs U11 Life koster rundt 700 kroner mer enn Huawei P Smart, men den har på mange måter alt man ønsker i en rimelig og god mobil. Du får ren Android med raske oppdateringer i Android One-programmet, du får en flott design i metall og blank og forholdsvis slitesterk polykarbonat - og telefonen er vanntett. Her er det forholdsvis lite å klage på, foruten at hodetelefonkontakten mangler, hvis du er opptatt av det. Gode hodetelefoner får du med i esken.

Motorola Moto X4 64GB

Flott design og mye lagringsplass

Motorola Moto X4 64GB

Den vanntette Moto X4 er flott å bruke, har nesten ren Android og et utmerket dobbelt kamera på baksiden der hovedkameraet gjør en svært god jobb. Bakside i glass og ramme i metall gjør dette til en pen, men knuselig telefon. Skjermen er også god, selv om den heller ikke her dekker hele forsiden av telefonen. Prismessig startet denne på rundt 4000 kroner, men nå ligger den altså på rimelige 3000 kroner. Betraktelig nærmere P Smarts område enn der den begynte, altså.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Huaweis mobilutvalg kan være litt kronglete å finne frem i av og til, og den nye P Smart-modellen gjør det tilsynelatende ikke enklere. Tassen vi snakker om koster bare rundt 2500 kroner og for den prisen byr den på stor og flott skjerm, nesten uten rammer. Resten av telefonen er dekket av metall.

Allerede ved første møte kan man slå fast at telefonene man får for denne prisen i 2018 er noe helt annet enn det vi ble tilbudt for bare et par år siden. Ikke bare har hastigheten og spesifikasjonene gått opp, men det samme har byggekvalitet og designfokus. Så la oss se litt nærmere på den rimelige helskjermtelefonen med det uvanlige navnet.

Telefonen likner en god del på Mate 10 Lite som vi allerede har testet. Maskinvaren på innsiden likner, siden prosessoren er den samme, men du får litt mindre RAM og halvparten av lagringsplassen. Her får du imidlertid Android 8 fra første stund, og det er en ganske stor fordel i så rimelige telefoner som dette.

Det kan være nyttig å stoppe opp for å se litt på forskjellene mellom Huawei-modellene med helskjermdesign, eller Full View Display, som de kaller det.

  P Smart Mate 10 Lite Mate 10 Pro
Skjerm      
Type IPS LCD IPS LCD OLED
Størrelse 5,65 tommer 6 tommer 6 tommer
Oppløsning 2160 x 1080 2160 x 1080 2160 x 1080
       
Maskinvare      
Prosessor Kirin 659 Kirin 659 Kirin 970
Kjerner 8 8 8
GPU Mali T830 MP2 Mali T830 MP2 Mali G72 MP12
RAM 3 GB 4 GB 6 GB
Lagring 32 GB 64 GB 128 GB
       
Kamera      
Oppløsning 13 + 2 MP 16 + 2 MP 12 + 20 MP
Glass   f/2.2 f/1.6
Selfie 8 MP, f/2.0 5 MP, f/2.2 8 MP, f/2.0
       
Strøm      
Batteri 3000 mAh 3340 mAh 4000 mAh
Trådløs Nei Nei Nei
Hurtiglading Nei Nei Ja
Kontakt Micro-USB Micro-USB USB-C
Pris 2500 kroner 3000 kroner 8000 kroner
       
Mini-jack Ja Ja Nei
       
Testet   Les testen her Les testen her
Micro-USB-kontakten fortsetter å dukke opp i rimelige modeller. Men forhåpentligvis er markedet helt over på USB-C i løpet av forholdsvis kort tid, slik at perioden vi må ha med oss ulike kabeltyper på tur går mot slutten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er åpenbart stor forskjell fra de to rimeligste bladene og opp til den dyreste, men så langt er det slik Huaweis mobilutvalg med kompakte skjermrammer ser ut. En fornying av toppmodellene i P-serien er ventet, så antakeligvis blir det litt mer sammenheng i utvalget om ikke så veldig lenge.

Noen forskjeller finner vi også mellom de to billigste modellene, selv om de er forholdsvis små. Et magrere batteri i P Smart, lavere kameraoppløsning og halve lagringsplassen er stort sett det hele. Men all den stund Mate 10 Lite foreløpig ikke har noe bekreftet oppdateringstidspunkt til Android 8, er nok dét den viktigste fordelen P Smart kan skilte med.

Ålreit skjerm med ålreit belegg som gjør at den ikke samler fingeravtrykk like heftig som mange av de rimeligere mobilene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For deg som synes denne testen er litt kort skyldes det enkelt og greit at dette er den tredje Huawei-modellen vi tester med Full View-skjerm. Gå til testene av Mate 10 Pro og Mate 10 Lite for å få vite mer om hvordan det er å bruke disse telefonene, ettersom programvare og funksjoner har mye til felles.

Ålreit skjerm som ikke samler skitt

Hvis du har brukt en av Huaweis telefoner med Android 8 og siste utgave av menysystemet EMUI er det meste likt. Stort sett er også P Smart rask nok, men av og til stopper menyene litt opp. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen blir også litt mindre når du går fra Mate 10 Lite til P Smart. Kvalitetsmessig er det en helt ålreit skjerm med grei lysstyrke. Det eneste som tydeliggjør at dette ikke er en veldig påkostet skjerm er litt svak innsynsvinkel.

Det kan forresten legges til at det er skikkelig bra oleofobisk belegg på denne skjermen sammenliknet med på mange rimeligere mobiler. Det betyr kort og greit at den ikke samler på fingeravtrykk som tørker og setter seg fast. Den oppfører seg slik sett akkurat som toppmodellene gjør. Her er det mye slurv i de nedre prisklassene.

Rett nok er 2500 kroner ganske langt fra det aller billigste på markedet, men vi har merket at enkelte telefoner også til denne prisen har vært tilnærmet umulige å gjøre rene så fort fingermerkene har fått sette seg.

Her får du full styring over varslinger. Når en app irriterer deg med irrelevante varslinger kan du bare trekke varslingsboksen litt mot venstre i nedtrekksmenyen. Et tannhjul lar deg velge om du vil se varslinger fra appen igjen, og hvis appen er nylig oppdatert og følger Googles anbefalinger vil du kunne velge hvilke varslinger du ønsker basert på type. Du kan for eksempel velge mellom flere ulike varsler fra Googles egen Gmail-app, dersom du ikke er interessert i alt den har å fortelle.

Målt ytelse

Men Android 8-funksjoner er ikke den eneste fordelen P Smart byr på. Den er også merkbart kvikkere i responsen enn sin litt bedre spesifiserte storebror. Igjen ligger nok mye i nettopp den nye programvaren.

Den målte ytelsen her er faktisk også en del bedre enn i Mate 10 Lite, selv om maskinvaren i bånn er omtrent like kraftig. Det har blitt borte en gigabyte RAM på veien ned til P Smart, men det er først og fremst systembrikken som påvirker ytelse, og den er den samme i de to modellene. Her later det altså til at man får en del mer ut av de samme komponentene.

Men vær obs på at når Mate 10 Lite tar igjen programvaren på P Smart vil dette antakeligvis utjevne seg, og den ekstra RAM og lagring gjør den litt mer fremtidssikker enn P Smart.

En helt ålreit telefon

Rimelige telefoner med Android 8 er det ikke fryktelig mange av, så her skårer P Smart sterkt. Det skal likevel sies at siste sikkerhetsoppdatering er fra desember. Funksjonsmessig er det litt mer sparsomt her enn på dyrere Huawei-modeller, men den smarte timer-funksjonen for av- og påslåing er likevel med. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

P Smart har god nok batteritid, selv om det finnes telefoner der ute som varer lenger. Vi anslår halvannen til to dagers brukstid, eller en evighet i hvilemodus takket være god strømstyring i Android 8.

En ulempe vi tar med er mangel på støtte for hurtiglading. Det er litt bingo om du får det i denne prisklassen, men for deg som er opptatt av å være koblet opp så mye som mulig har en halvtimes opplading som varer ut dagen udiskutable fordeler. Huawei P Smart lader sånn noenlunde raskt til ikke å ha hurtiglading. Men hvis du bare har en halvtime på deg, må du belage deg på å finne et støpsel igjen i løpet av relativt få timer.

Samtalemessig er P Smart en helt fin telefon å bruke. Den kobler kjapt opp til tale over 4G uten å spørre deg, mens du må aktivere tale over WiFi manuelt. Mobilen advarer imidlertid om at nødsamtaler ikke vil fungere så lenge du er innenfor det trådløse nettets dekning.

Det er en litt upresis måte å informere på. For det som slutter å virke over WiFi Tale er posisjonering av deg som mobilbruker. Med andre ord; du må si fra til nødetaten hvor du er. Men du kan fortsatt ringe etter hjelp.

Både på WiFi eller med tale over 4G kobler telefonen lynkjapt opp og byr på god samtalekvalitet.

En rekke skjerminnstillinger og oppløsning såvidt over full-HD er kjekt å ha, og til Youtube og slike sysler fungerer det bra. Men uten å kvalifisere for Widevine Level 1 får du ikke spilt Netflix i HD-kvalitet på denne telefonen. For noen vil litt av poenget med en såpass god skjerm forsvinne på dette punktet, mens andre klarer seg med korte Youtube-klipp på telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tastaturet som følger med telefonen er Huaweis vanlige Swiftkey-variant, som vi synes er litt i overkant omfattende funksjonsmessig. Heldigvis er det enkelt å bytte ut. Se for eksempel etter Google Gboard i appbutikken hvis du ønsker deg noe litt enklere.

Som underholder

Dette er ikke noe multimediemonster av en mobil. Men den har nok av futt til å funke fint som videoskjerm og spillmaskin for enklere spill på farten.

En liten ulempe med denne telefonen er at den ikke støtter øverste nivå videokryptering. Det betyr at selv om telefonen har full-HD-skjerm, kan den i likhet med OnePlus 5-telefonene den gang de kom ikke spille av HD-materiale fra mange av de store tjenestene, så som Netflix og Amazon Prime.

Etter å ha sjekket dette med Huawei får vi beskjed om at dette er en begrensning som ligger i maskinvaren til P Smart et sted.. Samtidig er det en forholdsvis liten skjerm, og med grei hastighet og bufring kan SD-materiale se helt greit ut på den. Å spille av HD-innhold er imidlertid absolutt en funksjon som er ønskelig på en telefon som ellers er så kapabel, så et lite trekk blir det.

Skjermen er ellers fin til både serietitting og Youtube.

Musikkstrømming fungerer omtrent slik som du venter, og her er det også en vanlig hodetelefonkontakt i bånn, slik at du slipper å bytte til trådløst eller USB-C-basert utstyr.

På den annen side; flere og flere rimelige telefoner får USB-C-kontakt, og for ladingens del er det en ulempe at det mangler. Byttet til USB-C tar fortsatt litt tid, og i mellomtiden må vi drasse på flere ulike kabler.

Men bildekvaliteten, da?

To kamera, det ene på 13 megapiksler, og det andre på to. Det funker greit i godt dagslys, men ikke så godt i skumring. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kamerakvaliteten er der kostnadsskvisen pleier å ramme i rimeligere telefoner. Og den er dessverre merkbar her. Det er et 13 megapikslers hovedkamera med et hjelpekamera på 2 megapiksler på baksiden.

Det beste jeg kan si om bildene denne telefonen tar er at de er greie nok. Det blir ofte i overkant mye støy her, og bevegelsesuskarpheter kan melde seg selv i svært god belysning.

Akkurat her er det dessverre en divisjonsforskjell på P Smart og Mate 10 Lite, der sistnevnte er betydelig bedre. Verdt å ta med er at den beskrev vi som litt middels på kamerafronten da telefonen kom, men så kostet den også 4000 kroner den gang. Det gjør den ikke lenger. Den drøye 500-lappen opp fra P Smart til Mate 10 Lite er verdt det om du er opptatt av å ta litt bilder med telefonen.

Testbilder fra P Smart ser du under.

Gå til side

6.5/10
Helt greit

Huawei P Smart 32GB

"P Smart er en rimelig telefon med god design og enkelte irriterende ulemper."

Fordeler

  • Android 8 i rimelig telefon
  • Nær rammeløs skjerm
  • Bygget i metall
  • God batteritid
  • Forholdsvis god brukeropplevelse

Ting å tenke på

  • Ingen Netflix i HD
  • Svakt kamera
  • Finishen kunne vært bedre
  • Ikke like rask alltid

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen