MediaPad M3 Lite er nokså lik iPad 9,7, men er den også like god?

Test Huawei MediaPad M3 Lite vs iPad 9,7

MediaPad M3 Lite er nokså lik iPad 9,7, men er den også like god? (Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

DUELL: Billigste iPad eller billig Huawei-brett?

Vi har testet – og ble overrasket på flere måter.

Det har blitt betydelig færre nye nettbrettlanseringer de siste årene, sammenlignet med tiden da «alle» skulle ha en fjøl liggende og slenge.

Likevel har vi fått testet et knippe interessante modeller de siste årene:

I dag føyer altså Huawei MediaPad M3 Lite seg inn i denne rekken, med gunstig pris og tilsynelatende svært mye å by på. Men kan det hevde seg blant alle konkurrentene?

For å finne ut dét har vi valgt ut Apples «vanlige» iPad som målestokk, et brett som ikke gjør så mye ut av seg men som faktisk gir deg alt du trenger får å få en utmerket nettbrettopplevelse. Som vi konkluderte i testen: «Dette er iPaden for alle som har en gammel iPad som har begynt å bli altfor treg å bruke.»

Men kanskje kan MediaPad M3 Lite gjøre samme nytten?

Design - bygget i metall begge to – men ikke like mye

iPad og MediaPad M3 Lite er ikke to nettbrett man umiddelbart ville kategorisert i samme klasse. Det de to brettene har mest til felles, er muligens byggematerialene – i alle fall tilsynelatende. I likhet med iPad har MediaPad M3 Lite metall rundt hele fremsiden, med blankfreste metallkanter både her og mot baksiden. 

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Baksiden ønsker gjerne også å være av metall, men greier ikke helt å skjule at det her er snakk om en plastimitasjon – ganske likt det vi har sett fra Huawei tidligere. Dette i motsetning til Apple, som benytter ett sammenhengende stykke metall til både ramme og bakside. 

MediaPaden virker likevel velbygget, og har lite giv i konstruksjonen tross plasten bak. Selv om såpass mye plast svekker premium-inntrykket en del, har det også et par fordeler. Eksempelvis vil plasten være langt mer motstandsdyktig mot små bulker enn aluminium, den gjør brettet lettere og sørger også for at M3 Lite er mer behagelig å holde i.

Utradisjonelt skjermformat

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

I fronten på MediaPad har vi skjermen, en 10,1 tommer stor IPS LCD-variant med det noe utradisjonelle skjermformatet 16:10. Vi skriver «utradisjonelt» først og fremst fordi nettbrett som regel har operert med enten 16:9 (de fleste Android-brett) eller 4:3 (iPad).

16:10-formatet blir altså en slags mellomting mellom 16:9 og 4:3. Vi skulle gjerne sagt at du dermed fikk det beste fra to verdener, men det blir mest av alt litt... merkelig. Ikke er det optimalt for nettsider, og du får sorte streker i topp og bunn ved visning av video.

Dette er i seg selv ikke et uoverkommelig problem, men det faktum at fingeravtrykksleseren er plassert på langsiden er verre, gitt at brettet størsteparten av håndholdt brukstid vil befinne seg i stående format. At strøm- og volumknappene er på høyresiden er enda mer forvirrende, siden i alle fall undertegnede naturlig vender denne siden ned under bruk. Resultatet? Mye febrilsk leting etter knapper, plutselige volumhopp og utilsiktet avslått skjerm.

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med dét sagt, så er knappene i metall og fine å bruke. I landskapsmodus er det dessuten en mer naturlig plassering, selv om vi fortsatt ville foretrukket å ha fingeravtrykksleseren på kortsiden også her. 

Leseren kan for øvrig ikke trykkes ned, men en langt berøring sender deg fortsatt hjem. En kort berøring tar deg ett steg tilbake, og et sveip over knappen henter frem appveksleren. Enkelt og intuitivt, synes vi – og langt bedre enn løsningen eksempelvis Motorola opererer med.

Rent estetisk er imidlertid M3 Lite et pent lite nettbrett, som ikke umiddelbart inngir den samme billigfølelsen mange andre «Lite»-produkter tradisjonelt har gjort. 

Ytelse og programvare – Huaweis sedvanlige tilpasninger, men...

Ser vi forbi det ytre og inn mot selve brukeropplevelsen, er det Huaweis velkjente EMUI-løsning som møter oss – her i versjon 5.1. Dét betyr samtidig at du må se langt etter Android 8.0 Oreo, sannsynligvis for alltid. Her er det Android 7.0 Nougat som regjerer, og vi ville ikke satt store penger på at du vil få noen større oppdateringer i et såpass billig og proprietært brett.

  Foto: Skjermdump/kollasj

Med dét sagt, så er forskjellene mellom Android 7.0 og 8.0 mindre enn mellom tidligere versjonsnumre – og førstnevnte er stadig et toppmoderne og flott operativsystem. 

Verre har det tradisjonelt vært når spesielt kinesiske produsenter som Huawei putter tunge grensesnitt på toppen av Android. Spesielt tydelig blir dette på litt svakere maskinvare, og, vel, Snapdragon 435-brikken M3 Lite er utstyrt med er helt ærlig ikke spesielt kraftig.

Dette merkes innimellom i vanlig navigering, der brettet plutselig «hikker» og trenger et sekund ekstra på å hente frem vinduet du skal ha tak i. 

M3 Lite oppfører seg likevel for det meste helt greit (om enn litt tregt) gitt maskinvaren – noe de tre gigabytene med minne sannsynligvis også må ta sin del av æren for. Der brettet virkelig sliter litt, er ved tyngre 3D-spill på høyere innstillinger. At grafikken sliter med å henge kan vi også lese tydelig ut av ytelsestallene under:

At SlingShot Extreme-tallene er skuffende er ingen overraskelse, men at gapet mellom iPaden og M3 Lite er så enormt også i nær sagt alle de andre målingene er absolutt verdt å merke seg.

I dag merkes dette kun ved at brettet er merkbart tregere enn iPad-en i bruk, men i fremtiden vil du kunne møte på seriøse begrensninger i møte med nye apper og tyngre oppgaver. Spesielt kritisk blir det når vi tar med i regningen at du neppe vil få de helt store programvareoppdateringene heller – noe Apples produkter gjerne får i både tre og fire år etter lansering.

Mange Huaweis-spesifikke apper

Huawei har sitt eget system med innslag av vanlig Android (som appveksleren), og noen genuint nyttige ting, som ryddeverktøyet. Foto: Skjermdump/kollasj

Huawei er flinke til å levere Android som ligger langt fra det grensesnittet Google selv har definert, og i EMUI finner du eksempelvis ingen appskuff. Som hos en iPad ligger dermed alle appene rett på hjemskjermene.

Og apper er det en del av. Foruten de 15 Google-appene (!) leverer Huawei totalt 23 egne apper med i brettet – hvorav 14 finnes i en mappe kalt «Tools». Det skal riktig nok sies at et par av disse er knyttet til brettets SIM-kortstøtte (yay!), men det er fortsatt noe i overkant for vår smak.

Mye av dette kan også være nyttig, men spesielt i et nettbrett med kun 32 GB innebygget lagring er det litt unødvendig å pepre menysystemet med unødvendigheter.

Med dét sagt, så har selvsagt også iPad mye innebygget som du ikke får fjernet. Forskjellen er mest at Apples brett har langt mer krutt å rutte med, og apputvalget virker mye mer gjennomtenkt og «riktig».

Underholdning – Fortreffelig lyd til prisen

Både iPad og MediaPad M3 Lite har skjermer pårundt 10 tommer, i henholdsvis 4:3- og 16:10-format. Oppløsningen på iPad-en er imidlertid en god del høyere enn i Huaweis brett, og panelet i sin helhet er dessuten både mer fargesprakende, mer lyssterkt og, ja, bedre. Ikke det at det er noen pine å se på de 1 920 x 1 200 pikslene i M3 Lite heller, altså – men det er en klar vinner her.

På lydsiden stiller det seg imidlertid ganske annerledes. Der iPad har høyttalere utelukkende i bunnen, har Huawei utstyrt M3 Lite med hele fire høyttalere – én i hvert hjørne. Lydkvaliteten er absolutt akseptabel, selv om diskanten ikke holder seg i trøya på høyere volum.

Apropos det siste – volumet blir høyt. Mellomtonene er stort sett gode helt opp på full pinne, og resultatet er en riktig så fornøyelig opplevelse ved eksempelvis filmtitting. iPad kan rett og slett ikke konkurrere på dette punktet, og hadde nok nytt godt av lydløsningen du finner i eksempelvis iPad Pro-serien.

Hodetelefoninngangen lever også videre i MediaPad, noe alle med et par dyre, kablede hodetelefoner vil sette pris på.

Ikke Netflix i HD

M3 Lite har finfin skjerm, men null Netflix i HD. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Skjønt, seeropplevelsen burde jo strengt tatt matche lydopplevelsen – og her er det ikke alltid M3 Lite leverer. Ikke fordi skjermen er spesielt dårlig, men fordi sikkerhetsnivået på kryptering av høyoppløst innhold er for lavt.

Dette er det mange billige Huawei-modeller som har hatt problemer med, og så også her. Netflix vil dermed ikke kjøre i noe mer enn 480p-oppløsning på M3 Lite, og også andre apper kan ha problemer. 480p-kvaliteten er tydelig oppskalert, så resultatet er ikke veldig ille – men det er så fryktelig unødvendig med en slik begrensning når alt Huawei hadde trengt å gjøre var å laste opp en liten sikkerhetsoppdatering. 

Apples iPad har selvsagt ikke disse problemene, og kan dessuten vise innhold i enda høyere oppløsning enn 1080p. Dermed er det ingen tvil om vinneren her – spesielt tatt i betraktning at også spillytelsen i Apples brett er lysår foran M3 Lite.

Kamera – Ingen höjdare fra noen av partene

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

La oss være ærlige: kameraene på nettbrett er nok noen av det mest forsømte bildeknipserne i verden. Og dét er jo ikke så veldig overraskende, all den tid mobiler ofte har både bedre og mer tilgjengelige kameraer enn nettbrettene. Likevel har altså nettbrett kamera, og kanskje – om det er godt nok – så er det verdt å bruke det i ny og ne uansett?

Om det er veldig bra sikrer det i alle fall gnistrende kvalitet på selfiene nevøen på fem år la igjen, de artige bildene av katta og blinkskuddene av utsynet fra sofaen, sant? Vel, sannheten er at nær sagt ingen nettbrett har spesielt gode kameraer, med et hederlig unntak for den nyeste iPad Pro 10,5.

Så også for MediaPad M3 Lite og iPad, som begge leverer helt ålreite bilder i godt lys – og litt skuffende bilder i dårligere lys. Apples nettbrett er desidert bedre på å velge riktig eksponering og til å legge på HDR, men vi synes MediaPad har et lite forsprang på kontrast og farger ellers. Om du bruker litt manuell styring, blir dessuten HDR-bildene vel så gode her.

Selfiene er ikke spesielt imponerende uansett hvilket brett de er fra, men fra MediaPaden har de langt høyere oppløsning og er dessuten i bredere format. Kameraet ser også ut til å takle motlys bedre enn på iPaden.

Oppløsningen og den generelle bildekvaliteten på iPad-kameraet er ganske dårlig. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med dét sagt, så er kameraappen desidert raskest på iPad, og video fra denne ser betydelig bedre ut. Apples system er dessuten mye bedre integrert og finpusset enn det hos MediaPaden, med logiske og gode løsninger. iOS er rett og slett et lite hakk bedre tilpasset nettbrettformat enn Android på generell basis, og så også for kameraet.

En liten juvel fra MediaPad-opplevelsen: av en eller annen uforståelig grunn krasjer album-appen konsekvent om du – gud forby – skulle forsøke å zoome ved å klype med fingrene på et bilde. I stedet kan du dobbelttrykke for å zoome – men dette er både en mer uvanlig og langt mindre fleksibel løsning. Blegh.

Kamerabilder fra MediaPad M3 Lite

(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
hdr (Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen