Huawei MateBook X kombinerer høy ytelse, lekker design og god byggekvalitet.

Test Huawei MateBook X

Huawei MateBook X kombinerer høy ytelse, lekker design og god byggekvalitet. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

MateBook X er Windows-verdenens svar på MacBook

Huawei henter inspirasjon fra Apple og blir en svært farlig konkurrent.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Huawei MateBook X

Skjerm: 13" IPS, 2160x1440 (3:2-format)
Prosessor: Intel Core i5-7200U 
(2 kjerner @ 2,5 – 3,1 GHz, 15W TDP)
Grafikk: Intel HD 620
Lagring: 256 GB PCIe-SSD
Minne: 8 GB (1866MHz LPDDR3)
Vekt: 1,06 kg
Mål: 1,25 x 28,6 x 21,1 cm (HxBxD)
Operativsystem: Windows 10 Home Signature
Pris: 13 000 kroner
Få varsel fra Prisguide.no når norske priser er klare »

Du forbinder nok først og fremst Huawei med mobiltelefoner. Det segmentet har det kinesiske selskapet hatt stor suksess med i Norge, og det er kanskje derfor de nå sikter seg videre inn mot bærbarmarkedet med en splitter ny ultrabærbar kalt MateBook X. 

MateBook X kommer til Norge i løpet av sommeren og vil nok umiddelbart få oppmerksomhet for sitt slanke og lekre design, som er tydelig inspirert av Apples MacBook.

MateBook X er kun 1,25 centimeter tykk og veier inn på knappe kiloen. Den byr på en helstøpt kropp av anodisert aluminium, diamantslipte kanter og en høyoppløst skjerm du neppe kan telle pikslene på. Skjermen er godt kalibrert, skarp og lyssterk, og vi liker spesielt godt 3:2-formatet, som gir deg mer boltreplass i høyden enn tradisjonelle 16:9-skjermer. 

Med MateBook X hevder Huawei at de har klart å levere omtrent like god ytelse som en større MacBook Pro, men pakket inn i et skall som ligger nærmere lillebror MacBook i tykkelse. Det er en ganske djerv målsetning, men som vi ser av ytelsesmålingene våre på neste side klarer maskinen i stor grad å innfri. MateBook X er altså noe så sjeldent som en rask og nett maskin. Når vi legger til at den er passivt kjølt, og altså kommer uten en støyende vifte kan du gjerne bli litt imponert, i alle fall.

Spill synes den ikke noe særlig om, men enkle titler som Minecraft og League of Legends takler den greit på noe lavere oppløsninger.  

MateBook X til venstre er omtrent like nett som MacBooken den har hentet inspirasjonen fra til høyre, men byr på krefter som matcher storebror MacBook Pro. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi går mer i dybden på design og skjerm på neste side, men det er trygt å konstatere at Huawei med sin MateBook X gir deg det du betaler for. Nå er ikke norske priser helt klare enda, men ellers i Europa starter den på 1400 euro - over 13000 kroner. Det blir altså snakk om en god slump penger om du vil ha i pose og sekk.

Les om hvorfor Huawei ikke vil konkurrere på pris med MateBook X i vårt intervju her »

Kvalitet i alle ledd

MateBook X er bare 1,25 cm tykk. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Den slanke kroppen til tross imponerer tastene med lang vandring, god demping og relativt lite støy. Tastaturet er dermed i en helt annen liga enn MacBook-tastaturet, som er både grunt og støyende. Pekeplaten er dessuten en av de bedre vi har kommet over i Windows-verdenen. 

Vi målte MateBook X til omtrent åtte timer batteridriftstid. Det er for mange en hel arbeidsdag og absolutt godkjent, selv om den svakere MacBook og større MacBook Pro spiller i en enda høyere liga her. 

Innlogging til Windows 10 Pro skjer automatisk ved hjelp av fingersensoren som er integrert i På-knappen. Vi skulle aller helst sett ansiktspålogging, men det er uendelig mye lettere å bruke fingeren enn å taste inn lange passord hver gang du har tatt en liten pause fra skjermen.  

Én svakhet

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Den eneste tydelige svakheten til Huaweis MateBook X er det begrensede portutvalget. Her finner du bare to USB Type-C-porter, og mens dette er fremtidens kontakt støtter disse av uante årsaker (sannsynligvis lisensieringsavgiften til Intel) ikke Thunderbolt 3-grensesnittet. Dermed kan du for eksempel ikke drive skjermer med Thunderbolt 3-støtte direkte fra maskinen. For å sukre pillen har Huawei lagt ved en adapter i esken som utvider portutvalget noe. Ikke ring oss når du har lagt det igjen et sted!

Alt i alt er likevel Huawei MateBook X er virkelig godt produkt for den som er på utkikk etter noe smått og kraftig. Her får du faktisk i både pose og sekk, og da er det kanskje også greit at du må betale deretter. 

Anbefalte alternativer

Asus Zenbook UX305CA-FB153T

For deg som ikke trenger best ytelse

Asus Zenbook UX305CA-FB153T

Med vifteløse Asus ZenBook får du mye svakere prosessor- og 3D-ytelse, men byggekvalitet og design er i toppklasse og den høyoppløste skjermen skinner som ei sol. 

Et godt kompromiss om du uansett skal bruke maskinen til lette oppgaver som nettsurfing eller videostrømming.

Les testen »

HP Spectre 13 (X3L85EA)

Slankere, men nesten like kraftig

HP Spectre 13 (X3L85EA)

Spectre 13 er større enn MateBook X, men enda tynnere og har minst like forseggjort design. Ytelsen er omtrent identisk og imponerende for kategorien.

Skjermen ikke like høyoppløst, men på denne maskinen savnet vi aldri de ekstra pikslene. Tastatur og pekeplate er helt i toppklasse og batteriet holder en helt arbeidsdag.

Les testen »

Acer Aspire S 13 (S5-371-77A7)

Like kraftig, men mye billigere

Acer Aspire S 13 (S5-371-77A7)

Aspire S13 er redningen for deg som ønsker høy ytelse fra en tynn og lett pc uten å ruinere deg.

Batteriet holder det også gående lenge, men skjermen er ikke like god som andre alternativer.

Les testen »

Prisguide.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

På neste side ser vi hvordan maskinen er i bruk og på ytelse »

Gå til side

9/10
Imponerende

Topp 10

#3 av 10

Se hele Topp 10 »

Huawei MateBook X 256GB

"Windows-verdenens svar på Apples MacBooker. Med bedre tastatur."

Fordeler

 • Godt ytelse
 • Helt lydløs
 • Lett og kompakt
 • Lyssterkt og godt kalibrert panel
 • Pent design
 • Solid byggekvalitet
 • Taster med god vandring og demping
 • Jevn og presis pekeplate
 • Skjermadapter medfølger

Ting å tenke på

 • Få porter
 • Ingen Thunderbolt-støtte

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen