TEST: Huawei MateBook M3

Test Huawei MateBook M3

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Elegant og lekker hybrid fra Huawei

MateBook og tilhørende utstyr har en usedvanlig gjennomført stil.

I bruk

Huawei MateBook M3 er nesten like stor og tung som Apple iPad Pro. Og som tilfelle var med denne, er du nesten nødt til ha noe å støtte MateBook opp mot.

Det er muligens derfor Huawei selger den sammen med tastaturdekselet, noe Microsoft lettere slipper unna med ettersom Surface har integrert støttebein og forskjellige typer tastaturdeksler å velge mellom.

Store deler av tiden har vi derfor også brukt Huawei MateBook sammen med tastaturdekselet, som altså gir brettet god beskyttelse, men får den totale vekten opp i 1,15 kilogram. Dekselet fungerer også som støtte, hvor det er mulig å velge mellom to trinn – som på langt nær er like praktisk som Surface Pro 4s trinnløse støttebein.

Huawei er glade i å bruke magnetisme for å holde ting på plass, og det er også tilfelle med støtten for MateBook. Dette fungerer fint på pulten, men idet du sitter med MateBook på fanget på et humpete tog merker du begrensningene og fallhøyden.

Kun to trinn å stille vinkelen på vil for øvrig ikke alltid kunne gi deg den mest optimale vinkelen mot hvordan du sitter og eventuelle sjenerende lysskilder i bakgrunnen. Men med en ganske lyssterk IPS-skjerm med god innsynsvinkel ordner det seg i de fleste tilfeller.

Skjermen er ikke blant de best kalibrerte vi har sett. Spesielt i området fra grønt til hvitt er det litt å sette fingeren på, men det er nå ikke noe du typisk vil legge merke til med mindre du har noe å sammenligne med direkte.

Vi regner egentlig ikke med at de mest kresene designerne skal gå etter akkurat denne PC-en heller.

På den annen side kan vi ikke være for sikre. Som tilfelle er med både iPad Pro og Surface Pro 4 kan mye av poenget med en slik datamaskin være å sette seg godt til rette i sofaen og bruke den spesielle pennen (jepp, ekstrautstyret kalt MatePen) til å utforske sine kreative sider.

Pennen fungerer for øvrig upåklagelig etter hva vi erfarer, men ettersom undertegnende ikke har et kunsterisk fiber i kroppen er det ikke blitt lagt særlig vekt på bruk av denne under testen.

Ålreit tastatur

Når det gjelder andre måter å samhandle med datamaskinen på har MateBook altså en berøringssensitiv skjerm, og til det gjør også Windows 10 en anstendig jobb. Ellers vil nok de fleste foretrekke å bruke tastaturet og pekeplata som naturlig nok sitter i tastaturdekselet.

Tastaturet er for det meste godt å skrive på, men kan ikke vinkles og ligger flatt på underlaget. Tastene har relativt kort vandring, men tastaturet har også litt fleks, slik at du ikke blir helt bråstopp. Det støyer heller ikke nevneverdig med mindre du går inn for å virkelig hamre løs.

Pekeplaten holder også god kvalitet, med glatt og behagelig overflate, støtte for flerfingring og klikk der du presser ned hele platen.

Vårt testeksemplar kom for øvrig med internasjonal layout, men i Norge skal tastaturet være av den velkjente felles skandinaviske typen.

Batteridriftstiden kunne vært bedre, spesielt med tanke på at Huawei MateBook – når vi kalkulerer inn vekten av tastaturdekselet – er tyngre enn både Apple MacBook, HP Spectre 13, Microsoft Surface Pro 4 og Surface 3

Dette altså til tross for at den har en mer energigjerrig prosessor enn Surface Pro 4 og Spectre 13.

Merk for øvrig at Surface 3 ikke er med i tabellen over – den ble nemlig batteritestet på en litt annen måte. Men vi regner med at den ville lagt seg omtrent på samme nivå som Apple MacBook.

Konklusjon

Elegant pakke: MateBook, tastaturdeksel og MateDock. MatePen er også i etuiet.
Elegant pakke: MateBook, tastaturdeksel og MateDock. MatePen er også i etuiet. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Huawei MateBook M3 er et kurant forsøk på å lage en eksklusiv 2-i-1-modell med avtagbart tastatur. Teknologien er på plass, om enn kun med én USB Type-C-port – som også skal brukes til lading. Men ellers er det ikke det fysiske det skal stå på, for MateBook har en lekker stil og vi tipper den kommer til å slå an veldig godt innad i konsernet.

For resten av verden er det i hovedsak én ting i veien for et kjøp, og den tingen heter Microsoft Surface Pro 4. Til en femhundrelapp mer får du denne med like mye krefter og lagringsplass som MateBook M3. Da er pennen inkludert – men ikke tastaturet.

Hvis vi regner med at penn og tastatur er det du vil ha med, må du alt i alt ut med omtrent 1300 kroner mer for en Surface Pro 4 kontra Huawei MateBook. Det hadde vi spandert på oss.

For Surfacen er i våre øyne en bedre på de fleste områder. Med den får du en enda bedre og enda mer høyoppløst skjerm, litt lavere vekt, trinnløst støttebein, ekstra kamera i front, IR-kamera for ansiktsgjenkjenning og «vanlig» USB slik at du slipper å dra rundt på overganger. Surfacen har dessuten minnekortleser, så du kan bruke et microSD-kort til å utvide lagringsplassen.

Etter alt å dømme vil en Surface med Core m3-prosessor også by på bedre batteridriftstid.

Den største fordelen vi kan gi MateBook kontra Surface er at du slipper unna proprietære ladere, men enn så lenge vrimler det ikke akkurat av USB Type-C-ladere heller.

Avhengig av øyet som ser, kan vi forresten også argumentere med at MateBook er noen hakk mer elegant. Det er i hvert fall vanskelig å ta Huawei på stilen med denne PC-en.

For dyrt?
Da er kanskje Microsoft Surface 3 et bedre alternativ >>>

Gå til side

Huawei MateBook M3 12" 128 GB

"En elegant og gjennomført hybrid-PC, men ikke best i klassen."

Fordeler

  • Solid og elegant
  • Helt stillegående
  • Tastaturdeksel medfølger
  • Ålreit tastatur, god pekeplate
  • Lyssterk, høyoppløst skjerm
  • «Windows Hello»-fingeravtrykksleser

Ting å tenke på

  • Ingen minnekortleser
  • Kun én USB Type-C-kontakt
  • Litt høy vekt med tastaturdekselet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen