Hvis du er på jakt etter en mobiltelefon så å si uten rammer har du ikke mye å velge i. Kun tre slike modeller koster under 5000 kroner, og Mate 10 Lite er en av dem.

Test Huawei Mate 10 Lite

Hvis du er på jakt etter en mobiltelefon så å si uten rammer har du ikke mye å velge i. Kun tre slike modeller koster under 5000 kroner, og Mate 10 Lite er en av dem. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

En helskjermmobil til halve prisen

Kan Mate 10 Lite hamle opp med sine mye dyrere slektninger?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I dag koster telefoner med heldekkende skjerm som regel mellom 6000 og 11 000 kroner. Enda litt mer om vi tar med største utgave av iPhone X. Men trenger det å være så dyrt?

Huawei mener i hvert fall ikke det, og deres Mate 10 Lite bryter seg inn i et prisområde der du nesten ikke finner liknende telefoner.

Mate 10 Lite koster nemlig bare 4000 kroner, og selv om det ikke er blant de aller billigste telefonene generelt - er det nest billigste modell på markedet med denne typen design. Den slås kun av LG Q6 som koster 2800 kroner, men den har vesentlig svakere innmat igjen.

Navnet spiller forresten på Mate 10 Pro, som er Huaweis inneværende flaggskip. Dette er en noe nedskalert telefon spesifikasjonsmessig, men designen er tydelig laget over samme lest som toppmodellen.

Lik, men ikke lik

En micro-USB-kontakt! Slike er ikke så vanlige lenger, og det er heller ikke hodetelefonkontakten til høyre i bildet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Rent fysisk er Mate 10 Lite og Mate 10 Pro forholdsvis like hvis vi ser på størrelse og generell utforming. Men det er stor forskjell på materialer og fargevalg. Mate 10 Lite er laget i aluminium, og utførelsen minner en del om Honor 8 Pro fra samme selskap.

Vår testvariant er blå, men telefonen finnes også i en svart utgave.

Over og under skjermen har den rammer som ikke er så mye tykkere enn de du finner i Mate 10 Pro-varianten, mens langsidene ikke har nevneverdig ramme i det hele tatt. Sett rett forfra kan de to telefonene være vanskelige å skille fra hverandre om du ikke vet hvilke fargevarianter hver modell kommer i.

Et par nevneverdige fysiske forskjeller på de to telefonene er det også å finne. Lite-utgaven av Mate 10 har hodetelefonkontakt, noe storebror Mate 10 Pro ikke har. Men der Pro-varianten har IR-sender som kan brukes til å fjernstyre TV-en må du klare deg uten det på Mate 10 Lite.

Vi snubler over en annen kontakt som også begynner å bli uvanlig i bunnen av telefonen. Her er det nemlig en Micro-USB-tilkobling, og ikke USB-C-kontakten som begynner å bli vanlig i alt unntatt de rimeligste telefonene.

Noen stor ulempe er ikke dette, men vi konstaterer at denne kontakten begynner å bli uvanlig også i prisklassen rundt 4000 kroner. Men fraværet av hurtiglading er litt irriterende. I denne prisklassen begynner det å bli noe vi forventer å finne, men her er hverken hurtiglader eller støtte for muligheten på plass.

Så hvordan stiller Huawei Mate 10 Lite seg mot selskapets egen toppmodell og et par andre viktige telefoner? Her er noen av de viktige målene satt mot konkurrentene:

  Mate 10 Lite Mate 10 Pro Galaxy S8 LG Q6
Skjerm        
Type IPS LCD OLED Super AMOLED IPS LCD
Størrelse 6 tommer 6 tommer 5,8 tommer 5,5 tommer
Oppløsning 2160 x 1080 2160 x 1080 2960 x 1440 2160 x 1080
         
Maskinvare        
Prosessor Kirin 659 Kirin 970 Exynos 8895 Octa Snapdragon 430
Kjerner 8 8 8 8
GPU Mali T830 MP2 Mali G72 MP12 Mali G71 MP20 Adreno 505
RAM 4 GB 6 GB 4 GB 3 GB
Lagring 64 GB 128 GB 64 GB 32 GB
         
Kamera        
Oppløsning 16 + 2 MP 12 + 20 MP 12 MP 13 MP
Glass f/2.2 f/1.6 f/1.7 f/2.2
Selfie 5 MP, f/2.2 8 MP, f/2.0 8 MP, f/1.7 5 MP, f/2.2
         
Strøm        
Batteri 3340 mAh 4000 mAh 3000 mAh 3000 mAh
Trådløs Nei Nei Ja, Qi Nei
Hurtiglading Nei Ja Ja Nei
Kontakt Micro-USB USB-C USB-C Micro-USB
Pris 4000 kroner 8000 kroner 6000 kroner 2700 kroner
         
Mini-jack Ja Nei Ja Ja
         
Testet   Les testen her Les testen her  

Opplevd ytelse

En viktig forskjell det ikke blir plasss til i tabellen over, er at selv om Mate 10 Lite har åtte prosessorkjerner, er ikke disse like raske som de du finner i konkurrentene. Antall kjerner alene sier ikke alt, spesielt ikke om mobilprosessorer som ligger i ulike prissjikt.

Så hvordan duger brukeropplevelsen, når telefonen har vesentlig mindre kraft enn de dyreste?

Du kan velge om du vil ha alle appene dine fordelt utover hjemmeskjermene, eller om du vil ha en appskuff av det tradisjonelle slaget. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Faktisk ganske bra, når sant skal sies. Følelsen av kompromissløs ytelse som du får i Mate 10 Pro er imidlertid vekk. Mate 10 Lite stopper opp litt av og til, og spesielt om den har veldig mye å gjøre samtidig. Men det er aldri lange stopp, og jeg blir  ikke stående og irritere meg over telefonen, mens jeg venter på at den skal få «ræva i gir».

For det aller meste er den altså så rask som du forventer, med sporadiske stopp hvis den for eksempel oppdaterer apper i bakgrunnen. Selv om Mate 10 Lite er relativt billig sammenliknet med de fleste av sine direkte konkurrenter, koster den ganske mye mer enn Motorolas fabelaktige Moto G5 Plus. Men den har også andre egenskaper enn G5 Plus, så vi snakker altså om en avveining her.

Foretrekker du en helt feilfri brukeropplevelse over delvis kvassere spesifikasjoner og en stor heldekkende skjerm? I så fall er kanskje ikke Mate 10 Lite riktig for deg, men er du villig til å inngå et ørlite kompromiss for å få en av de best utstyrte mobilene i sin prisklasse kombinert med den største designtrenden akkurat nå, bør du lese videre.

Sannsynligvis blir også brukeropplevelsen bedre med tiden. For øyeblikket er det imidlertid Android 7.1 som kjører på telefonen, der toppmodellen i serien allerede har fått Android 8.

Det er en mengde trivelig funksjonalitet i Mate 10 Lite og de andre Huawei-telefonene. Langt de fleste kan være ganske så nyttige. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En mengde funksjoner

Som vanlig er det en haug funksjoner i EMUI-menyene som du ikke finner alle andre steder. Her er et knippe av noen av de nyttigste:

 • Skru av og på telefonen til faste tidspunkt, så den ikke bruker strøm på å holde seg oppdatert mens du sover.
 • Mulighet for visning av datahastighet ved siden av batteriikonet - gir deg bedre kontroll på datamengdene dersom en app bruker vesentlig mer trafikk enn ventet.
 • Rediger rekkefølgen på Android-snarveiene nederst.
 • En egen funksjon sørger for at telefonen vet om den ligger i lommen, og ikke skrur på skjermen hvis du kommer borti låsetasten.
 • Tvillingapp lar deg kjøre ulike utgaver av samme app med ulike innloggingsdetaljer, for eksempel om du har flere brukernavn på enkelttjenester.
 • Egne fingerleserfunksjoner lar deg trekke ned varslingspanelet med et sveip over leseren, eller bla mellom bilder med sidelengse sveip.

Generelt er Mate 10 Lite som de fleste andre Android-telefoner. Menystrukturen er omtrent slik vi er vant til, verktøyene for skylagring og dokumentbehandling kommer fra Google og det er relativt få unødvendige apper fra tredjeparter her.

Dette er svært langt fra en Pixel eller en Android One-telefon, så liker du Android mest mulig rent er ikke dette telefonen for deg. Men samtidig er den heller ikke søkklastet i unyttige funksjoner og gimmicks, og i den grad tredjepartsapper følger med lar de seg avinstallere. 

Målt ytelse

Den målte ytelsen er omtrent som ventet for en telefon i denne prisklassen. Mate 10 Lite har en prosessor som gjør det helt greit i de mest generelle ytelsesmålingene, mens den kommer til kort i målingene som tar for seg renspikket spillytelse.

Denne prioriteringen av ordinær regnekraft til daglig bruk heller enn lynrask grafikk går igjen i de fleste mobilprosessorene som er laget for middels prisede Android-telefoner. Det sagt har innmaten her ikke gitt trøbbel hverken ved spilling eller andre aktiviteter, så enn så lenge har Mate 10 Lite futt nok til det meste av det du finner i Google Play.

Alt i alt omtrent som forventet på dette punktet. Du finner telefoner til omtrent samme pris som yter bedre, men ingen av dem har designen Mate 10 Lite har. Og siden få apper krever mer enn denne telefonen leverer er det eventuelt for fremtidssikkerheten du vil ha noe som yter sterkere. I år og neste år vil Mate 10 Lite sannsynligvis takle det meste av apper og oppdateringer den måtte få uten problemer.

Til underholdning

Der Mate 10 Pro har en slags stereoløsning for de eksterne høyttalerne, der samtalehøyttaleren spiller med sammen med hovedhøyttaleren, har Mate 10 Lite kun hovedhøyttaleren i bunnen. Lyden i den vesle høyttaleren er på det jevne. Den spiller ikke irriterende dårlig, og heller ikke imponerende høyt. Helt greit, altså. Men dermed blir den også en del dårligere egnet som nødløsning på tur, hvis hodetelefonene ligger hjemme.

Du kan velge mellom en hjemmeskjermløsning der alle appene spres utover, eller en variant med appskuff bak. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men heldigvis slipper du å tenke på overgang til minijack her. Du kan trygt koble til omtrent det som kan krype og gå av kablede hodetelefoner, uten å måtte jakte på sære varianter med Lightning- eller USB-C-plugg. En fordel for deg som foreløpig ikke har hoppet på trådløstrenden.

Lyden i hodetelefonkontakten er forøvrig av det ganske så ålreite slaget, men det forutsetter at du ikke bruker de kjipe ørepluggene som følger med telefonen. Med gode hodetelefoner tilkoblet er lyden både oppløst og fin å lytte til, og telefonen har mange lydinnstillinger for deg som ønsker å tilpasse.

Den kjempebrede skjermen er trekkplasteret her. Og den er faktisk ganske så ålreit, selv om den ikke vinner noen spesifikasjonskonkurranser. Den mangler for eksempel mulighet for HDR, som skiller den fra så godt som alle de dyrere konkurrentene.

Men til tross for det er skjermen lyssterk og fin, med ålreit innsynsvinkel og skarp og fin bildekvalitet.

Foreløpig er det imidlertid ikke alle apper som støtter så brede skjermer som dette (18:9). Og det er spesielt kritisk for strømmeappene. Det skal likevel sies at når giganter som Huawei, Samsung og Apple alle nå har satset på de brede skjermene, tar det neppe lang tid før strømmetjenestene kommer etter. Og noen er allerede på plass. Det er på sin plass med en liten liste:

Disse fyller skjermen

 • Netflix
 • Viaplay
 • HBO Nordic*
 • Youtube*

Disse fyller ikke skjermen

 • NRK TV
 • Amazon Prime Video
Hvis skjermen blir i største laget er det mulig å krympe den så man når de øverste delene av bildet uten å forstrekke tommelen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En litt uventet ting med Mate 10 Lite er at den tilsynelatende ikke får til å spille av HBO Nordic skikkelig. Joda, appen fyller hele skjermen, slik den også gjør på andre Androider med dette skjermaspektet, men det går ikke lang tid fra man påbegynner en avspilling til innholdet begynner å hakke. Huawei er gjort kjent med feilen, og har varslet at den vil løses i en kommende oppdatering.

Youtube vil fylle hele skjermen forutsatt at innholdet du ser på er i riktig aspekt. Appen støtter altså den store skjermen, men en enorm andel av innholdet i tjenesten gjør ikke det. Dermed er det foreløpig kun snakk om en slags støtte. Både Galaxy 8-modellene fra Samsung og Apples iPhone X har mulighet til å strekke Youtube-innhold så det fyller skjermen.

En slik funksjon er det på høy tid de andre Androidene, inkludert Googles egen Pixel 2 XL får.

Når bildet fyller hele skjermen er dette en svært fin telefon å se film på, men om NRKs innhold er det du liker best må du nok vente litt på at staskanalen oppdaterer appen sin før det blir optimalt på denne telefonen.

Til spilling ser det ikke ut til at Mate 10 Lite har nevneverdige problemer med å dra aktuelle spill, enten de krever en del eller er av det enklere slaget. Men spillmoduser med nedsatt oppløsning for å spare strøm, eller mulighet for skjermopptak finner du ikke her.

Skulle du ønske å stille ned oppløsningen er imidlertid det likevel mulig som del av batteriinnstillingene på telefonen.

Som telefon

Uten ramme er det heller ikke noen tradisjonell hjem-knapp på Mate 10 Lite. Av fysiske knapper har du volum-knapper, låsetast og en stillestående fingerleser på baksiden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sammenliknet med storebror Mate 10 Pro har Lite-utgaven et relativt lite batteri. Her er størrelsen «bare» på drøyt 3300 mAh, mot 4000 mAh i toppmodellen. Samtidig er det heller ikke knøttete, når man tenker på at størrelsen er den samme som står i Galaxy Note 8, som har 0,3 tommer større skjerm. Mate 10 Lite har heller ikke noen spesielt strømsulten prosessor på innsiden, så den vil stort sett ikke spise veldig fort av strømreservene sine.

I praksis holder telefonen rundt halvannet døgn med vanlig opp-og-ned-av-lomma-bruk dagen gjennom. Det er godkjent, om enn ikke fantastisk.

Lyden under samtale er helt ålreit, og Mate 10 Lite kobler seg automatisk opp til 4G Tale (VoLTE) dersom det er tilgjengelig. Støtte for tale over WiFi (VoWiFi) er imidlertid ikke på plass, i motsetning til i Mate 10 Pro. Så er det også en noe eldre programvare som kjører på denne telefonen.

Skjermtastaturet som følger med er Swiftkey, og det er et tastatur man i stor grad elsker eller hater. Det er kjapt om du bruker det mye, og lærer opp ordboken skikkelig. Det støtter sveipeskriving og det har en hel mengde funksjoner og tema du kan legge til.

Men det blir kanskje litt voldsomt når det som egentlig er en relativt liten del av mobilen din skal ha sin egen appbutikk, og det er irriterende at knappelayouten ikke forblir den samme når du bytter mellom ulike moduser.

Vil du ha en enklere løsning er Googles eget Gboard-tastatur en favoritt blant mange.

Det er støtte for to samtidige SIM-kort i Mate 10 Lite, men om du skal bruke denne støtten forsaker du minnekortplassen. Det gjør kanskje ikke så uhorvelig mye, ettersom Huawei har utstyrt telefonen med generøse 64 gigabyte lagring. Det er ganske mye i denne prisklassen.

I denne telefonen er det imidlertid kun én av de to kortplassene som støtter 4G. Så sekundærkortet blir i tilfelle mest for å ringe med over 2G-tilkobling. Storebror Mate 10 Pro støtter 4G på begge kortplassene.

Middels kamera

Et 16 megapikslers kamera jobber i tandem med en 2 megapikslers sensor så telefonen kan samle inn dybdeinformasjon. Her kan du gjøre bakgrunnen uskarp, hvis du vil. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei er jevnt over ganske gode på mobilkamera, noe som er spesielt synlig i flaggskipene. I modellene nedover i utvalget blir det litt mer ujevnt. Mate 10 Lite legger seg omtrent midt på forventningene våre. Den tar ålreite bilder stort sett, men blir lyset for dårlig kan man raskt oppleve bevegelsesuskarphet.

Dette er forøvrig en telefon som tjener stort på HDR-funksjonen i vanskelig belysning, og da er det litt irriterende at HDR-modusen er en helt separat kameramodus som ikke aktiverer seg selv. Det er fort gjort å glemme at en dag med litt krevende solstråler egentlig må fotograferes med HDR hvis Mate 10 Lite skal yte den rettferdighet.

Dermed regner jeg med at en hel del av bildene som blir tatt med Mate 10 Lite vil bli dårligere enn det beste den presterer.

Telefonen har en tendens med å få problemer i blandede lysforhold, og den må som regel overtales med pekefokus eller HDR hvis ikke himmelen skal bli kritthvit og detaljløs.

På sitt beste tar Mate 10 Lite altså gode bilder, mens den også er fullt i stand til å skuffe. Her kan du få vesentlig bedre kamera i form av Samsungs Galaxy S7 som koster litt mer, eller med Motorolas G5 Plus som koster rundt 1500 kroner mindre. Så igjen må du velge mellom design og den beste kvaliteten. Men i en mobil til rundt 4000 kroner må man som regel svelge ett og annet kompromiss.

Uvanlig nok er det to kamera både foran og bak på Mate 10 Lite. Det er det svært få andre telefoner som har, og årsaken er at denne telefonen i likhet med Apples iPhone X skal kunne ta portrettmodusbilder der bakgrunnen gjøres uklar. Løsningen fungerer rimelig greit, og den sedvanlige skjønnhetsmodusen som jevner ut huden hører til.

Mate 10 Lite kan forøvrig ikke gjøre de andre triksene iPhone X kan med frontkameraet, så som å låse opp telefonen med ansiktet eller lage Animojis. Dette er snakk om en ordinær dobbelkameraløsning.

Skulle jeg fått valgt hadde imidlertid det ene kameraet på forsiden blitt byttet ut med en LED-blits, et verktøy som er nyttig i flere situasjoner enn muligheten til å gjøre bakgrunnen uklar.

Testbilder fra Mate 10 Lite

dav (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
hdr (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
dav (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
hdr (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
dav (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
dav (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
mde (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
På sitt beste kan Mate 10 Lite ta svært gode bilder, men i dårlig belysning sliter kameraet litt med bevegelsesuskarphet. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
dav (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
dav (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
sdr (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen