Den er dekket av glass, og speilblank. Honor 8 gir svært mye for pengene, selv om Honor-modellene nå beveger seg inn i toppmodelland også prismessig.

Test Huawei Honor 8

Den er dekket av glass, og speilblank. Honor 8 gir svært mye for pengene, selv om Honor-modellene nå beveger seg inn i toppmodelland også prismessig. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Imponerende mye for pengene!

Fornuftig pris, masse teknologi og ett av de flotteste mobildesignene vi har sett.

Da Huawei etablerte seg som mobilleverandør handlet alt om de billigste telefonene. Mest mulig funksjon per krone, og kanskje fikk man litt attåt i form av brukervennlighet og ytelse på kjøpet, men det var i så fall mest av alt en bonus. Spoler vi tilbake til nåtiden har Huawei til dels skilt ut denne typen satsing i Honor-serien, som er egen merkevare i Asia, men selges som Huawei-modeller her på berget.

Det betyr likevel ikke at disse telefonene føles billige. Og inneværende modell, Honor 8, er vel egentlig ikke kjempebillig heller. Men med en prislapp på rundt 4 400 kroner koster den under det halve av de dyreste telefonene på markedet. Kanskje moderat priset er riktigere? Nuvel. Du ser uansett ikke budsjettambisjonene på den.

Glass og farget metall

Huawei Honor 8

Størrelse: 14,55 x 7,1 x 0,75 cm
Vekt: 153 gram
Skjerm: 5,2 tommer, LCD LTPS, 1920 x 1080 piksler
Maskinvare: HiSilicon Kirin 950, åtte kjerner, 4 x Cortex A72 @ 2,3 GHz + 4 x Cortex A53 @ 1,8 GHz, Mali-T880 MP4, 3 eller 4 GB RAM
Lagringsplass: 32 eller 64 GB, støtte for minnekort
Operativsystem: Android 6 + EMUI 4.1
Teknologi: IR-sender, Cat6 LTE, fingersensor
Kamera: 12 MP, fotograferer med to samtidige sensorer, f/2.2, hybridfokus med laser og fasedeteksjon, HDR, video inntil full-HD ved 60 bilder per sekund
Batteri: 3 000 mAh
Pris: Fra 4500 kroner. Testet utgave er 64 GB-modellen, som koster knappe 5000 kroner.
 
OBS! I september er Honor 8 eksklusiv for Elkjøp og Lefdal, før den selges i flere butikker etter det.

Vårt Honor 8-eksemplar er av den blå typen, og designmessig er den iøynefallende av flere grunner. Den er så blank og så blå at den ser mest ut som et sukkertøy. Den samler fingermerker som et uvær, men den er også veldig glatt slik at disse enkelt børstes av. En liten ulempe ved at den er så glatt er at den rett og slett føles litt som et såpestykke i hendene, og kan være lett å miste.

Det er også tilnærmet umulig å legge fra seg telefonen noe sted. Dersom huset ditt ikke er helt i vater, og du legger Honor 8 på gulvet, kommer den før eller siden til å ende opp på gulvets laveste punkt helt av seg selv.

Det er vanskelig å fange akkurat hvor sukkertøyaktig Honor 8 er i utseendet.  Den ser nesten litt flytende ut under rett lys.
Det er vanskelig å fange akkurat hvor sukkertøyaktig Honor 8 er i utseendet.  Den ser nesten litt flytende ut under rett lys. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Måten Huawei har utformet Honor 8 på er nokså uvanlig. Utenfor Samsungs Galaxy A- og Galaxy S-serier har vi knapt sett andre telefoner med design basert på farget metallfolie under glass.

Uansett hvem som kom på løsningen. Det er og blir lekkert å se til.

Rundt selve telefonen har den en metallramme, og på baksiden har den to kameraøyne som avslører slektskapet til tidligere Honor-varianter og Huaweis toppmodell P9. Her er også fingersensoren som selskapet har for vane å plassere bak på telefonene sine. De bryter imidlertid vanen litt her.

Fargesterk skjerm

Fingersensoren på baksiden er ikke kun en statisk plate til å legge fingeren på, slik den pleier hos Huawei. Det holder fortsatt å legge fingeren nedpå hvis du bare skal åpne mobilen, men når det er gjort er fingerleseren en helt vanlig knapp, som kan få forskjellige funksjoner avhengig av hva du foretrekker.

Enda et forsøk på å få Honor 8 til å ta seg like godt ut på bilder som i hånden.
Enda et forsøk på å få Honor 8 til å ta seg like godt ut på bilder som i hånden. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vårt eksemplar er blått, og menyene på den har et blått fargetema som matcher. Skjermen, en full-HD-variant på 5,2 tommer, er pen og kanskje litt sterk i fargene. Hvis du er av typen som liker den gamle AMOLED-looken med litt ekstra futt i fargene, vil du føle deg hjemme her, selv om akkurat denne skjermen er en LCD-variant.

Hvis du ønsker det kan du endre fargegjengivelse, og eventuelt skru på en kveldsmodus som demper det blå lyset. Dermed kan du få det som du vil uansett hvordan du liker fargegjengivelsen, men rett ut av esken føles det veldig som å bruke en AMOLED-skjerm.

Jeg blir rett og slett en anelse nostalgisk av designen på Honor 8. Fargen på vårt testeksemplar minner litt om blåfargen Samsung Galaxy S3 ble levert i, som er en av Android-telefonene jeg har brukt lengst før den ble pensjonert. Ingen dårlig følelse å gi, spesielt ikke når Honor 8 både har ytelse og industridesign som går svært langt utenpå det den gamle Samsungen hadde.

Har samme menysystem som vanlige Huawei-modeller

Siden Honor-serien selges som et eget merke andre steder i verden, kunne man tenke seg at menyene skilte seg noe fra de vanlige Huawei-modellene. Men det gjør de ikke i særlig grad. Det er Emotion UI i versjon 4.1 som pryder Honor 8, og foruten litt variasjon i medfølgende apper og enkelte maskinvarebaserte funksjoner, er bruksopplevelsen omtrent den samme som med en Huawei P9.

Men dette er jo en litt billigere telefon. Man kunne kanskje se for seg at ytelsen gikk noe ned? Vel, ikke på noen særlig merkbare måter. For det første er realitetene at prisforskjellen ikke er særlig stor, nå som P9 har vært i salg en liten stund. For det andre er ikke forskjellen på innmaten mellom de to modellene så veldig stor.

Selv om denne telefonen ikke bærer Huawei-logoen, er det Huawei som lager både den og menyene. Dermed er det EMUI-menyer som gjelder. De er pene og de er fulle av nyttige funksjoner, men noen appmeny får du ikke. Her fordeles appene utover hjemmeskjermene.
Selv om denne telefonen ikke bærer Huawei-logoen, er det Huawei som lager både den og menyene. Dermed er det EMUI-menyer som gjelder. De er pene og de er fulle av nyttige funksjoner, men noen appmeny får du ikke. Her fordeles appene utover hjemmeskjermene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Du får altså meget raske menyer, om enn på Huaweis vis der appmenyen er sløyfet og alt innholdet er lastet utover hjemmeskjermene på telefonen. En mengde spesialfunksjoner er sydd inn overalt, men få av dem føles overflødige, og mange av dem er unike for Huaweis telefoner.

Det føles litt som om Huawei forsøker å gi oss to valg her. Én mer ungdommelig og fargesprakende telefon, og en annen som er litt mer nøytral og passer bedre inn på et møterom. Alt etter hva du foretrekker. Men det er likevel enkelte forskjeller mellom de to modellene som kan bidra til valget, selv om det i hovedsak er design som skiller.

Honor 8 er lekker å se til på utsiden, men kan skilte med kraftig og god innmat også. Den står knapt tilbake for P9 på maskinvare. For eksempel er systembrikken i Honor 8 ett lite hakk under Kirin 955-brikken som driver P9, men forskjellene handler i hovedsak om litt lavere klokkefrekvens.

Ser du til ytelsestestene lenger ned er det ikke mye som skiller den fra de faktiske toppmodellene, og det er imponerende.

Vel så imponerende er det at den har små finurlige funksjoner som man fort ender opp med å sette stor pris på.

En knapp til det du bruker mest

Der du vanligvis bare finner en plate som leser fingeravtrykk bakpå Huawei-telefoner, har Honor 8 en knapp bygget inn under fingerleseren. Du kan velge hva den skal gjøre, og det går farlig fort å bli vant til den kjappe tilgangen på appene og funksjonene man bruker mest.

Honor 8 er ikke alene om å ha separate funksjonsknapper som man selv bestemmer hva gjør. Men ofte finner vi disse på mer spesielle telefoner som er laget for begrensede målgrupper, så som Cats solide telefoner. Vi snakker altså om telefoner som gjerne har ett eller flere kompromiss som går utover brukervennligheten i produktet.

Huawei har for vane å ha fingerleseren på baksiden av telefonen. Normalt sett er det kun en statisk leser, men på Honor 8 er den også en knapp du kan velge ulike funksjoner for.
Huawei har for vane å ha fingerleseren på baksiden av telefonen. Normalt sett er det kun en statisk leser, men på Honor 8 er den også en knapp du kan velge ulike funksjoner for. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Honor 8 har ikke nevneverdige skavanker, og er en telefon tydelig rettet mot folk flest. Da blir det ekstra trivelig med slike ekstrafunksjoner.

På testeksemplaret har jeg satt opp knappen til å åpne e-postinnboksen ved ett enkelt trykk. Dobbelt trykk sørger for å ta skjermdumpene som er brukt i denne saken, og hvis jeg trykker tre ganger åpner telefonen appen AnyMote – en app som fjernstyrer utstyr fra telefoner med IR-øye.

Du setter selvsagt opp knappen slik du ønsker, og du kan velge blant installerte apper, og en rekke innebygde funksjoner, så som lommelykten.

En svært enkel pekeplate

Fingersensoren i knappen kan, som i andre Huawei-produkter, brukes som en slags grunnleggende pekeplate. Å trekke ned varslingsmenyen gjøres med et sveip nedover på knappen. Du skjuler den igjen ved å sveipe opp. I galleriappen kan du sveipe sidelengs mellom bilder.

Disse funksjonene må du aktivere selv under innstillingene for fingersensoren.

Vi liker løsningen meget godt, men det hadde vært helt i Huaweis ånd å gi oss litt flere alternativer for den. Hvorfor kan vi for eksempel ikke bruke denne sensoren til å rulle i nettsider eller i sosiale medier? Når jeg går inn i dvalemodus på offentlig transport, er det som regel sakte rulling nedover nyhetsstrømmen i Facebook som gjelder. Å kunne bla nedover uten å berøre skjermen i det hele tatt hadde vært nyttig i en del tilfeller.

Det er kanskje litt flisespikkeri å kritisere en funksjon vi tross alt liker veldig godt for å ikke være enda bedre, men det sier også litt om hvor bra telefonene begynner å bli i prisområdet mellom fire og fem tusenlapper.

En egen knapp på baksiden lar deg styre inntil tre ulike funksjoner som du velger selv. Det er fjernkontrolløye på Honor 8, men den medfølgende appen er ikke fullt så god som de du finner i Google Play. AnyMote er en av de beste om man bare vil ha enkelt og kjapt oppsett, og massiv støtte for ulike typer dingser.
En egen knapp på baksiden lar deg styre inntil tre ulike funksjoner som du velger selv. Det er fjernkontrolløye på Honor 8, men den medfølgende appen er ikke fullt så god som de du finner i Google Play. AnyMote er en av de beste om man bare vil ha enkelt og kjapt oppsett, og massiv støtte for ulike typer dingser. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bruk telefonen som fjernkontroll

Her er forresten enda en trivelig forskjell mellom Huawei P9 og Honor 8. Den vanlige P9-versjonen har nemlig ikke denne IR-senderen, mens P9 Plus og Honor 8 begge har den. For noen år siden skulle «alle» topptelefoner ha denne senderen, og de fleste elektronikkprodusentene puttet inn både app og IR-øye i telefonene sine.

Dessverre hadde så godt som alle alliert seg med approdusenten Peel, som lager ekstremt omstendelige fjernkontroller, der man nesten må legge igjen livet sitt inkludert adresse, TV-leverandør og andre variabler.

To brødre som ikke er brødre. Huawei P9 og Honor 8 har svært mye til felles, selv om de ikke deler samme logo på baksiden. Hvilken du velger avhenger litt av nyanser i funksjonene, og mye av hvilken design du foretrekker.
To brødre som ikke er brødre. Huawei P9 og Honor 8 har svært mye til felles, selv om de ikke deler samme logo på baksiden. Hvilken du velger avhenger litt av nyanser i funksjonene, og mye av hvilken design du foretrekker. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For min egen del handler IR-øyet om en kjapp og enkel måte å fjernstyre noe på om man ikke har fjernkontrollen for hånden. Selv om nyere mobiler både har brukerkontoer og gjestebrukere, slik at du enkelt kan låne dem bort, er de først og fremst personlige dingser. Man erstatter ikke fjernkontrollen sin med en mobil hvis det er flere i husstanden. Et omstendelig oppsett som tar tid og ikke passer alle avliver dermed effektivt hele funksjonen for mange. Det er ikke alle som har en TV-leverandør i det hele tatt, men de vanligste Peel-baserte appene for dette tok utgangspunkt i om du hadde Get, Canal Digital eller liknende.

For Huaweis del er det en langt enklere og bedre fjernkontrollapp som følger med. Den er lett å sette opp, og krever ikke mer informasjon enn produsent og modell for dingsen du vil styre. Men utvalget enheter er ikke det aller beste, og dermed faller jeg altså tilbake på AnyMote-appen når jeg raskt vil skru opp og ned volumet på anlegget med telefonen.

Huaweis implementasjon av denne funksjonen er altså heller ikke den beste, men at IR-øyet i det hele tatt er der og støttes av en rekke apper i Google Play kan være en stor fordel for deg som er opptatt av slikt.

Huaweis mange nyttefunksjoner

Menysystemet er spekket med knapper og funksjonalitet vi ikke finner overalt. For eksempel kan telefonen skru seg av og på til faste tider, slik at den ikke bruker batteri på å hente e-post eller synkronisere Facebook når du uansett sover. Skulle du ha satt opp alarmer mens telefonen er avskrudd, skrur den seg automatisk på for å rope etter deg når den tiden kommer.

De fleste funksjonene i Honor 8 er nyttige, men det irriterer en smule at selskapet ikke får seg til å putte typiske innstillingsfunksjoner inn i akkurat den menyen. I stedet ligger en del av dette spredt utover hjemmeskjermene. Funksjonaliteten er fin, men det kunne altså vært littegrann ryddigere i Honor 8-universet.

EMUI-systemet er fullt av funksjoner vi ser monn i. Hva med å la telefonen skru seg av samtidig med at du selv slokner for kvelden? Telefonbehandlingsappen skal kunne øke ytelsen i Honor 8, men det er sidefunksjoner som å filtrere samtaler eller å skru av irriterende overleggsmenyer på skjermen vi liker best. I testperioden beveget RAM-forbruket seg stort sett aldri langt over 2 GB, så for de fleste praktiske bruksområder burde Honor 8 med 3 eller 4GB RAM være like gode.
EMUI-systemet er fullt av funksjoner vi ser monn i. Hva med å la telefonen skru seg av samtidig med at du selv slokner for kvelden? Telefonbehandlingsappen skal kunne øke ytelsen i Honor 8, men det er sidefunksjoner som å filtrere samtaler eller å skru av irriterende overleggsmenyer på skjermen vi liker best. I testperioden beveget RAM-forbruket seg stort sett aldri langt over 2 GB, så for de fleste praktiske bruksområder burde Honor 8 med 3 eller 4GB RAM være like gode. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For eksempel har telefonen en app som kalles Telefonbehandling. Den minner mistenkelig om Clean Master-appen vi har sett på flere tidligere telefoner – også fra Huawei. Men i dette tilfellet er det Huaweis merkenavn som er skrevet overalt. I seg selv er ikke appen så fryktelig nyttig. Den skal kunne rydde på telefonen din, men i praksis gjør Android det meste som trengs helt på egen hånd. Det som derimot kan være nyttig i appen er en av dens andre funksjoner.

Du kan nemlig velge hvilke apper som får lov til å ha bobler på skjermen. Du har kanskje observert Facebook Messengers snakkebobler dukke opp på upraktiske steder på mobilskjermen. Disse kan skrus av inni selve Messenger-appen også, men på denne telefonen har du altså ett enkelt sted du kan forvise alt slikt, med brytere per app. I grunnen ganske praktisk med tanke på at innstillingen for denne typen elementer gjerne heter ulike ting fra app til app.

 

Det følger ikke med noe forhåndsinstallert Office-pakke her, men mesteparten av Googles apputvalg er med. Google Disk tar deg enkelt og gratis til Googles kontorpakke når du trenger den. Du får forresten også en strømstyringsløsning det er like greit å la stå på full pinne her. Telefonen klarer seg fint med det 3 000 mAh store batteriet, som holder koken i et par dager med noen timers aktiv bruk per dag.
Det følger ikke med noe forhåndsinstallert Office-pakke her, men mesteparten av Googles apputvalg er med. Google Disk tar deg enkelt og gratis til Googles kontorpakke når du trenger den. Du får forresten også en strømstyringsløsning det er like greit å la stå på full pinne her. Telefonen klarer seg fint med det 3 000 mAh store batteriet, som holder koken i et par dager med noen timers aktiv bruk per dag. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Spill og ytelse

Telefonen yter jevnt over meget godt, og med tanke på at variantene som yter vesentlig bedre også koster vesentlig mer er det meste her godt innenfor. Spesielt imponerende er det at den i generell ytelse, målt med Geekbench, er jevngod med dobbelt så dyre Samsung Galaxy Note 7. Det må likevel sies at Note 7 deler en del av sin maskinvare med den vesentlig billigere flate utgaven av Galaxy S7, men i alle dens varianter er den dyrere enn dyreste utgave av Honor 8.

Uansett får du både generell ytelse og spillytelse som skulle holde for lang tid fremover i Honor 8. Et lite obs om at mobilen vi her tester, og måler, er utgaven med 64 gigabyte lagringsplass og 4 gigabyte RAM. Det burde ikke påvirke denne type ytelse nevneverdig, og vårt testeksemplar har nesten aldri beveget seg over 2 gigabyte brukt RAM i testperioden. Altså skulle de to utgavene av Honor 8 være noenlunde like, med unntak for at den minste utgaven litt oftere må starte apper på ny dersom de ikke har vært i bruk på lenge og hentes frem igjen.

Grunnleggende funksjoner

Honor 8 er god på de grunnleggende tingene også. Her har den dessuten en funksjon som hverken nevnte P9 eller P9 Plus kan skilte med. Den har nemlig mulighet for to samtidige SIM-kort. Da må du riktig nok bytte ut minnekortet ditt, men med intern lagring på enten 32 eller 64 gigabyte burde det være gjennomførbart for mange mobilbrukere.

Telefonen har enkle funksjoner for å styre hvilket SIM-kort som skal dominere når du ringer, og hvilket som skal hente ned data over 3G og 4G.

I vanlig bruk uten to SIM-kort merker du omtrent ikke at telefonen har støtte for det. Menyene er ryddet for referanser til ekstrafunksjonene med mindre du oppsøker innstillingsmenyen, eller faktisk putter inn et ekstra kort.

Lyden under samtale er god, og volumet kan bli noenlunde høyt. Telefonen har, som de fleste litt påkostede telefoner, støydemping under samtale. Dermed hører ikke den du ringer alt bråket som er rundt deg.

Det Huawei-tilpassede Swype-tastaturet fungerer greit. Spesielt har jeg en tendens til å utløse sveipefunksjonaliteten utilsiktet på disse tastaturene, men på Honor 8 skjer det omtrent aldri. Om dette er noe som skyldes presis skjerm, endringer i Swype-programvaren eller noe helt annet er vanskelig å si, men der jeg vanligvis erstatter Swype- og Swiftkey-aktige varianter ganske raskt med Googles eget Android-tastatur har jeg latt det være på denne telefonen.

Som musikktelefon er Honor 8 helt på det jevne. Lyden er tilstrekkelig høy til å slite ut ørene enten du bruker propper eller hodetelefoner, men den er neppe sterk nok til å drive hodetelefoner med høy motstand og lav følsomhet. For typiske mobile hodetelefoner med impedans på 50 Ohm eller lavere klarer Honor 8 seg fint.
Som musikktelefon er Honor 8 helt på det jevne. Lyden er tilstrekkelig høy til å slite ut ørene enten du bruker propper eller hodetelefoner, men den er neppe sterk nok til å drive hodetelefoner med høy motstand og lav følsomhet. For typiske mobile hodetelefoner med impedans på 50 Ohm eller lavere klarer Honor 8 seg fint. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kamera

Den doble kameramodulen på baksiden er den samme som i Huawei P9.
Den doble kameramodulen på baksiden er den samme som i Huawei P9. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den litt snodige kameraløsningen i Honor 8 er vi etter hvert godt kjent med. Veldig godt, faktisk, ettersom dette er den samme som vi finner i Huawei P9 og P9 Plus. Det betyr at telefonen har ett øye som fanger gråtonebilder, og et annet som fungerer på mer vanlig måte.

Informasjonen fra de to øyene kombineres for å gi raskere og bedre fokus, og gråtoneinformasjonen kan dessuten brukes til å fremheve kontraster i bildet på en bedre måte enn om man bare hadde informasjon fra ett enkelt kameraøye.

Teorien virker fornuftig, men vi har fortsatt til gode å se de to kameralinsene tydelig jobbe sammen. Hvor stor effekten av dette digitale hokus pokuset er er altså litt uvisst. I hvert fall for selve bildegjengivelsens del. Men den pleier å treffe godt på fokus, et område mange telefoner sliter litt med.

Uansett hvor mye den doble kamerakonstruksjonen har for seg, leverer Honor 8 svært ålreite bilder av den typen vi har blitt vant til å få fra P9-modellene.

Vi snakker riktig nok ikke om et fullt så godt kamera som i Samsungs Galaxy S7-modeller, men så har også disse gjort et litt lenger byks enn toppmodeller flest pleier å gjøre når en ny generasjon kommer på markedet.

Telefonen tar meget gode bilder i ålreite lysforhold, men sliter litt mer når mørket faller på. Men som alltid har Huawei lagt ved ekstrafunksjonalitet som i stor grad kompenserer for dette. En egen nattmodus som, i motsetning til mange slike, faktisk fungerer hører til. Den setter ISO-verdiene lavt, og lukkertiden høyt, slik at man kan sette fra seg telefonen og få fabelaktige bilder i nesten stummende mørke omgivelser.

Huawei er virkelig aggressive for tiden, og slipper den ene heftige telefonen etter den andre. Nå er en av toppmodellene i selskapets litt rimeligere serie, Honor, på vei inn i norske butikker. Vi har tilbrakt mye tid med den trivelige tassen den siste måneden.

Honor 8 er bygget i glass, med avrundede kanter både foran og bak. Under glasset ligger det farget metallfolie. Telefonen likner unektelig litt på Samsungs glassmodeller i Galaxy S- og Galaxy A-seriene. Samtidig har den sitt eget tydelige designspråk, med kliss flat bakside uten kameratut som stikker ut, og med en pen, lakkert metallramme rundt.

Føles som en ekte toppmodell

Telefonen er flott å se på, men den er svært glatt. Det er lett å miste denne ut av hånden om man ikke holder et godt grep rundt den, og legger man den fra seg på en overflate som ikke er helt plan kommer den til å falle i gulvet til slutt.

Huawei P9 eller Honor 8? Det avhenger først og fremst av hvilken du synes er finest, men handler også litt om funksjoner og lagringsplass.
Huawei P9 eller Honor 8? Det avhenger først og fremst av hvilken du synes er finest, men handler også litt om funksjoner og lagringsplass. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen er 5,2 tommer stor og med svært smale rammer, slik at dette er en bittelitt mer kompakt telefon enn mange andre med denne skjermstørrelsen. I utgangspunktet er skjermen ganske fargesterk, og kan nesten oppfattes litt som en AMOLED-variant, men foretrekker du mer naturlige farger kan du stille inn dette selv.

Innstillinger og muligheter er det mange av her. Noen steder bidrar det til litt rot i menyene, ettersom ikke alt er plassert i innstillingsmenyen. Samtidig er det aller meste her funksjonalitet vi ønsker oss.

Et godt eksempel på fiffige løsninger man fort blir vant til, er at fingerleseren på baksiden også er en knapp du kan stille inn til å gjøre hva som helst. Enten du vil ha en rask måte å starte Spotify eller skru på lommelykten på, kan du gjøre det her.

Rask og god på det meste

Ytelsesmessig er dette en svært kvass telefon, som ligger ganske tett opp mot de beste i markedet, uten helt å slå dem. Men så koster også rimeligste utgave under det halve av de aller heftigste. Dermed er den meget rask å bruke, og tar seg aldri pauser. I tillegg kan du være rimelig sikker på at den kjører nesten hva som helst av apper de neste par årene.

Honor 8-menyene er enkle å bruke, og du kan styre hvordan den oppfører seg ned til den minste detalj, så som å skru av varslingslampen over skjermen.
Honor 8-menyene er enkle å bruke, og du kan styre hvordan den oppfører seg ned til den minste detalj, så som å skru av varslingslampen over skjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Honor 8 har dessuten 32 eller 64 gigabyte lagring, i tillegg til minnekortplass. Dermed får du med deg store mengder data hvis du vil. Minnekortplassen kan forresten brukes til å sette inn et ekstra SIM-kort, hvis du har to mobilabonnement i bruk.

Ålreit batteritid og god grunnfunksjonalitet hører dessuten til. Her er det meste gjort riktig.

Kameradelen er den samme som du finner i Huaweis P9, og den tar dermed svært gode bilder og har et vell av ulik funksjonalitet som veier opp for noen av svakhetene et mobilkamera uansett vil ha. For eksempel har den sannsynligvis den beste helautomatiske nattmodusen vi har vært borti, der resultatene er knallgode bilder i nær stummende mørke, forutsatt at du setter fra deg telefonen og lar den stå stille en stund.

Konklusjon og alternativer

Prislappen på Honor 8 gjør at den skiller seg ganske grundig fra tidligere Honor-produkter vi har sett på. Den ligger betydelig nærmere toppmodelland enn de andre vi har testet. Samtidig er den fortsatt billigere enn det aller meste du kan sammenlikne den med.

Kikker du etter en telefon til mellom fire og fem tusen kroner er Huawei nesten enerådende om å tilby så mye på tvers av to litt forskjellige modeller. Men om du går for Honor 8 eller Huawei P9 handler aller mest om hva du foretrekker av design, og dernest om ønsker deg noen av funksjonene som er unike for hver telefon.

Hvis du vil ha et vesentlig bedre kamera heter fasiten Galaxy S7 fra Samsung, men da må du legge på fra rundt 1 300 kroner ekstra sammenliknet med billigste Honor 8-modell. Du får imidlertid også en vanntett telefon for det mellomlegget.

Ønsker du helst å bruke minst mulig penger på en telefon som yter best mulig, er det Motorolas Moto G4 Plus som sannsynligvis er det beste valget. For rundt 2500 kroner får du en telefon som oppfører seg akkurat like fint som Honor 8 gjør, men med menyer som ligger nærmere ren Android fra Google. Noe svakere er den i målt ytelse, men det vil du neppe merke med mindre du målrettet går etter de heftigste spillene.

Siden Honor 8 deler så mange egenskaper med Huawei P9 og P9 Plus, kan det være interessant å se på disse sakene om du lurer på noe som ikke ble besvart i denne testen:

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen