Skjermen er ett av de virkelige høydepunktene ved Huawei Ascend P2.

Test Huawei Ascend P2

Skjermen er ett av de virkelige høydepunktene ved Huawei Ascend P2. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Huaweis nyeste 4G-flaggskip skuffer

Se hvorfor det som kunne vært en fantastisk telefon, faller fullstendig igjennom i vår test.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 13,62 x 6,67 x 0,84 cm
Vekt: 122 gram
Skjerm: LCD IPS, 4,7 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB
Menysystem: Android 4.1.2 Jelly Bean
Pris: Fra 3000 kroner

Kort sagt:
Meget god skjerm
Føles velbygget
Gjennomførte menyer
Menydesignen kan tilpasses

Forferdelig ustabil
Slik ser baksiden av Ascend P2 ut.
Slik ser baksiden av Ascend P2 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
På høyre side av telefonen finner du kameraknapp, luke for SIM-kort og låseknapp. Kameraknappen fungerer når telefonen er låst, men teknikken for å få den til å reagere er ikke helt enkel.
På høyre side av telefonen finner du kameraknapp, luke for SIM-kort og låseknapp. Kameraknappen fungerer når telefonen er låst, men teknikken for å få den til å reagere er ikke helt enkel.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Etter at Nokia innførte det med Lumia 820 og 920 har det kommet stadig flere telefoner som fungerer selv om du har hansker på deg. Ascend P2 er en av disse.
Etter at Nokia innførte det med Lumia 820 og 920 har det kommet stadig flere telefoner som fungerer selv om du har hansker på deg. Ascend P2 er en av disse.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Her har vi valgt "Zoo"-temaet på telefonen. Alt blir litt mer dyrisk.
Her har vi valgt "Zoo"-temaet på telefonen. Alt blir litt mer dyrisk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan velge mellom en haug ulike låseskjermer. Hva med denne?
Du kan velge mellom en haug ulike låseskjermer. Hva med denne?Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Dette er standardtemaet som er valgt rett ut av esken.
Dette er standardtemaet som er valgt rett ut av esken.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det fins ingen ekstra app-meny bak hjemmeskjermene her. Dette er alt du får. Dermed blir mapper og orden desto viktigere.
Det fins ingen ekstra app-meny bak hjemmeskjermene her. Dette er alt du får. Dermed blir mapper og orden desto viktigere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det virker som om telefonen har store problemer med å opprettholde stabil ytelse. Det viser seg også i ytelsestestene.
Det virker som om telefonen har store problemer med å opprettholde stabil ytelse. Det viser seg også i ytelsestestene.
Så fort vi prøver på nytt går testen meget bedre. Vi er vant med å få små variasjoner fra gang til gang, dette er langt variasjon enn vi vanligvis ser. Resten av ytelsestestene får du se på side 3.
Så fort vi prøver på nytt går testen meget bedre. Vi er vant med å få små variasjoner fra gang til gang, dette er langt større variasjon enn vi vanligvis ser. Resten av ytelsestestene får du se på side 3.

For en tid tilbake åpnet Telenor for bruk av mobiler i 4G-nettet sitt, og utvalget telefoner som støtter de nye superhastighetene øker. Huaweis Ascend P2 er en av disse. Vi har alt sett på erkekonkurrenten Grand Era LTE fra ZTE, men hvordan kan P2 måle seg?

Førsteinntrykket vi får er av en relativt solid og velbygget telefon. Her fins ingen løse deksler, kun en liten luke til å sette inn Micro-SIM-kortet. Dermed har den heller ikke plass for minnekort. Det kommer vi tilbake til.

Enkel og pen design

Designen er ganske ren og pen. Her er det gjort lite i form av spesielle designtrekk. Ascend P2 er flat. Den har kanter som skrår utover langs langsidene, og innover mot baksiden på kortsidene.

Vårt testeksemplar er nesten fullstendig svart. Baksiden har en matt svartfarge, mens sidene og forsiden er blank. Baksiden føles tidvis litt glatt i hånden. De skrå kantene gjør uansett at telefonen ligger greit i hånden.

Det fins også en hvit og sort versjon av Ascend P2.

De mest kritiske røstene vil muligens mene at Ascend P2 mangler litt særpreg. Andre igjen vil kalle designen stilren. Vi liker den.

Snarveisfelter og knapper

Huawei har valgt å utstyre Ascend P2 med snarveisfelter under skjermen. Tilbake-snarveien og feltet for kontekstmeny har byttet plass her sammenliknet med mange andre telefoner. Dette er en vanesak som fort setter seg i fingrene.

Vi ergrer oss litt over at hjem-snarveien er så nær skjermen at det er fort gjort å trykke på den, i stedet for skjermelementer ytterst mot kanten. En feil vi gjorde et par ganger i løpet av testen var å trykke på hjem-snarveien i stedet for mellomromstasten.

Ascend P2 har et utvalg fysiske taster langs sidene. Låsetast og dedikert kameratast befinner seg på høyre langside, mens volumtastene er øverst på venstre langside.

Svært lyssterk skjerm

Med en 4,7 tommer stor HD-skjerm som pryder mesteparten av forsiden er dette på ingen måte en liten telefon. Den føles likevel relativt kompakt sammenliknet med full-HD-telefonene som har kommet så langt i år. Den er også ganske tynn.

Skjermen slår oss som ekstremt lyssterk. Den har fin fargegjengivelse. Hvitt ser skinnende kritthvitt ut, og ikke gulaktig eller med blåskjær, slik hvitfarge ser ut på enkelte mobilskjermer. Du kan dessuten endre på fargetemperaturen selv, hvis du skulle ønske.

Det vi ikke skjønner et kvekk av er at skjermbelysningen skrur seg ned automatisk. Hele tiden. Det spiller ingen rolle om den er stilt til automatisk belysning, eller manuelt satt til maksimal styrke.

Med absolutt all skjermautomatikk skrudd av, og telefonens strømstyring satt til maksimal ytelse – blir skjermen likevel mørkere i tide og utide. Det var sol under testperioden, og den knappen vi brukte mest i løpet av dagene vi hadde den, var snarveien for å stille mellom lav, middels og høy skjermbelysning.

Det burde jo være unødvendig. Skjermen er jo faktisk så god at den lett konkurrerer med sollyset. Da er det litt håpløst at en så lett observerbar og tydelig bug skal slippe gjennom kvalitetskontrollen.

Innsynsvinkelen er for øvrig god, og HD-oppløsningen på 1280 x 720 piksler gjør at skjermen er knivskarp.

Huaweis egne menyer

Huawei Ascend P2 er utstyrt med Android 4.1.2, også kjent som Jelly Bean. Men, her har Huawei gjort veldig store endringer. Menyene her byr altså på en brukeropplevelse som ligger ganske langt unna Googles rene Android-menyer.

Den rene app-menyen finner du nemlig ikke her.

Huawei har kalt menyvarianten sin for Emotion UI. Menyene har eksistert en god stund, men nytt i siste utgave er altså at app-menyen er borte. I tillegg virker hele grensesnittet mer ryddig og gjennomtenkt.

Her ser det rett og slett ut til at Huawei har tenkt helhet, på samme måte som Samsung, LG og HTC gjør det. Alt henger sammen, og ser ut til å være designet for å matche. Det liker vi.

App-menyen er erstattet av hjemmeskjermer med ikoner og mapper på. Dette er enkelt nok å bruke, men fordrer nok litt disiplin over tid. Vi ser for oss at hjemmeskjermene fort kan bli rotete når du laster ned nye apper.

Artig temafunksjon

En morsom ekstrafunksjon Huawei har lagt til er en hel haug ulike temaer. Her kan du snu opp ned på menydesignen etter eget ønske. Det følger med en rekke ulike temaer, som dekker mesteparten av spennet fra stilrent og stramt, til sprøtt og morsomt. Hvis du vil kan du dekke hele telefonen i ulike dyretema, for eksempel.

Funksjonen er kanskje ikke så veldig nyttig, men den er morsom og fungerer godt. Temagrafikken er dessuten svært omfattende.

Det eneste som overrasker oss litt er at det ikke fins et mer ordinært Android-tema å velge i. Ingen av alternativene likner noe særlig på Android slik operativsystemet ser ut rett fra Google. Med så mye annet å velge i, fremstår det som litt pussig.

Svært variabel hastighet

Hastighet er viktig. De siste par årene har det blitt stadig færre telefoner på markedet som ikke yter godt nok til å gi en grei brukeropplevelse. I 2013 skal man ikke måtte behøve å vente på enkle ting som panoreringer i menyene. Det burde enkelt og greit være et avsluttet kapittel, som forsvant med de tidligste Android-modellene, og samtlige Windows Mobile-telefoner noensinne.

Huawei Ascend P2 er rask store deler av tiden. Men innimellom stokker det seg helt for telefonen. Menyelementer forsvinner og kommer tilbake igjen – eller den bare stopper opp midt i panoreringen.

Noen ganger kan telefonen reagere på enkelte typer trykk, mens den ikke viser antydning til å motta beskjeden om du trykker andre steder. Dette er fryktelig merkelig.

Kjøring av apper er også tidvis særdeles ustabilt. Vi måtte for eksempel restarte trenings-appen Endomondo tre ganger på en liten time i skogen.

Samtidig har telefonen en tendens til å stoppe opp ved bruk av Spotify – også for forhåndsnedlastet musikk. Det er ikke noe vi opplever i særlig grad med noen andre telefoner.

Også enkelte av de innebygde appene stopper i tide og utide. Det kommer vi tilbake til på side to og tre av testen.

I det hele tatt imponeres vi veldig av måten Huawei ser ut til å ha tenkt helhet i menyene. Men hvis ikke telefonen er stabil, kan menyene være aldri så forseggjorte.

Underveis i testperioden satt vi flere ganger med telefonen foran oss på kollektivtrafikken, samtidig som vi måtte trykke flerfoldige ganger på skjermen for å få den til å reagere. Rundt oss satt det folk med både gamle og nye, billige og dyre telefoner. Telefoner fra Samsung, HTC og Apple. Ingen av dem så ut til å ha de samme problemene.

Huawei Ascend P2

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen