Redaktørens første møte med HTC Re resulterer raskt i fliring. Periskop, inhalator eller «noe som er kjøpt på kondomeriet» er beskrivelsene de fleste kommer med.

Test HTC Re

Redaktørens første møte med HTC Re resulterer raskt i fliring. Periskop, inhalator eller «noe som er kjøpt på kondomeriet» er beskrivelsene de fleste kommer med. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

HTCs lille kameraperiskop er et fantastisk leketøy

Fotografering blir ikke stort mer tilgjengelig, men kvaliteten er variabel.

HTCs actionkamera, HTC Re, ble lansert i New York i fjor, sammen med den utmerkede telefonen HTC Desire Eye. Vi har lekt oss med kameraet de siste ukene, og tatt en rekke bilder med det. Lek er et viktig ord i denne sammenhengen, for det er nettopp det dette kameraet innbyr til.

Det har hele to knapper. Den ene knappen kan sette i gang opptak i sakte film, mens den store knappen knipser bilder, eller starter helt vanlige opptak når den holdes inne. I tillegg er det mulig å administrere kameraet fra app, for å få tilgang på for eksempel timelapse-funksjoner.

Enkelt å bruke, men ...

Slik ser hele HTC Re ut. I bunn har den feste for stativskrue. Rett ut av esken brukes denne til å feste armbåndet som følger med.
Slik ser hele HTC Re ut. I bunn har den feste for stativskrue. Rett ut av esken brukes denne til å feste armbåndet som følger med. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet har ellers noen grunnleggende innstillinger, så som oppløsning inntil 16 megapiksler, og en rekke valg om lydinnstillingene. Du kan dessuten velge om du ønsker ekstrem vidvinkel eller ikke. Kameraet har uansett fast vidvinkeloptikk, så du får med deg mye på bildene dine enten du vil eller ikke.

Sammenliknet med for eksempel GoPro-modellene som presenterer et traktorlass innstillinger på en altfor liten skjerm, har du hverken innstillinger eller skjerm på HTCs lille Re-kamera. Enkelt, men for noen begrensende.

Dette er uansett kanskje det actiokameraet som er rettet mest mot folk flest. Der andre produsenter viser frem kameraene sine fra undersiden av Tony Hawks skateboard, eller lager heftige naturvideoer fra fridykking og elvepadling, snakket HTC mest om å montere Re fast i en ryggsekk, eller å sette det på stativ for å fjernstyre kameraet fra mobiltelefonen.

HTC Re koster 1 400 kroner fra HTCs egne nettsider. Det er litt dyrt, men samtidig ikke så fryktelig langt unna der vi finner de fleste av disse små, vanntette kameraene. Akkurat dette kameraet skiller seg ut selv om formfaktoren ikke er så ulik.

Alltid tilgjengelig

Tilgjengelighet er et stikkord. Det skrur seg av og på helt selv, basert på berøring. Noen ganger hender det seg at kameraet bruker litt lenger tid på å komme i gang enn ellers, men vanligvis går dette ganske radig for seg.

Under kameraet finner du en luke med plass for minnekort, og en hendig reset-knapp i fall du glemmer passordet for trådløs tilkobling. Her har vi også micro-USB-kontakt for lading og filoverføring.
Under kameraet finner du en luke med plass for minnekort, og en hendig reset-knapp i fall du glemmer passordet for trådløs tilkobling. Her har vi også micro-USB-kontakt for lading og filoverføring. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bruker du kameraet til å ta stillbilder med, uten å bruke de trådløse Wi-Fi-funksjonene, appen og videoopptak, skal du ta svært mange bilder før batteriet går tomt. 10 prosent gjenværende batterikapasitet er det nærmeste vi har klart å tømme batteriet i Re gjennom dagene vi har brukt det.

Vi fikk tak i kameraet under mobilmessen i Barcelona, og tok haugevis av bilder underveis. Du ser flere bilder fra kameraet på neste side.

Så hva med kvaliteten?

I godt lys blir bildene gode, spesielt om det er snakk om (by)landskap.
I godt lys blir bildene gode, spesielt om det er snakk om (by)landskap. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bildekvaliteten fra HTC Re blir som den du kan forvente fra en telefon i øvre middelklasse. Kameraet lider litt under å ikke ha noen form for belysning til innendørsfoto og bilder tatt i skumring. Det er kanskje ikke først og fremst disse forholdene et actionkamera er laget for, men samtidig er dette et actionkamera for folk flest, og folk flest har gjerne ikke en like spisset plan for bruken som en brettkjører som nesten utelukkende skal filme utagerende oppførsel på puddersnø.

Den utradisjonelle formen innbyr til veiving, og den responsive utløserknappen fører til at vi knipser mange bilder på rad. Vel vitende om at selv ikke dyre speilreflekser med heftig optikk ville vært fullt i stand til å henge med på notene. Resultatet er at mange av bildene blir uklare, og også noen av de der vi gjorde en innsats for å holde kameraet riktig blir middels gode. Vi får et visst inntrykk gjennom bruk av mobilskjermen underveis, men det er først på storskjermen hjemme vi får fasiten. Det er like spennende å se hva som har blitt brukbart, og hva som ikke har det, hver gang vi kobler kameraet til PC-en.

Gode bilder i gode forhold

I godt lys blir skarpheten god, og fargegjengivelsen er som regel god. Kameraet sliter litt med eksponeringen i blant, og overeksponerer himmel, samtidig som andre deler av motivet kan bli undereksponert. Problematikk som er velkjent for alle som har tatt i et mobilkamera.

Selfie time! Du kan få ganske sprø resultater med vidvinkeloptikken på HTC Re.
Selfie time! Du kan få ganske sprø resultater med vidvinkeloptikken på HTC Re. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alle actionkamera har en eller annen type vidvinkeloptikk. Optikken i Re er muligens ekstra velegnet for å få en liten hybel til å se ut som et palass. Årsaken er at du ikke vet akkurat hvor du fotograferer, så for å være sikker på at motivet kommer med, tar kameraet med alt.

En egen modus for ekstra sterk vidvinkel hører også til. Resultatene kan i noen tilfeller rivalisere det vi ser fra fotovrengapper som Photo Booth, men særlig nyttige vet vi ikke om de er.

Den voldsomme vidvinkelen gjør at mennesker støtt ser litt rare ut på bildene fra Re. Havner du i utkanten av bildet bøyes du litt rundt midten, og perspektivet blir veldig merkelig. Noen ganger bidrar det til at bildene blir morsommere, andre ganger gjør det ikke så mye fra eller til. Ser man på reinspikket bildekvalitet lider denne noe under dette.

Les vår store samletest av actionkamera her »

Helt annen type bruk enn actionkamera flest

Du kan koble til HTC Re trådløst med apper for Android og iOS. Førstnevnte er vesentlig mer stabil enn iOS-appen.
Du kan koble til HTC Re trådløst med apper for Android og iOS. Førstnevnte er vesentlig mer stabil enn iOS-appen.

Men kvalitet eller ei, vi har store problemer med å styre oss fra å skyte på alt mellom himmel og jord med HTCs lille periskop av et kamera, og resultatene blir alltid spennende. HTC har gjort fotografering til en lek med Re. Selv om kameraet har en rekke genuint nyttige og kreative funksjoner, så som saktefilm og timelapse, blir det mest til at vi morer oss med å forsøke å dokumentere saker og ting fra nye vinkler, og på nye måter. Et kamera som er så lite, lett og tilgjengelig innbyr til denne leken.

Tenker du på en GoPro-modell, eller ett av de andre, mer ordinære actionkameraene der ute, bør du nok ikke avbryte den tanken for HTC Re. Men dersom du kanskje ikke har sett helt hvordan de andre modellene passer inn i livet ditt, kan det hende HTCs klovnete actionkamera er for deg. Visst får du bedre bildekvalitet for pengene, og Re har og et par små nykker, men alt i alt er dette et kamera som innbyr til lek. Alle som ser det lurer på hva det er, og det er så enkelt å bruke at selv bestemor får til. Det er ikke alle bildene som blir helt som forventet, men det gjør bare gjennomgangen av dagens «produksjon» mer spennende.

Se mange flere testbilder og videoer på neste side »

Gå til side

HTC RE

"HTC Re er enten et fantastisk leketøy eller et middels kamera."

Fordeler

 • Ekstremt enkelt å bruke
 • Kompakt
 • Vanntett
 • God opplevd batteritid
 • Trådløs tilkobling til mobil
 • Bra Android-app
 • Velg mellom vidvinkel og ekstrem vidvinkel

Ting å tenke på

 • Krever en del lys for å gi gode bilder
 • Feileksponerer i veldig sterkt lys
 • iOS-appen kunne vært mer stabil
 • Du får bedre bildekvalitet for pengene

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen