Velbygget og kraftig. HTC 10 Evo skal tåle å bli senket i vann, og den virker også skikkelig solid bygget. Her er det mye å like, men prisen er likevel litt i høyeste laget.

Test HTC 10 Evo

Velbygget og kraftig. HTC 10 Evo skal tåle å bli senket i vann, og den virker også skikkelig solid bygget. Her er det mye å like, men prisen er likevel litt i høyeste laget. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

En vanntett nedgradering

HTC 10 Evo er fjorårets maskinvare i svært flott innpakning.

HTC 10 Evo er tredje telefon ut i det norske markedet som mangler hodetelefonkontakt. Fra før stiller allerede Moto Z og iPhone 7 uten kontakten som så mange har brukt frem til i dag. Den er også en slags åndelig oppfølger til HTC 10, uten at det trenger å bety at den er bedre jevnt over. På noen områder er den sterkere, mens den på andre områder er litt svakere enn HTCs toppmodell.

Den aller viktigste styrken med nye HTC 10 Evo er antakeligvis at den for øyeblikket er alene i HTCs utvalg om å være vanntett. Knallgode Desire Eye som kom for et par år tilbake var også tett, men den var bygget i plast. Dermed er HTC 10 Evo en sjelden mulighet for deg som har irritert deg over at at ikke produsenten har kastet seg på vanntettbølgen i særlig grad så langt.

Mer støtsikker enn andre?

Ingen hodetelefonkontakt på toppen av telefonen ... Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I pressemeldingen for modellen proklamerer HTC også at de har gjort falltester med den, og at den skal ha tålt mye her også, men telefonen har ikke den typiske Mil-STD-810-sertifiseringen som støtsikre telefoner typisk testes mot. Og uansett er den forholdsvis tung, og med en stor glassflate på forsiden, så det er antakeligvis ingen god idé å føle seg helt trygg på at 10 Evo tåler en tur i bakken. Men skulle du likevel miste den er det kanskje håp i hengende snøre.

Telefonen føles enormt solid i hånden, og passer dermed godt inn i inntrykket jeg har av HTCs toppmodeller. Aluminiumen svikter ikke noen steder, og der man av og til kan høre at andre metallmobiler er litt tynnhudet om man tapper med fingrene mot mobilen, høres det det ut som om metallkroppen 10 Evo skilter med er svært tykk. Den er pent bygget også. Testeksemplaret jeg har brukt den siste uken har ingen områder med dårlig passform eller andre tegn på slurv.

Byggekvaliteten føles formidabel, men det er samtidig litt skuffende at HTC ikke setter en god sertifisering bak påstanden sin om at mobilen skal tåle litt ekstra knall og fall.

Knallbra øreplugger følger med

... og heller ikke i bunnen, men det følger med et knallbra sett ørepropper til å koble til USB type-C-kontakten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nuvel! Hva med hodetelefonkontakten? Der er stoda noen hakk verre. Jeg får begynne med gladnyheten først. For deg som kjenner HTC er det muligens ikke en nyhet i det hele tatt, men produsenten har lagt ved et par formidable ørepropper som kobles til med kabel og USB type-C. Det er en voldsom lyd i dem, og mesteparten av produktet ser også påkostet og pent ut. De går kjellerdypt i bassområdene, og spiller pent og klart i toppen.

De låter generelt ganske greit også på mellomtone, men telefonen har en løsning som skal tilpasse lyden til øregangene dine. I mine ører, med funksjonen aktivert, låt mellomtonen litt inneklemt mellom bass og diskant. For min del ble altså lyden bedre med funksjonen avskrudd, men forskjellen var heller ikke veldig stor. Liker du litt basstung lyd med masse trøkk er uansett dette en lydpakke som er midt i blinken.

Svar-knappen på hodetelefonkabelen klirrer litt når det er bevegelse i den. Slik lyd har en tendens til å følge kabelen og være hørbar i øret, men med disse proppene la jeg ikke merke til noen slike ulyder under bruk.

Standardskifter er slitsomme

Boom Sound har vært mye rart opp gjennom årene, og i 10 Evo handler det om korrigering for ulike øreganger. Jeg ønsker meg noen flere valgmuligheter. Lyden er i god HTC-ånd fortsatt veldig ålreit. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er nå tre eller fire telefoner på det norske markedet uten vanlig hodetelefonkontakt, avhengig av om du teller iPhone 7-variantene hver for seg. De nevnte Apple-telefonene, Moto Z og HTC 10 Evo.

Jeg ble umiddelbart skuffet da HTC-proppene med USB type-C ikke virket med HTC 10. Den er jo tross alt fortsatt toppmodellen fra selskapet. Dermed fikk jeg et forbigående inntrykk av at mobilene våre er på vei til et sted der alt er proprietært. Hver hodetelefon, sin mobil. Men heldigvis hadde jeg Motorolas toppmodell for hånden, og 10 Evo-proppene fungerer faktisk gulle godt med Moto Z. Puh!

Lyd via USB type-C er i og for seg standardisert, men siste hånd på det verket ble lagt ganske nylig. Til tross for et fortsatt ganske magert utvalg telefoner med denne løsningen, kan det se ut til at produsentene har tenkt på dette også før standardiseringen kom. Utvikling og produksjon av mobiltelefoner kan ta lang tid, og ofte opp mot to år fra begynnelse til slutt, med en ganske lang periode på tampen der selve produksjonen skal foregå, og rommet for endringer er minimalt.

Bildet er altså ikke helsvart for denne typen løsninger. Men irriterende å gå rundt med et sett hodetelefoner som bare virker på ett sted, det er det. Og hvis du plutselig trenger nye hodetelefoner til mobilen din, kan det ta noe tid før fysiske butikker faktisk har tilbehørene inne i rikt nok monn til at det er lettvint å kjøpe et.

Bluetooth-hodetelefoner fungerer naturligvis utmerket med HTC 10 Evo.

I den ene siden er det to luker som gir plass til minnekort og SIM-kort. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke riktig så rask som toppmodellen

Der HTC 10 som nå er rundt et halvt år gammel har Qualcomms Snapdragon 820-brikke, er kliss nye HTC 10 Evo utstyrt med fjorårets Snapdragon 810-brikke. I tillegg har denne telefonen mindre RAM enn «originalen», med sine 3 GB. For tiden beveger de absolutt heftigste telefonene seg kraftig oppover i RAM-størrelse, med både OnePlus 3 og Huawei Mate 9 Pro som har hele 6 GB minne til operativsystem og kjørende apper.

De første dagene med HTC 10 Evo kunne det virke som om den var vesentlig tregere i bruk enn HTC 10, men etter å ha resatt telefonen har den siden fungert helt fint. Det eneste gjenstående av treghetene jeg innledningsvis merket, var at telefonen sakket farten ganske godt mens den foretok en hel haug oppdateringer og installasjoner av apper fra Google Play. I og for seg ikke unaturlig, alt krever jo sitt. Men de aller beste telefonene på markedet lar seg ikke påvirke særlig av slikt.

I det hele tatt oppleves telefonen som rask og god i menyene, og med få forsinkelser i brukeropplevelsen utenom når det foregår større ting i bakgrunnen. Slik er vi i grunnen vant til at HTCs toppmodeller er, selv om det står langt dårligere til for modellene lenger ned på prisstigen.

Et unntak fra dette er kameraappen, som jeg kommer tilbake til til slutt i testen.

Et punkt der HTC 10 Evo er bedre enn sin slektning er på strømreservene. Det skiller ikke veldig mye mellom de to, men denne telefonen er faktisk svært så flink til å drøye sine 3200 mAh (HTC 10 har 3000 mAh), og i testperioden varte den fint halvannet døgn på en lading. Det til tross for at telefonen ble utsatt for mange ytelsestester, appinstalleringer og generelt ganske mye bruk gjennom tiden den har vært på besøk. Tommel opp på denne fronten!

Brune søyler markerer Snapdragon 821-utstyrte telefoner, mens de gule har Snapdragon 820. Lyseblå modeller har egenutviklede systembrikker, selv om noen selges som Snapdragon-varianter i enkelte markeder.

Android 7 med Sense-menyer

Sense har stadig enkelte unike funksjoner, men så omfangsrik som grunnleggende Android, og Googles apputvalg, har blitt fremstår HTCs menyer aller mest som et alternativt utseende til menyene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

HTCs Sense-menyer har alltid skilt seg litt ut fra andre Android-løsninger, og gjør i grunnen fortsatt det med Android 7 som underlag. Samtidig blir operativsystemet i seg selv stadig mer komplett, og som de fleste andre for tiden legger også HTC seg gradvis nærmere Googles grunnkonsept.

Det betyr at 10 Evo ikke er noe overflødighetshorn av funksjoner utover de du finner i vanlig Android. Men det er fortsatt en del HTC-unike løsninger her.

For eksempel kan man aktivere noe HTC kaller Motion Launch, der sveipebevegelser og tapping på den inaktive skjermen kan vekke den til ulike funksjoner. To sveip ned på svart skjerm gjør at telefonen våkner til kameraappen, slik at du kommer kjapt igang. I løsningen inngår også mulighet for å tappe to ganger på skjermen for å vekke telefonen. Akkurat den varianten er imidlertid ikke spesielt uvanlig.

Hvorfor i himmelens navn HTC har valgt en av verdens mest irriterende tastaturløsninger vet jeg ikke. Men det har i hvert fall hatt ting å oppdatere ganske støtt i perioden, og kvitterte med reklame for en tjeneste som koster penger rett før testen ble ferdig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På den ene siden er kameravekkingen her så intuitiv og rask at det er én av svært få slike «gesture»-funksjoner jeg faktisk ser nytte i. I mange produkter er de forhåndsdefinerte sveipebevegelsene så kronglete at jeg sjelden gidder å lære meg å bruke dem. De fleste telefoner bruker dem uansett til å gjemme litt mindre viktige funksjoner, ting man sjelden bruker, mens resten har forholdsvis enkel tilgang. Når man nesten aldri bruker funksjonaliteten som er forbundet med slikt blir det heller ikke til at bevegelsene sitter i fingrene.

Samtidig gir HTCs variant inntrykk av at man kan gjøre endringer. Det kan man i utgangspunktet ikke. Man kan bare velge hvilke av de fem Motion Launch-funksjonene som skal være aktive, eller skru av og på konseptet i sin helhet.

Det samme gjelder i grunnen lydtilpasningen nevnt lenger opp. Telefonen har en forholdsvis stor menyside dedikert til lydkorrigeringen, men å gjøre noen endringer utover å kjøre den automatiske tilpasningsprosessen eller skru av og på funksjonen kan den ikke.

Funksjonene er gode, men de tar mye plass i menyene med sine hele temasider og hvorfor kan de ikke tilpasses?

Egen e-postleser, ved siden av Gmail, hører til, og det samme gjør en app som har fått navnet Boost+.  Dette er samme typen konsept som vi har sett utallige varianter av rundtom; en app som skal gi bedre ytelse ved å stenge andre apper og rydde opp i lagringsplass og minne. Det er egentlig en litt merkelig trend, gitt at nettopp å styre ressursbruken på en god måte er blant Androids styrker. I hvert fall på såpass kraftig spesifiserte telefoner som 10 Evo. Kan hende har svakere modeller større nytte av slikt, men noe stort behov, eller forskjell på telefonen før og etter opprydning, har jeg stort sett ikke merket.

Ålreit, men tregt kamera

Her har du mulighet til å få bildene dine som RAW-filer. Det pleier å gi litt ekstra frihet til å redigere bildene, men det er ikke alle som bruker muligheten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet i denne telefonen tar bilder med høyere oppløsning enn HTC 10. Men den har mistet et par av triksene fra storebrors arsenal. For det første mangler lasersensoren som gir raskere og mer presis fokusering, og optikken er ikke like lyssterk som i HTC 10. Begge telefonene har imidlertid optisk stabilisering som hjelper til når bevegelsesuskarphet skal unngås.

Bildene fra 10 Evo kan bli svært gode, men det er litt opp og ned hvor godt kameraet treffer. Det tenderer mot et rødskjær i bildene i mange situasjoner og fokus treffer heller ikke alltid. I tillegg oppfører det seg til dels tregt, og når du har klikket på utløserknappen pusler telefonen med sitt i et sekund eller tre, før den knipser neste. Du kan trykke på utløserknappen flere ganger, men det er lett å miste oversikten over hva telefonen holder på med, og om den faktisk rakk å ta alle bildene.

I tillegg dukker det av og til opp bevegelsesuskarpheter selv når lyset burde være tilstrekkelig, og bevegelsene er forholdsvis små og forsiktige. Hva dette skyldes er det vanskelig å si noe fornuftig om, men det endret seg i hvert fall ikke noe særlig da jeg resatte telefonen underveis i testen. Eneste merkbare forskjell mellom testomgangene er at nå som telefonen ser ut til å funke som den skal er det mulig å trykke mange ganger på utløserknappen. Innledningsvis låste også den knappen seg mens telefonen ventet på å bli ferdig med forrige bilde.

Kameraet har optisk stabilisering og kan ta veldig gode bilder. Men det er litt tregt, og resultatene er ikke alltid så forutsigbare. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Proffmodusen er ganske enkel og fin å bruke. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En særhet med HTCs kameraapp er at telefonen ganske ofte bommer på eksponering om man skal dømme ut fra forhåndsvisningen. Men når bildene først kommer ut av telefonen er som regel resultatet mange ganger bedre enn forhåndsvist. Den treffer som regel selv om det kan se ut som et bomskudd idet bildet tas.

Det er imidlertid merkbart at telefonens digitale bildeforbedring jobber hardt, og har en tendens til å velge litt ulike løsninger fra bilde til bilde. Dermed kan man se at for eksempel himmelen skifter ganske tydelig karakter fra ett bilde til et annet, med kun minimale bevegelser på telefonen mellom knipsene. Alle telefoner gjør en vurdering på eksponering og bildeforbedring basert på hvor du peker, så det er naturlig at en himmel tones ned i lysstyrke om du peker rett på den, eller blir utbrent om du peker kameraet mot noe mørkere. Men HTC 10 Evo ser ikke alltid ut til å klare å bestemme seg når du peker mot omtrent samme punkt heller.

Uten at det nødvendigvis gjør så mye. Flere bilder av samme motiv med litt ulik karakter kan bety at du finner akkurat bildet du vil ha i stabelen, og bruker du automatikken er det uansett litt uforutsigbart hva som kommer ut. Men 10 Evo er et hakk mer uforutsigbar her enn mange.

Apples Touch bar testes. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Et godt belyst møterom og veiving med hendene ga dette resultatet. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
HTC 10 Evo (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Sammenlikningsbilde fra HTC 10 (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
HTC 10 Evo (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Sammenlikningsbilde fra HTC 10 (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen