Velbygget og kraftig. HTC 10 Evo skal tåle å bli senket i vann, og den virker også skikkelig solid bygget. Her er det mye å like, men prisen er likevel litt i høyeste laget.

Test HTC 10 Evo

Velbygget og kraftig. HTC 10 Evo skal tåle å bli senket i vann, og den virker også skikkelig solid bygget. Her er det mye å like, men prisen er likevel litt i høyeste laget. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

En vanntett nedgradering

HTC 10 Evo er fjorårets maskinvare i svært flott innpakning.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

HTCs første vanntette toppmodell er også den første som mangler hodetelefonkontakt. Hils på HTC 10 Evo som den heter her på berget, eventuelt HTC Bolt som den heter andre steder.

Virkelig velbygget

Førsteinntrykket idet jeg tok testtelefonen ut av esken er at HTC har laget en tanks av en telefon. Jeg har knapt tatt i en telefon som føles like solid og velbygget i hånden som 10 Evo. HTC sier selv at den skal være mer motstandsdyktig mot støt enn mobiler flest, men har ikke stemplet den med konkrete testresultater eller sertifiseringer for dette.

HTC 10 Evo

Størrelse: 15,35 x 7,73 x 0,809 cm
Vekt: 174 gram
Skjerm: 5,5 tommer, 2560 x 1440, sLCD3, Gorilla Glass 5
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 810, Quad Core Cortex A57 @ 2,2 GHz og Quad Core Cortex A53 @ 1,5 GHz, Adreno 430, 3 GB arbeidsminne
Lagringsplass: 32 GB, støtter MicroSD-kort
Operativsystem: Android 7 med HTC Sense
Teknologi: BoomSound Adaptive Audio tilpasser lyden til ørene dine
Kamera: 16 Mp, optisk stabilisert, hybridfokus, totoneblits
Batteri: 3 200 mAh
Pris: Rundt 6 300 kroner

Glasset som er brukt over skjermen er imidlertid Gorilla Glass 5, der glassprodusenten har fokusert spesielt på støtsikkerhet. Det skal kunne overleve knall og fall vesentlig oftere enn andre typer glass, inkludert de andre Gorilla Glass-utgavene.

Det lett å bli imponert av byggekvaliteten her. Er det noe HTC kan er det aluminium, og det har de vist mange ganger opp gjennom årene.

Flott skjerm og ålreite menyer

Skjermstørrelsen er på 5,5 tommer, og hele forsiden av telefonen er dekket av Gorilla Glass 5. Dermed skal også skjermen tåle litt mer enn mobilskjermer flest. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen er 5,5 tommer stor og har svært høy oppløsning. Den er lyssterk og fin å bruke, men i blant bommer lysautomatikken litt, slik at skjermen er i mørkeste laget når man låser telefonen opp. Som regel justerer den opp lyset igjen forholdsvis raskt i slike situasjoner, men av og til må man peke telefonen litt rundt seg for at lyssensoren skal skjønne at solen står rett på.

På skjermen er det HTCs Sense-menyer som kjører, og de kjører for det aller meste raskt og godt. Hastigheten synker imidlertid merkbart om telefonen oppdaterer apper fra Google Play eller gjør andre lagringsintensive oppgaver. Dette kan skyldes den litt utdaterte innmaten – her er det nemlig snakk om fjorårets Snapdragon 810, og ikke -820 eller -821 som vi ser i flere av toppmodellene i år.

Se på ytelsesgrafene på side 2, så skjønner du hva vi snakker om ... 

Ettersom stadig flere viktige funksjoner bor i selve Android må menysystemer som Sense og Samsungs Touch Wiz utvide funksjonaliteten ytterligere om det skal være noe særlig fordel i å bruke slikt. Helt ren Android er tross alt nesten alltid litt kvikkere, så menysystemene oppå er en slags byttehandel der man må kunne forvente å få nytteverdi tilbake.

Mange måter å vekke telefonen på

HTC 10 Evo til venstre ved siden av den vanlige toppmodellen, HTC 10. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For HTCs del er for eksempel hurtigfunksjonene fra låst skjerm veldig fine å bruke. To sveip ned på den mørke skjermen får telefonen til å våkne og starte kameraet på et øyeblikk. Jeg hadde gjerne ønsket at denne løsningen ble mulig å tilpasse nærmere, for det er ikke alle de fem funksjonene som bor i den som er like nyttige.

Kameraet starter forresten raskt, men er litt tregt i bruk. Telefonen bruker ganske lang tid på å lagre bildene den tar, så den er ikke særlig godt egnet for deg som ofte tar bilder av kaotisk bevegelse, enten det er snakk om underholdning, kjæledyr eller en barndom som skal dokumenteres kan øyeblikket være over innen du rekker å ta bilde nummer to.

Kvaliteten på bildene er også litt mer variert enn jeg liker. Fokus blir ikke alltid riktig, og noen ganger viser bildene det som ser ut som bevegelsesuskarphet samtidig som lyset burde være tilstrekkelig til å kjøre svært korte lukkertider. Men på sitt beste tar 10 Evo svært gode bilder, og den pleier å treffe på eksponeringen, selv om det ikke alltid ser slik ut på forhåndsvisningen mens bildet tas.

Du finner drøssevis av testbilder vi tok på neste side »

Godlyd med USB-propper

Bedre medfølgende øreplugger enn disse skal du lete lenge etter. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis vi tar turen tilbake til hodetelefonkontakten er det verdt å nevne at det ikke følger med overgang til mini-jack her. Det må eventuelt kjøpes utenom.

Gladnyheten er imidlertid at det følger med et knallbra sett ørepropper som passer i ladekontakten. Lyden er god nok til at den burde tilfredsstille de fleste kjøpere av denne telefonen.

Proppene er litt bassige, men her er det snakk om en smakssak. Svært mange liker det slik, og kjøper du hodetelefoner for portabelt bruk i dag vil mange ha en lydsignatur med mye bass, omtrent slik HTCs propper har, uavhengig av prisklasse. Det er naturligvis flere kvaliteter som skiller et godt sett hodetelefoner fra et dårlig et, men til å følge med i esken er det virkelig klasse over proppene du får med her.

Verdt å nevne er det at disse proppene også virker med Moto Z, den andre Android-mobilen som er i salg her på berget uten å ha hodetelefonkontakt. De virker imidlertid ikke med andre telefoner jeg har forsøkt å koble dem til. Forhåpentligvis betyr dette at det fortsetter å være forholdsvis enkelt å kjøpe hodetelefoner til en Android-mobil hvis mengden mobiler uten vanlig hodetelefonkontakt øker.

Slik ser HTC Sense ut oppå Android 7. Det er enkelt, og stort sett raskt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til slutt

HTC 10 Evo er en tett mobil som føles ekstremt velbygget i hånden. Den kan ta svært gode bilder, men gjør ikke alltid det, og menyene har av og til små nykker når telefonen jobber med ting i bakgrunnen. 

Men prisen her er forholdsvis høy, og det er litt merkelig at det er fjorårets maskinvare som kjører på innsiden. Man må anta at noen av smånykkene ligger begravet her.

Alt i alt er HTC 10 Evo en god telefon å bruke, men det er også en kostbar telefon, med pris på rundt 6 300 kroner plasserer den seg der de absolutte toppmodellene begynner å dukke opp. Selv om mobilprisstigen strekker seg helt til rundt 11 000 kroner får man mye bra for 6000 også. Og der ligger nok 10 Evos største problem, for selv om jeg liker byggekvaliteten og den litt kantete designen er det vanskelig å skjønne seg på hvorfor man skal velge akkurat denne.

Selv HTC 10, den faktiske toppmodellen fra produsenten, koster mindre og leverer mer. Men for deg som har en fysisk utagerende hverdag enten i jobb eller på fritiden, kan det hende 10 Evo er akkurat riktig verktøy.

Alternativer til HTC 10 Vive 

HTC 10

HTCs virkelige toppmodell

HTC 10

HTC 10 har spesifikasjoner på linje med de kvasseste telefonene i år, og den kombinerer det med den samme flotte byggekvaliteten som 10 Evo har. Men der Evo-varianten tåler å senkes i vann (IP57), skal 10-ern bare tåle å bli fuktig eller regnet på (IP53). Her får du altså kvassere ytelse og bedre bilder til en såvidt lavere pris enn 10 Evo koster..

Motorola Moto X Force 32 GB

Mer robust blir det ikke

Motorola Moto X Force 32 GB

Motorolas Moto X Force har skjerm i tykt plastmateriale. Ulempen er at den lett får riper. Fordelen er at den under vår test helt fint tålte å bli kastet i veggen gjentatte ganger. Den har mer eller mindre samme innmat og pris som 10 Evo, men her vet du med sikkerhet at telefonen tåler en tur i bakken. Den liker ikke nøkler og annet lommerusk, så kjøp også en billig skjermbeskytter som kan byttes jevnlig.

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Tett kamerakonge

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Hvis vanntett og bra kamera er de to hovedkravene til din neste telefon, er fasit i november som i april Samsungs Galaxy S7-modeller. For noen hundrelapper mer enn HTC 10 Evo får du en telefon som yter til dels mye bedre på de fleste viktige punkter. Men med glass på begge sider bør du i hvert fall ikke miste Samsungs modell i bakken.

Gå til side

HTC 10 Evo

"Det er dyrt å være HTC-kunde for tiden og 10 Evo er ikke gjennomarbeidet nok."

Fordeler

 • Topp byggekvalitet
 • Kan senkes i vann
 • Rask fingerleser
 • Kamera kan gi god bildekvalitet
 • Minnekortplass
 • Flott skjerm
 • Knallbra ørepropper følger med
 • Trenger ikke lades hver natt

Ting å tenke på

 • Litt for upålitelig kamerakvalitet
 • Ytelsen svekkes markant når noe skjer i bakgrunnen
 • Litt mye skrot i menyene
 • Et tastatur som reklamerer for betalversjoner av seg selv
 • Ingen hodetelefonutgang eller medfølgende adapter
 • Fjorårets maskinvare til årets pris

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen