TEST: HP Pavilion Mini Desktop 300-020NO

Test HP Pavilion Mini Desktop 300-020NO

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

En stasjonær PC for deg med små behov

HPs nye bolle-PC viser gode takter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ingen vil ha store datamaskiner lenger – vel i hvert fall nesten ingen – nå skal det gjerne være lite og nett. For det er jo også slik at de fleste vil klare seg fint med kraften som bor i en mindre datamaskin av typen Asus VivoPC eller Apple Mac mini.

Og nå har godeste Hewlett-Packard sluppet en enda mindre modell: HP Pavilion Mini Desktop, som vi litt fleipete kalte for en liten plastbolle da vi først fikk se bildene av den.

HP var likevel nådige og sendte oss et eksemplar til test. Modellen vi har fått er den svakeste av de tre som kommer hit til landet, nemlig HP Pavilion Mini Desktop (300-020NO) med Intel Pentium-prosessor, 4 GB minne og 500 GB harddisk.

En godmodig tass

For å starte med det opplagte: Pavilion Mini Desktop er en liten datamaskin. Den er ikke den minste PC-en vi har vært borti, men det er ikke så langt unna heller. Den måler omtrent femten centimeter tvers over, litt avhengig av hvordan du vinkler datamaskinen – den er nemlig ikke helt rund.

Sett mot den kjente Mac mini er Pavilion Mini Desktop nesten to centimeter høyere, mens Apples lillegutt breier seg mer på bordplaten.

Under den flate toppen, som rager 5,3 centimeter i høyden, finner vi runde og myke former. Materialet er plast – helt greit for en datamaskin av denne størrelsen, og vekten på 660 gram føles akkurat passe.

Datamaskinens underside er perforert for å slippe inn luft, og har en gummiert matte som gjør at den står godt og ikke glir. Matta kan fjernes og gir tilgang til tre skruer, som kan løsnes for å fjerne hele plastdekselet.

Tre «etasjer» med maskinvare.
Tre «etasjer» med maskinvare. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Bedfridd fra karosseriet ser vi at Pavilion Mini Desktop er bygd over tre etasjer. Øverst sitter kjøleløsningen med vifte og ribbe, dernest kommer selve hovedkortet mens harddisken sitter nederst. Vi konstaterer at datamaskinen enkelt kan oppgraderes med mer RAM – vårt eksemplar med 4 GB minne har plass til en SO-DIMM-minnebrikke til – og det er i tillegg grei skuring å komme til harddisken.

Vårt eksemplar var utstyrt med en 2,5-tommers disk av typen Western Digital Black. Et litt merkelig valg synes vi, som enten ville gått for en SSD eller hakket mer stillegående modell. Men HP har vel tenkt som så at Blacks rotasjonshastighet på 7200 RPM er et greit kompromiss sett mot en dyrere SSD med mindre lagringskapasitet.

Men om ønskelig er det altså mulig å bytte ut denne selv.

Anstendig utstyrt

En datamaskin er selvsagt mer enn kun minne, prosessor og lagringsplass – i vår moderne tid må også nettverksegenskapene være på plass. Pavilion Mini Desktop er derfor utstyrt med både Bluetooth 4.0 og dual band 802.11n trådløst nettverk. Skulle du heller foretrekke kabel, er det også en LAN-kontakt for gigabit Ethernet.

Det er også verd å få med seg at prosessoren i vårt testeksemplar – en Intel Pentium 3558U – støtter Intel Wireless Display, som betyr at også selve bildet kan sendes over lufta (Ekstra).

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men foretrekker du den gode, gamle kabelen, gir HP deg valget mellom å bruke HDMI eller DisplayPort. Vel, egentlig trenger du ikke å velge heller – du kan gjerne bruke begge i et oppsett med to skjermer.

Av andre kontakter må vi nevne de to USB 2.0-variantene på baksiden – veldig kjekke til mus og tastatur dersom du ikke går for en eller annen trådløs variant. Bak finner du også minijackkontakt for lyd ut, og på siden av den lille boksen sitter en minnekortleser.

HP har plassert de to siste USB-kontaktene, som er av typen USB 3.0, i fronten av Pavilion Mini Desktop. Det er kanskje ikke det mest estetiske, men det er knapt med ledig plass bak og ikke minst mer praktisk å ha de foran – det gjør det veldig enkelt å eksempelvis midlertidig plugge inn en USB-minnepinne eller harddisk for å overføre filer.

Datamaskinen kommer for øvrig også fiks ferdig med operativsystemet Windows 8.1 installert.

Støy og strøm

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Datamaskinens prosessor har en TDP – et tall som sier noe om hvor mye varme datamaskinen må klare å kvitte seg med – på ikke mer enn femten watt. Det betyr at den ikke utvikler så altfor mye varme under bruk, slik at den har et berhersket viftesus under lavere belastninger.

Ifølge HP har Pavilion Mini et strømforbruk på 60 watt, men det høres egentlig litt mye ut – så vi regner med at dette er en øvre grense med god sikkerhetsmargin innkalkulert. Våre uhøytidlige målinger sier at den lille datamaskinen mer typisk trekker mellom femten og tretti watt, avhengig av aktivitetsnivå.

Lavt strømforbruk til tross kan vi ikke akkurat kalle HP Pavilion Mini Desktop for lydløs. Men det er faktisk harddisken som får ta brorparten av skylden for det. Totalt sett snakker vi om et jevnt og lavt sus fra den lille boksen, men det er samtidig et stykke unna nivået på en Apple Mac mini, som knapt kan høres.

En Pavilion Mini Desktop på pulten i kontorlandskapet vil nok uansett ikke forstyrre, men folk med alvorlig kronisk støyallergi vil utvilsomt legge merke til suset fra WD Black-harddisken i stille omgivelser. Heldigvis vil det hjelpe godt dersom du bytter den ut med en SSD eller mer stillegående snurredisk.

Ytelse

Går vi tilbake inn i vår utgave av Pavilion Mini Desktop, er det altså en Intel Pentium 3558U som har fått jobben som motor. Denne prosessoren er bygd på Haswell-arkitekturen, har to kjerner og tikker av gårde på 1,7 GHz når den først får opp farta.

Prosessorens integrerte grafikkdel er ikke spesielt fjong, det er ganske enkelt Intel HD Graphics med 10 EU-er (exexcution units), også kalt GT1. Men så lenge du ikke har tenkt å drive med avansert spilling burde det likevel holde greit.

For å se hva du faktisk får av datamuskler, har vi satt den opp mot et knippe andre små stasjonære i samme gate. Apple Mac mini, som kom på tampen av fjoråret, må selvfølgelig være med. Vi har også tatt med Asus VivoPC VM62N og den spesielt utformede Zotac Zbox Sphere OI520.

Vi starter med våre to vante prosessorytelsestester, og med ikke noe sterkere enn en Pentium under skallet, har vi ikke de største forhåpningene for denne utgaven av HPs mini-desktop – hos de andre kandidatene finner vi tross alt to Core i5-modeller og en Core i3 på 1,9 GHz i Asus VivoPC.

Likevel insisterer Pavilionen på å holde tritt med denne i Cinebench – i det minste kjørende på én kjerne. Men ellers henger den altså ikke uventet etter resten av gjengen.

Harddisken er en 2,5-tommers Western Digital Black. Med en rotasjonshastighet på 7200 RPM har den bedre ytelse enn den typiske 2,5-tommeren, men kan ikke holde tritt med en SSD eller 3,5-tommeren vi finner i Asus' VivoPC.

Grafikkytelsen er omtrent som forventet. I det store og hele er det Asus VivoPC som stjeler showet her, ettersom denne har et dedikert grafikkort som skal slå inn ved større grafikkbelastninger. Hva Pavilion Mini Desktop angår, duger ikke denne utgaven til stort mer enn årgangsspill dersom vi snakker om 3D. Enklere spill i nettleseren og lignende går dog bra.

Å se film i Full HD er heller ikke noe problem, men ikke overraskende mangler 4K-støtten.

De dyrere versjonene av Pavilion Mini Desktop, altså de med Core i3- og Core i5-prosessor, har bedre grafikkdel. Men dette vil uansett være løsninger som er integrert i prossoren, så en slik datamaskin vil uansett ikke kunne ta jobben som en utpreget spill-PC. Har du dog en sterkere PC stående et sted på nettverket, vil du alltids kunne bruke den med spillstrømming i hjemmet med Steam (Ekstra) eller lignende løsninger.

Totalt sett kan vi si at Pentium-utgaven av HPs lille bolle er grei nok til hverdagslige oppgaver som surfing, medieavspilling og vanlige kontorapplikasjoner. For en PC som bedre takler tyngre bilde-/videoredigering eller spilling, må du nok opp i pris.

Oppsummering og konklusjon

HP Pavilion Mini Desktop (300-020NO) er en liten men fullverdig PC. Under det nærtil runde plastikkskallet skjuler det seg en Pentium-prosessor, 4 GB minne og en harddisk på 500 gigabyte. Boksen er enkel å åpne og gjør det uproblematisk å installere mer minne eller en annen disk – noe som vil være aktuelt dersom du ønsker deg en så stillegående datamaskin som mulig.

PC-en har mye av den samme teknologien vi finner i bærbare datamaskiner, inkludert mulighetene for trådløs tilkobling av det meste. Alt du egentlig trenger å koble til fysisk er strøm, men du står selvsagt fritt til bruke kabler også.

I tillegg til at størrelsen gjør den enkel å plassere, har en slik liten datamaskin en annen klar fordel, nemlig strømgjerrige komponenter og et tilsvarende beskjedent strømforbruk.

Den største ulempen med denne datamaskinen er litt harddiskstøy og beskjeden ytelse. Men så er det ikke slik at HP lover underverker fra Pavilion Mini Desktop med Pentium-prosessoren heller. Dessuten er det mulig å få denne boksen med sterkere saker innabords.

I skrivende stund må du ut med omtrent 3500 kroner for HP Pavilion Mini Desktop med Pentium-prosessor. Det er jo ikke spesielt dyrt, men ikke er det spesielt rimelig heller. Er ikke ytelsen viktig for deg, finnes det for eksempel langt rimeligere utgaver av Asus Vivo PC. For 3500 kroner kan du også sette sammen en kjappere Intel NUC dersom du ikke inkluderer operativsystemet Windows.

For en del vil nok valget stå mellom HP Pavilion Mini Desktop og Apple Mac mini.
For en del vil nok valget stå mellom HP Pavilion Mini Desktop og Apple Mac mini. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Et annet alternativ er å gå for en kjappere Chromebox – men ettersom disse datamaskinen kun kjører Googles eget Chrome OS kan du da ikke installere tredjeparts programvare som ikke er lagt ut på Chrome nettmarked.

Men er det slik at ytelsen spiller en rolle, ville vi heller gått litt opp i pris. HPs minimodell med Intel Core i3-prosessor (300-030NO) ligger på rundt en tusenlapp mer og har da bedre prosessorytelse og grafikk, pluss en harddisk på 1 TB.

HPs problem er vi da også havner i samme prisklasse som Apple Mac mini. Apples minimaskin får du ikke oppgadert i ettertid, men det du får er en enda mer stillegående og minst like kledelig datamaskin. Og med sin Core i5-prosessor har den omtrent dobbelt så god prosessorytelse som HPs Pentium-utstyrte Mini Desktop.

Dersom du da ikke har planer om en oppgradring senere, holder vi en knapp på Mac mini. Men er du ganske sikker på at du senere vil putte inn mer minne, en større harddisk eller SSD, kan det godt være en Pavilion Mini Desktop godt bli din neste lille PC.

Er Apples datamaskiner virkelig enklere å bruke?
15 myter om Mac >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen