TEST: HP Pavilion Mini Desktop 300-020NO

Test HP Pavilion Mini Desktop 300-020NO

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

En stasjonær PC for deg med små behov

HPs nye bolle-PC viser gode takter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse

Går vi tilbake inn i vår utgave av Pavilion Mini Desktop, er det altså en Intel Pentium 3558U som har fått jobben som motor. Denne prosessoren er bygd på Haswell-arkitekturen, har to kjerner og tikker av gårde på 1,7 GHz når den først får opp farta.

Prosessorens integrerte grafikkdel er ikke spesielt fjong, det er ganske enkelt Intel HD Graphics med 10 EU-er (exexcution units), også kalt GT1. Men så lenge du ikke har tenkt å drive med avansert spilling burde det likevel holde greit.

For å se hva du faktisk får av datamuskler, har vi satt den opp mot et knippe andre små stasjonære i samme gate. Apple Mac mini, som kom på tampen av fjoråret, må selvfølgelig være med. Vi har også tatt med Asus VivoPC VM62N og den spesielt utformede Zotac Zbox Sphere OI520.

Vi starter med våre to vante prosessorytelsestester, og med ikke noe sterkere enn en Pentium under skallet, har vi ikke de største forhåpningene for denne utgaven av HPs mini-desktop – hos de andre kandidatene finner vi tross alt to Core i5-modeller og en Core i3 på 1,9 GHz i Asus VivoPC.

Likevel insisterer Pavilionen på å holde tritt med denne i Cinebench – i det minste kjørende på én kjerne. Men ellers henger den altså ikke uventet etter resten av gjengen.

Harddisken er en 2,5-tommers Western Digital Black. Med en rotasjonshastighet på 7200 RPM har den bedre ytelse enn den typiske 2,5-tommeren, men kan ikke holde tritt med en SSD eller 3,5-tommeren vi finner i Asus' VivoPC.

Grafikkytelsen er omtrent som forventet. I det store og hele er det Asus VivoPC som stjeler showet her, ettersom denne har et dedikert grafikkort som skal slå inn ved større grafikkbelastninger. Hva Pavilion Mini Desktop angår, duger ikke denne utgaven til stort mer enn årgangsspill dersom vi snakker om 3D. Enklere spill i nettleseren og lignende går dog bra.

Å se film i Full HD er heller ikke noe problem, men ikke overraskende mangler 4K-støtten.

De dyrere versjonene av Pavilion Mini Desktop, altså de med Core i3- og Core i5-prosessor, har bedre grafikkdel. Men dette vil uansett være løsninger som er integrert i prossoren, så en slik datamaskin vil uansett ikke kunne ta jobben som en utpreget spill-PC. Har du dog en sterkere PC stående et sted på nettverket, vil du alltids kunne bruke den med spillstrømming i hjemmet med Steam (Ekstra) eller lignende løsninger.

Totalt sett kan vi si at Pentium-utgaven av HPs lille bolle er grei nok til hverdagslige oppgaver som surfing, medieavspilling og vanlige kontorapplikasjoner. For en PC som bedre takler tyngre bilde-/videoredigering eller spilling, må du nok opp i pris.

Oppsummering og konklusjon

HP Pavilion Mini Desktop (300-020NO) er en liten men fullverdig PC. Under det nærtil runde plastikkskallet skjuler det seg en Pentium-prosessor, 4 GB minne og en harddisk på 500 gigabyte. Boksen er enkel å åpne og gjør det uproblematisk å installere mer minne eller en annen disk – noe som vil være aktuelt dersom du ønsker deg en så stillegående datamaskin som mulig.

PC-en har mye av den samme teknologien vi finner i bærbare datamaskiner, inkludert mulighetene for trådløs tilkobling av det meste. Alt du egentlig trenger å koble til fysisk er strøm, men du står selvsagt fritt til bruke kabler også.

I tillegg til at størrelsen gjør den enkel å plassere, har en slik liten datamaskin en annen klar fordel, nemlig strømgjerrige komponenter og et tilsvarende beskjedent strømforbruk.

Den største ulempen med denne datamaskinen er litt harddiskstøy og beskjeden ytelse. Men så er det ikke slik at HP lover underverker fra Pavilion Mini Desktop med Pentium-prosessoren heller. Dessuten er det mulig å få denne boksen med sterkere saker innabords.

I skrivende stund må du ut med omtrent 3500 kroner for HP Pavilion Mini Desktop med Pentium-prosessor. Det er jo ikke spesielt dyrt, men ikke er det spesielt rimelig heller. Er ikke ytelsen viktig for deg, finnes det for eksempel langt rimeligere utgaver av Asus Vivo PC. For 3500 kroner kan du også sette sammen en kjappere Intel NUC dersom du ikke inkluderer operativsystemet Windows.

For en del vil nok valget stå mellom HP Pavilion Mini Desktop og Apple Mac mini.
For en del vil nok valget stå mellom HP Pavilion Mini Desktop og Apple Mac mini. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Et annet alternativ er å gå for en kjappere Chromebox – men ettersom disse datamaskinen kun kjører Googles eget Chrome OS kan du da ikke installere tredjeparts programvare som ikke er lagt ut på Chrome nettmarked.

Men er det slik at ytelsen spiller en rolle, ville vi heller gått litt opp i pris. HPs minimodell med Intel Core i3-prosessor (300-030NO) ligger på rundt en tusenlapp mer og har da bedre prosessorytelse og grafikk, pluss en harddisk på 1 TB.

HPs problem er vi da også havner i samme prisklasse som Apple Mac mini. Apples minimaskin får du ikke oppgadert i ettertid, men det du får er en enda mer stillegående og minst like kledelig datamaskin. Og med sin Core i5-prosessor har den omtrent dobbelt så god prosessorytelse som HPs Pentium-utstyrte Mini Desktop.

Dersom du da ikke har planer om en oppgradring senere, holder vi en knapp på Mac mini. Men er du ganske sikker på at du senere vil putte inn mer minne, en større harddisk eller SSD, kan det godt være en Pavilion Mini Desktop godt bli din neste lille PC.

Er Apples datamaskiner virkelig enklere å bruke?
15 myter om Mac >>>

Gå til side

HP Pavilion Mini Desktop (300-020NO)

"En kjekk liten PC for enkle til normale dataoppgaver."

Fordeler

  • Minne og disk kan oppgraderes i ettertid
  • Liten og plasseringsvennlig
  • Anstendig utstyrt

Ting å tenke på

  • Litt laber prosessorytelse

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen