Test

Høy pris for lav kvalitet

Telenor har den siste tiden reklamert tungt for den nye musikkbutikken sin for mobiltelefoner. På TV rulles det ut den ene reklamen etter den andre som forteller at du kan laste ned din favorittlåt rett ned til mobiltelefonen.

Men hvordan fungerer tjenesten? Er det tungvint å finne frem og laste ned musikk? Og fungerer det på mobiltelefonen din? Vi har tatt Telenors musikkbutikk nærmere i øyesyn.

Tilbudspris

I sommer tar Telenor fem kroner for hver låt du laster ned. Men etter sommeren vil prisen øke til femten kroner per sang. Om du vil fylle opp telefonen din med musikk, er dette altså tiden å gjøre det på. Telenor satte torsdag ny rekord i antall nedlastinger, med 1230 nedlastede sanger.

Ikke forvent deg at tjenesten vil fungere med din telefon uten videre. Tjenesten til Telenor fungerer kun på 10 av mobiltelefonene som er på markedet i dag. Har du ikke en av disse, kan du ikke bruke tjenesten.

Per i dag støttes følgende modeller: Nokia 6680, N70, N90, N91 6230i, 6280 og 3250, og Sony Ericsson W810i, W900i og W600i.

Som du ser, er det kun de aller nyeste modellene fra Nokia og Sony Ericsson som støttes. Telefoner fra andre merker som Samsung, Siemens og Motorola kan altså ikke brukes til å kjøpe muskk. I følge Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor, skyldes dette tekniske utfordringer.

Vi har forsøkt tjenesten med telefonene Nokia N80, E60, 6125, Motorola V3x, og Siemens SXG75, og kan bekrefte at tjenesten ikke fungerer på telefoner som ikke står på Telenors liste.

– Vi er veldig interessert i at flere telefoner skal støtte musikknedlastingen, men dette er en en så ny og avansert tjeneste at ikke alle telefoner støtter den, sier Krokan.

I praksis

Det eneste du behøver å gjøre for å komme deg inn på Telenors musikkbutikk, er å sende en tekstmelding med ordet "musikk" til 2244. Straks du har gjort dette, får du en tekstmelding tilbake med en link til musikkbutikken.

Linken fører rett til musikkbutikkens forside. På forsiden kan du velge mellom å kjøpe musikk eller musikkvideoer. Forsiden inneholder også musikknyheter fra blant annet Dagbladet og VG. Du har også mulighet til å laste ned ringetoner og se på singellista topp 20.

Musikkbutikkens forside er enkel og brukervennlig, uten forvirrende ekstravalg og menyer.

Når du skal laste ned musikk, kan du lete frem musikken på forskjellige måter. Du kan søke etter enkelt låt, eller lete blant spesielle sjangre, nye utgivelser, lister, månedens artister eller Telenors egen liste over de mest populære nedlastingene.

Når du velger en av kategoriene får du en kjapp og grei oversikt over hvilke sanger du kan laste ned. Når du klikker på en av enkeltsangene, kan du velge å kjøpe denne direkte, eller se mer musikk av samme artist. Dette ekstra valget før du kjøper sangen har en klar fordel, siden du slipper å ruinere deg selv hvis du skulle trykke på feil sang.

Når du har valgt å laste ned sangen, blir du minnet på å lagre sangen når den er lastet ned.

En av sangene vi lastet ned, "Crazy" av Gnarles Barkley, tok 45 sekunder å laste ned. Selve musikkfilen var på 1,37 MB.

Alt i alt er tjenesten veldig enkel å bruke, og vi hadde ingen problemer med å navigere oss gjennom butikken.

Lydproblemet

Det største ankepunktet vi har til Telenors musikktjeneste, er den tunge komprimeringen av lyden. En grei tommelfingerregel innenfor digital musikk, er at jo mindre musikkfilen er, jo dårligere er kvaliteten.

Lydbildet er en anelse tynnere og blikkboksaktig enn på musikk i bedre kvalitet, og forskjellen kommer tydeligst frem i sanger med mye lyd, eller i et refreng. For eksempel vil du høre blikkbokseffekten bedre med en rockesang enn et pianostykke. Uansett vil du neppe høre ulyden hvis du har annen støy rundt deg samtidig som du spiller musikken.

Lyden er god nok hvis du ønsker deg en kjapp singelsamling du kan høre på når du sitter på bussen eller går på gata. Men er du på jakt etter de helt store musikkopplevelsene, anbefaler vi at du heller tar en tur i platesjappa og kjøper CD-er for pengene.

Musikken i Telenors musikkbutikk er komprimert til AAC-format i 64 kbps. Det er ikke særlig mye. Apple, som bruker AAC-formatet i iTunes, sier at en AAC-fil med en bitrate på 128 kbps tilsvarer en MP3-fil i god kvalitet.

Lydkvaliteten på musikken i Telenors butikk er altså halvparten av det folk flest oppfatter som god kvalitet, og det er ikke bra nok.

Dessuten kan du ikke ta med deg musikken videre til en ny mobiltelefon uten videre. Du får muligheten til å laste ned samme sang inntil tre ganger, men den kan kun spilles av på mobiltelefonen din. Telenor tilbyr også en tjeneste de kaller "PC Download". Her kan du laste ned sanger til PC-en også.

Men du kan bare ta med musikken med deg over på tre mobiltelefoner. Den fjerde gangen du skifter telefon, kan du ikke ta med musikken. Dessuten er det en forutsetning at du har det samme telefonnummeret hele tiden.

Om du har for vane å høre på favorittlåta di gang etter gang i det uendelige, er det også verdt å merke seg at hver sang bare kan spilles av 10 000 ganger før den er "brukt opp".

Ikke den beste løsningen

Disse elementene i tillegg til at kun noen får mobiltelefoner støttes og at prisen hopper til 15 kroner etter sommeren, gjør at vi er lunken til Telenors musikkbutikk.

Som et alternativ til Telenors musikkbutikk, kan du bruke for eksempel iTunes om du har en mobiltelefon som støtter dette programmet, eller en Windows-telefon og MSN sin musikkbutikk. Begge disse tjenestene gir deg musikk i bedre kvalitet, og med færre begrensninger. Og dessuten er de billigere.

Du kan for eksempel både spille av musikken på PC-en, mp3-spilleren og mobiltelefonen. Dessuten kan du brenne det hele ut på en musikk-CD.

Vi håper likevel at vi får se flere mobilmusikkbutikker i fremtiden, med musikkfiler i høyere kvalitet og større frihet til å flytte musikken fra telefonen og over på andre musikkspillere.

Norges beste mobilabonnement

Januar 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen