TEST: Her er våre første anbefalte apper for 2015
Test
(Bilde: Shutterstock)

Her er våre første anbefalte apper for 2015

Vi har funnet gode apper til Windows Phone, iPhone og Android.

Koding for kidsa

La kidsa kode! Det har vært budskapet fra norske fagmiljøer, skoler og politikere det siste året. Ja, så får vi la dem gjøre det, da. Og det kan visstnok lønne seg å begynne enkelt, så de forstår at programmering dreier seg om logikk og moro.

Den samme programmeringsbølgen feier over USA, og mange tiltak er satt i verk for å styrke datafag i skolen. I spissen står Tynker, et programmeringsnettsted for barn som tilbyr kurs for skoleelever ved 10 000 skoler (!) og for andre interesserte ­– og appen Tynker. Tynker er en variasjon av det engelske ordet tinker, som betyr å plundre, pusle, flikke på, og det er vel noe av det programmerere driver med.

Når du starter appen, kan du velge mellom Create og Play. Så er det en liten knapp oppe i hjørnet for foreldre og lærere, der det står om å bruke Tynker i undervisning og om online-kurset, som er et mye grundigere opplæringskurs for barn. Dessuten kan du logge deg inn, men da må du ha registrert et barn på et online-kurs. Framdriften blir lagret i appen, og det er ikke nødvendig med innlogging hvis man bare skal spille eller programmere litt. Under Play kan du velge mellom fire spill: «Codey’s Quest», «Lost in Space», «Dragon Journey» og «Lazer Racer». Det første spillet er gratis, de tre resterende koster 14 kroner per stykk. Gratisspillet starter med at det lille kodemonsteret Cody står og sover. Du må programmere ham til å begynne å bevege seg bortover, og da kombinerer du blokker som det står Walk på, og som skal settes i gang blokk for blokk når du trykker på den oransje startknappen. Oppgaven blir videre å programmere Cody til å gå, hoppe, spise drops osv. etter hvert som du setter sammen nye kommandoer for å hjelpe ham. Et typisk plattformspill, altså. Under «Create» finner du en mappe for egne prosjekter, spill du kan endre lite eller mye på – med ulik vanskelighetsgrad – og eksempler på spillelementer som tracking (figurene følger hverandre), tegning, lyd, animasjon (hver knapp utløser en spesifikk bevegelse), tilfeldiggjøring (figurer gjør tilfeldige ting), bevegelse (ved hjelp av iPadens innebygde aksellerometer) og begrensninger (figurenes innbyrdes forhold til hverandre).

Tynker er morsomt og pedagogisk godt laget, og gir en fin innføring i programmering. Ifølge App Store passer appen best for barn mellom ni og elleve, men Tynker kan godt appellere til et bredere aldersspekter, spesielt hvis voksne og barn setter seg sammen for å programmere. Og for å ha det moro.

Tynker

Format: iPad og Android
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til iPad »  Last ned til Android »

Den neste appen er musikkmagi!

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen