TEST: Her er ukens anbefalte apper
Test
(Bilde: Shutterstock)

Her er ukens anbefalte apper

Vi har funnet frem fire godbiter til Android, iOS og Windows Phone – inkludert et utrolig morsomt, men vanskelig mobilspill.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Men så svar, da!

Får du dårlig respons på middagen du lager? Eller på buksa du kjøpte for tre høvdinger pluss flybillett til New York? Engasjer venner og bekjente til å si hva de mener først!

Tenk deg at du har invitert en gjeng med på fotballkamp, og så er du den eneste som kommer. Det er ikke en sjel på hele stadion! Da har du gått feil. Men å tvinge venner, kolleger og bekjente til å si ifra om de kommer på festen, om hva de helst vil serveres, og om de liker Justin Bieber eller Justin Timberlake best, det er i beste fall en møysommelig prosess. Spond er en norskutviklet app som kan hjelpe deg i slike situasjoner.

Når du starter appen, får du en rask oversikt over funksjonene, før du registrerer deg ved å oppgi mobilnummeret ditt. Du blir tilsendt en kode som du skriver inn sammen med navn og passord. Så gir du Spond tilgang til kamera og push-varsler, og du er i gang. Først blir du oppfordret til å skape en gruppe, og gir Spond tilgang til kontaktene dine. Deretter legger du til personene du vil ha med i gruppa, og gir den et navn. Det kan f eks være speideren, FAU eller korpset. Eller Utepilsens Venner. Så får du valget mellom å lage en invitasjon og en avstemning. I invitasjonen kan du skrive inntil 140 tegn, i tillegg til å klikke inn datoer via kalenderen, stedet eller flere steder via kart, og bilder via foto-appen eller fotoalbumet. Avstemningen kan være mellom to bilder, f eks hvis du vil ha hjelp til å bestemme deg for hva du vil lage til middag, eller hvilken kjæreste du bør satse på. Eventuelt jeans. Det kan også være mellom to datoer med klokkeslett, eller mellom to påstander eller spørsmål du skriver inn i to tekstbokser.

Når medlemmene i gruppen har mottatt meldingen, klikker de på «Stem her», og kan velge alternativet de foretrekker, og eventuelt legge igjen en kommentar. Medlemmene i hver gruppe kan se hva andre i samme gruppe har svart, og de slipper å lese i endeløse, rotete e-postttråder eller prøve å tolke manglende svar og «kanskje»-svar på Facebook. Og medlemmene i gruppen trenger ikke å installere Spond for å svare på henvendelser, kun hvis de vil starte egne Spond-grupper.

Visste du forresten at alpinisten Aksel Lund Svindal er med i teamet som har utviklet Spond? Det kan du lese mer om her »

Spond

Format: Android og iPhone
Pris: Gratis

Last ned til Android »  Last ned til iPhone »

Møtevekkeren

Hørt om kontoristen som sluttet å drikke kaffe, fordi det holdt ham våken under PowerPoint-presentasjonene på morgenmøtet?

Bedriftsmøter må fylles med innhold, og det holder ikke med traktekaffe, tørr kringle og surmuling om alt som gikk galt i forrige uke. Nei, visjoner må til, og dessuten må innkjøpet av den vanvittig dyre 100-tommers-flatskjermen forsvares, siden regnskapsføreren er på besøk. Så da blir det PowerPoint. Den eneste som hygger seg under gjennomgangen, er han som har kopiert den fra nettet, og det er derfor han koser seg. PowerPoint er en del av Office-pakken fra Microsoft, og stadig flere velger andre alternativer. Dermed blir det kun dem med MS Office som kan lage presentasjoner. Det er her gratisalternativet Prezi kommer inn i bildet. Programmet er Windows-basert, men med appene for iPad og Android kan du skape presentasjoner fra bunnen av. iPhone-versjonen er kun en fremviser.

Når du starter Prezi, får du sjansen til å velge mellom en rekke maler. Så skriver du inn tekst og legger inn bilder eller video, enten fra albumet eller bilder du tar der og da med kameraet. Det hele er svært enkelt, og kun fantasien avgjør om det skal bli bedre enn det du er vant med fra PowerPoint-seansene. Det som iallfall er annerledes, er at i stedet for å lage en rekke slides, befinner du deg på et kjempestort lerret, der bilder og videoer ligger i klynger langsetter lerretet eller rundt en akse, og det ser ut som om mange er for små til å kunne leses. Men under presentasjonen zoomer du inn på detaljer i ulike områder på det store lerretet, og opplevelsen kan oppleves som mer engasjerende enn lineære Powerpoint-lysbilder. Men du kan risikere svimle tilhørere hvis du blir for ivrig med zoomingen og videoene.

Fordelen med Prezi er at den enkle, offentlig synlige versjonen er gratis og svært lettlært, og at tilhørerne må følge med, for man kan ikke skrive ut presentasjonen senere, slik man kan med slidesene fra Powerpoint. Men hvis du vil ha proffversjonen som har muligheter for private presentasjoner og med skreddersying av fonter og maler, må du abonnere.

Prezi

Format: Android og iPad
Pris: Gratis

Last ned til Android »  Last ned til iPad »

Luftens baron

Twitter på sitt beste er bortimot fantastisk, spesielt når noe spennende, artig eller dramatisk pågår og du kan følge oppdateringer av hendelser, linker og kommentarer på det som skjer. Under Melodi Grand Prix, presidentinnsettelser og viktige fotballkamper koker det.

Siden det er begrenset plass (maks 140 tegn), føler folk seg forpliktet til å komme med gullkorn når de først skriver noe. Det blir litt som å tilbys to minutter på scenen på Latter. Eller på Dagsrevyen. Mange syns det er tryggest å la være, og derfor har mange av vennene dine aldri tvitret. Da er veien tilbake til gode, gamle Facebook kort. Velger man observatørrollen, derimot, er det mye å hente hos komikere, journalister og nyhetstjenester. Men Twitters egne apper er ikke nødvendigvis de beste. Windows Phone-appen Aeries er endelig ute av beta, og resultatet er svært brukervennlig.

Problemet med Twitter er at den ikke skiller klinten fra hveten, skitt fra kanel, halvmorsomheter fra gullkorn, eller edrutvitring fra fylletvitring. Årsaken er «retweets», tvitring fra folk du ikke abonnerer på, via folk du abonnerer på. I tillegg er presentasjonen litt hulter til bulter. Det er fort gjort å gå lei, med andre ord. Aeries lar deg blokkere brukere som skriver enkelte ord, du kan lage egne lister med favoritter, det du har lastet ned kan leses offline, og den har en svært oversiktlig meny. Den siste versjonen fins også på norsk og støtter flere kontoer. Når du har installert Aeries, logger du deg på med Twitter-passordet ditt. Har du ikke Twitter-konto, gå til Twitter og skaff deg en. Så kan du sette i gang med å søke etter personer og lage favorittlister.

Et par tweets fra komikeren Jim Gaffigan: «Jeg gleder meg til å se den nye smurfefilmen!».

Og: «Sto opp klokka 6. Startet dagen med yoga. Drakk proteinshake og løp 10 km. Begynte å lyve om alt.»

Aeries

Format: Windows Phone
Pris: 26

Last ned til Windows Phone »

Enkelt og vanskelig på én gang

ZigZag er et veldig lite komplisert spill. Samtidig er det også veldig vanskelig, og uten tvil det spillet som gir meg den høyeste pulsen. Blodtrykket skyter raskt i været og gir meg ofte lyst til å pælme telefonen ut vinduet.

Du starter med en tynn sikksakkvei og en liten kule. Når du trykker på skjermen begynner kula å bevege seg. Et nytt trykk på skjermen gjør at kula endret retning 90 grader. Spillet består i å greie å manøvrere kula lengst mulig med disse enkle kontrollene langs den tynne veien. Du samler poeng, og jakten beste poengsum er i gang.

ZigZag er et av de spillene som er perfekt når du har to minutter til overs, og trenger å slå av hjernen og ikke tenke på andre ting. Kontrollene er enkle, og du trenger ikke lang tid før du forstår spillet.

Samtidig er det utrolig vanskelig ettersom tempoet på kula øker jo lengre du kommer, og det er usannsynlig irriterende å bomme rett før du slår din gamle poengsum.

Herlig og ukomplisert moro, altså.

ZigZag

Plattform: Android, iOS og Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til iOS – Last ned til Android – Last ned til Windows Phone.

Ukens mobilspill er levert av Gamer.no. Her finner du ytterligere ni morsomme spill til mobiltelefonen din » 

Få med deg enda flere anbefalte apper her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen