Vi har kåret Norges billigste nettbutikk høsten 2015
Test
Vi har kåret Norges billigste nettbutikk høsten 2015 (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Her er Norges billigste nettbutikk

Vinneren av landets største pristest seirer i alle kategorier!

Slik er testen utført

Tek.nos pristest er resultatet av et nitid arbeid over to uker. Følgende er rammen som ligger til grunn for resultatet, som kan sees i sin helhet like under (klikk for større versjon):

Produktene

Prissammenligningen tar utgangspunkt i 50 elektronikkprodukter fordelt på følgende delkategorier:

  • Data
  • Mobil & Nettbrett
  • Lyd & Bilde

Produktene er valgt ut av redaksjonsmedlemmer med fagkompetanse innen hver kategori. Vi har lagt vekt på at produktet skal ha relativt god utbredelse og at det skal være aktuelt, samtidig som prisen i de fleste tilfeller skal ligge innenfor hvermannsens rekkevidde.

Nettbutikkene

Vi har tatt utgangspunkt i alle nettbutikker som tilbyr varer i minst én av produktkategoriene til norske kunder, og som faller under det norske lovverket. Det betyr alle nettbutikker som oppgir prisene sine i norske kroner, fører et norsk språk og har norsk adresse.

Vi har utelukket nettbutikker som kun selger til bedriftskunder, samt nettbutikker som har et varesortiment med færre enn 20 av våre totalt 50 utvalgte produkter.

Slik har vi sjekket prisene

For å finne prisene har vi i innledende runde sparret opp med vår kommersielle partner, Prisguide.no. Prisguide sitter på data og statistikk fra 140 norske nettbutikker, noe som raskt lot oss danne oss et bilde av hvilke nettbutikker som var aktuelle for testen vår.

Ved hjelp av deres produktdatabase kunne vi raskt fjerne butikker med mindre enn 15 av de 50 varene vi hadde valgt ut til å være med i testen. Dermed satt vi igjen med en liste på like over 20 nettbutikker som fikk være med til den manuelle delen av testen.

Selve pristesten vår ble delt opp i tre runder. Mens Prisguide automatiske kunne eliminere mange butikker for oss i runde én, handlet runde 2 om å manuelt sjekke at butikkene som skulle få være med til siste runde, runde 3, hadde 20 eller flere varer tilgjengelig for utsendelse. I tillegg ble prisene manuelt samlet inn, enten ved å søke opp produktene i butikkenes egne søk, ved å bla oss frem til dem gjennom menyer, eller ved å bruke søkemotoren i Prisguide.

Etter runde to forsvant én nettbutikk fordi den hadde færre enn 20 utvalgte varer, og vi satt igjen med 19 nettbutikker. Etter en uke startet vi så runde 3, hvor vi samlet inn oppdaterte priser for de gjenværende 19 nettbutikkene våre. 

Vi har sjekket prisene (inkludert MVA) to ganger, og brukt gjennomsnittet av de to målingene som grunnlag for beregningene. Hver nettbutikk har blitt sjekket i to forskjellige uker.

Prisene er hentet inn henholdsvis 19. og 20. oktober, samt 27. oktober 2015, på dagtid.

Vi har valgt å holde fraktkostnaden utenfor ettersom denne varierer utifra type produkt du kjøper. Enkelte butikker opererer også med ulike fraktpolicyer, hvor du for eksempel får gratis frakt om du bestiller varer for mer enn 500 kroner, eller (som i vinneren, NetOnNets tilfelle), gir helt gratis frakt uansett ordrestørrelse. 

Slik har vi beregnet vinneren

For hvert produkt har vi, basert på snittprisen fra våre to målinger, funnet medianprisen, altså den prisen som oftest forekommer fordelt på nettbutikkene som fører varen. Deretter har vi beregnet produktets avvik fra medianprisen, og til slutt summert avviket for alle varene en butikk fører.

Fra butikkens totale medianprisavvik har vi så trukket fra den varen med størst avvik nettbutikken fører. Dette for å hindre at én dyr vare får uforholdsmessig stort utslag når det endelige medianavviket beregnes. En nettbutikk kan for eksempel få et uforholdsmessig stort avvik om de fører en dyr TV som andre aktører enten ikke tilbyr, eller tilbyr rimeligere, i tillegg til mange rimeligere produkter. Dette ene dyrere produktet kan gi et negativt avvik på flere tusen kroner, mens butikken får lite drahjelp selv om den tilbyr prosentvis rimeligere priser på mange andre rimeligere varer.

Når vi kåret billigste kategoributikk fjernet vi ikke produktet med størst avvik fra medianprisen, slik som i totalkåringen. 

For å bli med i kåringen av Norges billigste nettbutikk måtte nettbutikkene føre minst 20 av 50 på forhånd utvalgte varer. For å bli vurdert for delkategoripriser måtte nettbutikkene føre minst 10 av 20 dataprodukter, 8 av 16 mobil & nettbrett-produkter, og minst 7 av 14 lyd & bilde-produkter. 

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen