TEST: GoPro Hero4 Black

Test GoPro Hero4 Black

(Bilde: Kristoffer Møllevik)

Vi har testet det nyeste actionkameraet fra GoPro

Har egentlig GoPro Hero4 Black noe nytt å komme med?

For dem som ikke vet det: GoPro er et actionkamera. Det vil si et lite kamera som er beregnet for å enkelt monteres steder der det er vanskelig eller umulig å komme til med vanlige videokameraer. Det kan være på en hjelm, bakpå et surfebrett, på sykkelstyret, på geværløpet, fiskestangen, bilen og så videre. De har til og med vært med ut i verdensrommet. Fantasien, ikke himmelen, er grensen. Ja, altså, fantasien og havdybder på mer enn 40 meter, temperaturer under 10 minus og over 50 pluss. De greier seg altså fint på de stedene der de fleste av oss ferdes, enten det er i byen, på fjellet eller på stranda.

GoPro er så store innen actionkamerasegmentet at de har blitt for actionkameraer det Google er for nettsøk. Mange sier bare GoPro, uansett om det strengt tatt er GoPro, Sony eller Panasonic. Hvis det ikke er en GoPro er det en slags GoPro. Det er stort sett de siste fem årene at actionkameraer har blitt en greie, og GoPro har på det jevne hatt de beste kameraene. De har fått mer konkuranse i det siste, blant annet fra tidligere nevnte Sony og Panasonic, og kommer derfor ofte ut med nye versjoner for å ligge et hestehode forran.

Spørsmålet er: Er GoPro Hero 4 verdt oppgraderingen hvis du allerede har 3? Og i så fall, hvilken versjon bør du gå for?

Black, Silver og Hero

Hero, Black og Silver.
Hero, Black og Silver. (Foto: GoPro)

Også denne gangen kom GoPro i tre utgaver: GoPro Hero4 Black, GoPro Hero4 Silver og den enklere billigutgaven som bare heter GoPro Hero.

GoPro Hero4 Black kan gjøre 4K-opptak med en bildehastighet på 25/30 bilder i sekundet (fps), og full HD i opp til 120 fps. Black koster i skrivende stund rundt 4100 kroner.

Silver kan ikke skryte av mer enn 12,5/15 fps i 4K, og 50/60 i full HD, men kommer til gjengjeld med en innebygd berøringsskjerm, og prisen ligger rundt 3200 kroner, omtrent en tusenlapp mindre enn Black.

GoPro Hero er en veldig enkel utgave med færre funksjoner, den kan filme i full HD men da bare med en bildehastighet på 25/30 fps. Bildekvaliteten er en del dårligere enn Silver- og Black Edition, men med en pris på rundt 1200 kroner er den også betraktelig billigere.

4K og 120 fps i full HD, eller berøringsskjerm?

GoPro Hero4 Silver kommer med innebygd berøringsskjerm.
GoPro Hero4 Silver kommer med innebygd berøringsskjerm. (Foto: GoPro)
GoPro Hero4 Black kan filme i 4K 25/30p.
GoPro Hero4 Black kan filme i 4K 25/30p. (Foto: GoPro)

På papiret høres jo fungerende 4K kjempemessig ut. Høyere oppløsning er lik bedre bilde, ikke sant? Det er ikke helt så enkelt, men det har to klare fordeler:

Den ene er hvis du har en skjerm som faktisk viser 4K-oppløsning. Viser du video i «vanlig» HD-oppløsning på en 4K skjerm må bildet oppskaleres, så hver pixel blir større. Om du legger merke til dette kommer an på en kombinasjon av oppløsningen, størrelsen på skjermen du ser på og avstanden du ser fra.

Den andre fordelen er at hvis sluttresultatet skal være i vanlig HD, kan du ved å filme i 4K beskjære bildet mye i postproduksjonen, bruke bestemte utsnitt, zoome inn digitalt og/eller stabilisere bilder med mye risting. Dette er ting som antakelig er mest aktuelle for profesjonelle brukere, siden det forlenger redigeringstiden betraktelig og krever en del datakraft.

Muligheten for å filme med 120 fps i full HD er kanskje mer aktuell for flere. GoPro Hero3 kunne ikke filme full HD i mer enn 50/60 fps, og for å få 120 fps måtte oppløsningen reduseres til 920p. 120 fps gir deg i praksis muligheten til å spille av opptak i fire ganger sakte film, men det er bare Black som har denne muligheten.

GoPro Hero4 Silver takler ikke mer enn 50/60 fps i full HD, og 12,5/15 fps i 4K. En bildehastighet som er ubrukelig til film i de fleste sammenhenger, og helt meningsløs på et actionkamera. Men til gjengjeld har den som tidligere nevnt berøringsskjerm. Hvis du vil se hva du tar bilde av med GoPro Hero4 Black må du enten koble den opp til en smarttelefon, eller kjøpe skjerm som ekstrautstyr.

Vurderer du å kjøpe 4K-TV? Vi sjekket om man egentlig ser forskjell (Ekstra)»

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er som forventet ypperlig, når vi tar med i regnestykket at dette er et kamera som så vidt er større enn en fyrstikkeske. GoPro Hero4, i likhet med Hero3, leverer et bilde med sterke fine farger, gode kontraster og takler vanskelig lys godt, enten det er kombinasjonen av sterkt sollys og skygger, eller bare lite lys. Kameraet leverer skarpe bilder, så fremt det ikke er for mye bevegelse.

4K har gått fra å være praktisk talt ubrukelig til å bli brukbart, så det et helt klart løft fra Hero 3, såfremt du skal vise bildet på en 4K-skjerm. Vi synes likevel at 25/30 fps er for lavt for et actionkamera, så her er det fortsatt rom for utvikling.

Utover bildehastigheten er det er det i praksis liten forsjell på bildekvaliteten fra GoPro Hero3+ til GoPro Hero4. Vi vil si at Hero4 er noe bedre, men for å legge merke til det må du ha bilder fra Hero3+ ved siden av for sammenligning.

Konklusjon

GoPro leverer fortsatt ypperlige actionkameraer og holder nivået vi er vant med, men oppgraderingen er for liten til at vi synes det er verdt å kjøpe Hero4 hvis du allerede har Hero3 eller Hero3+.

Hvis du ikke har et GoPro Hero3 eller Hero3+ fra før kan vi trygt anbefale GoPro Hero4. Det er et fantastisk kamera som gir deg svært mange muligheter, enten du vil ta video, lage timelaps eller stillbilder. Den eneste ulempen er den høye prisen.

Hvis du ikke trenger 4K eller bruker sakte film mye ville vi valgt Silver. Den koster nesten 1000 kroner mindre enn Black, og kommer med innebygd skjerm.

Også HTC har lansert et actionkamera:
Les vår sniktitt på HTC Re »


GoPro Hero4 Black

Fordeler

  • God bildekvalitet
  • 120 fps gir gode muligheter for sakte film
  • Tar liten plass
  • Forbedret menysystem
  • Bra app for fjernstyring

Ting å tenke på

  • Dårligere batteri enn GoPro Hero+ 3
  • Kun 25/30 fps i 4K
  • Høy pris

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen