TEST: Google Chromecast

Test Google Chromecast

(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Googles vidunderpinne er årets enkleste kjøp

For en veldig billig penge kan du strømme alt innhold til TV-en.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Du kan starte strømmingen mens du ser på film.
Du kan starte strømmingen mens du ser på film.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Å ta i bruk Google Chromecast er i bunn og grunn veldig enkelt. Når den er plugget til i TV-en din og koblet til samme trådløse nettverk som telefonen, nettbrettet eller PC-en, vil du umiddelbart få et lite Cast-symbol i programmene og appene som støtter løsningen. Trykk på denne, og vips er innholdet på TV-en.

Et viktig aspekt her er at så snart du har sendt noe innhold til TV-en din, blir telefonen, nettbrettet eller PC-en i stor grad fristilt. Strømmer du en film fra Netflix via telefonen din, ber telefonen din Cromecast om å ta over jobben. Da kan du fortsette å bruke andre apper og programmer i bakgrunnen, uten at det påvirker filmen. Det er nemlig selve pinnen som strømmer filmer fra Netflix og YouTube, ikke telefonen eller PC-en du starter filmen fra.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Trenger ikke fjernkontroll

Med HDMI CEC trenger du ikke fjernkontrolleren.
Med HDMI CEC trenger du ikke fjernkontrolleren.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Noe vi raskt legger merke til, som kan være Cromecasts desidert største fordel, er at du ikke trenger fjernkontrollen til selve TV-en. På forrige side nevnte vi at det er ekstra smart å la pluggen få strøm rett fra stikkontakten, og at den støtter noe som heter HDMI-CEC. 

Med HDMI CEC kan Chromecast styre TV-en din, noe som i sin tur leder til at du kan styre TV-en med mobilen din – en funksjon som alene gir Chromecast en massiv fordel. 

I praksis betyr dette at du aldri trenger å slå på TV-en, bytte bildekilde eller volum med TV-ens egen fjernkontroller. Chromecast slår på TV-en når den får beskjed om noe, setter TV-en til riktig inngangskilde og justerer volumet – alt uten at du trenger å løfte deg fra sofaen for å finne fjernkontrollen.

Undertegnede, som i stor grad bruker TV-en utelukkende til Netflix for tiden, rørte aldri TV-en egen fjernkontroller den første uken Chromecast var i bruk, foruten når TV-en skulle slås av. Tidligere har vi brukt Apple TV til å se Netflix, og da har det alltid vært smått irriterende å finne både Apples og TV-ens fjernkontroller, og trykke på de to om hverandre for å komme i gang. Med Chromecast slipper man alt dette – ett trykk på mobilen, nettbrettet eller PC-en og filmen er i gang. 

Vis nettleseren på TV-en

Skal du «Caste» YouTube eller Netflix bør du velge knappen direkte i spilleren, ikke i nettleseren.
Skal du «Caste» YouTube eller Netflix bør du velge knappen direkte i spilleren, ikke i nettleseren.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det er fra PC-en du får flest muligheter med Chromecast. Med Googles egen nettleser, Chrome, kan du for eksempel sende alt innhold du har på PC-en rett til TV-en, både bilder, video og nettsider.

Netflix i nettleseren på PC eller Mac har også sitt eget Cast-symbol. .
Netflix i nettleseren på PC eller Mac har også sitt eget Cast-symbol. . Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Oppe i høyre hjørne av nettleseren finner du et lite Cast-symbol. Trykker du på dette kan du sende fanen du har aktiv opp til TV-en. Da kan du åpne andre faner og surfe helt fritt på PC-en din, mens fanen du sendte til TV-en forblir der.

I tillegg vil du finne Cast-symbolet i selve videoavspilleren til YouTube og Netflix når du besøker disse på nettet. Skal du bruke de to anbefaler vi  at du bruker knappen i spilleren, og ikke knappen i nettleseren. Da vil nemlig filmen sendes rett til Chromecast fra YouTube eller Netflix, og ikke gå via PC-en din, noe som resulterer i en langt bedre videokvalitet.

IMG_8910.
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

For om du trykker på knappen i nettleseren er det PC-en din som både må enkode og strømme innholdet. Det spiser litt ressurser fra maskinen din, men det største aberet er at filmene får mikroskopisk hakking. Det er lite, men nok til at det er et irritasjonsmoment når du vil nyte en godfilm.

Denne lille hakkingen opplever vi også når vi prøver andre videospillere på nett, som vår egen løsning fra Qbrick, VG TV, Vimeo og alle andre. De hakker, og flyter rett og slett ikke helt optimalt. Prøver du deg på en Quicktime-film i Apples .mov-format vil du også oppleve at Chromecast ikke klarer å sende lyden til TV-en. Bildet blir med, med lyden spilles av på PC-en med rundt et sekunds forsinkelse.

Utrolig treg nettleser-visning

Nettleseren hakker betraktelig.
Nettleseren hakker betraktelig.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

At det hakker og at bildet på TV-en ligger litt bak bildet på PC-en er også veldig fremtredende om du bare skal dele en nettside. Skroller du, klikker og navigerer deg rundt vil du oppleve at TV-en henger langt etter. Det fungerer for å vise frem noe på storskjermen, men den fungerer på ingen måte som en sekundær skjerm for PC-en din – det er løsningen rett og slett alt for treg til.

Det er ikke bare video og bilder fra nettet som kan spilles av på denne måten, du kan også spille av filer du har lagret på PC-en. Så lenge det kan spilles av i Chrome, kan det vises på TV-en. Ved å spille av filmer eller vise bilder du har på maskinen din i nettleseren, noe Chrome håndterer helt fint, blir de også vist direkte på TV-en.

Bilder fungerer greit, men innholdet låser seg til venstre hjørne av skjermen. For video opplever vi den samme problematikken som videospillere på nett. .Mp4-filmer fungerer, mens .mov-filmer ikke får med seg lyden – og begge byr på en liten dose hakking.  

Strømming av video fra PC-en via videospilleren til Netflix og YouTube fungerer altså helt ypperlig, men for alt annet har Google fortsatt en liten jobb igjen med å få det til å flyte bedre.

Mobilen blir et kontrollpanel

Send en film til Chromecast med ett trykk.
Send en film til Chromecast med ett trykk.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Når en film spilles på TV-en, gjøres mobilen om til et lite kontrollpanel.
Når en film spilles på TV-en, gjøres mobilen om til et lite kontrollpanel.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Selv om Chromecast skuffer til avspilling fra PC-en, fungerer den heldigvis ypperlig på nettbrett og mobiler. Vi testet dette med både en iPhone 5, og Googles eget og splitter nye Nexus 7-nettbrett. 

Også her fungerer Chromecast ypperlig. I appen til Netflix og YouTube, samt Google Music og Google Movies, finner vi et lite Cast-symbol som lar oss overføre alt appen viser til TV-en.

Du bruker altså telefonen eller nettbrettet til å finne en film og starte den, og så snart den startes vil den sprette frem på TV-en. Mobilen og nettbrettet blir da gjort om til en kontrollenhet, der du kan justere volumet, spole og sette filmen på pause. Appene jobber også sammen med avspilleren på PC-en, slik at du kan bruke mobilen til å sette en Netflix-film på pause – selv om du startet den fra PC-en.

YouTube med filmen sendt til TV-en.
YouTube med filmen sendt til TV-en.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Om du starter filmen fra din egen mobil eller noen andres, har ingenting å si. Så lenge dere er koblet på det samme trådløse nettverket kan en enhet ta over avspillingen når som helst. Det er åpent, kjekt og enkelt – men da Chromecast ikke har noen former for passordbeskyttelse aner vi at noen kan finne det morsomt å sette favorittfilmen din på pause rett som det er.

En ulempe vi merker oss er at alle former for kontinuerlig avspilling ikke fungerer med hverken Netflix eller YouTube. Har du brukt Netflix en del vet du at den automatisk vil begynne å spille av neste episode i en TV-serie 15 sekunder etter at forrige episode var slutt. Dette fungerer ikke over Chromecast, noe som kan være et lite irritasjonsmoment – men det er ikke verre enn å trykke på "play"-knappen når episoden er over.  

Få også med deg Amobils mobiltest av Chromecast »

Ingen god musikk-støtte

Kort oppsummert er Chromecast veldig flink til å spille av film, men det er én vesentlig brikke som mangler: musikk. Den eneste musikkappen som for tiden støttes er Google Music, og Pandora skal være på vei – men ingen av de to er spesielt nyttige for norske brukere. Google Music lar deg riktig nok strømme lokalt lagret musikk, men uten Spotify og Wimp har Chromecast et åpenbart hull i tilbudet. 

Det finnes imidlertid én mulighet. Med PC-en din kan du bruke Spotify sin nettklient, og dele den fanen av nettleseren med TV-en. Da får du hele Spotify-universet strømmet rett til TV-en, og du kan regulere volumet med Spotify sine kontroll-funksjoner. Denne løsningen fungerer veldig godt på PC, men er utilgjengelig på mobil.

At Spotify jobber med å få på plass skikkelig støtte for Chromecast er trolig, men foreløpig er dette en tydelig mangel.

Noen småproblemer

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Når vi først snakker om det negative ved Chromecast, er det flere småproblemer vi opplever. Det at enheten mangler et skikkelig og sentralt kontrollpanel er mye av hva som gjør den veldig brukervennlig, men samtidig er det til tider litt vrient å få oversikt over hvilken enhet som faktisk spiller av film på TV-en din.

Avspilling av en YouTube-film på TV-en.
Avspilling av en YouTube-film på TV-en. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Vi opplevde også noen ganger at Netflix-appen på telefonen og nettbrettet mistet kontakten med Chromecast, og da måtte vi enten nappe enheten ut av TV-en eller dra fram PC-en for å stoppe det hele. Denne løsningen gjaldt også de få gangene telefonen aldri fant Chromecasten, noe vi har opplevd to ganger i løpet av tre uker.

Spesielt kritisk er det riktig nok ikke. Du må dra deg ut av sofaen, men så snart du har nappet pinnen inn og ut er den klar til bruk etter noen få sekunder.

Alt dette er til syvende og sist bare små bagateller ved et veldig enkelt og billig produkt. For i motsetning til Apples AirPlay-teknologi, som er bygget inn i operativsystemene iOS og OS X, er Chromecast helt åpen. Så lenge en apputvikler vil ha støtte for Chromecast i sitt program, kan de legge det til – helt uavhengig av operativsystem.

Bli med over til siste side, så skal vi oppsummere alle tankene vi har rundt Google Chromecast »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen