Solcellepanelet har holdt liv i dingsene mine frem til nå, men  når det skyer over, setter jeg min lit til den bærebare hydrogenreaktoren

Test Prosjekt «Gjemmekontor» - Dag 4

Solcellepanelet har holdt liv i dingsene mine frem til nå, men når det skyer over, setter jeg min lit til den bærebare hydrogenreaktoren (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Hvis solen svikter skal en bærbar hydrogenreaktor sørge for strømmen

Dette kan vel umulig gå galt?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bærbar hydrogencellereaktor

Mine to «hemmelige våpen» i kampen om strøm utenfor strømnettet, er en bærbar hydrogencellereaktor og en termoelektrisk generator. Og det høres jo akkurat passelig heftig ut. Jeg mener, hadde du reagert nevneverdig hvis James Bond i en av filmene hadde blitt bedt om å «ta ut den termoelektriske generatoren og sikre hydrogencellereaktoren»? Det kunne også vært et oppdrag i Fallout 4, når vi tenker oss om… Men nok om det. La oss se nærmere på den første av de to.

Test: Brunton Hydrogen Reactor

Hydrogenreaktoren ved siden av en «hydrogenkjerne».
Hydrogenreaktoren ved siden av en «hydrogenkjerne». Foto: Kristoffer Møllevik

Bruntons hydrogenreaktor drives av små «hydrogenbatterier», som er en 8 centimeter lang metallsylinder, med en diameter på 2 centimeter, og som inneholder «10 liter hydrogen lagret i metallhydrid». Jeg skal ikke gå inn i fysikken bak, men i korte trekk skal en sånn kjerne ifølge produsenten inneholde energi tilsvarende 15 AA-batterier, og være nok til å lade en smarttelefon 3 ganger. Det kommer riktignok an på hvor stort batteri det er i smarttelefonen, men likevel, sammenlignet med 15 AA-batterier er det ganske mye størm pr. gram.

Fyrstikkesken er bare der for å vise størrelsesforholdet, ingenting skal tennes på.
Fyrstikkesken er bare der for å vise størrelsesforholdet, ingenting skal tennes på. Foto: Kristoffer Møllevik

Systemet er ifølge bruksanvsiningen ganske så «plug-and-play». Skru hydrogenkjernen inn i reaktoren, vent mens den starter opp, og når den blinker blått er den klar til bruk. Som sagt så gjort, og jeg skrur forventningsfult og litt spent en hydrogenkjerne fast i reaktoren. Jeg skvetter litt av et lite «puff» som signaliserer at reaktoren har fått kontakt med kjernen, men ingenting eksploderer, og reaktoren har begynt å blinke rødt for å indikere at den starter opp. Ifølge bruksanvisningen bør den stå rett opp-og-ned som på bildet for å yte optimalt, i tillegg må den ha tilgang på oksygen, siden det er en reaksjon mellom hydrogen og oksygen som skaper strømmen. Det eneste biproduktet er vanndamp, som med jevne mellomrom kommer ut som et dempet snøft.

 Så langt så bra. I håp om dette kan berge meg fra et strømdødt-nettbrett, plugger jeg laderen til reaktoren. Og det virker! Den lader!

Men igjen er det noe som ikke stemmer...

Men etter noen minutter går det opp for meg at noe ikke er helt som det skal. Jeg var på 18-prosent strøm da jeg startet å lade, og nå har den gått ned til 17. Og så 16! Og slik fortsetter den nedover, selv om den lader. Riktignok bruker jeg nettbrettet samtidig som jeg lader, men likevel, den må da vel greie å gi strøm raskere enn jeg bruker den? 

Den fungerer, men det går ikke spesielt raskt.
Den fungerer, men det går ikke spesielt raskt. Foto: Kristoffer Møllevik

I manualen står det at jeg kan trykke inn «optimaliserings-knappen» på toppen for å få en spenning som passer til det den lader, men jeg merker ingen forskjell. Det står at jeg kan holde knappen inne lengre for å varme opp hydrogenkjernen for «maks effekt», men det har jeg allerede gjort. Jeg tester tre ulike ladekabler uten at jeg ser noen forskjell, jeg bytter hydrogenkjernen, men fortsatt ingen forbedring. Så tester jeg med noe mindre, som ikke er i bruk; undertegnedes iPhone 5s. Etter en halvtimes lading (med originalkabel, som det står i manualen) har jeg gått fra 24 til 27 prosent av fullt batteri! Med den hastigheten vi det jo ta hele dagen å fullade den.

Jeg begynner å lure på om det kan være noe galt med vår testenhet, og går til Bruntons hjemmesider for å finne mer informasjon, men de kan i beste fall beskrives som ganske informasjonsfattige. Jeg finner riktignok mer nøyaktig informasjon for energimengden, som her oppgis til 4500 mAh per kjerne, men når det kommer til hvor mye strøm reaktoren skal levere oppgir de bare «standard USB output». Vel, jeg har «standard USB output» (dvs. 5 volt 1 ampere) på det største batteriet jeg har med, og det kan lade nettbrettet mens det er i bruk uten problemer.

Og et kjapt søk på nettet viser at jeg ikke er alene om å være skuffet over ytelsen. Et klart flertall av tilbakemeldingene er negative, og flere peker til denne YouTube-videoen, der LinusTechTips har undersøkt problemet nærmere. Kort fortalt mistenker han at hydrogenkjernene egentlig bare yter 0,4 mAh. Alt vi vet er at de i alle fall ikke gir «standard USB output».

Konklusjon: Fungerer, men fryktelig tregt

Etter å ha testet litt, kobler jeg til det ett av ekstrabatteriene jeg har med; en vanntett powerbank fra Clas Ohlson med en kapasitet på 9000 mAh timer, noe som skulle tilsvare to hydrogenkjerner. Etter 12 timers lading har Bruntons Hydrogenreaktor bare greid å lade powerbanken omtrent halvferdig. Og på den tiden må hydrogenreaktoren ha tilgang på oksygen, og stå rett opp og ned. Med andre ord: Du kan ikke putte den i sekken og la den lade under transport.

Men joda, den virker, bare utrolig tregt. Så er det noen fordeler med dette systemet? Det eneste vi kommer på er at den ikke trenger sollys, så du har strøm tilgjengelig uansett om solen er fremme eller ikke, eller om du sitter innendørs for den saks skyld.

Den fungerer, men ikke som produsenten sier, og det skal nok være svært spesielle omstendigheter før den er bedre enn en ekstra powerbank eller to.
Den fungerer, men ikke som produsenten sier, og det skal nok være svært spesielle omstendigheter før den er bedre enn en ekstra powerbank eller to. Foto: Kristoffer Møllevik

Selve reaktoren måler omtrent 13,5 x 7 x 3,5 centimeter og veier 146 gram alene, og én hydrogenkjerne veier rett under 100 gram. Rektoren koster omtrent 1600 kroner, og kommer med to kjerner. Ett oppsett med to kjerner vil altså veie 340 gram, og gi oss energi tilsvarende 9000 mAh. En vanntett Powerbank på Clas Ohslon med en kapasitet på 9000 mAh veier bare 314 gram, koster en tredjedel, og kan enkelt lades opp igjen til gjenbruk.

Med spesialutstyr kan du lade opp hydrogenkjernene på nytt, men en slik påfyllingsstasjon koster omtrent 2800 kroner, mens en powerbank kan du lade omtrent over alt. Under helt spesielle omstendigheter kan det være at et slikt oppsett vil være det du trenger, men vi kommer egentlig ikke på noe tilfelle der det er bedre enn å bare ta med noen ekstra USB-nødbatterier.

Men nå skal det fyres ved

Hydrogenreaktoren fungerte altså ikke som jeg håpet, men YR.no ser ut til å ha overdrevet værmeldingen, og selv om det er litt lettskyet, går jeg mot en flott kveld. Det passer bra, for jeg har et tredje strømalternativ jeg skal teste ut, nemlig en BioLite CampStove. Denne vedfyrte turovnen bruker en termoelektrisk generator for å gi meg strøm, og drives av alt som brenner.

Men den skal jeg altså teste nå i kveld, så du får heller lese om hvordan det gikk i morgen. Hvis jeg har strøm nok til å skrive om det da...

Og mens noen rigger seg til på fjellet for påsken, rigger andre seg til på The Gathering. Vi tok turen og sjekket de feteste oppsettene, se videoen her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen