TEST: Gigabyte Z97X-UD5H-BK

Test Gigabyte Z97X-UD5H-BK

(Bilde: Sindre Eldøy - Hardware.no)

Solid hovedkort til spilleren

Med dette LGA1150-kortet har du et godt utgangspunkt for en kraftig spillmaskin.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I mai lanserte Intel deres nyeste serie LGA1150-prosessorer kalt Haswell Refresh, med kraftpluggen Intel Core i7 4790 i spissen. Like etter kom også plattformens overklokkingsvennlige modeller i form av «Devil’s Canyon», med «Bang-for-buck»-modellen Intel Core i5 4690K og toppmodellen Intel Core i7 4790K.

Samtidig med lanseringen av disse prosessorene kom Intels Z97-brikkesett for LGA1150-plattformen. Her fikk vi blant annet støtte for de to veldig spennende teknologiene SATA Express og M.2 PCIe, som gir muligheter for veldig raske lagringsmedier.

Vi har tidligere testet to Z97-modeller fra Asus. Mens budsjettsmodellen Z97-A gav svært mye for pengene, hadde entusiastmodellen Z97-Deluxe (NFC & WLC) alt du kunne ønske deg av tilkoblingsmuligheter og funksjonalitet.

I dag er det et hovedkort fra Gigabyte som skal ut i ilden, nærmere bestemt modellen
Z97X-UD5H-BK. Kortet skal tilby god funksjonalitet, og være solid bygget og nøye fabrikktestet for å sikre deg en særdeles driftssikker datamaskin.

Hovedkortet har tre PCI Express x16-spor, to PCI Express x1-spor og to PCI-spor.

Solid bygget til spilleren

Gigabyte Z97X-UD5H-BK inngår i produsentens Black Edition-serie, som kort fortalt er hovedkort som er bygget for å leve lenge. Her påpeker Gigabyte at de har brukt solide kondensatorer med lang livstid, og vært spandable med mengden kobber i kretskortet og gull i prosessorsokkelen. For å sikre at hovedkortet leverer stabiliteten som forventes, gjennomgår hvert hovedkort dessuten en sertifiseringstest med 168 timer kontinuerlig driftstid.

Dagens testprodukt er spesielt myntet på spillere. Intels Z97-brikkesett er i utgangspunktet svært spennende om du er en ivrig spiller, siden det har støtte for SLI og Crossfire, og Intels gode LGA1150-prosessorer. For å friste spilleren ytterligere er Gigabyte Z97X-UD5H-BK dessuten utstyrt med nettverksløsningen Killer E2200, som blant annet prioriterer spilløkten foran andre oppgaver på nettverket.

God funksjonalitet

Dagens testprodukt har fire minnespor som støtter DDR3-minne med opp til 32 gigabyte kapasitet og arbeids-frekvenser opp til 1600 MHz. Hovedkortet er videre utstyrt med tre PCI Express x16-spor, slik at du kan utstyre maskinen med dedikerte skjermkort og andre ekspansjonsspor.

Vi finner også to PCI Express x1-spor, og to tradisjonelle PCI-spor. Sistnevnte er en aldrende standard, men kan være grei å ha om du for eksempel har et eldre lydkort eller trådløst nettverkskort som du ønsker å flytte over til din nye maskin.

Alle de viktigste tilkoblingsmulighetene er på plass på baksiden av dagens testhovedkort.

Spesifikasjoner

 • Sokkel LGA1150 og Intel Z97-brikkesett
 • 4 x DDR3-minnesokler for maks 32 GB med frekvenser opp til 1600 MHz
 • 3 x PCI Express 3.0 x16 (x16, x8/x8 eller x8/x4/x4)
 • 2 x PCI Express 2.0 x1
 • 2 x PCI
 • 1 x SATA Express / 1 x M.2 / 2 SATA 6 Gbit/s via Intel Z97.
 • 6 x SATA 6 Gbit/s via Intel Z97 (RAID 0, 1, 5, 10)
 • 2 x SATA 6 Gbit/s via Marvell 88SE9172
 • 1 x Gigabit LAN via Qualcomm Atheros Killer E2201
 • 1 x Gigabit LAN via Intel I217-V
 • 8-kanals lyd via Realtek ALC1150
 • 8 x USB 3.0-porter (6 eksterne + 2 via intern header)
 • 6 x USB 2.0-porter (2 eksterne + 4 via interne headere)
 • Formfaktor: ATX (30,5 x 24,4 cm)

Hovedkortet er ustyrt med en SATA Express og en M.2-kontakt for lynraske lagringsmedier med sin overføringskapasitet på én gigabyte per sekund. Disse styres av brikkesettet, men du kan kun bruke en av disse om gangen.

Gigabyte Z97X-UD5H-BK kan videre skilte med seks SATA 6 Gbit/s-kontakter som styres av brikkesettet og har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10, samt to SATA 6 Gbit/s-kontakter som styres av en 88SE9172-brikke fra Marvell. Til slutt finner vi ytterlige to SATA 6 Gbit/s-kontakter, som kun kan benyttes når SATA-Express- og M.2-kontakten ikke er er i bruk.

På I/O-panelet finner vi to USB 2.0- og seks USB 3.0-porter, to nettverkstilkoblinger og en PS/2-kontakt for tastatur eller mus. Vi finner også diverse kontakter for lyd, samt en VGA-, en DVI- og en HDMI-kontakt for prosessorens integrerte grafikkløsning.

I tillegg til nettverkskontrolleren fra Qualcomm kalt Killer-E2201 finner vi en I217-V-kontroller fra Intel, som styrer hver sin gigabit-tilkobling. Lydprosesseringen blir gjort av Realtek ALC1150-codec, som sørger for kurant lyd i opp til åtte kanaler.

I esken til Gigabyte Z97X-UD5H-BK finner vi bare det aller mest nødvendige av tilbehør.

 • 4 x SATA 6 Gbit/s-kabler
 • 1 x SLI-bro
 • I/O Bakplate
 • Brukermanual
 • Driver-CD

Vi har i denne testen sammenliknet Gigabyte Z97X-UD5H-BK med Z97-modellene Z97-A og Z97-Deluxe (NFC & WLC) fra Asus, de eldre LGA1150-modellene Asus Sabertooth Z87ASRock Z87 OC Formula og Asus Z87-A, LGA2011-3-modellen Asus X99-Deluxe, samt ASrock FM2A88X-ITX+  og FM2A88M Extreme 4+ for AMDs sokkel FM2+.

Som lagringsmedium har vi en Samsung 830 SSD med 120 GB lagringskapasitet som systemdisk, og en Corsair Force GS 240 GB som brukes til målinger av SATA 6 GBit/s- og USB 3.0-ytelse. Når vi måler ytelsen til USB 3.0 er sistnevnte SSD montert i en ICY BOX IB-366Stu3+B, som forøvrig styres av en ASM1051E-brikke fra ASMedia og har støtte for UASP.

Oppstartstid

Vi starter å teste ytelsen ved å måle hvor lang tid hovedkortet bruker fra vi trykker på startknappen til maskinen begynner å laste Windows, med standardinnstillingene til hovedkortets BIOS.

Her ser vi at Gigabyte Z97X-UD5H-BK starter opp omtrent like raskt som busjettsmodellen Asus Z97-A, og dermed havner  midt i grafen med en oppstartstid på rundt 13 sekunder. Siden målingene er gjort manuelt kan vi anta at målingene ikke er helt nøyaktige, men forskjellene er betydelige.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4D. Her ser vi at dagens testkort plasserer seg på linje med Z97-modellene fra Asus og eldre hovedkort med Intels Z87-brikkesett. I denne testen er det prosessorens ytelse som er avgjørende, og vi ser at FM2-sokkelens prosessormodeller har lite å stille opp med mot prosessorene for Intels LGA1150-sokkel, mens det er Intels LGA2011-3-sokkel som gjelder om du er opptatt av virkelig rå prosessorkraft.

Når vi måler minnets båndbredde i programmet AIDA64, ser vi at ytelsen igjen er på nivå andre hovedkort for LGA1150-plattformen. Når det gjelder responstiden til minnet gjør Gigabytes Z97-modell det skarpt, og sniker seg til topps på grafen. Vi ser forøvrig at LGA1150-hovedkortene plasserer seg mellom LGA2011-3 og sokkel FM2+ i båndbredde, mens den gjør det skarpere enn både FM2+ og LGA2011-3 på minnemodulenes responstid.

ATTO Disk Benchmark brukes til å måle maksimal overføringshastighet over SATA 6 Gbit/s-kontaktene. Dagens testmodell med Z97-brikkesett er på høyde med andre hovedkort for LGA1150- og LGA2011-plattformen, og tar en knepen seier når vi måler ytelsen over kontaktene som styres av brikkesettet. Ved bruk av kontaktene som styres av tredjeparts-kontrolleren Marvell 88SE9172 ser vi imidlertid lavere ytelse enn vi finner på tredjepartskontrollerene hos de andre hovedkortene.

Vi bruker ATTO Disk Benchmark også for å måle maksimal overføringshastighet over USB 3.0. Når vi måler ytelsen på kontaktene som styres av brikkesettet, ser vi igjen at dagens testkort med Z97-hovedkort leverer ytelse som grovt sett er på høyde med andre hovedkort med Intel-brikkesett. Vi ser også at tredjepartskontrolleren til dagens testhovedkort gjør en solid jobb, og leverer nesten like høy ytelse som kontaktene som styres av brikkesettet.

Har du planer om å bygge en kraftig spillmaskin basert på Intels LGA1150-plattform, kan Gigabyte Z97X-UD5H-BK være det rette valget for deg. Her får du et solid og pålitelig hovedkort, som gir deg god funksjonalitet, de nyeste tilkoblingsstandardene, mulighet til å bruke flere skjermkort for rå grafikkytelse, og en nettverksløsning som er spesielt beregnet for spillere.

Anbefales: Asus Z97-A. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Med Intels Z97-brikkesett får du nemlig standarder som SATA 6 Gbit/s, USB 3.0, PCIe 3.0, i tillegg til H.2 PCIe- og SATA Express-støtte som gjør hovedkortet klart for morgendagens SSD-løsninger. Du har også flere ekspansjonsspor av den eldre PCI-standarden, som gir deg fleksibilitet til å flytte ekspansjonskort fra den gamle til den nye maskinen din.

Ytelsesmessig er Gigabyte Z97X-UD5H-BK på høyde med andre hovedkort for LGA1150-plattformen. Dagens testkort egner seg dessuten godt til overklokking. Her vil imidlertid prosessoren være den begrensende faktoren for hvor langt du kan overklokke, noe som gjelder de aller fleste hovedkort basert på Intels Z87- og Z97-brikkesett.

Gigabyte Z97X-UD5H-BK koster i skrivende stund rundt 1600 kroner, og er dermed hverken blant de billigste eller dyreste hovedkortene for LGA1150. Prislappen synes vi er helt streit for dette hovedkortet, med tanke på byggekvaliteten og funksjonaliteten du her får. Vi ser derfor ingen grunn til å ikke anbefale dagens testprodukt.

Billigste pris på Gigabyte Z97X-UD5H-BK finner du her »

Alternativer
Synes du at dagens testprodukt er i dyreste laget? Modellen Z97-A fra Asus har omtrent tilsvarende funksjonalitet, men tilbyr mer for pengene med sin beskjedne prislapp på snaue 1100 kroner. Vil du derimot ha et hovedkort med mest mulig funksjonalitet, vil vi anbefale deg å se nærmere på modellen Asus Z97-Deluxe (NFC & WLC).

Vil du vite hvordan Gigabyte lager hovedkortene sine?
Vi besøkte selskapet for å se hvordan de gjør det »

Gå til side

Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen