Garmins nye Virb Ultra 30 bør gjøre GoPro litt bekymret

Test Garmin Virb Ultra 30

Garmins nye Virb Ultra 30 bør gjøre GoPro litt bekymret (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Det er en ny konge på haugen

Garmin har gått fra GoPro - enn så lenge, i alle fall

Da Garmin lanserte actionkameraene Virb og Virb XE i fjor høst, satte de seg for alvor på actionkamerakartet. Virb XE ble raskt ett av våre favorittkameraer, takket være en svært kjapp og brukervennlig betjening, god programvare og de ekstra sensordataene kameraet samlet inn.

Via GPS kan vi legge ting som hastighet, kompass, rundetider, temperatur, puls og mye mer på videoene våre, noe vi syntes gjorde Virb og Virb XE til svært spennende alternativer til markedslederen GoPro.

Men det var et godt alternativ, ikke et bedre kamera. Virb XE ble nemlig holdt tilbake av lav bitrate, manglende 4K og nokså svake muligheter for sakte film. Hadde de bare fikset det hadde det vært en ny konge på haugen, tenkte vi. Vel, nå har de fikset det, og resultatet er det nye Garmin Virb Ultra 30.

Nytt design, ny funksjonalitet og bedre video skiller Virb Ultra 30 fra Virb XE.
Nytt design, ny funksjonalitet og bedre video skiller Virb Ultra 30 fra Virb XE. Foto: Kristoffer Møllevik

Stemmekontroll og spesifikasjoner som kan matche GoPro

Som vi kan se i tabellen under, har Garmin satt opp Virb Ultra 30 med spesifikasjoner som kan holde toppmodellen fra GoPro i skinnet, i alle fall på papiret. Og i tillegg har de beholdt alle de ekstra sensordataene, eller «G-Metrix», som produsenten kaller det selv.

På toppen av hele kransekaka er Virb Ultra 30 utstyrt med innebygget berøringsskjerm, så nå sitter ikke GoPro så trygt på tronen lengre.

  Garmin VIRB Ultra 30 Garmin VIRB XE GoPro 4 Black Sony FDR-X1000V
*Pris: 4399,- 3699,- 4499,- 2495,-
Maks FPS i 4K: 30/25 - 30/25 30/25
Maks FPS i full HD: 120/100 60/50 120/100 120/100
Maks FPS i 720p: 240/200 120/100 240 240/200
Høyeste bitrate/format: 60 Mbps 24 Mbps 60 Mbps 100 Mbps/X AVC
**Batteritid: 1 time og 41 min. 1 time og 39 min. 1 time og 38 min. 60 minutter
Utskiftbart batteri: Ja Ja Ja Ja
Bildestabilisering: Elektronisk Elektronisk Nei Elektronisk
GPS: Ja Ja Nei Ja
NFC: Nei Nei Nei Ja
Vekt med/uten hus:  88/159 151 gram 89 gram 114/89 gram
Vanntett: Med ekstra hus, til 50 meter Til 50 meter Med ekstra hus Sprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus
Gain/ISO:   Auto Auto, 400, 800, 1600 Auto
Tilkobling: Wi-Fi, Bluetooth, ANT+, Mini-USB, Micro SD Wi-Fi, Bluetooth, ANT+, USB, Micro SD, Wi-Fi, Micro SD, Mini USB, Micro HDMI Wi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMI
Skjerm: Ja Nei Ekstrautstyr Via fjernkontroll
Annet: Mye ekstra sensordata Mye ekstra sensordata   Tidskode for synkronisering

*Prisene som oppgis her er laveste pris i skrivende stund, og er hentet fra Prisguide.no (kommersiell partner).
**Batteritiden testes med at kameraene settes i opptak på 1080 50p, i et kjøleskap på 4° Celcius. Dette gir oss muligheten til å sammenligne batteritid på flere ulike modeller over tid, under like forhold. Opplevd battertid vil antakeligvis være mindre, da kameraene bruker en del strøm når de slås av og på. Opptak med annen oppløsning og/eller bildefrekvens kan også påvirke batteritiden, i tillegg til bruk av Wi-Fi, Bluetooth og GPS.

Noe vi er litt mer skeptiske til er stemmekontrollen Garmin har satt opp Ultra 30 med. Den skal vi kunne bruke til å få kameraet til å starte eller stoppe opptak, ta bilder eller «huske» bestemte øyeblikk. Er det en gimmick, eller er det nyttig? Kommer den i det hele tatt til å høre oss blant vindstøyen i nedoverbakkene? Og dessuten er det det dyreste actionkameraet vi har sett til dags dato; er det verdt pengene? 

Oppdatert: Kort tid etter at vi skrev testen har Garmin satt ned prisen med omtrent 600 kroner. Det er fortsatt et kostbart kamera, men er nå nærmere GoPro Hero5 i pris.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Det og mer skal vi finne ut av på neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen