TEST: Garmin Forerunner 920XT

Test Garmin Forerunner 920XT

(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Dette er den beste treningsklokken vi har testet

Garmin Forerunner 920XT er treningsklokke, smartklokke og aktivitetsmåler – og kan gjøre nesten alt, bortsett fra å koke kaffe.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Til trening

Etter treningen kan du se hvor lang tid du har brukt i ulike pulssoner.
Etter treningen kan du se hvor lang tid du har brukt i ulike pulssoner. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Selv om Forerunner 920XT fungerer fint som hverdagsklokke, smartklokke og aktivitetsmonitor, så er det først og fremst en pulsklokke beregnet på trening. I pakken følger det med et pulsbelte av typen HRM-Run. Dette pulsbeltet benytter ANT+ for kommunikasjon med klokken, og er en del mer avansert enn pulsbeltene som følger med blant annet Polar-klokkene. 

I tillegg til å måle puls, inneholder HRM-Run-beltet nemlig også en bevegelses-sensor som brukes for å gi detaljert statistikk om vertikal oscillasjon – det vil si hvor mye kroppen beveger seg opp og ned, samt tid med bakkekontakt og skrittfrekvens (antall skritt i minuttet). Statistikken får du opp i Garmin Connect-appen eller på nettsidene. Vi liker disse funksjonene, selv om de nok er mest rettet mot profesjonelle idrettsutøvere på et litt annet nivå enn undertegnede. Men det gir en indikasjon på hvor god løpeteknikken din er, og for oss som liker masse statistikk kan det være morsomt å følge med på. Skrittfrekvens kan for øvrig også vises på skjermen under trening, og du har en metronom-funksjon som med lyd og vibrasjon hjelper deg å holde takten (180 skritt i minuttet skal visstnok være bra å sikte seg inn mot).

Med kartvisningen kan du se hvor du har løpt.
Med kartvisningen kan du se hvor du har løpt. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Når du har valgt hva slags treningsøkt du skal igang med (for eksempel løping), trykker du på Play-knappen for å starte. Vår erfaring er at klokken er veldig kjapp på å finne GPS-posisjonen (det er også støtte for GLONASS, for enda bedre presisjon). Under treningsøkten kan du bla i ulike informasjonsskjermer med de to knappene på høyre side av klokken. Disse skjermbildene kan tilpasses slik du selv vil, og du kan ha opptil fire skjermer. I tillegg kan du ha skjermbilder for klokke, løpsdynamikk (skritt per minutt blant annet) og en kartvisning som viser hvor du har løpt. Det er også en funksjon som heter Virtual Partner, som lar deg definere ønsket gjennomsnittstempo – og så vil du på skjermen kunne se om du ligger foran eller etter skjema (kjekt når du for eksempel skal løpe maraton, og er nødt til å holde en bestemt snittfart for å komme i mål til ønsket tid).

Vi har kun testet klokken med løping, men det er verdt å nevne at klokken støtter tilkobling til ulike typer ANT+ sykkeltilbehør – som wattpedal og sensorer for tråkkfrekvens. For svømming er det støtte for både basseng og svømming i åpent vann. I basseng oppgir du lengden på bassenget for å få god nøyaktighet, mens klokken ved svømming i åpent vann bruker GPS-en. Du får ikke pulsmåling når du svømmer.

Løper du innendørs på tredemølle brukes akselerometeret i klokken til å anslå omtrentlig distanse og hastighet. Man skulle kanskje tro dette ville blitt veldig unøyaktig, men klokken kalibrerer seg selv når du løper utendørs med GPS. Dermed blir den over tid stadig mer nøyaktig også for løping på tredemølle. 

Konklusjon

Garmin Forerunner 920XT.
Garmin Forerunner 920XT.

Til tross for at Garmin Forerunner 920XT er nærmest et overflødighetshorn av funksjoner, er den en av de mest brukervennlige treningsklokkene vi har prøvd. Alle basisfunksjonene er lett tilgjengelige og selvforklarende, men du har også en masse avanserte muligheter et stykke ned i menyene. Som for eksempel restitusjonsrådgiveren som viser deg hvor lenge du bør vente til neste harde treningsøkt, eller kondisjonsberegningen som gir deg et tall på hvor god form du er i (såkalt VO2 Max – eller maksimalt oksygenopptak). Basert på tidligere løpeøkter kan klokken også anslå hvor lang tid du vil kunne løpe ulike distanser på.

Vi nevner også at det er mulig å laste ned apper til klokken fra Garmins Connect IQ-butikk, og på den måten utvide funksjonaliteten ytterligere.

Med en prislapp på rundt 4000 kroner for modellen med pulsbelte inkludert, er ikke dette noen billig klokke. Mange vil nok kunne klare seg med enklere modeller, som for eksempel Polar M400 til rundt 1800 kroner, eller en av de rimeligere modellene til Garmin. Men er du ute etter en av de beste treningsklokkene på markedet, er Forerunner 920XT et veldig godt valg. Et annet alternativ er Polar V800 – men selv om dette også er en veldig avansert og svært god treningsklokke er den ikke like funksjonsrik som 920XT.

Er du ute etter en treningsklokke med mer fokus på friluftsliv, bør du også lese vår test av Garmin Fenix 3 »

Gå til side

9/10
Imponerende

Garmin Forerunner 920XT HRM

"Garmin Forerunner 920XT er nærmest et overflødighetshorn av funksjoner"

Fordeler

  • Svært funksjonsrik
  • Analyse av løpsdynamikk
  • Logger aktivitetsnivå
  • Smartklokkefunksjoner
  • Kjapp GPS + GLONASS
  • Enkel å bruke

Ting å tenke på

  • Mange vil synes den er litt for stor

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen