TEST: Galaxy J3 (2017)

Test Galaxy J3 (2017)

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

En rimelig og stilig mobil fra Samsung

Har omtrent alt du kan forvente fra en mobil til 2000 kroner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samsung Galaxy J3 (2017)

Størrelse: 14,32 x 7,03 x 0,82 cm
Vekt: 142 gram
Skjerm: 5 tommer, LCD PLS, 1280 x 720 piksler
Maskinvare: Samsung Exynos 7570 Quad, fire kjerner - Cortex A53 @1,4 GHz, Mali 720 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB (rundt 10 GB ledig), plass for minnekort
Operativsystem: Android 7.0 + Samsung Experience 8.1
Teknologi:
Kamera: 13 MP, f/1.9, HDR(manuell), frontkamera: 5 MP, f/2.2, LED-blits
Batteri: 2400 mAh
Pris: Rundt 2100 kroner

Galaxy J3 er den billigste telefonen i en av Samsungs serie for rimelige designtelefoner. Her er det fokus på ålreite materialer og relativt pen design for de pengene. I Galaxy J3s tilfelle er det snakk om i overkant av 2000 slike penger, men på papiret er det ikke spesielt mye å rope hurra for innenfor det pene metallytret.

Super opplevd ytelse

Da blir overraskelsen desto større når telefonen presterer en menyflyt som jeg nesten aldri har sett i en rimelig Samsung. Det føles nemlig som en virkelig rask og smidig telefon dette, selv om den målte ytelsen er langt fra toppklasse.

Men hva spiller målt ytelse for rolle når brukeropplevelsen er så god som dette?

Skal du spille spill eller kjøre svært tunge apper begynner du å merke at Galaxy J3 kunne vært raskere, men ellers er det faktisk knapt merkbart. Selv de bittelitt enklere 3D-spillene kjører helt greit her.

Den supre ytelsen er spesielt overraskende i lys av at Galaxy J5, som egentlig har mer krefter, ikke presterte like klokkereint.

To avgjørende mangler

Skjermen er litt skuffende, men menyopplevelsen er fabelaktig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skuffelsen Galaxy J3 dessverre ikke kan rømme fra er mangelen på fingerleser. Det har blitt en svært vanlig løsning for å sikret telefonene våre i dag, og selv om såkalte biometriløsninger gjerne ikke er feilfrie er det vanskelig å si annet en at de har fått mange til å sette opp i hvert fall et minimum av sikkerhet på telefonene sine.

Galaxy J3 tvinger deg altså til å bruke den gode gammeldagse koden, eller mønsteret, for å låse opp telefonen. Unntaket er om du kobler til Bluetooth-dingser eller registrerer hjemmeadressen din. Smart Lock-funksjonen sørger for at telefonen holder seg åpen i disse tilfellene.

Vi river like godt av hele plasteret i ett kjapt ritsj, og fortsetter til neste lille skuffelse. Skjermen er nemlig ikke en av Samsungs gode Super AMOLED-varianter. I stedet er det en litt blass LCD-variant på fem tommer som pryder telefonen. Den er helt grei, og lysstyrken er god nok. At telefonen kan stille på fargemetning og slike ting for å kompensere for lyset rundt er et pluss. Det er ikke så vanlig utenfor toppmodellene. Men totalt sett leverer den bildekvalitet litt under det vi forventer i denne prisklassen i dag.

Sånn. Det var det vi hadde av større skuffelser å melde om for Galaxy J3. Resten er for det meste positive overraskelser.

Fin batteritid og ålreit kamera

Galaxy J3 er ganske pen å se på, gitt prisen. Men like elegant som storebror, Galaxy J5 er den ikke.. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En av de positive overraskelsene er batteritiden, som er helt upåklagelig i Galaxy J3. Selv om batteriet er forholdsvis lite klarer den seg fint et par dager på en lading. Og den trenger ikke ligge i stabilt sideleie, i konstant dvalemodus for å få det til heller. Den spiser rett og slett lite strøm. Også når den brukes.

Selve ladingen skjer ikke voldsomt fort, men tar et par-tre timer fra 0 til 100 prosent.

Som telefon gir den ålreit samtalelyd og støtter både tale over 4G og WiFi. Sistnevnte må skrus på manuelt i denne telefonen, mens mange Samsung-telefoner fikser det automatisk.

Også kameraet leverer over forventningene her. De fleste bildene man tar med Galaxy J3 blir godt brukbare. Spesielt billigtelefonenes evige nemesis, bevegelsesuskarpheten, holdes godt fra livet. Også innendørs. Litt støy i noen bilder, og litt variabel eksponering må man regne med i denne prisklassen. Men alt i alt leverer telefonen godt på dette holdet.

Regn også med gode selfier, ettersom telefonen både har LED-blits bygget inn over skjermen, og bruker skjermen som lyshjelp.

Les enda mer om Samsung Galaxy J3 på neste side »

Alternativer

Galaxy J3 leverer over forventningene på de viktigste punktene. Kamera, opplevd ytelse og batteritid er godt innenfor det akseptable. Spesielt gitt at spesifikasjonene er litt forsiktige her.

Men så var det den fingerleseren, da. Den er nærmest obligatorisk i dag. Og sammen med treg lading og en skjerm som ikke imponerer like mye som Samsungs egne AMOLED-varianter, gjør den Galaxy J3 til et litt kinkig valg. Den har sine kvaliteter, men i denne prisklassen bør fingerleser og hakket bedre skjerm begynne å melde seg. Så det store spørsmålet er; klarer du å leve med kode, eller har du, som meg og mange, blitt for vant til å legge fingeren nedpå for å åpne?

Motorola Moto G5

Atter en Moto

Motorola Moto G5

Galaxy J3 er kanskje litt finere å se på enn Moto G5, men ingen mobilprodusent har prestert like konsekvent bra i de lavere prisklassene de siste årene som Motorola. Årets Moto G5 er ikke noe unntak, og en knallgod telefon. Den tåler uvær, den har utmerket brukeropplevelse og et helt ålreit kamera. Hvis du er opptatt av slikt kan du også ta ut batteriet av denne, og to samtidige SIM-kort med minnekort attåt er støttet. I skrivende stund koster den 1700 kroner, og det gjør den til enda mer telefon for pengene enn de vanlige 1900 du må ut med.

Huawei P10 Lite

Lekker og komplett

Huawei P10 Lite

Huaweis Lite-modeller har variert litt i kvalitet, men siste utgave, P10 Lite, er noe av det beste du kan kjøpe i sin prisklasse. Spesielt dersom du setter pris på god mobildesign. Den er kjapp, den har flott kamera og fingerleseren er på plass. Hurtiglading? Det får du også.

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Mest for pengene

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Bjørnesterk ytelse i sin prisklasse, et kamera som nesten er snytt ut av dobbelt så dyre Galaxy S7 og oppdatert og så godt som ren Android. Moto G5 Plus hopper som regel mellom 2500 og 2800 kroner i pris. Uansett er den et fantastisk kjøp. Som alle andre Motorolaer er den beskyttet mot uvær gjennom et belegg som er både på utsiden og på elektronikken inni.

Gå til side

Samsung Galaxy J3 (2017)

"Galaxy J3 er en knallgod telefon, men mangelen på fingerleser er vanskelig å overse."

Fordeler

  • Kvikk og god i bruk
  • Plass for to SIM-kort + SD-kort
  • Helt ålreit kamera
  • God batteritid
  • Tale over WiFi og 4G

Ting å tenke på

  • Litt blass skjerm
  • Ingen fingerleser
  • Svake ytelsesmålinger
  • Ikke spesielt rask lading

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen