TEST: Fujifilm X-T1

Test Fujifilm X-T1

(Bilde: Johannes Granseth)

En imponerende kraftplugg fra Fujifilm

X-T1 gjør det meste godt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konklusjon

Fujifilm X-T1 - 35mm - 1/750 - f/1.4 - ISO 200.
Fujifilm X-T1 - 35mm - 1/750 - f/1.4 - ISO 200. (Foto: Johannes Granseth)

Vi har nå brukt Fujifilm X-T1 som hovedkamera over flere uker, og vi må si at vi er meget imponert over denne lille kraftpluggen. Vi synes kameraet presterer godt samme hva slags situasjon vi befinner oss i, og ikke en eneste gang har vi angret på at vi tok ikke tok med oss speilreflekskameraet i stedet.

Både søkeren og autofokusen er så gode at vi tør påstå at X-T1 for mange er en fullgod erstatning for et digitalt speilreflekskamera. I tillegg kommer størrelsen og en bildekvalitet som overgår mange konkurrerende kameraer med sensor i APS-C-formatet. Dette gjør at vi får lyst til å ha med oss kameraet hele tiden, og vi tar rett og slett flere bilder.

Hvis vi skulle ha hatt med oss et tilsvarende speilreflekskamera i stedet, måtte vi ha båret rundt på et vesentlig større oppsett, og i mange tilfeller hadde nok dette resultert i at vi heller hadde droppet å ta med oss et kamera.

Vi synes X-T1 har en meget god utforming og et veldig pent design. Betjeningsløsningen har som nevnt både sine fordeler og ulemper, men i det store og hele liker vi veldig godt følelsen vi får når vi bruker kameraet. Vi roer litt ned, og blir mer bevisste på hva slags innstillinger vi bruker, og på hva slags kompositoriske valg vi tar. Det skader heller ikke at kameraet i våre øyne er et av de peneste kameraene på markedet.

Kameraets bildekvalitet er helt i toppskiktet blant kameraer med APS-C-brikke. Vi ser svært lite støy selv på ganske høye ISO-verdier, og bildefilene har særdeles god detaljgjengivelse. Bildene er rett og slett så gode at vi uten problemer kan se for oss å bruke kameraet i profesjonelle sammenhenger.
Dette reflekteres også i at flere og flere profesjonelle fotografer går over til å bruke speilløse systemer, og vi tipper at et betydelig antall av dem kommer til å velge Fujifilm X-T1.

Allsidig bruk

De andre kameraene i X-serien har nok appellert mest til gatefotografer og folk som liker å ta dokumentariske bilder, kanskje spesielt med fokus på mennesker. Fujifilm X-T1 egner seg også veldig godt til dette, og den kompakte størrelsen gjør at vi lettere kommer tett på motivene våre, uten at de føler seg intimidert av kameraet vi bruker.

Samtidig tror vi også de forbedrede autofokusegenskapene gjør at X-T1 også vil være aktuelt for fotografer som liker å ta bilder av for eksempel dyr eller andre ting som beveger seg en del. X-T1 er også værtett, noe som er et must for naturfotografene som krever et kamera som fungerer i all slags vær.

Per dags dato er det ingen av XF-objektivene som er værtette, men Fujifilm har annonsert at flere er på vei og det første skal komme i løpet av sommeren. 
I Fujifilms Lens Roadmap ser vi også at det planlegges en supertele, noe som igjen gjør X-T1 aktuell for eksempel for naturfotografer.

Vi tror også at nyvinningene X-T1 byr på gjør at kameraet egner seg for de som ønsker seg et robust allround-kamera, som de kan ha med seg over alt. Autofokusen klarer fint å for eksempel holde tritt med løpende barn, og ISO-egenskapene gjør at man uten problemer kan bruke kameraet innendørs i svak belysning, uten å måtte bruke blits. Innebygget WiFi gjør det også enkelt å dele bildene med venner og familie på sosiale medier.

Fujifilm X-T1 - 27mm - 1/125 - f/5.0 - ISO 1000.
Fujifilm X-T1 - 27mm - 1/125 - f/5.0 - ISO 1000. (Foto: Johannes Granseth)

Fujifilm X-T1

Kort sagt:
God byggekvalitet
Kompakt størrelse
Flott design
Rask autofokus
Klasseledende søker
Gode ISO-egenskaper
Meget god bildekvalitet
God detaljgjengivelse
Diskret fremtoning
Annerledes betjening
Wifi
Støtter UHS-II
Værtett
 Mange funksjonsknapper
Rask skuddtakt

Middels batterikapasitet
Annerledes betjening
Ikke innebygd blits
Kun plass til ett minnekort

Finn beste pris på Fujifilm X-T1

De som liker å ta portrettbilder vil sette pris på muligheten til å sette på et batterigrep, som i tillegg til å utvide batterikapasiteten gir dem en ekstra utløserknapp når de bruker kameraet på høykant. Batterigrepet gjør også at kameraet ligger godt i store hender, og det sørger for god balanse med tyngre og større objektiver.

Hvis du derimot er ute etter et kamera til å filme med, bør nok ikke Fujifilm X-T1 være førstevalget. Kameraet kan filme i full HD, men innstillingsmulighetene her er så begrensede, at vi synes det er tydelig at dette ikke er ment å være en av kameraets hovedfunskjoner.

En del vil nok også oppleve betjeningsløsningen som noe tungvint, og hvis du er ute etter et kamera som gjør mesteparten av jobben for deg, tror vi heller ikke du bør velge X-T1. Joda, du kan bruke kameraet med automatiske innstillinger, men vi mener at dette kameraet er myntet på de fotografene og entusiastene som ønsker å ha full kontroll over kameraet når de fotograferer.

Og er du en av disse, så tror vi X-T1 vil være en meget god følgesvenn som gang på gang vil kunne gi deg flotte bilder, selv under de mest krevende forhold. Har du i tillegg sans for godt design og god byggekvalitet, så ligger alt til rette for at det med Fujifilm X-T1 vil bli kjærlighet ved første klikk.

(Foto: Johannes Granseth)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen