TEST: FRITZ!Powerline 530E

Test FRITZ!Powerline 530E

(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Nettverk via strømmen er veldig bra – bare ikke kjøp denne

Ytelsen er like trist som designen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fra tid til annen kommer de fleste i en situasjon der det trådløse nettverket ikke rekker frem dit man vil, og andre ganger kan det være at man bare vil forlenge det kablede nettverket uten å gjøre store inngrep i veggene. I slike tilfeller kan en såkalt HomePlug-løsning være veien å gå.

Løsningen fra AVM, som vi nå skal teste, har modellbetegnelsen FRITZ!Powerline 530E . Opplegget består av to bokser, som begge to kobles i hver sin stikkontakt. Disse boksene kan så brukes som en forlenger av det kablede nettverket ditt. 

Bruker strømnettet ditt

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

HomePlug er en serie med standarder, der to eller flere bokser snakker sammen via strømnettet ditt. Dette er ikke en teknologi eller merkevare som er unik for AVM. Det finnes nemlig en rekke produsenter som produserer etter HomePlug-konseptet.

Hver boks har en nettverkskontakt, og ved å stikke to slike bokser i hver sin stikkontakt har du opprettet en bro mellom dem. Det innebærer at du kan forlenge nettverket ditt så langt du vil, så lenge det er en strømkabel som går mellom stikkontaktene dine på en eller annen måte.

Siden HomePlug benytter det eksisterende strømnettet er det ikke behov for å bore i vegger eller tak, ei heller noen grunn til å rive ned gipsplatene for å legge K-rør på baksiden. Det er rett og slett skremmende enkelt, og relativt rimelig.

Det eneste man gjerne trenger å gjøre er å pare enhetene, hvilket er noe du gjør ved å trykke på én knapp på hver av dem.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ren og uskyldig design

Settet fra AVM består av to HomePlug-adaptere av typen FRITZ!Powerline 530E. Disse er relativt store i forhold til mange av de andre modellene på markedet.

På produktenes forsider finner vi i tillegg tre statuslys, og disse er for operasjonsstatus, nettaktivitet og strøm.

Designen på 530E treffer oss ikke helt, boksene er for store og klumpete. Vi har heller ikke sansen for at det skal være en stor firmalogo på forsiden, ei heller at det skal være en rød stripe over og under statuslysene. 

I mange tilfeller vil heldigvis designen ikke bety så mye, for eksempel om du uansett skal gjemme den bak sofaen.

Det som virkelig gjør at 530E skiller seg fra mange av konkurrentene er at du har en egen stikkontakt også på selve adapteret. Det betyr at du ikke bruker opp en stikkontakt når du setter opp 530E, denne har dog ingen egen funksjonalitet – som tidsstyring eller overvåkning. 

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Underlige spesifikasjoner

AVM lister ikke opp hvilken HomePlug-standard de følger, men siden de oppgir 500 Mbit/s som ytelse over strømnettet tyder det på at vi her snakker om HomePlug AV, med visse justeringer av maskinvaren slik at de kan dytte mer data gjennom strømkablene dine.

Det som skurrer litt er at AVM også har brukt fast ethernet, og ikke gigabit ethernet. Det gir deg 100 Mbit/s via kabel, altså bare en femtedel av det enheten skal kunne dytte gjennom strømkabelen. Likevel har vi enda til gode å se et HomePlug AV-adapter som faktisk greier noe særlig over 100 Mbit/s, så den helt store betydningen får det neppe.

Heng med videre, så setter vi opp og sjekker ytelsen »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen