TEST: Fractal Design Node 304

Test Fractal Design Node 304

Dette kabinettet gjør flere ting på én gang

Fractal Design gir deg et minikabinett som kan brukes til alt fra filserver til kompakt spillrigg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fractal Design er en av de mer populære kabinettprodusentene her i landet. Stikkord som kvalitet, lekker design og hyggelig pris, gjør at stadig flere får øynene opp for denne svenske produsenten.

Nå skal vi titte nærmere på kabinettet Node 304, som er en direkte etterfølger til småtassene Array og Array R2. Kabinettet er relativt lite, og har bare plass til hovedkort som følger mini-ITX-standarden. Kabinettet er ment å skulle brukes til flere oppgaver, blant annet både som kompakt filserver og snerten spillmaskin.

Selv om hovedkortet som brukes er lite, så er det faktisk plass til en strømforsyning med full ATX-standard. Dette gir godt med valgmuligheter, i alle fall når det gjelder strømforsyninger.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Når produsenter prøver å gjøre flere ting på én gang er det ikke sjeldent at de feiler på begge tingene, og at produktet er middelmådig. Likevel har vi tro på at Fractal Design skal klare å hale prosjektet igang, for både Array og Array R2 fremstod som svært spennende produkter da vi testet dem i sin tid.

Bla om til neste side, så kikker vi nøyere på hva Node 304 kan by på »

Spesifikasjoner:Node 304
Materialer Stål, aluminium og plast
Farger Svart
Kjølemuligheter Front: 2 x 92 mm
Bak: 1 x 140 mm
Vifter inkludert: 1 x 140 mm bak, 2 x 92 mm i front
Utvidelsesplasser 6 x 3,5"
Ekspansjonsspor 2
Støttede hovedkort miniITX, alternativt DTX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 3.0
Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning ATX, opptil 16 centimeter dype ved bruk av langt skjermkort
Dimensjoner Høyde: 21,0 cm
Bredde: 25,0 cm
Dybde: 37,4 cm
Vekt 4,9 kg
Pris Ca. 650 kroner

Fractal Design sendte produktet til test.

Lekker kasse

Innpakningen til Node 304 er av den kjedelige varianten, noe vi strengt tatt synes er helt greit. Det er det som er på innsiden av innpakningen som teller, og der finner vi en liten og snerten kasse. I forhold til forgjengeren har det blitt mindre aluminium, og en noe annerledes løsning på Node 304 når det gjelder de utvendige veggene.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

På Array-serien måtte du skru av topplaten med en rekke skruer, og monteringen var både klønete og vanskelig. På Node 304 har du en U-formet profil, som du trer over rammen. Resultatet er at monteringen blir mye enklere, noe vi skal se nærmere på snart. 

Utsiden av kabinettet er veldig nøytral, og det er bare et par perforeringer som bryter opp de glatte flatene. Fronten er helt glatt og ren, det eneste vi finner der er en logo og et systemlys.

De ulike tilkoblingene, samt påknappen, er plassert på høyresiden av frontplaten. Her er det både lydtilkoblinger, og to USB 3.0-kontakter. Frontplaten er for øvrig av aluminium og svakt buet på sidene, slik at overgangen til sideplatene er jevn og fin.

Tynne kjølemuligheter

Det er få vifteplasser på dette kabinettet, faktisk bare tre stykker. I samtlige av disse finner vi en vifte. I tillegg er det perforeringer på begge sidene av kabinettet.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Den ene av disse sideperforeringene er for strømforsyningen, mens den andre er beregnet for eventuelle skjermkort som blir montert i maskinen.

Fractal Design har også inkludert en enkel viftekontroller, montert i bakkant på kabinettet. På denne kan du velge mellom tre ulike hastigheter for viftene, men om du bryr deg om støynivået er det bare de to nederste som er verdt å benytte.

Vrien kabelføring

Hovedkortet skal skrus fast i bunnen på kabinettet, og det er ikke noe hovedkortbrett der du kan gjemme unna kabler. De fleste kabler er også beregnet brukt i større kabinetter, og dermed er de også vesentlig lengre enn du trenger.

For lange kabler skaper lett kaos, siden de må kveiles opp ett eller annet sted. Så om du fikk lyst på dette kabinettet kan det være lurt å skaffe seg noen kortere SATA-kabler og en strømforsyning med ekstra korte kabler.

Se hvordan det ble da vi puttet komponenter inn i kabinettet »

Frem med litt verktøy

Det er på tide å montere inn litt maskinvare i kabinettet, og noe av det første vi pleier å starte med er hovedkortet. Slik er det også denne gangen. Kabinettet kommer med distansestykker i metall, og for å montere disse har Fractal Design lagt med en egen spesialadapter. Så snart distansestykkene er kjørt inn i hovedkortbrettet er det bare å smette varene på plass.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Før vi setter inn noen andre komponenter er det strømforsyningen som står for tur. I Node 304 skal den monteres helt i front av kabinettet, stående på tvers, og derfra går det en strømkabel bort til bakveggen.  Så snart strømforsyningen er montert kobler du til strømmen på vanlig måte, bak på kabinettet.

Det er kort vei strømforsyningen og til alt av komponenter, derfor blir det lett en skikkelig salat. De fleste strømforsyninger har lange kabler, siden det eneste som egentlig er mer irriterende enn for lange kabler er for korte kabler. Men så snart du putter en slik strømforsyning i et kabinett som Node 304 blir det krøll.

Her er det spesielt en fordel med en modulær strømforsyning, da du kan velge å koble til bare de kablene du faktisk trenger. Slik kan du spare noe plass.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Langtekkelig montering

Fractal Design har valgt en alternativ festemetode for harddiskene, skjønt, de festes med fire skruer, og det er relativt vanlig. Det som er uvant er hvordan harddiskrammen er utformet.

Valget har falt på en U-formet metallplate, som har plass til to harddisker. Denne U-profilen henges deretter opp mellom fronten på kabinettet og en avstiver midt på kabinettet. Hver profil er igjen skrudd fast med tre skruer, og totalt er det tre slike profiler.

Dersom du ikke blir lei av å skru kan du altså få inn totalt seks harddisker i dette kabinettet.

Du kan også få inn et ganske solid skjermkort, og faktisk er det mulig med kort med en lengde på opptil 31 centimeter. Det forutsetter at du fjerner én av harddiskrammene og at strømforsyningen ikke er for dyp.

Har du en strømforsyning som er lengre enn 16 centimeter kan du maksimalt ha et skjermkort som er 17 centimeter langt. Det er også verdt å merke seg at modulære strømforsyninger må være noe under 16 centimeter for at lange skjermkort skal passe, det hele kommer an på hvordan kontaktene mellom kabel og strømforsyning er utformet. Vi hadde vel holdt en knapp på rundt 15 centimeter, men selv da må du ha en rimelig skarp knekk på kablene dine.

Nå som alt er på plass, ser vi hvordan kabinettet yter i vår termiske test »

Termiske egenskaper

Node 304 kommer med tre vifter ferdig installert, og det er alt som det er plass til. I tillegg til viftene vil et eventuelt skjermkort med utblåsning i bakkant kunne hjelpe til på luftflyten, og det samme gjelder strømforsyningen.

For å teste de termiske egenskapene har vi et fast rituale som vi går gjennom. Det første vi vil ha er "Load" for prosessoren, hvilket representerer 30 minutter med Prime95 kjørende i totalt fire instanser, for maksimal varmeutvikling. Her får vi også systemtemperaturen.

Deretter lar vi skjermkortet kjøre med Crysis Warhead benchmarking-verktøyet på høyeste innstillinger. Helt avslutningsvis kjører vi harddisktesten til PCMark et par ganger, og noterer oss høyeste temperatur som blir oppnådd. Romtemperatur holdes rundt 22°C.

Kabinettet blir testet opp mot et annet mini-ITX-basert kabinett, nemlig Lian Li PC-TU100.

Vi ser at Node 304 greier å komme seg rett under resultatene fra TU100, selv om forskjellen ikke er spesielt stor.

Skjermkorttemperaturene er derimot litt mer sprikende. Det har nok en sammenheng med at TU-100 er en del mindre, samtidig som kabinettet har færre vifter. Resultatet er at varmen lett bygger seg opp, og under last ble skjermkortet nesten 20 grader varmere i TU100 enn i Node 304.

Støy

De medfølgende viftene er selskapets Silent Series R2-vifter, som vi oppfatter som relativt stillegående. De minste av disse roterer med 1300 omdreininger i minuttet, og den store 140-millimeteren spinner med 1000 omdreininger i minuttet, hvilket er relativt lavt.

Fractal Design har også inkludert en egen viftekontroll for opptil tre vifter, der du kan sette viftespenningen til 5, 7 eller 12 volt.

På full fart høres viftene, men setter du dem litt ned er de svært stillegående. Under last ble kabinettviftene uansett overdøvet av både prosessorvifte og skjermkortvifte.

Dermed er vi ferdige med prøvelsene, og på neste side konkluderer vi testen »

Fractal Design Node 304 er et veldig fint og lite kabinett, til en ganske så hyggelig pris.

Kabinettet mangler riktignok et par grunnleggende ting, slikt som plass til et optisk drev. Dette ser vi ikke som et stort problem. Vil du ha et kabinett i denne størrelsen må du være villig til å gi avkall på enkelte ting, og en optisk stasjon er noe som vi i 2013 greier oss ganske så bra uten. Skulle du trenge det fra tid til annen finnes det USB-baserte enheter på markedet, eller du kan kjøre med en midlertidig kobling ut på siden av kabinettet, og ha din optiske stasjon der.

Plass til seks harddisker i et så lite kabinett er imponerende, men så er også monteringen svært enkel og grunnleggende. Du må skru mange skruer selv, men trøsten er at den vesle boksen kan bli en ganske anstendig filserver, eller NAS.

Trenger en liten strømforsyning

Det er sikkert en fornuftig grunn til at strømforsyningen er plassert helt i front, men det skaper også behov for mer kabler på innsiden. Samtidig hadde det raskt blitt veldig trangt om den skulle inn på siden av hovedkortet.

Det vi kanskje ser på som det viktigste ankepunktet er at strømforsyningen må være såpass liten ved bruk av lange skjermkort. 15 til 16 centimeter er ikke så alt for mye når vi snakker om strømforsyninger i ATX-format.

At strømforsyningen kan være i ATX-format er på sin side bare positivt. Utvalget av strømforsyninger på ATX-fronten er imponerende, og mye hyggeligere priset enn det som er tilfellet for de små SFX-strømforsyningene.

Mange muligheter

Alt i alt synes vi du har mange muligheter med Node 304. Her kan du bygge en kompakt filserver, med plass til hele seks harddisker. Det er ganske bra om vi tar størrelsen i betraktning, og burde holde til hjemmebruk for svært mange.

Du kan også sette opp maskinen som en standard hjemmedatamaskin. Da får du en kompakt liten rakker, med plass til det aller mest nødvendige. Det er verdt å merke seg at hovedkorti mini-ITX-formatet gjerne koster litt mer enn sine tilsvarende ATX-brødre, så om du vil ha en billigst mulig maskin bør du gå litt opp i størrelse.

Node 304 kan også fungerer fint som en liten spillrigg, da det er overraskende hvor lange skjermkort som sklir inn i kabinettet.

Det finnes flere småttisskabinetter på markedet, blant annet dette fra Lian Li »


+ Lekker design
+ Smart løsning for harddiskene
+ Solid bygget
+ God plassutnyttelse
+ God pris


- Krever en kort strømforsyning
- Kronglete kabelføring

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen