TEST: Fractal Design Arc XL

Test Fractal Design Arc XL

Her får du usedvanlig mye kabinett for pengene

Fractal Design kliner til med et skikkelig kvalitetskabinett.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Fractal Design har i løpet av sin relativt korte levetid rukket å få mange tilhengere. De sverger til en stilig og ren design, samtidig som kabinettene gjerne er praktiske i bruk. Legger vi til en meget god byggekvalitet, så er det kanskje ikke så rart at mange liker kabinettene fra dette svenske selskapet.

Nå skal vi titte nærmere på kabinettet Arc XL, en kasse som fokuserer på størrelse og ytelse – i tillegg til alle egenskapene Fractal Design generelt er kjent for å levere.

I motsetning til mange av de andre kabinettene fra selskapet, er ikke Arc XL støydempet på noen måte. Det nærmeste støydempning vi kommer er skumplasten som ligger foran viftegrillene. 

Bla om til neste side, så kikker vi nøyere på hva Arc XL kan by på »

Spesifikasjoner: Fractal Design Arc XL
Materialer Stål
Farger Sort
Kjølemuligheter Front: 2 x 140 mm
Topp: 3 x 140 mm eller 3 x 120 mm
Bak: 1 x 140 mm eller 1 x 120 mm
Bunn: 1 x 140 mm eller 1 x 120 mm
Vifter inkludert: 3 stykk R2 140 mm-vifter, i front, topp og bak
Utvidelsesplasser 4 x 5,25"
8 x 3,5", samtlige har fester også for SSD-er
2 x 2,5"
Ekspansjonsspor 9
Støttede hovedkort ATX, E-ATX, Micro-ATX, Mini-ITX, XL-ATX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 3.0
2 x USB 2.0
Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning ATX, ingen praktisk lengdebegrensning
Dimensjoner Høyde: 62,5 cm
Bredde: 32,2 cm
Dybde: 63,5 cm
Vekt 13,8 kg
Pris Ca. 1000 kroner

Fractal Design sendte produktet til test.

Diger kasse

Noe av det første som slår oss med Arc XL er størrelsen. Den er ikke like massiv som for eksempel Corsair Obsidian 800D, men den er like fullt et digert beist. Uten innmat stopper vektnålen på 13,8 kilogram.

Tilkoblingsmuligheter på toppen av kabinettet.
Tilkoblingsmuligheter på toppen av kabinettet.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Du ser lett gjennom støvfilteret.
Du ser lett gjennom støvfilteret.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Helt i front av topplaten finner vi på- og omstartsknappen, her har du også muligheten til å koble til to USB 3.0-enheter, to USB 2.0-enheter, mikrofon og hodetelefoner. Omstartsknappen er ekstremt liten, faktisk så liten at den ikke er mulig å trykke inn med normale fingre, her trenger du noe smått som en penn eller en spiker.

Fronten er ellers preget av rene og pene linjer, med hjørner som er svakt avrundet. Du finner også en solid viftegrill nede på fronten, og bak den er det plass til et par vifter. Denne viftegrillen har et støvfilter, som kan fjernes helt for enkel rengjøring. Filteret er ikke spesielt tykt, som bildet til høyre viser.

Godt med plass i front.
Godt med plass i front.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Hele denne platen kan fjernes.
Hele denne platen kan fjernes.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Gode vannkjølingsmuligheter

Arc XL er myntet på dem som vil fylle opp med vannkjølingsradiatorer, og det er ikke få det er plass til. Vi noterer oss plass til en radiator på 240 millimeter i front, men da må du flytte på harddiskrammene.

Videre finner vi plass til én 120-millimeters i bunnen og én 120- eller 140-millimeters i bakkant. I toppen av kabinettet kan du velge mellom en tynn radiator på 360 millimeter, eller en tykk radiator på 240 millimeter.

Toppen av kabinettet har en diger viftegrill. Denne kan enkelt tas av kabinettet, og på innsiden av denne finner vi nok et støvfilter.

Enkel kabelføring

Når du tar av den høyre sideplaten vil du se at det er overraskende godt med plass bak hovedkortbrettet. Her er det enkelt å legge kabler, selv den tykke ATX-kabelen fra strømforsyningen vil ikke være noe problem.

Det er også laget hull på strategiske plasser, slik at kablene raskest mulig kan strekkes på baksiden. Disse hullene er utstyrt med gummiforinger.

Se hvordan det ble når vi puttet komponenter inn i kabinettet »

Etter å ha studert kabinettet relativt nøye regnet vi med at monteringen skulle bli som en dans på roser. Alt lå til rette for en behagelig reise med skrujern og maskinvare.

Godt med plass.
Godt med plass.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Skrujern må til

Vi begynner som oftest med hovedkortet, og denne gangen var intet unntak. Det første vi må gjøre er å skru på plass distansestykkene, slik at hovedkortet kommer litt ut fra hovedkortbrettet.

Distanseskruene er av metall, og det følger med en egen adapter som gjør at du kan skru dem inn med et vanlig skrujern. Det hadde tydeligvis kommet noe lakk ned i gjengehullene, for enkelte av distansestykkene var litt hardere å skru inn enn de burde.

Så snart distansestykkene var på plass var det en enkel prosess å sette inn hovedkortet.

Neste komponent inn var strømforsyningen, som skal helt nederst i dette kabinettet. Strømforsyningen skal helt enkelt skrues fast i kabinettets bakkant. Mellom kabinettet og strømforsyningen er det plassert en liten ramme av vibrasjonsdempende materiale.

Vibrasjonsdempet oppheng for harddiskene

Hver enkelt harddisk må skrus fast i en passende skuff. Disse hvite metallskuffene er utstyrt med gummiforinger til skruene, slik at det ikke er noen mekanisk kontakt mellom harddisker og rammer. Rammene fører du så enkelt inn i en passende brønn, før du kobler til alt av kabler på baksiden. 

Ekspansjonskort festes med tommelskruer, noe som er en grei løsning. Disse kan ofte sitte litt hardt rett fra fabrikken, slik at de må løsnes med verktøy. Om du strammer dem med hånd vil du for fremtiden slippe å bruke verktøy.

Ferdig bygget.
Ferdig bygget.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Kabelføringen er en drøm med dette kabinettet. Du finner gjennomføringer omtrent overalt, og det er sjelden langt til nærmeste kabelhull. Ettersom strømforsyningen står nede i kabinettet, kan nok enkelte oppleve at ATX 12V-tilkoblingen til hovedkortet blir litt kort. Dette var ikke noe problem for oss, men det var nære på.

På baksiden av hovedkortbrettet finner vi også de to dedikerte SSD-plassene. Dette er en trend vi har sett på ganske mange kabinetter, og er absolutt en smart måte å utnytte plassen på.

Nå som alt er på plass, ser vi hvordan kabinettet yter i vår termiske test »

Termiske egenskaper

Fractal Design Arc XL kommer bare med to vifter ferdig installert. Samtidig er dette et digert kabinett, så ut fra esken regner vi ikke med de laveste temperaturene. Legg merke til at vi heller ikke monterer inn noen ekstra vifter eller annen kjøling, til det er valgmulighetene for store.

Det er med andre ord gode muligheter for å få vesentlig bedre resultater på egenhånd – men da må du kjøpe kjøleløsningen selv.

Testoppsett
Hovedkort MSI P67A-GD65
Prosessor Intel Core i7 2600k med Noctua NH-C14
Minne Corsair Dominator DHX DDR3 1600MHz 8GB
Skjermkort ATI Radeon HD 6990
Harddisker 1 x Western Digital Caviar Black 500 GB, 2 x Hitachi Deskstar 164 GB
Strømforsyning Fractal Design Newton R3 600W

Prosessortemperaturen er i det litt øvre sjiktet, selv om vi synes at Arc XL holder seg greit på innsiden. Det kommer ingen frisk kaldluft inn til prosessoren, og det merkes. Samtlige vifter som er på kabinettet som standard blåser nemlig luften ut. Dette gir et undertrykk, som fører til at luft blir sugd inn i kabinettet gjennom alle åpninger, også de som ikke har noe støvfilter.

Skjermkorttemperaturene er godkjente, selv om dette er den nest varmeste temperaturen vi har målt. Monsterkortet vi bruker i denne testen ble utelukkende valgt grunnet sitt høye effektforbruk, med dertil hørende temperaturer.

Vi får heller ingen overraskelser med harddisktemperaturene. Temperaturene vi måler ligger akkurat der de bør gjøre, da kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og oppdaget av disker som holdt mellom 38°C og 40°C havarerer langt sjeldnere enn både varmere og kaldere enheter.

Støy

Om temperaturer

"Idle" representerer temperaturene etter at systemet stod urørt i 30 minutter.

"Load" representerer alle temperaturer etter 30 minutter med Prime95 kjørende i totalt fire instanser, for maksimal varmeutvikling på prosessoren.

Samtidig gjentar vi Crysis Warhead benchmarking-verktøyet på høyeste innstillinger. for å belaste skjermkortet Romtemperatur holdes rundt 22°C.

De medfølgende viftene er selskapets Silent Series R2-vifter, som vi oppfatter som relativt stillegående. Disse roterer med 1000 omdreininger i minuttet, hvilket er relativt lavt.

Fractal Design har også inkludert en egen viftekontroll for opptil tre vifter, der du kan sette viftespenningen til 5, 7 eller 12 volt.

Dermed er vi ferdige med prøvelsene, og på neste side konkluderer vi testen »

Fractal Designs Arc XL føyer seg pent inn i rekken av treffsikre modeller fra det svenske selskapet. Dette er virkelig et fint og spennende kabinett.

Designen er utrolig ren og lekker, her er det ingen skrikende vifter eller sprelske designelementer. Det hele er holdt i svart stål og plast, og det eneste som egentlig vitner om at det her kan være en ulv i fåreklær, er de saftige luftutblåsningene som det er gjort plass til på toppen. Kombinerer du det med frontinntaket aner man at det er kan være noe veldig potent på innsiden.

Enkel montering

Monteringen av komponenter går greit, men vi synes kanskje det er vel mye bruk av verktøy, for med Arx XL er du avhengig av et skrujern for å få gjort noe. Vi synes også at monteringen av distansestykkene var litt tungvinn, grunnet trange skruehull.

Går du med planer om en saftig vannkjøling bør du absolutt titte nærmere på Arx XL, for her har du mulighet til hele fire radiatorer. Dog fordrer det at du røsker ut harddiskrammene, og noen andre krumspring.

Fractal Design har gjort plass for en særdeles enkel kabelføring. På baksiden av hovedkortbrettet er det masse plass, og selv de feteste kabler slukes lett av kabinettets innside. Et ekstra pluss for gjennomgående bruk av gummiforinger.

Av alternativer ser vi egentlig for oss et annet kabinett fra Fractal Design, nemlig Define XL R2. Define XL R2 er støydempet og har ikke et så beinhardt fokus på kjøling, samtidig som prisen er omtrent den samme – rundt 1000 kroner.

Alt i alt har vi ingen problemer med å anbefale Arx XL, dette er et skikkelig gromkabinett som vil holde i mange år.


+ Lekker design
+ Mye for pengene
+ Solid bygget
+ Grei kjøling
+ Enkel montering
+ Stort potensiale til vannkjøling og modifikasjoner


- Strømforsyningen i bunn kan skape kabelproblemer

Kingston SSDNOW KC380 1.8" 60GB SSD MICROSATA MLC

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen