TEST: FlashForge Finder 3D-skriver

Test FlashForge Finder 3D-skriver

(Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Vi har testet en enkel og brukervennlig 3D-skriver fra Clas Ohlson

Og resultatene ble overraskende gode.

Odd-Richard (f.v.), Planetary Gears, og 3DBenchy.
Odd-Richard (f.v.), Planetary Gears, og 3DBenchy. Foto: Aksel Edgar-Lund

For å skaffe oss et sammenligningsgrunnlag har vi funnet noen figurer av forskjellig kompleksitet å skrive ut. Vi har en modell av kollega Odd-Richard, vi har lastet ned Planetary Gears med bevegelige deler fra Thingiverse.com, og vi stress-tester skriveren med tortur-testen, ei lita jolle fra 3DBenchy.  

3DBenchy: Tortur-testen

Den lille jolla fra 3DBenchy regnes som den ultimate stress-testen for enhver 3D-skriver. 

3D-modellen er skapt spesielt for å utfordre 3D-skrivere, og inkluderer en rekke geometriske variasjoner som skal avsløre hvor presis og nøyaktig 3D-skriveren er. Jolla er en lett gjenkjennelig figur som gjør det enkelt å sammenligne kvaliteten på utskrifter, ved å inspisere faktorer som for eksempel oppløsning/tetthet mellom lagene (microns per layer), overflatefinish og vridning i materialet. I tillegg til egen nettside er jolla også på Facebook, der folk kan laste opp bilder av sine egne forsøk på å 3D-skrive jolla.

På forhåndsinnstillingen Hyper skriver FlashForge med en oppløsning på 0,08 mm per lag, eller 80 mikron. En mikron er en tusendels millimeter. Med denne innstillingen tok godt over to timer å skrive ut jolla. På forhåndsinnstillingen Standard skriver FlashForge med en oppløsning på 0,18 mm, eller 180 mikron. Denne gangen var jolla ferdig på en time og åtte minutter.

Til venstre: 3DBenchy med støttestruktur og Hyper oppløsning der støttene har smeltet sammen med båten. I midten: Hyper oppløsning, uten støtter. Til høyre: Standard oppløsning uten støtter.
Til venstre: 3DBenchy med støttestruktur og Hyper oppløsning der støttene har smeltet sammen med båten. I midten: Hyper oppløsning, uten støtter. Til høyre: Standard oppløsning uten støtter. Foto: Aksel Edgar-Lund

I første forsøk med 3DBenchy brukte vi innstillingen med automatiske støtter og Hyper-oppløsning, dette var mislykket fordi støttene smeltet sammen med resten av strukturen og lot seg ikke fjerne. Andre forsøk, uten støtter, og med Standardoppløsning, fungerte utmerket. Den synlige forskjellen mellom Standard og Hyper er ikke stor.

Odd-Richard i to-tre deler.
Odd-Richard i to-tre deler. Foto: Aksel Edgar-Lund, Tek.no
Odd-Richard i FlashPrint-programmet, hvor vi lagde støttestrukturer. Programmet kan skape disse automatisk, og du kan så tilføye og fjerne dem manuelt på enkelt vis. Støttestrukturene er svakere enn selve modellen, og knekkes vekk når modellen er ferdig.
Odd-Richard i FlashPrint-programmet, hvor vi lagde støttestrukturer. Programmet kan skape disse automatisk, og du kan så tilføye og fjerne dem manuelt på enkelt vis. Støttestrukturene er svakere enn selve modellen, og knekkes vekk når modellen er ferdig. Bilde: Aksel Edgar-Lund, Tek.no

Standardoppløsning fungerer veldig bra, FlashForge Finder skriver presist og sømmen mellom lagene blir tett og sterk. Grunnen til at Odd-Richard i første forsøk endte opp med knekte armer og svikt i hoftefestet, var at vi satte ham på pause over natten. Da vi gjenopptok skrivingen, ble skjøten svak fordi laget under hadde kjølnet og stivnet helt. I andre forsøk skrev vi ham ut i én omgang. I FlashPrint-programmet tilføyde vi automatiske støttestrukturer, som bygger støtte for deler med et overheng på mer enn 45 grader. Du kan legge til og fjerne støttestrukturer manuelt, og det er slett ikke vanskelig å forstå prinsippene når du har skrevet ut et objekt eller to.  

Planetary Gears med roterende tannhjul.
Planetary Gears med roterende tannhjul. Foto: Aksel Edgar-Lund, Tek.no 

Planetary Gears tok tre og en halv time å lage, men modellen fungerte overraskende bra. Tannhjulene spinner fint rundt uten problemer, imponerende! 

Utskriftene våre skar seg et par ganger da vi skulle åpne hjelp-fila (Adobe Acrobat) i FlashPrint. Dette var total katastrofe og førte til at hele skriveren slo seg av, uvisst av hvilken årsak.

Konklusjon

Skriveren er stillegående, og bråker overraskende lite. Helt lydløs er den ikke, det er litt støy fra kjølevifta, men ellers opererer steppingmotoren og øvrig drivverk stille og rolig.

FlashPrint-programmet er intuitivt og enkelt å bruke, og krever ikke mer innsikt enn det som kreves for å sette opp en ordinær papir-og-blekk-skriver. Ved første oppstart veiledes du gjennom prosessen.

Vi har kjørt FlashForge Finder for full maskin hver dag i nesten en uke. Den legger meter på meter med filament i jevnt driv, dette funker bra! Etter noen få forsøk føler vi at vi behersker både programmet og skriveren på en tilfredsstillende og god måte. 

Vi opplever at FlashForge Finder er et godt og enkelt produkt som gir en bra innføring i hva 3D-skriving dreier seg om. Dette er noe de fleste vil beherske. Til sammenligning har vi i sommer brukt en 3D-skriver fra 3DSystems, Cube 3, som koster dobbelt så mye som FlashForge Finder. Cube 3 må kalibreres og justeres i alle bauger og kanter for hver bidige utskrift, og er langt mer komplisert å bruke. Finder har vi bare behøvd å kalibrere én gang, og den durer og går ufortrødent videre uten problemer.

Om den er verd fem tusen kroner får bli opptil hver enkelt å bedømme. Men om du vet hva du skal bruke skriveren til, i forbindelse med undervisning og i klasserommet for eksempel, er dette en bra og lettfattelig inngangsport til 3D-skrivingens verden. 

Les om Oslo-gutta som forvandlet leiligheten til 3D-skriver-butikk

Gå til side

Flashforge Finder

"FlashForge Finder er en god skriver som egner seg fint som inngangsport til 3D-skriving."

Fordeler

  • Brukervennlig
  • Stillegående
  • Driftsikker
  • Støtter standard, ikke-proprietært filament
  • Bruksanvisning på norsk

Ting å tenke på

  • Støtter kun PLA-filament
  • Knotete wifi-oppsett

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen