TEST: Eve-Tech Eve V

Test Eve-Tech Eve V

(Vegar Jansen, Tek.no)

En skikkelig Surface Pro-utfordrer

Den fiffige Eve V gjør sitt for å senke PC-prisene.

Da Microsoft for snart fem år siden slapp sin første Surface Pro-modell, var det langt ifra den første hybriden eller 2-i-1-laptopen på markedet.

Men med god kvalitet og kjekke løsninger klarte de snart å sette standarden i denne klassen, og få andre produsenter har vært i stand til å matche dette. Men dette har også hatt sin pris i form av kroner og øre – Microsoft Surface er en kostbar fornøyelse.

Eve-Tech – et selskap med finsk opprinnelse – har ønsket å snekre sammen et rimeligere, men fremdeles godt alternativ. Så de kom opp med en ganske spesiell plan for å forsikre seg om at de gjorde de beste kompromissene, nemlig ved å involvere potensielle brukere.

Derfor er det ikke bare noen få designere fra et lite selskap, men snarere rundt tusen personer som egentlig står bak datamaskinen som har fått navnet Eve V. Altså snakker vi om en slags «nettsamfunn-utviklet» datamaskin.

Tøff på avstand

På papiret – og ikke minst på bilder – er Eve V i sitt skall av glass og aluminium en imponerende sak. Skjermen i 3:2-format er på 12,3 tommer og har en oppløsning på hele 2880 x 1920 piksler. Hver enkelt skjerm er individuelt kalibrert.

Datamaskinen er utstyrt med hele fire USB-porter, hvorav to er av den nye Type-C som også fungerer som ladekontakt. Én av disse er også en Thunderbolt 3-port, som betyr at du eksempelvis kan koble Eve V til en HP Omen Accelerator eller noe annet moro.

Av/på-knappen har innebygd fingeravtrykksleser, som betyr at du slipper å logge inn med passord når du starter Windows.

Eve V kommer med både penn og tastatur inkludert i pakka, mens dette er ekstrautstyr på den mest opplagte konkurrenten Microsoft Surface Pro. Tastaturet – dette fungerer også som beskyttelsesdeksel når datamaskinen ligger i sekken – har innebygd Bluetooth og batteri slik at det faktisk ikke trenger å være fysisk koblet til brettet når det brukes.

Datamaskinen er for øvrig ikke utstyrt med vifter, så støyallergikere kan også glede seg.

Som Surface Pro får du Eve V i en rekke konfigurasjoner, med opptil 16 GB RAM, 1 TB SSD og Intel Core i7-prosessor. Ved første øyekast koster en tilsvarende Surface Pro rundt ti tusen kroner mer. Det virker ikke som det er så mye å lure på egentlig.

Inntrykk og kvalitet

Rent utseendemessig er det ikke mye å sette fingeren på hos Eve V. Datamaskinen – eller PC-brettet om du vil – har i stor grad et design som gjenspeiler hvordan den fungerer.

Eve V til venstre, Surface Pro 4 til høyre. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Eve V ligner derfor ganske mye på en Surface Pro, men benytter seg av mørkere aluminium og er litt rundere i de fleste kantene. Selv om det mørkere metallet lettere tiltrekker seg fingermerker, er det et drag av eksklusivitet over denne PC-en.

Eve V virker solid og føles ut som den har en naturlig plass blant de store gutta.

Det trinnløse støttebeinet fungerer fint, men den nedre kanten oppleves som ganske skarp, så Eve V er ikke spesielt behagelig å ha balanserende på fanget.

Ellers fungerer det meste som forventet, og vi setter naturligvis pris på at Windows 10 kommer ferdig installert – men uten å være fylt opp av alskens unødvendig programvare mange andre produsenter putter inn.

Ikke så sterk som du kanskje tror

Vårt testeksemplar av Eve V var utstyrt med Core i5-prosessoren, 8 GB RAM og en SSD på 256 GB. Rent ytelsesmessig kan ikke denne helt måle seg med eksempelvis Microsoft Surface Pro 4 eller Acer Switch Alpha 12 ved kjøring av flertrådede applikasjoner, men ligger mer på linje med Huawei MateBook M3 og Apple MacBook.

Disse to sistnevnte er utstyrt med Core m3-prosessorer.

Eve Vs tastatur kan brukes uten å fysisk være koblet til selve datamaskinen. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

At Eve V ikke har noe sterkere innabords trenger ikke være noe problem. Til de fleste dagligdagse oppgaver som surfing, medieavspilling og kontorprogrammer er dette mer enn bra nok. Siden datamaskinen har en kjapp SSD  er det heller ikke noe å si på den generelle responsen.

Brukere med tyngre programvare og et klart fokus på ytelse bør dog være oppmerksom på at Eve V langt fra er noen veddeløpshest, men det er heller ikke normen når vi ser på datamaskiner med denne formfaktoren. Uansett har vi her en PC som trives best i lett trav over kortere avstander.

Ett av de store spørsmålene rundt denne datamaskinen har med pris og tilgjengelighet å gjøre. For å holde kostnadene nede er det ikke noe forhandlernettverk i sving her – alt sendes så å si rett fra fabrikken og hjem til deg. Og før PC-en produseres, må du da bestille den.

Og du kan ikke bestille når som helst heller. Produksjonen skjer i bolker, og da etter at det har vært såkalte «lynsalg» som er over på noen få timer. Mer informasjon om dette finner du på selskapets hjemmesider.

En siste ting med dette er at du ikke kan støtte deg til norsk forbrukerkjøpslov her, som normalt sett gir deg fem års reklamasjonsfrist på eventuelle fabrikasjonsfeil. Eve-Tech gir dog to års garanti, som alt i alt ikke er så aller verst for ting kjøpt over nett fra utlandet.

Konklusjon

Eve-Tech Eve V et stilig produkt med generelt god kvalitetsfølelse. Skjermen er høyoppløst og kommer ferdig kalibrert fra fabrikk, den har flere USB-porter – inkludert USB Type-C – samt Thunderbolt 3. PC-en kommer med penn og avtagbart tastatur som også kan brukes i frakoblet tilstand. Eve V har heller ingen vifter som kan støye.

 Mye bra her, men også noe ganske så dårlig. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Og ikke minst: Den har en langt mer behagelig pris enn den mest åpenbare konkurrenten Microsoft Surface Pro.

Samtidig er dagens testobjekt også belemret med noen mindre sjarmerende egenskaper – eller barnesykdommer om du vil. Dette er slett ikke uvanlig for førstegenerasjonsprodukter. Det tok noen forsøk før Microsoft fant formen med Surface Pro også, for å si det sånn.

Derfor kan vi allerede nå si at vi gleder oss veldig til Eve VI eller hva etterfølgeren enn vil kalles.

For hvis de får fikset det skarpe støttebeinet, gir oss et tastaturdeksel med bedre pekeplate – som slår av tastene når det er opp ned – og fikser noen andre problemer, er Eve-Tech nesten på vei mot å skru sammen det vi i tabloidoverskriftene kaller en «Surface Pro-killer».

I hvert fall hvis de også kan gi oss et par konfigurasjonsalternativer med enda mer datamuskler innvendig.

Uansett er det sikkert at Microsoft og de andre produsentene har fått en ny konkurrent, og det gjør det ekstra spennende å følge med på dette PC-segmentet fremover.

Et par alternativer:

Microsoft Surface Pro (2017) (FJY-00005, FJX-00005)

Trenger ekstrautstyr

Microsoft Surface Pro (2017) (FJY-00005, FJX-00005)

Her er penn og tastatur ekstrautstyr. Datamaskinen mangler også nyvinninger som USB-C og Tunderbolt 3, men ellers er den på alle andre måter bedre enn Eve V. Prisen ligger dog høyere – normalt sett må du ut med rundt 14 tusenlapper for denne konfigurasjonen.

Les testen (med Core i7-prosessor) »

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

Med penn og tastatur inkludert

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

Rimeligere og sterkere enn Eve V, men har ikke like fjong skjerm. Vi har ikke testet akkurat denne utgaven, men forgjengeren Switch Alpha 12 gjorde en solid figur.

Les testen av forgjengeren Switch Alpha 12 »

Prisguide.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Fra Core m5 til i5

På første side slo vi fast at vårt testeksemplar var utstyrt med en Core i5-prosessor – og det er jo flott, men ikke like enkelt som det først høres ut til. I Eve V sitter prosessorer fra Kaby Lake-generasjonen som på papiret har en TDP på 4,5 watt. Hvis du synes dette høres lite ut for en bærbarprosessor, har du til dels rett.

De tre prosessorutgavene du kan få med en Eve V heter Intel Core m3-7Y30, Core i5-7Y54 og Core i7-7Y75. I den tidligere Skylake-generasjonen heter tilsvarende modeller Core m3, Core m5 og Core m7.

De nye utgavene har fått bedre enkeltkjerneytelse, men vi er likevel ikke sikre på hvorfor Intel har døpt om sine relativt svake Core m5 og m7-prosessorer til Core i5 og i7. Uansett føles det ikke helt redelig. Ei heller når Eve-Tech tilsynelatende sidestiller disse Core i5/i7 «Y»-modellene med de 15 watts «U»-utgavene vi finner i Surface Pro og dens like.

Intel Core m3-7Y30, Core i5-7Y54 og Core i7-7Y75 har for øvrig den samme grafikkdelen i form av HD Graphics 615. Samtlige er også utstyrt med to kjerner, Hyper-threading og turbomodus. Med unntak av et par ekstra prosessorteknologier i Core i7-7Y75, er det stort sett klokkefrekvensen som er forskjellen her.

Byggkvalitet

Rent utseendemessig er det ikke mye å sette fingeren på hos Eve V. Datamaskinen – eller PC-brettet om du vil – har i stor grad en design som gjenspeiler hvordan den fungerer.

Eve V ligner derfor ganske mye på en Surface Pro, men benytter seg av mørkere aluminium og er litt rundere i de fleste kantene.

Det er mange likheter mellom Eve V og Surface Pro, her representert ved Pro 4. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Støttebeinet oppleves dog som skarpere når det er utslått, noe som betyr at den ikke er optimal å ha på fanget. Da hjelper det heller ikke at Eve V er omtrent 130 gram tyngre enn nevnte Surface. Vår vekt viser 915 gram på V uten tastaturdekselet.

Ettersom nevnte deksel både har magneter og batterier innabords, er også denne komponenten tyngre enn på en tilsvarende Surface Pro. Totalpakka veier såpass mye som 1350 gram, og det er da litt over en kvart kilo mer enn Microsofts alternativ.

Eve V er ikke påtagelig mye tykkere enn en Surface Pro, men den er merkbart tyngre. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Da tastaturet altså har en viss tyngde, og kun er festet med magneter slik som hos konkurrentene, er det også en fordel å være litt forsiktig hvis man skal løfte på datamaskinen – noe du for eksempel vil gjøre dersom du ønsker å vrenge tastaturet rundt slik at du enklere kan skrive eller tegne på skjermen med den medfølgende pennen.

Ulempen her er at tastaturets taster ikke deaktiveres selv om det er opp ned, som tilfelle er med Surface Pro. Da er det problematisk å bruke tastaturdekselet som underlag hvis du ønsker eller er nødt til å ha PC-en på fanget – og det vil du jo helst ettersom støttebenet føles såpass skarpt mot lårene.

Eve V med maksimalt støttebensutslag. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Den skarpe støttebenkanten får for øvrig Eve V til å høres ut som en isskrape dersom du drar eller skyver den bortover en hard flate. Vi har ikke observert at dette fysisk har lagd merker i testperioden, men vi ville vært litt ekstra forsiktig med en dyr og fjong bordoverflate.

Ingen tvil om at du får ganske så korrekte farger med Eve V. Så lenge det varer.

Foruten de tre USB-portene og Thunderbolt 3-porten har Eve V en 3,5-millimeters jackport for lyd. Gjemt bak støttebenet finner vi en minnekortleser for microSD. For- og bakovervendte kameraer har den også, på henholdsvis to og fem megapiksler, men kvaliteten er ikke noe å skrive hjem om.

Støttebeinet kan justeres trinnløst slik som på Acer Switch og Surface Pro, men kan ikke settes til like stor vinkel som på sistnevnte.

Flott skjerm

Vi har vært innom datamaskinens skjerm, og den er like god i virkeligheten som på papiret.

Berøringsfunksjonaliteten og pennen fungerer utmerket. Lysstyrken ligger oppunder 400 nits, og fargene er altså kalibrert – vi har sjekket.

Den store ulempen med kalibreringen er at denne er gjort med programvare, som vil si at et programmet CalMAN og tilhørende kalibreringsprofil må lastes inn ved oppstart.

Ifølge Eve-Tech-gjengen skal denne profilen overleve en tilbakestilling av Windows, men det var i det minste ikke tilfelle for vårt testeksemplar. Uansett vil det ikke være mulig å kjøre en ren installasjon av Windows uten å ende opp med et ukalibrert display.

Som bærbare flest har Eve V en blank skjerm. En eller annen form for antirefleksbehandling har ført til at den på langt nær er den verste i klassen, men fremdeles kan lyskilder fort forstyrre med reflekser.

Men ettersom vi her snakker om et brett med fullt ut justerbart støttebein og en lysstyrke som kan kjøres opp til nesten fire hundre nits, skal det gå bra å bruke denne både innendørs og utendørs.

Dette er så nærme en penneholder vi kommer på Eve V. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Det hadde vært kjekt om pennen hadde en fast og sikker dokkingplass slik som tilfelle er med Surface Pro, men vi mistenker at det er noe patentgreier der som ikke Eve-Tech-gjengen har kunnet kopiere.

Riktignok kan pennen bruke magnetisme for å holde seg på plass langs den ene kortsiden, men «festet» er ikke sterkt nok for at dette kan brukes som noe annet enn en løsning når datamaskinen står rolig.

Som nevnt er det avtagbare tastaturdekselet tyngre enn tilsvarende for Surface Pro. Det er også tykkere. Men at Eve V totalt sett legger på et par millimeter mot Pro er ikke noe vi har tenkt noe særlig på i testperioden. Da er tyngdeforskjellen et større poeng.

Tastaurdekselet er trukket med Alcantara-stoff og tar således godt vare på håndleddene dine og de fleste overflater generelt. Det er baklyst og lar deg faktisk bytte mellom syv forskjellige baklysfarger.

Pekeplaten er ikke den beste vi har vært borti. Følsomheten er der, men den integrerte klikkedelen er hard og ujevn. Hvis du dog vanligvis ikke fysisk klikker – men heller tapper – vil du nok ikke tenke for mye over dette.

  Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Det var internasjonal tastaturlayout på vårt testeksemplar, men de som eventuelt bestiller seg en Eve V her på berget vil få et med alle vår hjemlige bokstaver på plass. For ikke å glemme en Enter-tast som går over to rekker.

Vi liker for øvrig at Backspace-tasten har fått et mer velklingende navn.

Tastaturets taster har god vandring, men lite demping. Det fører til at det støyer litt og at tastingen føles litt «hard». Mellomromstasten oppleves som litt skranglete. Men det er helt kurant i praksis, og tastaturer er noe man gjerne venner seg til uansett.

Det å bruke tastaturet frakoblet resten av datamaskinen er ikke noe vi har savnet så veldig under bruk av Surface Pro og dens like, men vi ser jo at det kan kan være kjekt av og til. For eksempel hvis du må jobbe på en trang turbuss eller dersom du ønsker å koble PC-en til en større skjerm, men vil fortsette å bruke tastaturet.

Om denne funksjonaliteten er verdt en drøy hekto i ekstra vekt er et annet spørsmål – der vil nok meningene være delte.

 

Eve V ble lagd for å holde hele dagen på batteri, og under vår vante test der vi spiller av en H.264-kodet film, ser vi også at den holder ut i nærmere ti og en halv time. Fine greier.

Den har dog fremdeles et lite stykke opp til Surface Pro.

At Eve V tar strøm gjennom USB-C betyr for øvrig at du ikke nødvendigvis er avhengig av den medfølgende laderen.

Prisen du betaler

Eve V kommer i fem forskjellige utgaver. Den rimeligste har en Core m3-prosessor, 8 GB RAM og en 128 GB SSD. Den dyreste har en Core i7-prosessor, 16 GB RAM og en SSD med én terabyte kapasitet.

Prisen for førstnevnte er 799 amerikanske dollar, mens toppmodellen er listet til 1999 dollar. For Norge legges det i tillegg på 134 dollar i frakt og importkostnader, uansett hvilken konfigurasjon man går for.

En siste ting er at Eve V kommer med Windows 10 Home som standard. Ønskes Pro-utgaven må du legge på 50 dollar ekstra.

For akkurat vårt testeksemplar med Core i5, 8 GB RAM og 256 GB SSD ender vi på ganske nøyaktig 12 000 kroner hvis vi ønsker Windows 10 Pro. En tilsvarende Microsoft Surface Pro koster 14 000 kroner. Så må du betale ytterligere 2600 kroner hvis du ønsker penn og tastatur – som altså er inkludert med Eve V.

Den mørke metalloverflaten kan tiltrekke seg et og annet fingermerke... Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

At det kan være smart å se på Eve V som et alternativ er det altså ingen tvil om. Men med unntak av lavere pris, USB-portene og Thunderbolten er det ikke noe bedre alternativ enn Surface Pro.

Sistnevnte er lettere, kjappere, har bedre batteritid, bedre tastatur og bedre pekeplate. Den har ansiktgjenkjenning, bedre kameraer og bedre høyttalerlyd, for den som skulle bry seg om det. På papiret har den en bedre penn også, men det har vi ikke testet så veldig hardt.

En annen ting er at Eve V på langt nær er det eneste Surface Pro-alternativet for den uten lomma full av sjefens penger. Ta Acer Switch 5 for eksempel, som med omtrent de samme spesifikasjonene som dagens testeksemplar kun koster ti tusenlapper.

Riktignok har den ikke en like høyoppløst skjerm, men den har mer CPU- og grafikkmuskler ettersom den er utstyrt med en sterkere Core i5-«U»-prosessor.

Eve V mot...

Som sammenligningsgrunnlag har vi tatt med flere hybrider og bærbare datamaskiner vi har testet over de siste årene. Nye Microsoft Surface Pro er med, samt forgjengeren Surface Pro 4.

Førstnevnte hadde en Core i7-7660U innabords, mens Pro 4 var utstyrt med en Core i5-prosessor.

Andre som får være med i sammenligningen er Huawei MateBook M3 med Core m3-prosessor.

Den samme prosessoren finner vi i fjorårets Apple MacBook, mens Acer Switch Alpha 12 med sin passivt kjølte Skylake i7-prosessor bør by på mer konkurranse.

Til å representere de mer konvensjonelle Windows-bærbare har vi plukket den nye HP Spectre X360.

Datamaskinene listet over er av vidt forskjellig kaliber. Noen bruker den ekstra strømgjerrige Core m3-prosessoren, andre en Core i5 eller Core i7 fra den kjente «U»-serien med 15 watt TDP.

Med tanke på at flere av modellene, nye Eve V inkludert, også leveres med andre konfigurasjoner, er det om å gjøre å ikke sette seg for mye fast i grafene som følger.

Prosessorytelse

Cinebench er et program som rendrer et bilde, både ved bruk av én kjerne og med alle krefter i sving. Her ser vi at «Y»-serien av Core i5 har anstendig enkeltkjernet ytelse, men går ned på Core m3-nivå når den må jobbe hardt.

I Handbrake konverterer vi en én time lang DVD. Vi ser at Eve V legger seg på linje med Huawei MateBook M3.

Noe vi ofte ser på slanke bærbare eller hybrider er at ikke datamaskinen klarer å kvitte seg med all varmen, slik at prosessoren ikke er i stand til å holde full fart under harde og langvarige oppgaver.

Til å begynne med trodde vi ikke Eve V gjorde dette i særlig grad, men så gikk det opp for oss at dette snarere omtrent var en permanent greie. Det forklarte også hvorfor vi ikke så noen nevneverdig forskjell da vi skrudde på «Performance Mode» i datamaskinens BIOS.

På den annen side kan det argumenteres med at en slik datamaskin ikke vil bli brukt til slike oppgaver i særlig grad. Og ved mer normal bruk der belastningen kommer i intervaller eller kortere perioder, vil ikke dette være merkbart.

Datamaskinen er utstyrt med en PCIe-SSD som sparker bra fra seg, men det er fremdeles et stykke opp til de beste. I praktisk bruk vil du dog ikke merke forskjell under vanlig drift, kun ved spesielle og tunge diskoperasjoner.

Grafikkytelse

Det er sikkert og visst at Eve V ikke trives til spill. Nye Surface Pro med i7-prosessor har Intel Iris-grafikk og vil således også parkere en Eve V med Core i7-«Y». Så ikke la deg lure ved å tro disse kan sidestilles.

Gå til side

Eve-Tech Eve V (Core i5, 256 GB SSD)

"Et ganske så flott førstegenerasjonsprodukt som også har flere «barnesykdommer»."

Fordeler

 • Stilren og solid
 • God, høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • Fingeravtrykksleser
 • USB Type-C og Thunderbolt 3
 • Ingen vifter, helt stillegående
 • God batteridriftstid
 • Tastatur og penn følger med
 • Tastaturet kan brukes frakoblet
 • Lades via USB Type-C-portene

Ting å tenke på

 • Skarpt støtteben
 • Hard pekeplate å klikke på
 • Taster slår seg ikke av når tastaturet er opp ned
 • Core i5 og i7 ikke så heftig som det høres ut
 • Må bestilles fra utlandet - «kun» to års garanti
 • Kalibreringsprofilen overlever ikke en Windows-tilbakestilling

Eve-Tech Eve V (Core i5, 256 GB SSD)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen