DJI viser med Mavic Air at de ikke ligger på latsiden

Test DJI Mavic Air

DJI viser med Mavic Air at de ikke ligger på latsiden (Foto: Kristoffer Møllevik, Tek.no)

Bærbarhet og brukbarhet i skjønn forening

Her får vi det beste fra Mavic Pro og Spark - og den veier likevel mindre enn en halvliter!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Her skal vi bare se litt nærmere på selve video- og bildekvaliteten. For resten av testen og oppsummeringen, se side 1 »

Bildekvalitet utdypet

 

Kameraet i Mavic Air har like stor bildebrikke, og omtrent lik oppløsning som kameraene i Spark, Mavic Pro og Phantom 4, men med et objektiv som er litt mindre vidvinklet og gir omtrent samme synsvinkel som objektivet på Phantom 4 Advanced.

Dette har en effektiv brennvidde på 24 millimeter, som er vanlig for vidvinkeloptikk. Samtidig er det langt fra de «fisheye»-aktige objektivene  du finner på mange actionkameraer.

Men den tydeligste endringen ser vi i bitraten, som nå kan være på opp til 100 Mbps. Når vi kjører en enkel bildekvalitetsammenligning mot Phantom 4, som jevnt over ga bedre bilder enn både Spark og Mavic Pro, ser vi at Mavic Air legger seg et tydelig hakk over den igjen på bildekvalitetssiden.

Noe av forskjellene du ser på bildet over kan komme av sterkere digital oppskarping, men når vi ser på trærne i bakgrunnen er det ikke tvil om at Mavic Air fanger opp langt flere detaljer.

Videokvalitetseksempel, 4K vs 2,7K vs full HD, nedskalert til full HD. Trykk her for 4K-eksempel.
Fra toppen: Nedskalert 4K, nedskalert 2,7K og full HD Foto: Kristoffer Møllevik

De færreste av oss har TV-er som er store nok til å dra nytte av noe særlig mer enn Full HD, men hvis du tar opptak i høyere oppløsning, som 4K eller 2,7K, får du muligheten til å klippe inn tettere utsnitt digitalt i etterkant.

Med den høye bitraten ser det ut til at Mavic Air takler 4K bedre enn forgjengerne, men siden det fortsatt er maks 30 bilder i sekundet er egner det seg egentlig bare til rolige kjøringer med relativt lite bevegelser i bildet, og i alle fall ikke til panoreringer som i sammenligningseksemplet over.

Da er 2,7K hakket bedre, men hvis du ikke planlegger å beskjære ser vi ingen merkbar kvalitetsforskjell på nedskalert 2,7K og «vanlig» Full HD, så da kan du like så greit spare diskplass og filme i sistnevnte fra starten av.

Stillbildekvaliteten er fortsatt ikke mye å skryte av, og selv om vi kan få råbilder ut av dronen, er det her desto mer tydelig at vi snakker om en veldig liten bildebrikke med klare begrensninger, særlig med tanke på det dynamiske omfanget vi gjerne ønsker oss til landskapsfotografering (som en drone naturlig nok vil bli mye brukt til). Du kan se et eksempelbilde her.

Fra venstre: 4K, 2,7K oppskalert til 4K, full HD oppskalert til 4K. Foto: Kristoffer Møllevik

Resten av testen finner du altså her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen