TEST: Disse VR-brillene fungerer med de fleste mobiler
Test
(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Disse VR-brillene fungerer med de fleste mobiler

Og er mye bedre enn de billigste pappbrillene.

Vi har tidligere testet både de superavanserte Oculus Rift-brillene og billige VR-briller i papp fra Google og Clas Ohlson. Det er ingen tvil om at Oculus Rift gir en helt annen opplevelse enn pappbrillene.

Selv om Oculus Rift nå er mulig å bestille, koster de nesten 7000 kroner. Det finnes imidlertid en mengde VR-briller i prisklassene imellom Google Cardboard og Oculus Rift. 4Smarts VR Spectator er et slikt produkt.

Passer de fleste mobiltelefoner

Brillene er laget i svart hardplast, men delen du har mot hodet er dekket av skumgummi så brillene skal være behagelige å ha på seg. 

Festereimene kan justeres så de passer de fleste.
Festereimene kan justeres så de passer de fleste. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Når du skal bruke dem må du åpne lokket foran og feste mobiltelefonen din ved hjelp av noen klemmer på innsiden av lokket. Klemmene er fjærbelastet og laget slik at telefonen automatisk sentreres. 

VR-brillene passer til mobiltelefoner med skjerm mellom 3,5 og 5,7 tommer. Vi prøvde dem med både en iPhone 6S og en Android-telefon av typen Huawei Mate S. Sistnevnte har en 5,5-tommers skjerm. Begge deler fungerte fint, bortsett fra at Mate S hadde volumknapper og av/på-knapp på siden – og dermed hendte det at festeanordningen klemte knappene hvis vi ikke var nøye med plasseringen av telefonen. Ifølge produsenten skal også Samsung Galaxy Note 4, med 5,7-tommers skjerm, passe i brillene.

Litt tungvint justering

Når telefonen er på plass, kan du justere linsene som sitter foran hvert øye så bildet blir skarpt. Dette er litt tungvint, siden du må vri på hvert linseelement slik at det skrus inn eller ut. Hos andre modeller vi har testet har vi kunnet gjøre dette fra utsiden, men med 4Smarts VR Spectator er du nødt til å ta av deg brillene før du kan justere fokus. Dermed må du skru litt, ta på deg brillene og sjekke om skarpheten er ok, hvis ikke ta av deg brillene og justere litt mer. 

Mobiltelefonen plasseres i en klemme på innsiden.
Mobiltelefonen plasseres i en klemme på innsiden. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Det er også mulig å justere avstanden mellom linsene foran øynene. Dette gjøres ved hjelp av to små skyvekontrollere som sitter på toppen av brillene – og kan altså gjøres uten at du må ta av deg brillene. 

Vi synes brillene er mer behagelige å ha på seg enn Google Cardboard-brillene, og det skal kanskje ikke så mye til. Du må bruke et minutt eller to på å få justert stroppene slik at brillene sitter optimalt – men når det er gjort kan du ha dem på en stund uten at de blir ubehagelige.

Dette kan du bruke dem til

For å bruke VR-brillene er du selvfølgelig avhengig av apper som støtter VR. Da deles skjermbildet i to, slik at ett bilde vises til hvert øye. Det finnes VR-apper til både iOS og Android, blant annet kan vi anbefale appen VRSE som finnes til begge plattformene. Det finnes også en rekke spill – bare gjør et søk på App Store eller Google Play.

Skarpheten justeres ved å vri hver av linsene. Det betyr at du må ta av deg brillene for å justere.
Skarpheten justeres ved å vri hver av linsene. Det betyr at du må ta av deg brillene for å justere. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

I november annonserte Google VR-støtte også i YouTube, foreløpig kun på Android. Det betyr at hvis du bruker YouTube-appen på Android og finner en VR-video, kan du trykke et Google Cardboard-ikon for å splitte skjermbildet i to og aktivere VR-modus. 

Vårt søsternettsted TU.no har en egen seksjon med 360-graders videoer som både kan ses på en PC- eller mobilskjerm i vanlig 2D – eller som VR-video. Her finner du en nærmere forklaring på hvordan du bruker TU VR med ulike typer VR-briller

Forholdsvis rimelige 

Vi synes disse VR-brillene er en god oppgradering fra pappbrillene, men de er på langt nær like gode som mer proffe varianter – som Oculus Rift, eller Samsungs Gear VR. Sistnevnte virker imidlertid bare med Samsung Galaxy S6/S6 Edge, og er forholdsvis kostbare. 

4Smart VR Spectator koster 182 kroner hos MyTrendyPhone, og er dermed forholdsvis rimelige. Selskapet har en fysisk butikk på Majorstuen i Oslo, men om du har tenkt å bestille på nett bør du passe på at du ikke kommer over 350 kroner totalt inkludert frakt – hvis ikke får du norsk merverdiavgift på toppen av prisen. Produkter bestilt på nettet sendes nemlig fra Danmark.

Lyst på noe heftigere? Nå får du kjøpt Oculus Rift i Norge »


6/10
Helt greit

4smarts VR Spectator

"4Smarts VR Spectator er en rimelig og god oppgradering fra pappbriller"

Fordeler

  • Mer behagelige enn pappbriller
  • Forholdsvis rimelige
  • Passer til mange telefoner

Ting å tenke på

  • Litt tungvint justering av fokus
  • Sideknapper kan trykkes inn av festeanordningen

4smarts VR Spectator

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen