TEST: DeWalt MD501

Test DeWalt MD501

Endelig fikk vi bruk for bunnen av karakterskalaen vår!

DeWalts nye og robuste MD501 er et gufs fra Android-fortiden.

Før i tiden måtte vanlige mobilbrukere velge mellom telefoner som tålte uvær, og telefoner som var gode å bruke. Nå tåler mange vanlige telefoner både fukt og fall, men for noen blir det likevel for veikt. Det er her mobilprodusenter som Cat og DeWalt kommer inn. MD501 er sistnevntes debut på et mobilmarked der stadig mer tåler litt ekstra. Er den god nok?

Oppdatert 29. mars 2017:

Da DeWalt sendte oss den første utgaven av deres MD501 dukket den opp med eldgammel Android, som heller ikke lot seg oppdatere.

En stund senere fikk jeg vite at det faktisk fantes vesentlig nyere programvare for telefonen - den var bare utenfor rekkevidde for testeksemplaret de hadde sendt ut. Dermed ble vi spurt om vi ville se på enda en utgave av telefonen.

Den nye utgaven har ligget her en liten stund, mens viktige modeller har kommet og gått. Det er tidkrevende å teste telefoner så dette blir ingen full gjennomgang av maskinvare og talekvalitet. I stedet tar vi en ny titt på programvaren og hvordan den er å bruke.

Første utgave DeWalt-telefon som dukket opp var tidvis vanskelig å bruke. Det var altfor mange bugs og uforklarlige blindveier i programvaren. Ville man registrere seg i DeWalt-appen i telefonen havnet man raskt i nettleseren med en 404-feilmelding fordi siden ikke lenger fantes. Antakeligvis gammelt, akkurat som programvaren i den telefonen var.

De nye Android 6-menyene har blitt vesentlig bedre enn den gamle Android 5.1-versjonen som fulgte med det opprinnelige testproduktet. Litt pussig er det at en av nettleserne foreslår et kinesisk utvalg nettsider, men den fungerer ellers helt fint. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Den nye programvaren er heller ikke helt klokkerein, og det kanskje mest irriterende er at den interne lagringen er delt opp i to. Spesielt når den i utgangspunktet bare er på 16 gigabyte før mobilprogramvaren har tatt sitt. Dermed får du to områder på henholdsvis drøyt fire og sju gigabyte. Siden man ikke alltid kan bestemme hvor appene skal gjøre av dataene sine kan det bety at hovedlagringen går full, uten at du får benytte resten til annet enn medielagring. Og hvorfor i allverden skulle noen ønske å bruke USB-tilkoblingen her til lydløsningen MIDI? Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den nye fungerer vesentlig bedre på denne fronten. Det som er her fungerer faktisk, og ikke er programvaren fullt så gammel som den opprinnelige heller. Denne ble oppdatert i november i fjor. Fortsatt en stund siden, i en verden med mange sikkerhetstrusler, men fire måneder er mer på linje med etterslepet som rammer mange telefoner. Jeg føler meg imidlertid ikke helt sikker på om denne telefonen kan ha fått ytterligere oppdateringer. Den varsler ikke om dem, så det kan hende telefonen du finner i butikken har enda ferskere programvare.

Siden veldig gammel programvare var ett av de viktigste ankepunktene i den opprinnelige testen hever vi karakteren ett hakk for at den nå synes å være noenlunde oppdatert.
Også språkblandingen som irriterte i den opprinnelige testen er vesentlig bedre. DeWalts egne apper er fortsatt på engelsk, men det er ikke lenger slik at man kan støte på engelske ord litt strødd rundtom i menyene.

Menyene er også enda litt raskere enn de pleide å være, selv om den målte ytelsen er som før.
Kameraet ser ellers ut til å være omtrent på linje med den første telefonen vi testet. Det er litt tregt, og det klarer ikke å levere den beste bildekvaliteten.

Aspektene som har med den rene byggekvaliteten, og ting som samtalekvalitet, ser vi ikke nærmere på denne gangen. Dette er og blir et litt overfladisk gjensyn for å se om ting har blitt bedre, og programvare skal i utgangspunktet ikke gjøre stort med disse aspektene.

Totalkarakteren går opp to knepp for nyere, og vesentlig mer veltilpasset programvare. Dette har blitt en telefon det ikke er fullstendig frustrerende å bruke, men mye for pengene med en prislapp på 5000 kroner er det fortsatt ikke.

Les videre for å se den opprinnelige utgaven av testen.

Det enkle og veldig kjappe svaret er nei.

DeWalt MD501

Størrelse: 15,6 x 8,2 x 1,4 cm
Vekt: 245 gram
Skjerm: 5 tommer, 1280 x 720 piksler, «Bright View» Gorilla Glass 3
Maskinvare: MediaTek MT6735, fire kjerner, Cortex-A53@1,3 GHz, 2 GB RAM, Mali-T720 GPU
Lagringsplass: 16 GB, plass for minnekort
Operativsystem: Android 5.1 Lollipop, ikke sikkerhetsoppdatert siden desember 2015.
Teknologi: Trådløs lading (Qi), plass for to SIM-kort, med en tredje kortplas for MicroSD.
Egenskaper: Vann- og støvtett (IP68), støtsikker (MIL-STD-810G)
Kamera: 13 megapiksler
Batteri: 3950 mAh
Pris: Omkring 5000 kroner

Med mindre du har spesielt god bruk for akkurat en sånn telefon kan du antakeligvis enten hoppe videre til testene våre av hardføre Cat-telefoner, eller til noen av de tette variantene laget mer for vanlig bruk.

Heisann. Er du fortsatt her? Greit, da er det på tide med en slags slagerparade av svake egenskaper i en telefon. DeWalt MD501 er heller ikke en spesielt billig telefon, med en prislapp på rundt 5000 kroner.

Dårlig som telefon

Jobber du mye utendørs trenger du kanskje en ekstra hardfør telefon, men det spørs om DeWalt MD501 er riktig for deg. Eller noen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Er du en person som jobber i et aktivt yrke, og behøver en telefon som tåler mye, har du kanskje også hansker på deg som hindrer deg i å foreta så mye aktiv kommunikasjon via skjermen. For deg er det greit å vite at lyden i denne telefonen er bent frem dårlig. Og det rammer spesielt personen du snakker med. Vi har støtt på dette i liknende telefoner før, og det handler nok mest om den voldsomme polstringen som brukes i slike, og neppe om defekter eller andre problemer.

Et elendig kamera som krever uante mengder lys og tålmodighet for å på det beste gi halvgreie bilder er en ulempe både for deg som bare skal ta bilder til egen forlystelse, og for deg som bruker mobilkameraet til dokumentasjon i jobbsammenheng.

Skjermen er lyssterk som bare det. En meget god egenskap for et produkt vi forventer vil bli mye brukt utendørs. Den støtter også hanskebruk, men den virker å være mindre følsom langs kantene enn inne på de store skjermflatene. Å bruke tastene ytterst på tastaturet er tidvis en liten pine.

I bruk er den ... vel, som en hvilken som helst annen to år gammel Android-telefon. Android 5.1 er godt og vel utgått på dato, men det går likevel ganske raskt. Muligens fordi utgaven som kjører her ser ut til å være direkte basert på Lollipop-oppdateringen for LG Nexus 5. Men vær obs på at innmaten her ikke er fryktelig rask, og at det vil påvirke appytelse selv om menyer flyter greit.

Store fysiske taster langs sidene på telefonen ser også ut til å appellere til deg som bruker hansker i jobbsammenheng, men disse tastene er senket i gummieringen på telefonen, og det gjør at de kan være vanskelige nok å treffe med bare nakne fingre. Naturligvis blir det også mindre sannsynlig at telefonen aktiveres av de store tastene når den ligger i lommen. Det er fordeler og ulemper her, men like fullt, det er mulig å gjøre taster både enkle å føle seg frem og lite utsatt for lommetrykking. Å la dem gå helt i flukt med siden på telefonen er ikke en god metode for å få til det.

Utgammel programvare

På skjermen er det mest positive vi har å si at det meste flytter seg overraskende greit. Det er som regel ikke en treg telefon å bruke, dette, selv om den har innmat som ofte dukker opp i vesentlig rimeligere modeller.

Men, hvorfor en rimelig ny modell i 2017 er utstyrt med programvare fra tidlig 2015, og enda verre - sikkerhetsoppdateringer som bare går frem til desember 2015 - vet jeg ikke. Spesielt det siste er faktisk begynt å bli en viktig faktor nå som det ganske støtt dukker opp sårbarheter for så gammel programvare.

Noen norsk mulighet for å koble til DeWalt Connect ser ikke ut til å finnes, men den svenske varianten, eh, den fungerte visst ikke den heller.

Programvaren er ganske grunnleggende Android 5.1 i utgangspunktet, men den er forsynt med et rikholdig utvalg av DeWalts egne apper. De veksler mellom å ikke fungere, eller å ikke si en døyt om hva de faktisk er til for eller hvordan de skal brukes. Jeg vil gå så langt som å si at meste av det DeWalt har lagt til i denne telefonen er tilnærmet verdiløst. I hvert fall i den formen det har nå.

Tror du oss ikke? Les mer på side 2 »

Apper som ikke virker

Hva skal jeg egentlig med en DeWalt Connect-app som bare leder meg til en feilmelding om jeg prøver å registrere meg? Hvorfor har produsenten sin egen oppdateringstjeneste på siden av Androids egen, og hvorfor er oppdateringer helt opp mot en halv gigabyte oppgitt å kun ha med seg mindre feilrettinger? Det er sikkerheten det er mest prekært med her. Ikke enda flere halvveis-apper.

Vi tok Dewalt ut med på skøytebanen i en meget uhøytidelig test.

En sikkerhetsløsning som skal hjelpe deg i fall du faller ned fra et tre har fått navnet L.W.P. Den sier ingen verdens ting når du åpner den, men gir deg et sted du kan taste et numerisk passord. Besøk i bruksanvisning og på Google forklarte ikke hva dette var, men en app som dukket opp i en av oppdateringene hadde snarvei til samme app under et annet navn; «Mandowndetection».

På DeWalts egne hjemmesider har samme funksjon enda et annet navn. «Lone Worker Protection».

Vi snakker om et produkt som er rotete og knotete fra ende til annen. Men telefonen tåler å gå i bakken, det skal den ha. Vi sendte den ut på en skøytebane der den traff isen fra en halvmeters høyde, rett nok beskyttet av jakkelommen til pjokken som var på et svært tidlig stadie i Henies skøytespor.

Middels byggekvalitet

Gummiering som ikke sitter helt som den skal, og festeskruer som heller ikke gjør det. Den tåler nok mye, men inntrykket av byggekvalitet er ikke det beste. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det ble det ingen synlige skader på telefonen av. At selve SIM-kortluken er festet med to skruer som ikke får skikkelig tak i godset på telefonen, eller at gummieringen noen steder ikke sitter perfekt er det litt vanskelig å vurdere årsaken til. Det kan jo ha vært skøyteturen, men det virker lite sannsynlig. Det så ikke ut til at telefonen hadde fått synlig slitasje på disse stedene, og svakhetene ble først oppdaget etter at jeg hadde åpnet og lukket lukene noen ganger.

Som nevnt innledningsvis. Kjøp noe annet enn denne. DeWalt MD501 er på ingen måte verdt 5000 kroner. Underveis i testen har også et annet spørsmål gnaget i bakhodet.

Såpass lite gjennomførte produkter er nemlig slett ikke uvanlige å finne igjen uten det dyre merkenavnet stemplet i plasten. Jeg har ikke klart å finne igjen akkurat denne i billige kinesiske nettbutikker ennå, men jeg føler meg ikke trygg på at det er fordi den ikke finnes der.

Les mer om den mildt sagt frustrerende testperioden på neste side »

Anbefalte Alternativer

Cat S60

Robust, men vesentlig bedre

Cat S60

Cats S60 er en svært uvanlig telefon, ettersom den har termisk kamera i tillegg til det vanlige på baksiden. Den er også laget for å tåle det meste, men i motsetning til DeWalts dårlige forsøk er dette en noenlunde god telefon. Den er på ingen måte feilfri den heller - ingen i denne kategorien virker å være det. Men du får i det minste bedre maskinvare, litt ny teknologi på kjøpet og upåklagelig byggekvalitet. Prisen er omtrent lik.

Sony Xperia X Performance

En tett telefon

Sony Xperia X Performance

Tette mobiler kommer i mange prisklasser nå, og behøver du ikke den voldsomme polstringen til en anleggsmobil kan det være like greit å gå for vanlig hyllevare fra Sony, Samsung eller Motorola. Xperia X Performance var i dyreste laget da den kom, men nå er den priset som et regelrett røverkjøp. Med knappe 1500 kroner til overs etter å ha valgt bort DeWalten kan du kjøpe deg et skikkelig solid deksel til de gangene den må tåle litt ekstra. I motsetning til DeWalt kan Sony lage telefoner, så her slipper du konstant irritasjon over ting som ikke virker eller utgamle løsninger.

Motorola Moto X Force 32 GB

Motorolas variant

Motorola Moto X Force 32 GB

Plastskjerm og tøymaterialer gjør Moto X Force svært uvanlig. Men den tåler henimot alt, bortsett fra kontakt med nøkler. Du kan hive denne telefonen i veggen uten at noe faller av, eller skjermen knuser - vi har prøvd å drepe den, men ikke fått det til. Siden det er en Motorola oppdateres den også løpende, og er på Android 6, men er planlagt for Android 7. Raskere innmat, nesten like stort batteri og en design som gjør at den glir inn også til hverdags gjør dette til en vinner. Den er mye billigere enn MD501, men pass på å kjøpe skjermfolier eller glass som kan legges oppå så ikke skjermen slites ut av nøkler.

Gå til side

DeWalt MD501

"MD501 er en bulk i DeWalts rykte som kvalitetsleverandør."

Fordeler

 • Tåler det meste
 • Lyssterk skjerm
 • Praktisk knapp for valgfrie funksjoner
 • Noenlunde raske menyer
 • Stort batteri
 • FM-radio som kanskje virker noen uker til

Ting å tenke på

 • Språkblanding overalt
 • Apper som ikke forklarer hva de gjør
 • Apper som ikke virker
 • Ustabil og ustandard oppdateringsløsning
 • Siste sikkerhetsoppdatering fra 2015
 • Operativsystem fra 2015
 • Samme ytelse som telefoner til 1500 kroner
 • Dårlig lyd under samtaler
 • Batteritiden er grei men reflekterer ikke batteristørrelsen
 • Middels byggekvalitet
 • Elendig kamera

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen