TEST: – Dette er som Netflix for barnebøker
Test
(Bilde: Propell/montasje V. Haugen)

– Dette er som Netflix for barnebøker

Norske Propell lokker med nye titler hver uke.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det var en gang slik at mange småbarnsforeldre fikk det for seg at det kunne være spennende, morsomt eller til og med lærerikt for barna å få leke seg med et nettbrett. Etter langt om lenge, og lengre enn langt (alt er relativt), hadde også utvalget av apper til barna begynt å bli rikt og mangfoldig.

En av de mange aktørene som lager apper til barn er Propell, et heldigitalt barnebokforlag. De har foreløpig har satset mest på iPhone- og iPad-apper, men som også tilbyr noen få barnebøker til Android-plattformen.

Nå nylig har det norske forlaget lansert en tjeneste som de selv omtaler som "Netflix for barnebøker". Tanken er altså at du betaler en fast månedssum for å tilgang til alle barnebøkene, og at det skal komme nye titler hver uke. Vi har sjekket om du får valuta for pengene.

Gjennomførte barnebøker

Slik er menyen i Propells iPad-app. Her finner du barnebøker, leker og sanger.
Slik er menyen i Propells iPad-app. Her finner du barnebøker, leker og sanger.
Dette er den skinndøde Snøhvit, som prinsen faller pladask for ved første øyekast.
Dette er den skinndøde Snøhvit, som prinsen faller pladask for ved første øyekast.

Førsteinntrykket er positivt. Utvalget av illustrerte bøker, leker og sanger er allerede brukbart fra lanseringsdatoen. Sammenligningen med filmstreamingstjenesten Netflix stopper imidlertid ved det at du betaler en fast månedspris (49 kr/mnd.) for innhold. Her er det snakk om en annen type innhold enn videoer, nemlig interaktive barnebøker.

Vi treffer både Prinsessen på erten, Snøhvit, Den stygge andungen, Peter Pan, Skjønnheten og udyret, Haren og skilpadden, Gutten som ropte ulv og flere andre bøker i samlingen. Eventyrene og fortellingene er pent illustrert. Fortellerstemmene synes vi virker milde og vennlige, men hvis du vil lese selv kan du raskt målbinde fortelleren ved å trykke mute. I så fall fortsetter bakgrunnsmusikk og lyder, samt at teksten du skal lese fortsetter å rulle på skjermen – "karaoke style".

Barnebøkene synes vi er gjennomførte, fra illustrasjoner til stemmer, og så langt er vi nokså fornøyd. Den første bukken bruse får passere. For øvrig er det så vidt vi kan se ingen norske folkeeventyr mer i Propell-appen, til tross for at samme utvikler tidligere har laget blant annet Askeladden-barnebøker til iPhone og Android.

Les også: Med disse appene kan du studere smartere

Pek, lek og lær

Førsteklassing anno 2015: "Q er for Quetzal, vel!?!".
Førsteklassing anno 2015: "Q er for Quetzal, vel!?!".
Også kjent som "Sinapis arvensis" på latin, eller bare "ugress" på folkemunne...
Også kjent som "Sinapis arvensis" på latin, eller bare "ugress" på folkemunne...

Vi startet kanskje litt i feil ende med Bukkene bruse-metaforen, men barnespillene til Propell kan uansett symbolisere den nest største. I denne kategorien finner vi enkle pek-og lær-spill, beregnet på å lære barn alfabetet, noen engelske ord, samt navn og funksjoner på kjøretøy og så videre.

Det ene spillet skal lære barn alfabetet ved hjelp av dyr. Det er i utgangspunktet fint og flott, men vi tviler litt på at "C for Chinchilla" og ikke minst "Q for Quetzal" eller "W for Wachtelhund" gjør det noe særlig enklere for smårollingene å lære alfabetet. Ei heller "X for Xiaosaurus". Noe av det samme gjelder i spillet "Fruktalfabetet," hvor vi finner de litt sære ordene heggbær, quince (uttalt "kvinns," i appen...), ugli, wongi, xigua, yuzu, østersurt, og åkersennep. For bokstaven Æ har de derimot ikke klart å finne på noe som helst. Vi innser at dette ikke er så lett for utvikleren, men oppfatter likevel spillet som litt krevende for noen kanskje sliter litt med alfabetet til å begynne med.

De andre "spillene" kan for eksempel være korte fortellinger om verdens menneskebygde underverk, til et om kropp, et om kjøretøy og et par om dyr. Disse er informative, men kanskje litt enkle. Å kalle dette leker, som Propell gjør, er kanskje litt å ta i. Det er heller pent illustrerte, interaktive informasjonskort, eller noe sånt.

Nattasanger

Hva ville vel denne appen vært uten en nattasang eller to? (I skrivende øyeblikk er det to). "Hva sier den kua?" har snappet melodien fra "How Much Is That Doggy In The Window?", men i denne spede utgaven går den ut på at barnet skal peke på dyr på en gård. Vi synes den var litt kjip og repetativ, men det er kanskje ikke noe nytt i barnesangsjangeren (?).

"Blinke blinke stjernelill," kjent som "Twinkle, twinkle, little star" på engelsk, er den andre låta. Denne var langt bedre, og inneholder blant annet heftige xylofon-riff. Hun som synger har også en beroligende sangstemme. Dessuten er det mulig å tromme med til låta på stubber, dyr og mennesker som lager lyd på skjermen. Artig.

Denne var fin. Mange ting du kan tromme på i bildet.
Denne var fin. Mange ting du kan tromme på i bildet.

Er det verdt 49 kroner per måned?

Propell satser modig med en forretningsmodell som ligner Netflix, eller WiMP, for den saks skyld. Mange foreldre lar barna bruke iPad-en sin, men kanskje uten å vite helt hva barna kan få ut av det. En klar fordel med denne appen er at alt innhold er trygt og barnevennlig, og godt egnet for barn under 10 år. Innholdet er også på norsk. Selv om noen ting kanskje kunne vært gjort litt bedre, er vi totalt sett godt fornøyd med det appen har å by på.

Vi er derimot litt skeptiske til om det vil være verdt det å betale 49 kroner hver måned for det. I så fall bør barna virkelig synes det er gøy selv, og bruke appen flere ganger i uka. Propell lover at nytt innhold skal komme hver uke, og vi har i løpet av testperioden sett at de har holdt mål. Spørsmålet er om det kommer nok kvalitetsinnhold til å forsvare prisen også når det har gått noen måneder. Hadde vi fått alt dette innholdet permanent for et engangsbeløp på 49 kroner, hadde det for eksempel vært meget god valuta for pengene.

Det positive er selvsagt at du kan prøve noen få av bøkene eller spillene helt gratis, og sjekke om barnet ditt har noe som helst interesse av det før du eventuelt tegner abonnement. Dessuten går det fint an å avslutte abonnementet når det ikke er så spennenede lenger.

Ulempen, og dette er egentlig en ganske stor ulempe, er at du må være koblet til Internett for å kunne bruke appen. Når det står "last ned," trodde vi at vi kunne bruke innholdet offline – i alle fall i en periode. Slik er det altså ikke.

Kort oppsummert synes vi Propell er en veldig fin barneapp, men det spørs om det er verdt å betale 49 kroner hver måned for den.

Last ned Propell til iPad (49 kr./mnd.)

Les også: Her er spillet som gjør algebra morsommere

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen