HEOS-produktene gir deg god lydkvalitet for pengene

Test Denon HEOS 7 / HEOS 5 / HEOS 3 / HEOS Amp

HEOS-produktene gir deg god lydkvalitet for pengene

De beste multiroms-høyttalerene vi har testet

Denon gjør nesten alt riktig med sin HEOS-serie.

Tingenes Internett er et fenomen som kan ta mer og mer plass i hjemmene våre. En kategori som er i rivende utvikling er såkalte strømmehøyttalere og kampen om kundene begynner å tetne til med stadig flere produsenter som ønsker en del av kaken.  

Disse såkalte multiromsløsningene byr på muligheter der du enkelt kan bruke for eksempel telefonen eller nettbrettet ditt til å styre hva som skal spilles på ulike høyttalere via blant annet dedikerte apper. 

Nå har vi fått inn Denons HEOS-system for test, der vi skal kikke nærmere på modellene HEOS 7, HEOS 5 og HEOS 3, og i tillegg prøve ut HEOS Amp, en forsterker som er laget med nettopp strømming for øyet.  

Tar seg bra ut i stuen 

HEOS 7 kan plasseres de fleste steder med hell.
HEOS 7 kan plasseres de fleste steder med hell. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denon HEOS kommer med tre ulike størrelser på sine multiromshøyttalere, hvor HEOS 7 og HEOS 5 er i nær slekt rent utseendemessig. 

Om vi begynner med HEOS 7 er dette storebroren i flokken, og er også den høyttaleren som ser best ut av de to etter vår mening. Grunnen er at denne høyttaleren er en del bredere, og i og med at den buer slakt ut mot endene gir denne buen litt mer inntrykk. I tillegg har HEOS 7 en metallprofil øverst på høyttaleren som setter en liten ekstra piff på det hele. 

HEOS 5 på sin side har mye til felles med HEOS 7, men er på sin side litt mer firkantet når du ser den forfra. Ellers er de to nokså like, og har det samme antall innganger og knapper, bortsett fra at HEOS 7 har uttak for hodetelefoner.  

HEOS 5 er litt mindre enn HEOS 7, og kan for eksempel stå på kjøkkenet ditt.
HEOS 5 er litt mindre enn HEOS 7, og kan for eksempel stå på kjøkkenet ditt. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lillebror HEOS 3 på sin side skiller seg en del fra brødrene sine når det kommer til utseende. Dette er en høyttaler som du kan plassere både liggende og stående, og er med det den mest plasseringsvennlige av de tre.

Alle høyttalerne kommer med gode gummiføtter og har godt med tyngde i seg slik at de står støtt mot de aller fleste underlag.

En ting vi dog må poengtere er at høyttalerne har en overflate som er i stoff. Dette er med å heve kvalitetsinntrykket, men byr også på litt problemer når det kommer til å holde dem rene. Spesielt den hvite HEOS7-modellen vi hadde til test var flittig til å dra til seg merker fra blant annet ivrige barnehender. 

Hva med en HEOS 3 på badet?
Hva med en HEOS 3 på badet? Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når det kommer til HEOS Amp har denne arvet noen av linjene fra multiromshøyttalerne, og er en hendig forsterker for deg som vil gjemme den bort i for eksempel bokhyllen. Fremsiden er i blank plast, og avslører fort fingermerker og småriper. Også denne modellen kommer med solide og gode føtter som gjør at den står støtt mot de aller fleste underlag. Vær dog oppmerksom på at det er en del kjøleriller bakerst på toppen av forsterkeren som du ikke må dekke til. 

Bruker jack-kabel for å komme i gang

Første steg etter at du har pakket ut høyttalerne fra Denon er å koble de til nettverket ditt hjemme. Har du mulighet for å gi de tilgang til nettet via kabel er det mulighet for dette på alle modellene i denne testen. 

De kan også kobles opp trådløs, og dette gjøres på en litt utradisjonell måte. Det første du må gjøre er å laste ned appen til Denon som finnes for både iOS og Android. 

Slik ser baksiden ut på HEOS 7.
Slik ser baksiden ut på HEOS 7. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Det brukes jack-plugg for å koble høyttalerne mot nettverket ditt.
Det brukes jack-plugg for å koble høyttalerne mot nettverket ditt. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.noOle Henrik Johansen / Tek.no

I denne appen følger du en oversiktlig installasjonsmeny, og det spesielle er at du må koble telefonen din fysisk til enhetene ved hjelp av en jack til jack-ledning. Likevel fungerer dette helt problemfritt og du trykker på den lille knappen på baksiden av enheten slik at et lite lys starter å blinke grønt. Samtidig har alle produktene en smal stripe nederst på fremsiden som først blinker grønt før det går over til å lyse permanent. Det indikerer at høyttaleren har funnet nettverket ditt og da kan du legge inn passordet via appen for å koble til. Det hele er gjort på noen få minutter, og er en helt kurant løsning etter vår mening. 

Når høyttalerne er satt opp riktig og er koblet til hjemmenettverket ditt indikeres dette ved at høyttalernes lys starter å lyse blått – et slags tegn på at de står «standby» og klar til dyst. 

Ønsker du å koble til analogt utstyr kan du bruke den samme jack-inngangen du brukte til å sette opp høyttaleren. Dog må du innom appen for å velge hvilken inngang enheten skal bruke. 

Har du en ekstern lagringsenhet som er fylt opp med musikk kan du også koble til denne via en USB-inngang som du finner på baksiden. Vi testet med både minnepenn og ekstern harddisk, og begge delene fungerte helt uten problemer, og innholdet finner du igjen i appen under valget Musikk på USB. 

HEOS amp har også disse inngangene, og har i tillegg mulighet for å hente signaler via en optisk kabel. Utenom dette er det gode skruterminaler til å koble til høyttalerledning, samt at du også har en egen sub-utgang om du ønsker å bruke en aktiv bass ved siden av. 

En ting som irriterer oss litt er at høyttalerne (ikke forsterkeren) må ha en ekstern strømforsyning for å gi dem strøm, noe som ofte byr på litt problemer om du ønsker å ha høyttaleren på en hylle eller lignende, hvor «klumpen» kan bli hengende synlig. 

Les mer om hvordan appen er i bruk »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen