Denon Heos 1 + Denon Heos HomeCinema

Test Denon Heos 1 + Denon HomeCinema

Denon Heos 1 + Denon Heos HomeCinema (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Vi har testet både Denon Heos 1 og Denon HomeCinema

Vi liker spesielt godt den ene av dem.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Når vi skal høre på musikk hjemme tyr stadig flere til strømmeløsninger. Gjennom hjemmenettverket ditt kan du trådløst høre på musikken du liker best, via et anlegg som styres av en app på telefonen din. 

Denon er en av produsentene som har slike anlegg, bedre kjent under navnet Heos. Vi har tidligere testet de fire første medlemmene av denne serien, og nå står to nye familiemedlemmer på testbenken. 

De to befinner seg i hver sin ende av skalaen, hvor Heos 1 blir den minste i serien, mens Heos HomeCinema kommer inn som et lydplanke-alternativ. 

Gjør seg best med batteripakke

IMG_3632.
Heos 1 blir en del mindre enn sin storebror Heos 3, selv med batteripakken på. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Heos 1 er en forholdsvis liten strømmehøyttaler som kan plasseres stående. I tillegg til at den er mindre, skiller den seg visuelt fra de andre brødrene ved at den ikke har stofftrekk utenpå høyttaleren.

På bildet til høyre kan du se størrelsesforskjellen mellom Heos 1 og storebror Heos 3. Dog er ikke Heos 1 riktig så høy, med mindre du kjøper batteripakken utenom. Denne høyttaleren kan nemlig brukes på batteridrift, og er med det ganske så plasseringsvennlig om du vil bruke enheten til flere ting.

I batteripakken får du med en pakning som gjør Heos 1 bedre rustet mot vær og vind. I tillegg viser noen små dioder hvor mye batteri du har igjen.
I batteripakken får du med en pakning som gjør Heos 1 bedre rustet mot vær og vind. I tillegg viser noen små dioder hvor mye batteri du har igjen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Heos 1 kan brukes ute.
Heos 1 kan brukes ute. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sammen med batteripakka følger det også med en pakning som lar deg beskytte inngangen bak på høyttaleren slik at den kan tas med ut. Det er også en knapp med fire dioder på batteripakken som forteller deg hvor mye kapasitet du har igjen. Det følger også med en liten dongel som tilfører Blåtann-støtte til høyttaleren. Vi spilte rundt seks timer med batteripakken på før vi måtte lade, noe som er i tråd med det produsenten oppgir. 

Den blå dioden avslører at enheten er tilkoblet nettverket ditt.
Den blå dioden avslører at enheten er tilkoblet nettverket ditt. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Etter å ha testet Heos 1 over en periode må vi si at denne batteripakken nærmest er et «må ha», om du ikke skal plassere høyttaleren på et fast sted. Dog er batteripakken i overkant dyr etter vår mening, med en prislapp på 848 kroner, som jo nesten er halvparten av hva du betaler for selve høyttaleren.  

Nokså anonym og stilren lydplanke

Ut av esken er det heller ingen tvil om at Heos HomeCinema tilhører Heos-familien. Selv om den har en annen utforming i form av en lydplanke, er det fortsatt klare likhetstrekk til serien forøvrig, hvor blant annet vinklene og stofftrekket er klare kjennetegn. 

Også denne lydplanken har et veldig rent ytre, hvor kun tre par knapper på siden av planken, samt det ikoniske, blå lyset midt på planken bryter de rene overflatene. På bildet kan du se hvordan planken står seg sammen med en 65 tommer stor Samsung-TV. 

Heos HomeCinema sammen med den 65 tommers TV.
Heos HomeCinema sammen med den 65 tommers TV. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Monteringen av Heos HomeCinema er enkel. Her trenger du kun to skruer, og avstanden du skal skru disse i veggen får du ved hjelp av en medfølende mal. Dog skal du være litt obs på at selve høyttaleren blir hengende noe lavere enn høyden på selve skruene – dersom du vil ha planken så nært selve TV-en som mulig. 

Av innganger har du de mest vanlige å velge blant. Enten kan du velge å bruke en løsning med HDMI-kabler som viderefører signalet til TV-en via planken, ellers kan du overføre lyden via enten en digital optisk- eller koaksialkabel. Det er satt av plass bakpå enheten slik at du får skjult kontaktene og en del av ledningen når høyttaleren henges på veggen. 

Appen ser lik ut som før, men har blitt langt mer stabil siden vi prøvde den sist.
Appen ser lik ut som før, men har blitt langt mer stabil siden vi prøvde den sist. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Har mye til felles

De to nye modellene er altså begge en del av Heos-konseptet til Denon, og det betyr at de bruker det samme grensesnitt som de andre modellene. Appen du bruker til å styre enhetene med har fått en del oppgraderinger siden sist vi prøvde den, rent visuelt virker det meste som før, men det er tydelig gjort en del endringer for å øke stabiliteten. 

Fortsatt må du installere høyttalerne ved å bruke en proprietær kabel som du kobler mellom telefonen og anlegget. Denne løsningen kan virke litt tungvint, men følger du instruksene på telefonen er selve prosessen raskt overstått. Dog er det viktig å huske hvor du legger denne kabelen dersom du skulle skifte ut nettverket ditt eller av andre grunner har behov for å koble til enheten på nytt. 

Både den lille Heos 1 og lydplanken Heos HomeCinema har det samme blå lyset på fremsiden, og denne viser deg hvor vidt høyttaleren er tilkoblet nettverket eller ikke. Samtidig får du også opp en oversikt via appen som viser deg hvilke enheter du har til rådighet. 

Via appen styrer du også enkelt hvilke høyttalere som spiller hva, og du kan velge å la flere høyttalere brukes sammen. Dette gjør du ved å trekke boksene med de ulike høyttaler-navnene over hverandre, mye på sammen måten som du lager en mappe med flere apper på telefonen din. Vil du splitte opp enhetene igjen trekker du bare en av høyttalerne ut av grupperingen. 

Godt med krutt i liten innpakning 

Denon Heos 1 er en forholdsvis liten høyttaler, likevel får vi oss en overraskelse når vi skrur opp volumet. Det er en lett gjenkjennelig lyd vi får servert, som i likhet med de andre modellene i Denon-familien er god på detaljer og trøkk. 

Både diskanten og mellomtonen gjør en solid jobb med å frembringe klare og skarpe toner uten at det blir plagsomt å høre på, og mellomtonen har i tillegg en solid snert og trøkk i de litt lavere i frekvensene. 

Med tanke på størrelsen er også bassen til stede, selv om den ikke har noe dypbass å skilte med. Ergo er ikke dette en høyttaler som vil fylle store og mellomstore rom med mye trøkk, men til små rom klarer den seg godt. 

Heos 1 er liten, men gir likevel godt med lyd fra seg .
Heos 1 er liten, men gir likevel godt med lyd fra seg. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Heos 1 kan også med hell brukes som et supplement dersom du for eksempel har en større Heos-høyttaler fra før. Vi testet ut å bruke den sammen med en Heos 7, og selv om Heos 1 ikke bidrar med noe mer bass gir likevel mellomtonen og diskanten fra seg nok kraft og presisjon til at det har noe for seg.

Vi testet også å kjøre denne sammen med lydplanken, og med mulighet for å bruke Heos 1 med batterier blir den dessuten meget enkel å plassere uten at du trenger å ta hensyn til kabler. Lyd-kvaliteten forblir den samme selv om du bruker den med batterier.

Lydplanke med dundrende bass

Tar vi turen over til Heos HomeCinema leverer denne også et lydbilde som er fullt i tråd med hva du får ellers fra Heos-serien. Her kan du riktignok gå inn og velge mellom noen ulike forhåndsprogrammerte justeringer av lyden, men vi velger å beholde den nøytrale varianten. 

Dette er de eneste knappene på Heos HomeCinema.
Dette er de eneste knappene på Heos HomeCinema. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lydplanker i seg selv erstatter sjelden et komplett hjemmekinoanlegg når du skal se en film, men her har du altså mulighet til å supplere med for eksempel Heos 1 som bakhøyttalere. 

Lyden i selve Heos HomeControl er god, hvor den klarer å gi deg et godt, detaljert lydbilde som har et forholdsvis bredt perspektiv. Selv om du skrur volumet opp mot hva som er maks bevarer anlegget en god fatning, og oppleves ikke som skrikende eller masete. 

Hvor Heos 1 på grunn av sin størrelse ikke kan by på all verden av dypbass, blir det til tider nesten for mye av det gode med Heos HomeCinema. Bassen som følger med er trådløs, og gir i så måte en frihet til å plassere den hvor du selv ønsker. Dog krever den litt luft rundt seg. Vi testet ut å plassere den bak en sofa i et hjørne, og da ble den for mumlende og intens etter vår smak. Ved å plassere enheten litt mer i det fri, ble den mindre intens og buldrende, og bassen ble mer kjapp i takten.  

Til film er den faktisk overraskende god, og ved hjelp av et par høyttalere bak får du en løsning som gir deg få kabler og en lydkvalitet som absolutt er godkjent. Til musikk klarer den seg også godt, hvor du får et bredt stereoperspektiv til å være en lydplanke.  

Konklusjon

De to nye Heos-modellene føyer seg inn i Heos-serien med mange av de samme likhetstrekkene som de øvrige modellene. 

Både Heos 1 og Heos HomeCinema har det til felles at de trenger marginalt med kabler for å brukes, og appen på telefonen din spiller en sentral rolle i å styre enhetene.  

Til å installere de to mot hjemmenettverket ditt følger det med en egen kabel som kan minne deg om en vanlig jack-kabel. Ved å starte opp appen følger du bare anvisningene på skjermen så vil enheten være koblet til i løpet av kort tid. 

Heos 1 er liten, men gir likevel godt med lyd fra seg .
Heos 1 er liten, men gir likevel godt med lyd fra seg . Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

I bruk er appen blitt noe bedre siden sist vi testet den. Den ser ut til å være langt mer stabil, i tillegg til at mer støtte er kommet på plass. Vi vårt tilfelle testet vi med kilder som Spotify, direkte fra dekoderen og via en Blu-ray-spiller på lydplanken, og Spotify via mobilen på Heos 1. Samtidig testet vi også ut nettradio via TuneIn. 

Heos 1 sklir inn som det minste alternativet i Heos-serien, men har et lite ess i ermet. Den kan nemlig brukes på batteri, hvor du som ekstrautstyr kan kjøpe en dedikert batteripakke. Dog er denne batteripakken nokså kostbar – med en prislapp på 848 kroner – som nesten tilsvarer halvparten av prisen på selve høyttaleren. 

Koster du dog på deg denne pakken får du en rekke flere muligheter dersom du har behov for en høyttaler som kan flyttes rundt. I denne pakken du dessuten en Blåtann-dongel og en gummipakning som gjør høyttaleren mer værbestandig. Den gjør Heos 1 riktignok ikke vanntett, men sprutsikker, som kan være hendig om du vil ha den stående ute eller på kjøkkenet. 

Lydmessig kan Heos 1 by på en forholdsvis god lydstyrke der du selv på høyt volum får en høyttaler som spiller fattet, hvor både mellomtonen og diskanten ikke oppleves skjærende. Det eneste denne lille sjarmøren mangler er en kraftigere bassgjengivelse. Selv om mellomtonene er kvikke og har mye snert, savner vi de dypere tonene

Bass er det dog noe Heos HomeCinema har mer enn nok av. Her følger det med en trådløs basskasse som kan være litt kresen på plassering. Vi testet ut ulike muligheter, og bassen ble fort for mye av det gode når du plasserte den inneklemt. Vår erfaring er at denne bassen liker seg bedre i litt mer åpent landskap, hvor presisjonen og trøkket blir mer riktig. 

Utover en plasseringskresen bass er lyden i HomeCinema meget bra. Her får du et godt og bredt stereoperspektiv til en lydplanke å være, samt at den også gir deg gode opplevelser når du ser på film. 

Vi kan anbefale deg Denons nye lydplanke.
Vi kan anbefale deg Denons nye lydplanke. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Heos 1 er et godt gjennomført produkt, men vi syns at en for høy pris på batteripakken og en litt manglende bass gjør at den går glipp av et Anbefalt-stempel fra oss. For batteripakken er det som gjør hele forskjellen med denne modellen etter vår mening, og kombinert blir prisen omtrent den samme som for storebror Heos 3. Riktignok inneholder også batteripakken en Blåtann-dongel og pakning for vannbeskyttelse. 

Når det kommer til Heos HomeCinema er dette en god lydplanke, som har de tilkoblingene du trenger. og ikke minst gir deg god lyd for pengene. Dog må du bruke litt tid på å plassere bassen riktig. Vår erfaring er at den liker seg best med mye luft rundt seg. Alt i alt er dette et produkt vi ikke har noen problemer med å anbefale deg. 

Alternativer

Denon Heos er en serie med gode høyttalere. Men det finnes også andre produsenter som kan skilte med det samme. En av disse er Sonos, som var den første produsenten til å ta fatt på slike strømmehøyttalere, og som med tiden har laget mange gode produkter.

En annen produsent som også har flere strømmehøyttalere er Samsung. Selskapet har de siste par årene startet sin egen lab med lydeksperter (Ekstra), og satsingene har begynt å gi resultater. En av seriene er selskapets M-serie, som kan være verdt å ta en kikk på. 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen