Vi har kjørt over dobbelt så langt som i fjor, målt flere punkter og utvidet testmetodikken vår betydelig.

Test Den store dekningstesten 2017

Vi har kjørt over dobbelt så langt som i fjor, målt flere punkter og utvidet testmetodikken vår betydelig.

Vi har kjørt nesten 12 000 kilometer og målt 1,1 millioner punkter. Dette er Norges beste 4G-nett

Tek.no har to ganger utført dekningstester av våre to landsdekkende mobilnett. I testens spede begynnelse i 2014 var det ingen tvil om at det var Telenor som skulle stikke av med seieren. Telia hadde den gang blant annet ingen 4G-dekning i Nord-Norge, og Telenor var stort sett best de aller fleste steder. 

I 2016 var historien en ganske annen, og det var tydelig at Telia hadde stått på enormt for å bygge ut 4G-nettet sitt. Det var såpass jevnt at vi konkluderte med det nærmest var «revnende likegyldig om du velger et mobilabonnement med Telenor-dekning eller Telia-dekning». 

Den avgjørende faktoren ble antall «hull» i 4G-dekningen, og basert på alle våre målinger hadde Telia under halvparten så mange målepunkter med nedlastingshastigheter under 5 Mbit/s, noe som førte til at vi kåret Telia til vinner

Ettersom det var så tett i fjor og begge operatørene har annonsert at de bygger 4G-dekning i et tempo som nærmest er uten sidestykke, valgte vi å gjennomføre en ny test allerede i år.

En langt mer omfattende test 

Disse appene brukte vi

Ookla Speedtest

Måler opp- og nedlastingshastighet på hvert punkt vi stopper - utenfor bilen. Testene er kjørt minst to ganger for hver operatør per punkt, men ved store forskjeller har vi kjørt testene flere ganger. Verdiene i tabeller og i kartet er gjennomsnittet av målingene. 

Huawei Speedvideo Pro

Måler kvalitet på videostrømming på en skala fra 1 til 5, hvor alt over 4 er en veldig god opplevelse. Vi har brukt en testvideo fra Youtube i 2K-oppløsning. 

G-NetTrack Pro

Logger hvorvidt vi er tilkoblet 2G, 3G eller 4G, signalstyrke og en del andre parametre ved tilkoblingen kontinuerlig mens vi kjører. Målingene gjøres hver 15. meter fra inne i bilen. 

Vi har utvidet antall målepunkter, vi har målt flere parametre og ikke minst har vi innført en målemetode som måler hvorvidt du er koblet til 2G, 3G eller 4G med et nytt målepunkt hver 15. meter på hele strekningen vi har kjørt. I år har vi også kjørt mye lengre enn i fjor - fra rundt 5.000 til nesten 12.000 kilometer. 

11 personer har vært i sving med målinger, og testen fokuserer i hovedsak på «mobilt bredbånd» via mobiltelefonen, med vekt på surfing, strømming og annen dataintensiv bruk av mobiltelefonen. Målet er å gi Tek-leserne best mulig forutsetninger for å velge det mobilnettet som gir den beste opplevelsen når det gjelder hastighet, dekning og pålitelighet. 

Totalt har vi gjennomført rundt 4000 punktmålinger på 566 steder i Norge. Vi har målt opp- og nedlastingshastighet med Ookla Speedtest, vi har målt kvalitet på videostreaming med Huaweis Speedvideo-app og vi har altså registrert signalstyrke og nett-teknologi med appen G-NetTrack Pro. 

Målingene ble gjennomført med de samme type håndsett som i fjor, nemlig Samsung Galaxy S7. Disse fikk vi låne fra Samsung Norge, og alle var nye og nullstilte. Dette er en telefon som har god antenne, og som støtter alle frekvensene som brukes i Norge. Siden den er en velkjent telefon for operatørene kan vi også utelukke at bugs har påvirket målingene våre. 

Vi har benyttet SIM-kort uten datapakke- eller hastighetsbegrensninger, som vi fikk levert av de to mobiloperatørene. Nå som nesten alle mobilabonnement har fri fart, vil de aller, aller fleste kunder også nå kunne oppleve de samme hastighetene som vi har gjort.

Når vi har testet har vi både målt langs hovedveiene, men også tatt mange avstikkere. Det er gjort målinger både i byer og tettsteder, i boligområder utenfor tettsteder, på rasteplasser og i avsidesliggende områder. 

Gå til hver region og se hastighetsmålingene våre: 

Trykk på bildet for å gå rett til vårt interaktive dekningskart.
Trykk på bildet for å gå rett til vårt interaktive dekningskart.

I en slik test vil det alltid kunne være store lokale variasjoner. Norge er et land med mye fjell og daler, og ikke et enkelt land å bygge mobildekning i. Kjører du noen meter kan du få helt andre måleresultater, og faktorer som antall samtidige brukere på basestasjonen, tid på døgnet og meterologiske forhold kan påvirke resultatet.

I år har vi løst dette problemet på flere måter. Vi har gjort langt flere målinger, som vil gi et mer nøyaktig totalbilde av hvor gode de to operatørene er. I tillegg har vi målt kontinuerlig mens vi har vært ute på reise, så vi har data fra hele turen, og ikke bare punktmålingene. I tillegg har vi brukt en tredje app for å sjekke strømmekvalitet på video, som gir oss enda mer data å vurdere etter. 

Det kan selvfølgelig innvendes hvorfor vi ikke har testet den tredje operatøren med eget nett, nemlig Ice. Men vi har vurdert at det er bortkastet å teste Ice så lenge de uansett kun har rundt 40 prosent befolkningsdekning, og dermed bruker Telia-nettet i resten av landet. 

Dette kartet viser i utgangspunktet alle stedene hvor vi fikk godkjent dekning (over 15 Mbit/s).
Trykk på ikonet øverst til venstre for flere valg.

Kriteriene 

I forkant av testen definerte vi disse kriteriene, basert på erfaringene med testen i fjor. Punktene er satt opp i rangert rekkefølge, men uten konkret vekting. 

  1. Et dekningskart uten hull - definert som målepunkter med veldig lave hastigheter
  2. Få utfall av 4G-dekning mens vi kjører, målt med GNet Track Pro.
  3. God kvalitet på streaming av video, punktmålt med Huawei Speedvideo
  4. God hastighet/kapasitet i de fire største byene 
  5. God hastighet/kapasitet langs veiene
  6. Rask nedlasting

Vi synes altså det er viktigst at operatøren klarer å gi deg litt nedlastingshastighet til mobilen din, ikke at de klarer å gi deg hundrevis av megabit per sekund du aldri kommer til å kunne bruke. Du får mye gjort med 5 eller 15 megabit/sek, mens forskjellen på 100 og 120 eller 200 ikke er like stor, i alle fall ikke med det folk flest bedriver på internett med mobilen i dag. 

Hastighetsklassene vi har definert er som i fjor. Du kan selv se hvilke hastigheter de ulike operatørene klarer ved å gå inn på kartene og velge ønsket hastighet. 

Svært dårlig 0-5 Mbit/s Dårlig brukeropplevelse, kan fungere til nød.
Bra  5-15 Mbit/s  Fungerer greit i de fleste tilfeller til nettsurfing, e-post og antagelig også videostrømming om du er i det øvre hastighetssjiktet.
Meget bra 15-40 Mbit/s  Veldig god brukeropplevelse. Strøm video i HD-kvalitet problemfritt og last ned apper forholdsvis raskt. 
Imponerende  Over 40 Mbit/s  Svært god brukeropplevelse. Raske nedlastinger og mulighet til å dele mobilnettet med flere uten problemer.

Når vi har kåret en vinner har vi sett både på Speedtest-målingene, på videostrømmingsscoren og ikke minst på trackerdataene fra G-NetTrack. Sistnevnte teller godt over en halv million målinger for hver av operatørene. 

På den neste siden kan du se resultatene fra G-NetTrack-appen samt lese om videostrømmingscoren, mens de fire neste sidene tar for seg resten av målingene i de ulike delene av landet. Konklusjonen finner du på siste side.

Nytt for årets test er de to appene G-NetTrack Pro og Huawei SpeedVideo. Hver av dem gir nyttig tilleggsinformasjon til fjorårets eneste app, Ookla Speedtest.

G-NetTrack Pro har vi hatt på kontinuerlig mens vi kjørte nesten 12 000 kilometer rundt omkring i landet. Hver 15. meter har appen tatt målinger, og sjekket hva slags nett den er koblet til (4G, 3G eller 2G) og hvor sterkt signalet var. Det beste er naturligvis å være tilkoblet 4G-nettet, men 3G-nettet kan også gi relativt gode hastigheter. Tenker du kun på nedlastingshastighet kan det for eksempel hende du vil få raskere nedlasting på et kraftig 3G-signal enn et elendig 4G-signal. En annen faktor er også hva slags 3G-tilkobling du får, ettersom 3G-nettet har blitt oppgradert flere ganger i Norge og har ført til økte makshastigheter hver gang. 

Her ser du en omtrentlig fremstilling av hastighetene de forskjellige nettene kan by på. UMTS finnes omtrent ikke i Norge lenger, så om du har 3G er det stort sett HSDPA eller bedre. 

Nett Teknologi Maksimal hastighet
2G GPRS 0,1 Mbit/s
EDGE 0,3 Mbit/s
3G UMTS 0,3 Mbit/s
HSDPA 7,2 Mbit/s
HSDPA+ 21 Mbit/s
4G LTE Over 100 Mbit/s

Trykk på kartet for å se 4G-, 3G- og 2G-dekningen i vår test

 

Mye større 2G-andel for Telenor enn for Telia 

Med flere hundre tusen målinger har har vi klart å avdekke flere av mobilnettenes svakheter som vi ikke har hatt mulighet til tidligere.

I årets mobiltest ser vi at det er jevnt mellom Telia og Telenor sør for Trondheim. Telia har en del områder med «bare» 3G-dekning nord for Bergen og på nord-Vestlandet, mens Telenor bare har 2G i store strekker mot svenskegrensa rundt Røros.

Å falle ned til 3G-dekning er betydelig bedre for datahastighetene enn at mobilen bare har 2G-dekning, ettersom 2G gir deg en maksimal nedlastingshastighet på rundt 0,3 Mbit/s, mens 3G i teorien kan gi deg hastigheter på over både 5 og 15 Mbit/s, som er våre kriterier for bra og meget bra dekning.

Du har sikkert opplevd selv hvor frustrerende det kan være når du ser en stor «E» dukke opp på toppen av mobilskjermen, som representerer Edge-dekning (2G), og alt går treigt som sirup. 

I Nord-Norge er det svært stor forskjell på 4G-dekningen til de to operatørene. Telia har 4G nærmest overalt, mens Telenor fortsatt har store strekninger med 2G. Rødt er 2G, blått 3G og grønt 4G.
I Nord-Norge er det svært stor forskjell på 4G-dekningen til de to operatørene. Telia har 4G nærmest overalt, mens Telenor fortsatt har store strekninger med 2G. Rødt er 2G, blått 3G og grønt 4G.

Fra Trondheim og nordover virker det kanskje litt som om Telenor har hvilt litt på sine laurbær fra 2014, med nesten like mye 2G og 3G som 4G. Spesielt i Finnmark er det mye rødt for Telenors del, med lange strekninger uten 4G-dekning. Også Telia har noen strekker hvor det mangler 4G, men disse er jevnt over langt kortere og lenger imellom enn hva Telenor kan tilby.

Det skal sies at Telia «jukser» litt langs Tanaelva som skiller Norge og Finland, hvor de lener seg på finsk Telia-dekning. Denne virker imidlertid å være veldig god, og i disse fri roaming-tider er det kanskje ikke noe stort minus. Vi målte godt over 100 megabit på den ene testen vi rakk å kjøre før SIM-kortene våre maste om at roaming er dyrt. 

Tallene under er altså basert på logginger hver 15. meter med GNet Track Pro, som i sum utgjør rundt 550.000 målinger per operatør. Noen få strekninger er logget to ganger, men det er ikke snakk om en stor andel. Målingene er gjort med telefonene plassert inne i bilen. 

G-NetTrack Telenor Telia
Hele landet    
Andel 4G 81,34 % 91,84 %
Andel 3G 6,50 % 4,73 %
Andel 2G 12,16 % 3,43 %
Brønnøysund og nordover    
Andel 4G 68,06 % 91,92 %
Andel 3G 10,04 % 2,29 %
Andel 2G 21,91 % 5,79 %
Sør for Brønnøysund    
Andel 4G 90,35 % 91,79 %
Andel 3G 4,10 % 6,31 %
Andel 2G 5,55 % 1,90 %

Som vi ser er det relativt jevnt hva angår 4G-dekning sør for Brønnøysund, mens Telia slår knockout på Telenor i Nord-Norge. For ordens skyld har vi også logget signalstyrke langs veien, og Telia har en større andel målinger som ligger i området vi vil definere som god signalkvalitet. De har også bedre gjennomsnittlig signalstyrke. 

Begge mobilnettene er gode på videostrømming

Den andre nye appen i årets test var SpeedVideo. Dette er en app som måler kvalitet på videostrømming på en skala fra 1 til 5, hvor alt over 4 er en veldig god opplevelse. For å virkelig teste mobilnettene for hva de var gode for strømmet vi videoer til mobilen i 2K-oppløsning, som krever store mengder data. 

Vi tenkte dette skulle være nyttig tilleggsinformasjon til de vanlige mobilmålingene, og gi en mer praktisk måling å forholde seg til. Etter å ha kjørt over hele landet viser det seg imidlertid at begge mobilnettene er veldig godt egnet for videostrømming til mobilen. 

Speedvideo-målingene viste kun små forskjeller mellom de to operatørene. Her fra en måling foran Sametinget i Kautokeino.
Speedvideo-målingene viste kun små forskjeller mellom de to operatørene. Her fra en måling foran Sametinget i Karasjok.Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Selv om vi målte hvor gode mobilnettene er til å strømme video på omtrent alle punktene vi stoppet på, har det ikke påvirket vinneren. Det er rett og slett fordi begge operatørene har fått nesten tilsvarende resultater. Speedvideo gir karakter på en skala fra én til fem, hvor alt over fire er å anse som veldig bra. 

Vi testet med en 2K-oppløst video fra Youtube, og scorene viste kanskje en ørliten fordel til Telenor, men det dreide seg ikke om mer enn rundt 0,1 poeng, enten vi regnet med samtlige resultater eller kun punkter der Telia og Telenor hadde sammenliknbare hastigheter.

Det virket som om Telia rett og slett brukte lenger tid på å forhåndslaste videoen på hver test, muligens fordi trafikken deres rutes gjennom en server i Stockholm, mens Telenor naturlig nok ruter gjennom en server på Fornebu. 

Østlandet og Oslo

Området  «Østlandet» har vi definert som området rundt Oslo og Drammen, hele Østfold og Akershus, samt deler av Hedmark og Oppland opp til Lillehammer. Regionen følger dermed ikke nødvendigvis fylkesgrensene. 

Vi kan starte med Oslo, hvor vi i år har gjort nesten 40 målinger. Ikke overraskende finner vi her ikke en eneste måling under 15 Mbit/sek hos noen av operatørene, og vi har derfor markert målinger under 40 Mbit/sek med rødt. 

Vi kan ikke si noe annet enn at begge operatørene leverer godt i hovedstaden, men vi må si at Telia utmerker seg spesielt. Over halvparten av Telia-målingene er over 100 Mbit/sek, og kun fem prosent, altså to målinger, er under 40 Mbit/sek.

Det gjør naturligvis sitt til at Telia har den soleklart beste snitthastigheten, med nesten 110 Mbit/sek. Telenor er ikke dårlige, de heller, med sine snaut 90 Mbit/sek. 

Best i Oslo: Telia

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
Sted Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Oslo, Aker brygge                       41,15                    35,66                          27,19              33,42
Oslo, Finansdepartementet                       85,23                    10,97                        237,53              44,57
Oslo, Bislet Stadion                       47,38                    45,73                          67,16              34,15
Oslo, Bjølsendumpa                       48,76                       5,53                        141,96              37,94
Oslo, Blå                       51,45                    11,36                        150,48              31,04
Oslo, Carl Berner                       93,83                    15,43                          44,18                7,25
Oslo, Bygdøy                       59,36                    46,85                          92,12              37,11
Oslo, Ekeberg                       67,77                    47,84                        170,61              45,89
Oslo, Galgeberg                    230,08                    46,97                        131,05              32,91
Oslo, Grorud                    265,81                    45,29                        132,32              44,44
Oslo, Hasle                       69,28                    45,17                        147,66              43,00
Oslo, Hauketo                       34,62                       5,91                        196,02              15,17
Oslo, Hausmannsgate                       22,09                    18,82                        100,40              28,00
Oslo, Holtet trikkestopp                    207,50                    47,05                        150,15              45,78
Oslo, Hønselovisas hus                       52,86                    39,59                        107,34              45,31
Oslo, Josefines vertshus                       39,56                    40,89                        165,94              45,31
Oslo, Kværnerbyen                       96,87                    41,29                          57,55              13,98
Oslo, Ljabru trikkstopp                    210,30                    42,40                        115,64              24,74
Oslo, Ljan Ingiers vei buss                    179,80                    45,72                          85,24                9,61
Oslo, Maridalselva                       99,81                       9,38                          57,27                2,24
Oslo, Mathallen                       61,27                    47,30                        100,82              42,63
Oslo, Nydalen                       87,87                    44,81                          83,88              42,03
Oslo, Pilestredet park                       39,31                    28,83                        152,84              39,52
Oslo, Sagene                       60,14                    45,34                          45,42              38,39
Oslo, Smestad                       52,68                    45,85                        161,44              33,32
Oslo, Sofienbergparken                       33,21                    45,18                          57,56              26,42
Oslo, Sognsvann                       47,33                    30,16                        153,60              16,75
Oslo, Solli plass                       49,00                    44,74                        184,99              37,37
Oslo, Stortorvet                    174,59                    46,51                          83,75              38,63
Oslo, Stovner                       59,98                    38,54                        114,27              24,58
Oslo, Teknisk museum                    185,50                    45,11                          98,47              37,79
Oslo, Thune/Skøyen                       53,98                    46,24                          44,95                6,08
Oslo, Tøyen                    280,98                    48,17                          67,94              39,44
Oslo, Ullevål                       35,60                    12,16                          64,54              38,34
Oslo, Valkyriens plass                       47,37                    43,71                          70,68              20,90
Oslo, Vigelandsanlegget                       17,09                       5,05                          58,29              15,71
Oslo, Vinderen                       66,91                    47,92                        189,65              43,33
Oslo, Vår frelsers gravlund                       70,49                    36,77                          30,98              14,53
Oslo, Økern                       71,62                    45,48                          82,02              38,79
Gjennomsnitt                       89,70                    35,79                        108,30              31,19
Målinger under 5 Mbit/s 0,0 %   0,0 %  
Målinger over 15 Mbit/s 100,0 %   100,0 %  
Målinger over 40 Mbit/s 82,1 %   94,9 %  
Målinger over 100 Mbit/s 20,5 %   51,3 %  
Fredriksten Festning, Halden. I fjor vant Telia med god margin, men i år var det jevnere.
Fredriksten Festning, Halden. I fjor vant Telia med god margin, men i år var det jevnere. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Resten av Østlandet 

Så over til resten av Østlandet. Her er altså ikke Oslo tatt med, og da ser vi at tendensen ikke er helt den samme. Her er det Telenor som har jevnest datadekning, med færrest punkter under 5  og 15 Mbit/sek. 

De har også såvidt flest punkter over 40 Mbit, mens Telia igjen har soleklart flest punkter over 100 Mbit. Det siste har sannsynligvis lite å si for opplevelsen, men det kan si noe om kapasiteten i nettet. 

Gjennomsnittshastigheten nedstrøms er også en god del større for Telia, mens Telenor, som i alle regioner vi har målt, har den beste oppstrømshastigheten. Om vi hadde tatt med disse tallene, ser vi for eksempel at hver tredje Telenor-måling oppstrøms er over 40 Mbit, mens bare én av sju Telia-målinger er det.

Telia har også noen flere målinger under 5 Mbit oppstrøms. Det kan være verdt å tenke på om du er en flittig bruker av nettskyen og har behov for å gjøre store opplastinger over mobilnettet iblant. 

Best på Østlandet: Telenor

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
Sted Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Asker, Asker Kirke              30,69              13,72              63,13              34,93
Asker, Sentrum              37,79              32,35            123,41              42,56
Asker, Vest              45,53              24,99            146,97              43,60
Askim stasjon              74,14              32,52              52,07              41,43
Askim, Garner moens vei 32A            119,14              12,17            141,12              25,02
Asmaløy, Tømmerholtet              54,00              12,67            110,67                4,46
Aspedammen                3,84                0,74                3,51                0,78
Aurskog stasjon              49,11                1,03              23,10              19,66
Austbygdi              95,00              46,00              32,50              15,50
Bakke              81,00                3,20            127,33                3,45
Bekkelaget, Shell              92,65              15,48              82,46              11,22
Biri              49,07              45,32                3,17              17,44
Bjørkelangen, Shell              60,79                1,78              15,19              15,79
Bolkesjø              57,50              16,00              15,00              17,00
Braskereidfoss              65,50                5,37              22,66              12,41
Brevik (Store Brevik)              67,00                2,44              44,67                8,83
Bromma              33,50              14,50              19,67              10,33
Brønntjern hyttesenter                0,12                0,12              46,67              19,33
Bærenga              76,91              13,94              70,02              27,80
Dagali              32,50              21,50              53,00              22,50
Darbu              30,50                7,00            114,67              15,67
Degernes              49,33              39,00                2,83                3,72
Drammen, Bussterminalen              52,30              45,81            154,87              35,90
Drammen, Drammenshallen              20,01              41,54              39,46              35,02
Drammen, Sentrum              19,81                8,50              42,07              36,90
Drammen, Strandveien Senter              70,40              15,03              58,45              23,09
Drammen, Øvre Sund Bru              58,31              45,80              14,44              26,61
E6, ved Hauerseter leir              70,55              47,90              58,57              19,68
Eidsvoll, YX              41,66              40,23              48,59              17,56
Elverum sentrum              44,83              46,02              86,83              40,48
Elverum, Esso, Sentrum              37,31              24,77              22,59              21,48
Elvestad              50,50              40,50              59,00              21,33
Flå              35,50              39,00              36,33              23,00
Fornebu              56,39              43,13            187,93              26,37
Fossby              49,00                1,90                4,70              13,67
Fredrikstad, Isegran              41,67                7,20              59,00                9,19
Fredrikstad, Seut              36,00              12,33              78,00              12,67
Fredrikstadbrua              47,00              12,00              55,33              14,67
Frogner              62,90              46,98              26,17              13,83
Garder (kirke)              12,33                2,80              20,67              16,00
Gata/Vallset            167,74              43,55              10,30                3,90
Geilo              23,50              37,00              67,33              15,00
Geithus              19,50              29,50              21,33                9,67
Gjelleråsen              90,99              45,14            265,85              42,46
Gjuvsjå              13,00                6,50              44,00              18,50
Gjøvik              39,23              34,93              91,86              27,63
Gjøvik              23,24              11,90              24,95                2,01
Gol              26,33              29,67            100,00              38,00
Grålum              44,67              46,00            141,00              45,33
Halden, Fredriksten festning              24,67              42,33              33,67              30,67
Halden, Rød              37,00              12,67              30,00              30,00
Hamar, Furnes            207,61              47,30                6,96              18,20
Hammerstad              55,20              43,04              15,32                2,35
Hellerudsletta              51,72              34,72              69,53              30,41
Hjartdal              54,50              16,00              18,50                4,50
Hof, YX Arneberg              41,58                2,52                5,37                4,52
Hokksund              28,67              13,67              45,00              32,67
Holmestrand              45,86              46,12            132,81              46,69
Horten, Karljohansvern              34,00              10,67              77,33              13,67
Horten, Torget (Sentrum)              68,33              32,00              57,33              22,00
Hovin              39,00              37,50              33,50              19,50
Hvittingfoss              25,05                0,53                3,78                0,19
Hølen              63,33                1,97              68,67                7,13
Hønefoss              69,76              38,94              66,42              26,81
Ise              61,33              42,00            162,33              45,67
Jeløy, Balaklava              34,00              10,33              59,00              19,33
Jondalen              11,50                1,50              50,00              23,50
Jåvall              44,90              25,47              19,78              18,10
Kambo stasjon              90,67              31,33              78,00              34,67
Kjeller, ved Hvam            143,36              45,64              79,41              21,59
Kjeller, ved Lillestrøm            195,75              43,09              31,70              10,12
Kjellstad              47,32              41,12            104,87              45,11
Kjøkøy, Tangen              57,67              13,00            128,00              13,67
Kolbotn torg              62,00              45,91            162,27              43,47
Kolomoen              85,15                6,01                3,81                6,52
Kongsberg              32,67                9,67              87,00              40,00
Kongsberg              49,00              28,67              42,00                9,00
Kongsvinger, Gaupevegen            133,04              44,01              83,68                2,96
Kongsvinger, Kongssenteret              30,97              42,75            108,45              36,74
Kornsjø                9,67                7,37                7,21                4,38
Krøderen              10,00              28,67              11,67              20,33
Kråkerøy kirke              63,00                8,17              60,67                2,92
Lampeland              34,50              48,00              32,67              19,33
Langholmen              64,00                9,33            135,33              10,67
Larvik              46,72              15,14              26,93                5,30
Lillehammer, Strandtorget              47,94              46,58              70,11              32,30
Lillehammer, ved Bilia              46,35              47,77            126,46              43,77
Lillehammervegen              51,06              38,35                1,63                8,16
Lillestrøm              84,83              32,24            141,40              38,72
Løten, Shell-stasjonen            109,38              32,82              82,35              14,75
Mjøndalen              46,00              14,00              24,50              14,00
Momarkedkrysset, Mysen              70,65              45,12              50,01              44,56
Moss stasjon              37,67              16,00              60,67              20,67
Moss, Tigerplassen              89,33              46,00              44,33              35,67
Moss, Øre              48,00              22,00              34,67                5,23
Myklagard/Løten              56,85              20,01                0,74                1,38
Mysen sentrum              72,02              39,73            143,43              30,28
Nesbyen              29,00              22,67              49,00              19,50
Nesodden Berger              63,06              10,78              69,21                7,38
Nesodden senter              59,74              40,70            101,43              41,40
Nesoddtangen brygg              43,00              45,55            113,37              34,58
Nordby              66,00              44,00              20,00              20,00
Nordstrand              53,66              46,45            209,06              44,59
Noresund              27,67              28,33            156,00              20,00
Notodden              31,00              28,33              57,33              40,33
Notodden              39,00              44,50            121,00              45,50
Porsgrunn, Nord              49,04              23,65              71,47              16,65
Porsgrunn, Øst              35,20              22,75              35,80              12,37
Prestebakke              62,67              10,00              35,33              15,00
Rakkestad              40,67              30,33              33,00              13,00
Ringvoll              51,00              16,33            132,50              10,50
Rjukan            176,00              47,50              53,50              21,50
Rjukan            101,33                5,33              36,67              17,67
Rollag              36,67                9,00              19,67              10,33
Rudshøgda            176,25              47,28              21,38              14,49
Rv 4 Einavatnet              93,08              16,19              21,13                1,66
Rv 4 Lunner - Gran              74,19                5,96              13,28                0,48
Rygge              51,33              16,33              99,33              29,00
Rødberg              24,67              12,67              28,33              16,33
Råde              39,00              42,00              70,67              39,67
Sandvann              63,33              23,33              17,00                2,50
Sandvika, Hennie Onstad Senter              51,65              46,88              69,74              15,16
Sandvika, ved Politistasjon              61,42              40,04            150,69              41,13
Sarpsborg              34,00              40,00            175,33              46,33
Sarpsborg, Bede              49,50              26,50                4,74                2,04
Sarpsborg, Hafslund/Borgen              44,50              43,50            249,00              46,00
Sauland                6,67                3,00              47,00              21,50
Siljan                1,74                0,30            139,46              12,77
Ski, XXL              27,72              38,24              29,04              19,90
Skien              40,99              21,52            197,29              36,32
Skiptvet (Meieribyen)              49,00              40,00              36,00              20,00
Skjeberg stasjon              39,67              22,00            162,50              27,50
Skjærhalden              49,00              37,00            168,33              24,67
Skjærviken              48,00                6,68              53,00              16,67
Skotselv                0,46                0,04                5,33                1,00
Slemmestad              89,75              35,17              27,30              18,82
Snarøya              50,28              47,33            119,34              44,26
Sollihøgda            188,44              47,90              46,00              18,74
Son              48,00              14,33            127,00              12,00
Spydeberg, Tebo-senteret              46,54              44,82              42,77                5,26
Strandlykkja              38,54              37,18              67,97              38,21
Strømsfoss              25,00              48,50                1,03                0,32
Svarstad              62,02                6,34              75,08                1,89
Svinndal              72,33                4,20              12,67                9,33
Sætre              91,69              47,53                8,70              13,08
Telenor Arena              49,41              36,76              69,41              28,48
Texnes            120,33              29,33              45,67                3,68
Tistedal              57,67              40,33            142,00              16,00
Tollerud Rasteplass Syd              32,84                9,72              43,34                3,40
Torp              57,76              46,53            206,21              44,66
Trøsken bru              57,33                9,00              10,67                1,32
Tusenfryd              66,73              40,77              86,26              44,55
Tønsberg              47,60              44,96              42,98              16,81
Tørberget (Trysil)              51,23              40,57                8,23                1,28
Veggli              21,50              39,50              36,33              20,00
Vestby              53,00              45,00              66,67              42,00
Vesterøy, Ødegårdskilen              40,67                1,93            194,00              23,33
Vestfossen              53,50              13,00              20,00              21,33
Vestmarka, Esso              54,34                3,90              33,96                4,60
Vikersund              21,00              47,00            121,33              34,33
Vindfjelltunet              13,68                0,30              20,63                3,02
Ydersbotn/Hemnessjøen              30,10              41,21              14,96                4,17
Ytre Enebakk            138,37              19,57              40,05              14,46
Ørje, utenfor sentrum              54,65              12,58              14,34                8,21
Ørmen              45,00              10,67              30,67              18,33
Øyer, Circle K              51,92              45,08              43,56              41,18
Ål              29,67              41,00            124,33              41,33
Åmot              21,67              28,67                3,00              11,67
Ås sentrum              38,00              24,50              88,33              24,00
Åsta, Åmot kommune              88,04                9,98              99,08              19,88
Gjennomsnitt              55,14              26,56              66,23              20,68
Målinger under 5 Mbit/s 2,4 %   6,5 %  
Målinger over 15 Mbit/s 93,5 %   85,3 %  
Målinger over 40 Mbit/s 66,5 %   60,6 %  
Målinger over 100 Mbit/s 7,6 %   23,5 %  
Niklas Plikk sjekket dekningen i Skien. Der fikk vi en nedlastingshastighet på nesten 200 Mbit/s på Telia-mobilen.
Niklas Plikk sjekket dekningen i Skien. Der fikk vi en nedlastingshastighet på nesten 200 Mbit/s på Telia-mobilen. Foto: Lily Watson

Sør-Norge og Vestlandet til og med Bergen: 

Tre personer dekket området langs sørlandskysten. Vi målte langs hele kyststripen på vestsiden av Oslofjorden, videre oppover mot Stavanger og Haugesund, samt over Haukelifjell. En annen person testet i området rundt Bergen, mens en tredje tok for seg Buskerud, Hallingdal og området fra Drammen og vestover.

Til forskjell fra fjorårets test har vi i år også fått med oss Riksvei 9 fra Kristiansand til Haukeligrend, og vi har også økt antall målinger i Stavanger og Bergen betraktelig. 

Det siste spiller nok litt inn når vi kan konstatere at begge operatørene virker å ha redusert andelen punkter med svake målinger betraktelig siden i fjor. 

Best i Sør-Norge og Vestlandet til og med Bergen: Uavgjort 

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
Sted Telenor, ned  Telenor, opp  Telia, ned  Telia, opp 
Arendal (Tyholmen)              24,51              42,77              49,34              20,61
Bergen, Danmarks plass            171,83              44,03            135,26              43,67
Bergen, Fjøsanger              67,62              44,68              30,74              11,23
Bergen, Flaktveit              37,47              44,21            122,78              33,85
Bergen, Fyllingsdalen            115,45              45,02            118,18              39,55
Bergen, Hamrehjørnet              79,16              45,37              18,82                7,82
Bergen, Hurtigruteterminalen            126,49              41,77            148,98              44,09
Bergen, Håkonsgaten 26              65,81              21,92            232,44              40,81
Bergen, Indre Arna            168,10              24,92              35,88              31,30
Bergen, Krohnegården            271,43              42,45              78,43              10,61
Bergen, Laksevåg senter            290,46              43,44            127,90              43,13
Bergen, Landåstorget            125,83              23,78            158,73              26,94
Bergen, Loddefjord              48,13              46,72              69,83              38,42
Bergen, Lonaleitet              51,82              16,77              62,71              39,28
Bergen, Nesttun              57,36              45,88              77,25              25,34
Bergen, Nordnes              21,32              14,92              36,88                8,67
Bergen, Strandkaien            160,82              43,87              88,63              34,72
Bergen, Torgalmenningen              32,19              40,95              94,30              40,43
Bergen, Villaveien 1            275,38              39,81            149,67              44,32
Bjørkheim              60,24              32,83            138,88              38,51
Brunkeberg              38,00                7,00              61,50              20,50
Bykle            101,70              43,15              27,09              12,87
Dale              98,89              44,91              92,53              18,56
Etne              60,75              38,30              65,52              25,63
Evje              18,90              27,88              91,86              32,98
Fauskanger              29,86                9,37              43,18              21,74
Flekkefjord              54,77              25,32              65,05              34,22
Grimstad            179,16              46,40              73,29              40,03
Hanevik              37,79                1,33              85,76                2,31
Hatlestrand              35,32                1,33              35,16                4,45
Haugesund              24,66              10,24            121,06              45,13
Haukelifjell              41,47              16,31              12,04                6,40
Herdla              10,94                3,44              30,88              13,94
Hovden            104,04              47,23              80,63              18,52
Hovsvatnet              78,75              47,71              45,37              10,01
Jondal              40,87              28,38              42,26                8,83
Kilen              17,72                3,64                3,10                3,28
Kleppestø, Askøy            220,87              40,91            140,28              47,20
Knarvik            189,92              47,09              24,70              27,39
Kragerø               30,32              31,23              34,15              44,96
Kristiansand               68,22              36,54              71,21              31,71
Kristiansand             189,51              43,89              89,28              42,39
Kristiansand Dyrepark              39,31              29,49              85,91              33,63
Kvamskogen            185,96              46,13              59,19              42,13
Langfossen              18,07                3,60              15,70                0,63
Lillesand            128,82              24,63            188,15              46,80
Lindesnes              14,48                4,21              11,06                0,25
Lyngdal              43,94              13,49              17,26              14,18
Mandal            153,97              46,64              56,25              23,24
Mauranger            131,95              20,55              13,08                4,56
Morgedal                3,50                1,50              26,50              14,50
Mortavik             136,01              47,96            129,26              45,37
Mosterøy             117,99              32,44              22,85                8,96
Mundheim              50,95                1,48              23,07                2,66
Norheimsund              18,64                1,78              87,28              17,95
Olsvik              58,84              47,44            219,82              46,34
Rauland Skisenter            192,00              48,00            129,33                7,33
Rysstad              27,33              22,42              46,91              22,09
Røldal              52,48              46,83              26,94              11,35
Sandnes              48,10              41,71            257,36              41,77
Seljord              44,00              36,50            123,50              30,00
Setesdal            178,42              23,57              52,52              19,84
Skarpengland              36,83                1,48              15,19                2,30
Skjold            118,60              13,50              22,95              11,72
Stavanger stadion              29,81              43,05            158,22              43,00
Stavanger, Egelandsveien              40,77              46,50            152,79              44,17
Stavanger, Forus              47,28              44,56              86,92              41,19
Stavanger, Grasholmen              43,17              37,68              46,81              12,78
Stavanger, Hindalsvannet              37,45              19,85              53,62              26,25
Stavanger, Hundvåghallen              27,27                6,53            106,45              25,22
Stavanger, Paradiseveien              41,54              47,35            166,35              40,75
Stavanger, Sandviksveien              47,58              46,18              38,64              14,41
Stavanger, sentrum              39,01              40,12            198,22              44,84
Stavanger, Sola              29,34              40,46              25,07              10,10
Søgne            161,71              23,31            114,93              39,34
Trengereid            113,82                4,76              18,46                0,95
Tvedestrand              94,89              36,99            127,82              45,82
Tørvikbygd              51,69              13,32              27,14              17,35
Vaksdal              29,49                2,14                                           -  
Vikeså              33,78              21,55              32,67              20,10
Ølen              63,16              45,73              52,42              32,64
Ålgård              44,45              27,80              24,37                1,18
Åmot            134,67              47,33              91,67              46,33
Årsnes fergekai              58,89              20,06                9,17                3,84
Åsamyrane              37,30              44,56            110,27              37,60
Gjennomsnitt              81,54              30,15              77,45              25,08
Målinger under 5 Mbit/s 1,2 %   2,4 %  
Målinger over 15 Mbit/s 96,5 %   92,9 %  
Målinger over 40 Mbit/s 67,1 %   65,9 %  
Målinger over 100 Mbit/s 31,8 %   29,4 %  
Ole Henrik Johansen sjekket hastigheten på Norges sørligste punkt.
Ole Henrik Johansen sjekket hastigheten på Norges sørligste punkt. Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Vestlandet og Midt-Norge er en stor region å dekke, og vi har hatt tre personer i sving for å rekke over mest mulig. En person dekket områdene fra Bergen og opp mot Sogn og Fjordane, mens en tok den lange veien fra Oslo til Måløy og derfra nordover mot Ålesund, Molde og Trondheim. En tredje dekket områdene fra Trysil og opp mot Røros. 

I fjor hadde Telenor flest punkter i dette området med bedre hastigheter enn Telia, mens det i år virker å være langt jevnere. Telenor har fortsatt et forsprang om vi ser på antall målepunkter med hastigheter over 15 Mbit/sek, mens forskjellene er mindre om vi ser på punkter over 40 Mbit/sek.

Langs Nordfjord er det kun Telenor som kan by på hastigheter over 40 Mbit, mens det i og rundt Ålesund er motsatt. 

Om vi ser på alle målingene under ett har Telenor en snitthastighet på såvidt over 50 Mbit/sek, mens Telia ligger hakk i hæl med 47 Mbit/sek. 

I Gnet Tracker-loggene ser vi at Telia mister 4G-dekningen en del på nord-Vestlandet, og faller over til 3G-dekning. Telenor-mobilen vår holdt seg imidlertid mer stabilt på 4G på den samme strekningen.  I traktene rundt Røros og svenskegrensa virker imidlertid Telia å ha overtaket, da Telenor har store områder kun med 2G eller ingen dekning. 

Knepen seier til Telenor, hovedsaklig på grunn av at de har flere punkter over 15 Mbit/sek. 

Best på Midt-Norge og Nordvestlandet: Telenor

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
Sted Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Alvdal              17,15                2,03              40,42              18,00
Aurland              83,27              10,20              84,56              30,50
Bruland, Førde              80,00              29,85              43,94              18,64
Bøyaøyra, Fjærland            161,39              47,32                8,46                3,01
Dombås              31,15              46,74              17,28              15,33
Dovrefjell, Vålåsjøen                4,21                1,81                3,03                0,16
E39 Faleide - Mogrenda              47,65              14,89              23,25                3,27
E39, Brusdal              24,42              15,12              49,98                2,41
E39, Halsa Fergekai              28,85              39,45                7,77                5,20
E39, Nordstrand                2,68                0,74                3,92                8,19
E39, Otnes              35,18                3,66                8,53                3,43
E39, Siletvatnet              26,96                2,35              10,61                0,14
E39, Søvassli              39,65                3,57              12,30                3,50
E39, ved Orkanger                7,25                0,49              37,31                9,25
E39, Vinnstormyra              12,32                4,13                7,46                2,72
E39, Øysanden              32,89              36,33              55,15              32,27
E6, Austre Vordalen            168,73              47,81              28,42              19,36
E6, Bergholmen              29,46                9,38              21,88              10,15
E6, Brekkvasselv              42,53                4,88              17,35              19,28
E6, Fåvang              35,22              29,55            122,57              39,65
E6, Grønbakken              43,89              46,08              14,60                4,02
E6, Moldal              22,27              38,92              20,67              18,74
E6, Nedre Rygg              52,14              47,49              48,69              20,08
E6, Solumsmoen              22,58                4,33              54,62              15,00
E6, Svåne              30,33              22,79              20,79                2,66
E6, Sødorp              35,49              21,30                6,10              12,81
E6, Vegset                3,19                1,74              14,13              18,88
Engerdalssætra                2,21                1,88              11,12                9,85
Flåm            133,62              23,52              85,38              38,96
Fodnes fergekai              89,82              13,22              33,80              21,92
Førde sentrum            172,10              46,67              38,02              50,72
Førde, Slåttebakkane              20,16              16,26              36,04              14,09
Garli Rasteplass              59,04                2,23                7,03                2,49
Grong Kirke              18,28                3,40              81,95              15,98
Gudvangen              15,77                4,61              41,06              23,02
Hjelledalen, Circle K                3,96                3,02              16,74                2,62
Hommelvik              91,41              44,94              77,26              34,77
Horg Kirke                9,86                3,38                3,91                0,64
Jordet (Trysil)              39,67                9,18              21,06              18,00
Jølstraholmen, Jølster              98,11              46,38              32,87              21,73
Koppang              78,22                3,40              36,70                8,95
Kråkenes Fyr                     -                       -                  6,13                1,16
Kvåle, Voss              62,11              10,28              40,25              13,43
Kåsa (Tolga)                0,06                0,03                1,66                3,39
Levanger              88,80              47,47              38,83              24,48
Lom              43,49              46,17              31,34              21,22
Lærdal hotell, Lærdal              61,91                7,50            110,30              29,97
Lærdal sentrum              94,51              27,30            135,13              45,25
Lærdalstunnelen midtre fjellhall              15,36                9,85              28,22              17,55
Malvikvegen, Sandbukta            137,12              47,37            197,48              28,97
Melhus              82,71              40,54                9,28              15,61
Molde, Aker Stadion              23,06              21,04            184,15              49,90
Molde, Grandfjæra              23,80              38,57              75,30              34,60
Måløy              47,60              41,97              22,99              17,72
Namsskogan, Circle K              39,80              44,25              39,09              20,86
Nordfjordeid              40,22              46,83              19,94              21,13
Nærøydalsvegen            125,96              34,79              64,34              23,00
Oppdal              29,43              20,68              41,57                8,51
Oppedal              51,91              10,51              35,04              19,06
Otta, Circle K              39,98              45,97              34,87              16,32
Rasta              76,49              30,81              15,21                3,14
Rognøy                9,24                2,11              32,51                3,85
Rv 15 Lalm - Vågåmo              56,04              40,74              42,18              18,15
Rv 15, Bryggja              62,82              27,09              10,79                3,49
Rv 15, Honnsrøve              19,83                2,82                4,59                0,42
Rv 15, Langvatnet                0,15                0,03                0,20                0,11
Rv 61, Djuvika              26,11                1,88              36,99              16,63
Rv 61, Garnes              26,27              25,97              23,91              23,28
Rv 61, Sylte              20,92                3,47                4,99                0,10
Rv 61, Vanylven              29,81                5,38                5,85                2,51
Rv 620, Sandenes              62,56              16,04                6,68                1,94
Rv 620, Åheim              37,08              14,76                9,72                0,21
Røros sentrum              54,63              14,95              63,67                3,09
Sem              45,78              42,59              10,09                1,02
Skei, Jølster            166,93              45,91              46,07              22,34
Skjåk              53,29              35,38              98,18                5,00
Skulestad, Voss              18,60              15,54              44,08              12,07
Sogndal lufthavn, Haukåsen              16,53              47,61              81,63              48,94
Sogndal sentrum            153,39              46,27              23,53                6,64
Sogndal, Fosshaugane              50,38              44,72              36,10              39,25
Sparbu                9,23                5,78              10,34              16,29
Strand              23,96                8,50              41,01              22,36
Stryn, Tonningsgata              31,14              38,87              31,23              20,54
Støren              87,09              38,60              43,97              35,26
Sulesund              16,70              12,56            147,12              25,11
Sømådalen (Engerdal)              21,98                1,16              50,75                9,91
Tolga              28,65              19,18              41,63              23,31
Trondheim, Heimdal            113,27              15,14              97,19              19,74
Trondheim, Kattem              73,44              45,32              41,57              21,56
Trondheim, Moholt            125,34              47,42            227,65              65,44
Trondheim, Risvollan              54,94              28,94            163,80              35,21
Trondheim, Rockheim            189,38              47,69            153,37              49,03
Trondheim, Tiller              50,88              40,81            228,45              40,21
Tynset kommune              51,99              26,63                0,65                5,28
Vadheim              25,72                1,22              15,36              13,14
Vauldalen (Røros)                0,07                0,01              50,39              24,58
Verdal              24,67                9,28              19,70                1,60
Vestkapp              57,86              21,84              13,81                3,52
Vestnes Fergekai              28,04              45,69            143,63              47,71
Voss sentrum            168,85              28,32              23,10              24,97
Vågå              54,08              28,09              51,04              22,80
Ålesund, Nedre Strandgate              24,86              32,82            172,76              39,29
Ålesund, Vika Terasse              14,88              31,11              76,47              13,22
Gjennomsnitt              50,73              22,67              47,23              17,52
Målinger under 5 Mbit/s 8,7 %   7,8 %  
Målinger over 15 Mbit/s 85,4 %   72,8 %  
Målinger over 40 Mbit/s 45,6 %   40,8 %  
Målinger over 100 Mbit/s 11,7 %   11,7 %  

Nord-Norge

Nord-Norge har vi definert som fra og med Nordland fylke og nordover.

Vi var to personer som dekket vår nordligste landsdel. En kjørte fra Tromsø til Hammerfest, Nordkapp, over Ifjordfjellet til Vadsø og Vardø - og ned igjen via Kirkenes, Karasjok, Kautokeino og Alta. En annen tok blant annet for seg blant annet Lofoten og Vesterålen. 

Da vi testet mobildekningen i 2014 var det ingen tvil om hvem som var «dekningskongen» i Nord-Norge. Telia hadde den gangen elendig dekning og lave hastigheter – og ikke én eneste 4G-mast var satt opp. Telenor hadde overlegen dekning i våre nordligste fylker, men selv de slet med dårlig dekning og lave hastigheter mange steder.

I 2016 var situasjonen en helt annen, med svært mange imponerende hastighetsmålinger både for Telenor og Telia, og snitthastigheter på henholdsvis 68,6 og 74,4 Mbit/sek. 

I år har vi gjort ganske mange flere målinger i Finnmark, blant annet flere målinger på litt mer avsidesliggende steder. Og konklusjonen er den samme som i fjor, for spesielt i Finnmark er Telia ganske mange hestehoder foran Telenor hva gjelder 4G-dekning.

Stein Jarle Olsen sjekket dekningen i Vardø, hvor Telia kom veldig godt ut.
Stein Jarle Olsen sjekket dekningen i Vardø, hvor Telia kom veldig godt ut. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den litt subjektive oppfatningen er at Telia har bygget dekning på hvert et lite nes på testruta vår, og det gjenspeiles godt både i hastighetstabellen under og spesielt på trackerkartet vårt. Telenor har store strekninger hvor det kun finnes 2G-dekning, og den gir som kjent ikke grunnlag for spesielt store datahastigheter. 

I Troms og sørover gjennom Nordland er det langt jevnere, og her veksler de to operatørene på å ha de beste hastighetene. Her er det samtidig nærmest ingen målepunkter under 5 Mbit, så selv om Telenor muligens har noen flere punkter med bedre hastighet enn Telia oppleves forskjellene som veldig små. 

Finnmark virker derfor å være en liten akilleshel for Telenor, og samlet ser vi at de er under 5 Mbit på over 10 prosent av målepunktene i Nord-Norge. Telia er godt under fire prosent, og har også soleklart flest målepunkter over 40 Mbit og også flest over 100 Mbit/sek.

Best i Nord-Norge: Telia

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.

Målte gjennomsnittshastigheter (Mbit/s)

- = Ikke dekning
Uthevet skrift i tabellen = Nedlastingshastighet under 5 Mbit/s

Sted  Telenor, ned   Telenor, opp   Telia, ned   Telia, opp 
Alta (Circle K)              56,00              17,67            150,50              34,00
Alta (Finnmarkshallen)              54,50              40,00            103,00              42,00
Alta (Nordlyskatedralen)              36,50              45,00            142,50              45,00
Alta lufthavn            123,00              42,50            148,00              32,67
Ballangen            230,81              48,46              44,15              21,87
Ballstad              40,47              12,93            157,67              15,35
Bardufoss (Polarbadet)            162,00              48,00              88,00              46,00
Birtavarre              35,00              12,67              32,67              12,00
Bjerkvik              95,13              39,08              26,76              20,08
Bodø nord              61,94              41,57              34,50              45,44
Bodø vest              39,45              46,69              38,00              40,10
Bodø øst              37,70              47,97            103,38              22,82
Breivikeidet               50,00              14,00              34,50              18,50
Brønnøysund nord            107,48              47,08              59,86              46,21
Brønnøysund sentrum              70,32              16,83            117,47                8,40
Brønnøysund sør              28,99              21,16              99,84              18,15
Bugøyfjord                0,08                0,01                0,15                0,06
Burfjord              35,00              12,00              41,33              19,67
Børselv                9,50                2,00              63,00              22,00
Bøstad              13,71              10,83              51,21              20,42
Båteng                0,03                     -                  5,33              17,00
E6 Langfjordbotn - Alta              36,67              18,67            134,00              26,33
E6 Neiden - Kirkenes                0,14                0,20              50,33              19,33
E6 Repvåg - Olderfjord              40,50                2,50              26,00              16,50
E6 Sennalandet - Skaidi              39,00              47,00              58,33              22,67
E6 v/ Rafsbotn              39,67              15,00              84,00              16,00
Evenskjer            112,53              48,17              33,34              15,82
Fagernes              97,67              12,67                9,33              11,33
Fauske nord            108,51              27,49            109,29              46,06
Fauske sør              84,24              45,71            106,68              40,32
Fv92 Karasjok - Kautokeino            109,50              10,00              30,50                9,50
Fv92 Karasjok - Kautokeino                0,09                0,09              25,00              12,50
Fv93 Maze - Alta                0,14                0,08              58,00              19,00
Gievdneguoika               21,50                5,00              52,00              19,50
Glomfjord              78,81              41,47              78,43              37,75
Gravdal              23,88              27,38              95,99              40,89
Hammerfest (Cirkle K)              58,67              28,67              60,33              22,67
Hammerfest kirke              15,00              26,33              83,33              37,00
Hammerfest lufthavn            137,33              47,67              68,33              38,50
Harstad nord            105,13              48,61              57,83              37,20
Harstad sentralt            127,50              47,66            165,54              43,20
Harstad sør              73,98              18,43              61,93              16,77
Hatteng              28,33              21,67              41,67              20,67
Heia            102,00              16,50              34,50              20,00
Hemnesberget              42,27                0,54              49,59              13,76
Henningsvær              20,13              46,85            101,77              19,08
Hesseng              28,50              48,00            188,67              40,00
Honningsvåg (ved Hurtigruten)              20,33              43,00              44,50              19,00
Honningsvåg Lufthavn              15,67                3,67              47,50              22,50
Ifjord              40,50                6,00                     -                       -  
Indre Billefjord              39,00                7,00              46,00              17,67
Innhavet            142,93              49,00              19,45              20,55
Jøvik              70,33                2,33              22,33              16,33
Kabelvåg            111,63              47,83            186,16              46,67
Karasjok (Circle K)              36,50              47,00            101,50              44,50
Karasjok (Esso)              37,00              46,00            117,00              44,00
Karasjok (Sametinget)              35,50              17,00              50,67              14,67
Karasjok (samisk vgs)              42,00              48,00            107,00              44,50
Kautokeino (ved Circle K)              20,00              41,00            247,00              33,00
Kautokeino kirke              28,67              39,00            198,50                6,00
Kiberg              11,00                3,50            130,00              14,00
Kirkenes (ved Bohus)              32,00              46,50              35,50              26,00
Kirkenes (ved Shell)              28,50              44,00              71,50              45,00
Kirkenes handelspark              28,33              46,00            170,00              47,00
Kirkenes lufthavn              34,00              48,00              86,50              45,50
Komagvær                0,12                0,13              69,33              16,33
Korgen              37,04              43,78              35,64              20,27
Kunes                0,12                0,04                                           -  
Kvalsund            151,00              48,00            106,67              18,00
Kåfjord                0,04                     -                33,00              19,00
Lakselv (v/Esso)              22,00              46,00              70,00              31,33
Lakselv hotell              27,00                1,50            100,33                7,00
Lakselv lufthavn            145,50              46,00              49,50              31,50
Lakselvbukt                0,06                0,01              21,50                6,00
Laksvatn              54,00              14,33              49,33              21,00
Lavangsdalen              74,33              26,33              53,67              17,67
Leknes              33,99              47,03            160,46              47,61
Leland            102,87              20,21              31,00              13,33
Levajok fjellstue              64,00              23,50                     - (kun finsk dekning)                      -  
Lødingen            112,02              32,48              26,31              22,60
Maze              46,50              46,00              65,50              23,00
Melbu            162,24              46,78              89,28              43,26
Mo i Rana nord              40,53              38,31            126,78              45,70
Mo i Rana nordøst            131,45              45,37            107,19              43,56
Mo i Rana sør              23,31              32,05              68,35              39,31
Mosjøen nord              56,87              36,62              45,42              20,62
Mosjøen sentrum              47,42              38,20              68,68              32,31
Mosjøen sør              82,26              18,79            139,40              36,26
Narvik nord              76,06              47,70              11,52              44,85
Narvik vest            160,35              47,95              57,79              18,89
Narvik øst              51,61              32,52              57,72              30,06
Nedre Bardu skole              12,50                2,50              17,33                7,67
Nedre målselvfossen feriesenter            184,00              41,00              11,50              11,00
Neiden              33,00              31,00                0,07                     -  
Nesna              33,17              15,79              84,85              12,08
Nesseby                6,50                4,00              27,00              15,67
Nordkjosbotn              38,67              34,67              86,33              10,67
Nyelv                9,50                4,00              24,00                2,03
Oksfjordhamn                0,15                0,14                8,33                0,42
Olderbakken              74,50                4,00                6,50                7,50
Olderfjord            157,00              47,00              35,50              11,00
Pikefoss              19,00                0,60              11,50                0,82
Ramberg            131,06              39,26            153,44              36,35
Reine            130,26              47,86            179,05              45,88
Reipå            175,25              49,73              28,41              21,05
Repvåg                0,13                0,12              48,33              22,33
Roddenes              21,00                2,50              20,00                3,00
Rognan              44,57              48,07              63,60              15,82
Rundhaug              62,00              47,67              75,00                1,50
Rustefjelbma                0,13                0,03              48,50              21,00
Rypefjord              79,00              47,33              65,00              30,33
Saltfjellet              44,57              48,07              28,06              16,67
Sandnessjøen 1              29,56              31,24              74,31              43,64
Sandnessjøen 2              25,26                1,63            113,36              17,78
Sarnes                0,08                0,11              57,50              17,50
Scandic Nordkapp                8,67                4,00              45,50              17,50
Sennalandet              46,50                8,50              48,00              19,67
Setermoen            166,38              48,30            140,74              44,57
Setermoen (Esso)              96,33              42,67            150,00              46,50
Setermoen (Rema)              83,33                7,33              27,50              16,50
Shell Honningsvåg              37,50              22,00            112,50              14,00
Sirma                0,13                0,10              17,50              12,50
Skaidi            126,67              47,67            114,50              18,00
Skallelv                0,10                0,05              69,50                3,50
Skarsvåg              19,67                4,00              54,00              12,00
Skibotn              37,33              46,00              15,67                7,33
Skiippagurra              31,00              15,50            114,50              27,50
Sortland nord              17,40              19,09              20,17              20,65
Sortland sentrum              23,83              10,44              63,50              18,75
Sortland sør              40,85              42,57              21,47              20,77
Stabbursdalen resort              27,50              10,00              49,00              19,00
Stamsund              34,52              46,92            202,86              45,47
Stokmarknes            108,34              32,28              12,48              11,16
Storslett            127,33              23,67              30,00              14,67
Storsteinnes              84,00                6,00              36,33                1,10
Svensby              85,50              13,00              31,33              15,00
Svolvær sentrum            112,17              47,39              50,72              37,94
Svolvær vest            149,44              47,84            114,49              46,84
Svolvær øst            146,93              45,08              65,08              32,66
Sørstraumen                0,13                0,07              31,67              18,00
Talvik              26,67              47,00            138,67              46,00
Tana bru              38,67              27,00              68,33              28,33
Torhop                     -                       -                70,50              10,50
Trofors              84,68              48,11              14,98              18,52
Tromsdalshallen              99,50              43,50            118,00              46,50
Tromsø Biltrend              16,50                2,50              80,50              16,00
Tromsø Bjerkaker             106,50              46,00              97,50              42,50
Tromsø Elverhøy             110,50              24,50              58,50              12,00
Tromsø Fagereng            156,33              13,33            124,00              27,00
Tromsø Hamna             115,00              10,00              97,00              15,33
Tromsø Kræmer Brygge            105,50              43,50              21,50              44,00
Tromsø Kvaløysletta               84,67              13,33              41,50              10,00
Tromsø Langnes               28,50              15,00              83,50              45,00
Tromsø sentrum              87,50              23,00            151,50              45,00
Tromsø Stakkevollan              45,67              40,33              33,67              29,00
Tromsø UNN              53,33              41,33              64,50              28,50
Vadsø (Cirkle K)               30,00              47,50              45,00              43,67
Vadsø skistadion              44,00              26,00              42,00              15,33
Vadsø vest (Rema)              26,00              22,50              76,00              39,67
Valjok                0,15                0,11                     - (kun finsk dekning)                     -  
Varangerbotn (ved rådhuset)              25,00              27,50              85,50              30,50
Varangerbotn               33,67              41,33              92,00              36,00
Vardø (Yx v/havna)              29,00              47,00            160,00              21,00
Vardø kirke              25,00              26,33            129,50              46,50
Vardø lufthavn              40,00              47,00              50,50                1,00
Vestre Jakobselv              10,00                3,00              85,00              20,00
Ørnes              91,68              42,12            167,73              29,97
Øverbygd              26,50              15,50              64,00              29,33
Å              22,37                4,24            204,84              20,18
Gjennomsnitt 57,88 26,69 71,62 24,12
Målinger under 5 Mbit/sek 10,7 %   3,6 %  
Målinger over 15 Mbit/sek 84,6 %   91,1 %  
Målinger over 40 Mbit/sek 49,1 %   69,8 %  
Målinger over 100 Mbit/sek 21,9 %   26,6 %  
Hit, men ikke lenger: Vi kom oss dessverre ikke til Nordkapp i år. Grunnen ser dere her.
Hit, men ikke lenger: Vi kom oss dessverre ikke til Nordkapp i år. Grunnen ser dere her. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjonen i år likner unektelig på konklusjonen fra i fjor: Tross fjell og daler og ulendt terreng har vi to veldig, veldig gode mobilnett i Norge. I byer og tettsteder finnes det stort sett 4G-dekning overalt, og det også med rimelig gode hastigheter hos begge operatører. 

Men ingen av mobilnettene er uten sine mangler, og i år har vi fått god hjelp av måle-appen G-NetTrack Pro til å avdekke mobilnettenes svakheter. I årets mobiltest ser vi at det er jevnt mellom Telia og Telenor sør for Trondheim. Telia har en del områder med «bare» 3G-dekning nord for Bergen og på nord-Vestlandet, mens Telenor bare har 2G i store strekker mot svenskegrensa rundt Røros.

Å falle ned til 3G-dekning er betydelig bedre for datahastighetene enn at mobilen bare har 2G-dekning, ettersom 2G gir deg en maksimal nedlastingshastighet på rundt 0,3 Mbit/s, mens 3G i teorien kan gi deg flere titalls Mbit/s. Dette har du sikkert opplevd selv når du ser en stor «E» dukke opp på toppen av mobilskjermen, som representerer Edge-dekning (2G).

Totalt sett ser vi at spesielt Finnmark er utfordrende for Telenor, og det gjør også at den totale 4G-dekningen for deres del hemmes av det. Totalt så vi en 4G-andel for Telenor i rutene vi har kjørt i Norge på drøye 81 prosent, mens Telia nærmer seg 92 prosent. Om vi kun ser på dekningen fra Lindesnes til Brønnøysund, er det langt jevnere, med over 90 prosent for begge.  

G-NetTrack Telenor Telia
Hele landet    
Andel 4G 81,34 % 91,84 %
Andel 3G 6,50 % 4,73 %
Andel 2G 12,16 % 3,43 %

Les mer om dekningen ved å trykke på bildet under: 

Trykk på bildet for å gå rett til vårt interaktive dekningskart.
Trykk på bildet for å gå rett til vårt interaktive dekningskart.

Telia raskest 

Speedtest-målingene, altså hastighetsmålingene vi har tatt hver gang vi har stoppet bilen, forteller oss også at vi har to veldig gode mobilnett i Norge. 

De viser i likhet med G-NetTrack-målingene at Telia har færre «hull» enn Telenor, akkurat som i fjor. Bruker du Telia-abonnement har du rett og slett oftere en nettilkobling som faktisk går an å bruke, definert som over 5 Mbit/sek, mens Telenor har en del flere målinger over 15 Mbit. 

Telia tar igjen over ledelsen når vi ser på de aller høyeste hastighetene, mens Telenor har et opplastingssnitt som er noe høyere enn motstanderen. 

Om vi utelukkende ser på hvem som er raskest på de ulike målepunktene, vinner Telia 303 punkter, mens Telenor seirer på 263. 

Gå til hver region og se hastighetsmålingene våre: 

Hele landet Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Gjennomsnitt 61,61 Mbit/sek 26,95 68,34 Mbit/sek 22,42
Målinger under 5 Mbit/sek 5,48 %   4,77 %  
Målinger over 15 Mbit/sek 90,46 %   86,93 %  
Målinger over 40 Mbit/sek 58,66 %   62,90 %  
Målinger over 100 Mbit/sek 17,14 %   25,09 %  

De fire største byene 

Om vi ser konkret på de fire største byene, så har vi gjort desidert flest målinger i Oslo, men også en god del i Bergen, Stavanger og Trondheim. 

I disse byene har vi, verken hos Telia eller Telenor, målt under 15 Mbit/sek en eneste gang, og det er dermed ganske enkelt å konkludere med at begge leverer svært god dekning og kapasitet, i alle fall utendørs, der vi har målt.

Likevel må det sies at Telia virker å være et lite knepp foran Telenor, i alle fall på nedlastingshastighet. Oppstrøms er igjen Telenor best. 

De fire største byene Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Gjennomsnitt              88,02              36,50            109,63              31,63
Andel punkter under 40 Mbit 23,4 % 37,5 % 10,9 % 73,4 %
Andel punkter over 100 Mbit 28,1 % 0,0 % 54,7 % 0,0 %


Konklusjon 

Det viktigste når vi skal vurdere mobildekning er hvorvidt de ulike nettene er pålitelige, og når det er snakk om datadekning dreier det seg da om hvorvidt operatørene faktisk leverer en forbindelse som er mulig å bruke til det vi vil. 

På våre målepunkter er det ikke enorme forskjeller å spore mellom de ulike operatørene. Telia virker å ha flere punkter med virkelig stor nedlastingshastighet, mens Telenor jevnt over har bedre oppstrømshastighet i nettet enn Telia. Spesielt gjelder det i de store byene. I Nord-Norge henger Telenor etter, mens vi kanskje vil rangere dem et ørlite hakk foran både på Østlandet og Nord-Vestlandet.

Der de to mobilnettene skiller seg mest i år er andelen ganger mobilene våre ble sparket over fra 4G-dekning og over til 3G, eller helt ned til 2G. Og her er det Telia som kommer best ut.

Telenor-mobilene våre var på 2G-dekning over 12 prosent av strekningene vi målte, mens Telia-mobilene våre bare hadde en 2G-andel på 3,4 prosent av strekningene. Nesten 92 av hver 100 meter vi målte med Telia-mobilene var vi på 4G. Det er rett og slett imponerende.

Ser vi på punktmålingene, der vi stoppet opp og målte nedlastingshastighet, ser vi at Telia også i år har færrest målepunkt under 5 Mbit/s.

Slår vi sammen alle disse kriteriene kommer det klart frem for oss at vi har en vinner.
Årets vinner av den store dekningstesten er Telia.

Vi har kåret vinneren på betraktning av dekningen i hele landet, og det er dermed ikke gitt at Telia alltid vil gi den beste dekningen akkurat der du bor. Lokale variasjoner forekommer, noe du kan se på regionsmålingene og regionskartene våre, og det er områder hvor Telenor er bedre enn Telia.

Vårt tips er at du tar en tur innom vår Billigste mobilabonnement-kalkulator og finner et abonnement som har den datapakken og hastigheten du trenger – uavhengig av om det er Telia eller Telenor som leverer dekningen. Men skulle du valget stå mellom to like abonnement og den eneste forskjellen er operatør, hadde vi altså satt våre penger på Telia.

Matcher ikke målingene våre med ditt inntrykk? Det kan være mobilen din som gir deg dårlig dekning »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen