TEST: Dell XPS 13

Test Dell XPS 13

(Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no)

Denne maskinen holder koken til langt på natt

Dell går egne veier med sin nyeste bærbar-konge.

På testbenken i dag har vi en luksusmaskin som er rykende fersk fra fabrikkene til Dell, nemlig den ultraportable høvdingen XPS 13. Denne er uten tvil myntet på de med store krav til portabilitet og kraft, men om vi forstår oss det minste på design tror vi ikke målgruppen vil rynke på nesen av hva Dell har kokt samen av aluminium- og karbonfibermaterialene sine heller.

Pen og funksjonell design selger. Det er produktlinjene til Apple et strålende eksempel på. Dette har også de store PC-produsentene som Dell forstått, og selv om det er tydelig hvor inspirasjonen kommer fra har XPS 13 et mye røffere utseende enn maskinen som har stått modell – noe som skiller Dells nyeste ut, i positiv forstand. 

Vektnålen er svært så relevant for en ultrabook, og den stopper i denne omgang på meget respektable 1,37 kilogram. Med sine 1,7 – 2 høydecentimeter er XPS 13 ikke av de aller tynneste bærbare på markedet. Dette trenger likevel ikke å bety så mye når vi etter hvert skal kikke nærmere på momenter som batteri og prosessorytelse, samt byggkvalitet. Maskinen gjør dessuten opp for tykkelsen ved å være svært kompakt ellers.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Under tastauret et sted finner vi en strømgjerrig «Haswell»-prosessor fra Intel av typen i7-4500U klokket til 1,8 GHz. Denne inkluderer grafikkdelen som går under navnet HD Graphics 4400. Nå er ikke slike grafikkdeler akkurat kjent for å gnistre, men sammen med prosessoren har vi store forhåpninger til de to sammensveisede kameratene. I tillegg til prosessor og grafikk har imidlertid XPS 13 flere godsaker å by på.

I det siste har vi sett at stadig flere maskinprodusenter har kommer på banen med modeller pakket med minne og lagringsplass. Nå er også Dell med. Deres XPS 13 byr nemlig på åtte gigabyte med 1600 MHz minne og en romslig SSD på 256 gigabyte. Dette er komponenter som skulle holde godt nok for de fleste bruksområder hvor en ultraportabel er aktuell.

Den 13,3 tommer store berøringsskjermen har et godt IPS-panel, som med sine 1920 x 1080 piksler ikke akkurat imponerer på papiret. Vi skal likevel se om ikke Dell vet hva de holder på med, da 13,3 tommer tross alt ikke er all verdens størrelse, og også andre elementer er viktige når vi skal bedømme om skjermen er noe å trakte etter eller ei.

Overføring av filer på lokalnettverket og strømming av høyoppløst video skulle være en enkel sak med det trådløse 802.11ac-nettverkskortet, og trådløs mus og eksternt tastatur kan også kobles til, da med nyeste Bluetooth-standard.

I skrivende stund koster Dell XPS 13 deg omtrent 13 200 blanke kroner ifølge vår Prisguide. Prisguide er også stedet for å finne de komplette spesifikasjonene.

Testmaskinen har vært på lån fra Dell.

La oss finne ut om du vil trives med Dell XPS 13 »

Gå til side

Dell XPS 13 9333-3780 (2014)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen