TEST: Dell Ultrasharp U2713HM

Test Dell Ultrasharp U2713HM

(Bilde: Torstein Sørnes, Hardware.no)

Dells nyeste IPS-skjerm imponerer

Frister med høy oppløsning til en svært overkommelig pris.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apples introduksjon av MacBook Pro med Retina-skjerm satte virkelig fart på oppløsningskappløpet på den bærbare fronten. Det har lenge eksisterte høyoppløste mobiler og nettbrett, mens skjermer til den stasjonære PC-en har gått i glemmekroken. 

Når sant skal sies har PC-skjermer med høy oppløsning – 2560 x 1440 piksler – lenge vært tilgjengelig på markedet, men det til en relativt høy pris. Dette er heldigvis i ferd med å endres.

Rask og liten eller stor og treig

Det har skjedd en todeling av markedet for entusiastskjermer, hvor vi på den ene siden har raske spillskjermer med oppløsning på 1920 x 1080 punkter og oppfriskningsrate på 120 Hertz eller høyere, og på den andre siden finner de dyrere 27-tommerene med oppløsning på 2560x1440 og oppfriskningsrate på 60 Hertz. 

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 27"
 • Oppgitt responstid: 8 ms grå-til-grå
 • Oppfriskningsrate: 60 Hz
 • Baklysteknologi: LED
 • Panel: AH-IPS
 • Overflatebehandling: Anti-Glare
 • Kontrast statisk: 1000:1
 • Lysstyrke: 350 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 178˚ horisontalt og 178˚ vertikalt
 • Oppløsning: 2560 x 1440
 • Format: 16:9
 • Tilkoblinger inn: DVI, VGA, HDMI, DisplayPort, USB 3.0 type B, Dell SoundBar-høyttaler
 • Tilkoblinger ut: 3,5 mm lyd-utgang, 4x USB 3.0 (2 på siden, 2 bak)
 • Fysiske funksjoner: Tilt, høydejustering, pivot, roterbar fot, VESA-støtte (100mm)
 • Vekt: 5,7 kg
 • Dimensjoner: 64 x 38 cm på skjerm med ramme, total høyde med fot 42-54 cm

Gjør alle begrepene deg forvirret? Ta en titt i vår skjerm-guide.

Takk til Dell som sendte produktet til test.

Den sistnevnte kategorien har lenge vært for de mer betalingsvillige entusiastene, men med et nytt innrykk av skjermer fra forskjellige produsenter kommer det stadig rimeligere alternativer. 

Dells nykomling til dette markedet går under navnet  Ultrasharp U2713HM, og legger seg i skrivende stund til å være den billigste 27-tommeren med den ettertraktede oppløsningen på 1440p. Skjermen kan regnes som etterfølgeren til den populære Ultrasharp U2711, og byr på samme måte på et panel av typen IPS. 

Når vi pakker ut skjermen blir vi møtt av en stilren skjerm uten skrikende klistermerker og logoer. Dell har tydeligvis ingen planer om å dra flest øyne i butikkvinduet, og skjermen tar seg anstendig ut på skrivebordet. 

Vi gruet oss som vanlig til monteringsprosedyren, som på mange skjermer er en kinkig operasjon. Dells nye skjerm har heldigvis en meget gjennomtenkt festemekanisme, og etter å ha klipset foten inn i posisjon er den montert på sekunder. Demontering er like enkelt, og gjøres ved å trykke på en knapp under skjermfestet. 

Foten er solid i seg selv og hviler på en bred base, og får skjermen til å stå støtt og stødig på pulten.

Vend, vri, roter og vipp

Den funksjonsrike foten lar deg heise og senke skjermen 12 centimeter i høyden. Den lar deg også rotere skjermen 45 grader i hver retning. Festet mellom skjermen og foten gir deg muligheten til å vri skjermen til portrettmodus, samt å vippe skjermen bak og forover. 

Ønsker du å montere skjermen på en vegg, støtter den 100-millimeters VESA-feste.

Flust med tilkoblinger.
Flust med tilkoblinger.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
To av fire USB 3.0 utganger.
To av fire USB 3.0 utganger.

Tilkobling for enhver

For å mate monitoren står du fritt til å velge mellom DVI, HDMI, VGA og DisplayPort. Vi setter stor pris på de to sistnevnte, som gir enklere tilkobling av de eldste og nyeste datamaskinene.

Det er verdt å merke seg at HDMI-inngangen ikke støtter oppløsning over 1080p, noe som er et helt vanlig fenomen på sånne skjermer. Ved å lage en egendefinert skjermprofil klarte vi å lure skjermen til å godta 1440p med 40 Hz oppfriskningsrate, noe som bør fungere greit til vanlige arbeidssituasjoner.

Skjermen har også en innebygd USB 3.0 hub, med fire utganger. To av disse er å finne på venstre side av skjermen, og de to siste er bak med resten av inngangene.

I esken følger den nødvendige USB-kabelen med i tillegg til Dual-Link DVI- og VGA-kabel. Vi skulle gjerne ønsket oss en DisplayPort-kabel, men med prisen i betraktning er dette strengt tatt ikke å forvente.

Bli med videre, så sjekker vi hvordan skjermen er i bruk »

Dell Ultrasharp U2713HM

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen