TEST: Den store dekningstesten 2016

Test Den store dekningstesten 2016

(Bilde: Montasje, Tek.no)

Norges største test av mobildekning

Vi har kjørt 5000 kilometer og gjort mer enn 2000 målinger for å finne ut hvilken operatør som er best der du bor.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Når vi skal kåre en totalvinner har vi ikke bare sett på hvilken operatør som har de høyeste hastighetene. Om både Telenor og Telia har en 4G-mast som er omtrent like langt fra mobiltelefonen det testes fra, kan ulike hastigheter skyldes noe så enkelt som at det er flere brukere tilkoblet denne masten. Det kan rett og slett bety at den ene operatøren har flere kunder enn den andre på det aktuelle stedet. 

Ved skjærhalden på Hvaler i Østfold.
Ved skjærhalden på Hvaler i Østfold. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

På mobiltelefon er heller ikke ytelse på over 100 Mbit/s spesielt viktig, i hvert fall ikke om du kun skal bruke data via mobiltelefonen – og ikke bruke telefonen som mobilt aksesspunkt. Har du hastigheter på over 10 Mbit/s vil du kunne strømme video i høy kvalitet på mobilskjermen, og har du 20-30 Mbit/s vil du også oppleve at nedlastinger går veldig raskt – og du har grei hastighet selv om du deler forbindelsen med 2-3 andre personer. 

Tek-leserne: Hastighet ikke like viktig som store datapakker »

Det vi mener er viktig, er at du kommer over gitte minimumshastigheter overalt hvor du ferdes, slik at du kan regne med en god brukeropplevelse uansett hvor du er. Derfor har vi tatt for oss alle målepunktene våre, og sjekket hvor mange steder du får lave hastigheter med en gitt operatør.

Når vi har kåret vinneren har vi sett på hvilken operatør som gir deg gode hastigheter (som vi har definert som mer enn 15 Mbit/s) og samtidig har færrest «huller» i dekningen sin – altså steder der du får svært lave hastigheter. 

Her er resultatene for hele Norge (beste resultat er uthevet):

  Resultat
Antall målinger under 5 Mbit/s  
Telenor 8,0 % av målingene
Telia 3,6 % av målingene
Antall målinger over 15 Mbit/s  
Telenor 79,8 % av målingene
Telia 87,5 % av målingene
Gjennomsnittshastighet i hele Norge  
Telenor 70,2 Mbit/s
Telia 62,1 Mbit/s

Konklusjon

Nesten uansett hvor vi har målt dekning i Norge har mobilene våre hatt 4G-dekning – en helt annen situasjon enn det vi opplevde i 2014. Hastighetene har blitt såpass høye at det ikke lenger er et viktig kriterie å skille operatørene mellom, ettersom begge er såpass gode.

Det vi imidlertid klarer å skille de to operatørene på er hvor de gir oss dårlig dekning – alle hullene hvor 4G-ikonet på mobilskjermen ble byttet ut med et kjipt Edge-ikon. Og her er tallene klare – Telia har jevnt over færre «huller» i dekningen sin i 2016 enn Telenor. Telia har også flest målingspunkt med god nedlastingshastighet. På 87,5 prosent av alle stedene vi sjekket dekningen i Norge ga Telia oss over 15 Mbit/s nedlastingshastighet, mens Telenor bare kunne lever det samme på 79,8 prosent av gangene. 

Ser vi utelukkende på høyest nedlastingshastighet kommer Telenor best ut på 179 steder, mens Telia er best på 159 steder. Dette er imidlertid et misvisende tall å vise til, ettersom de høye mobilhastighetene aldri vil oppleves i praksis av en bruker. 

Derfor blir det – med knapp margin – Telia som vinner årets store dekningstest, og får vår Best i test-utmerkelse.  

Det at det er så jevnt betyr at det for de fleste av oss vil være revnende likegyldig om du velger et mobilabonnement med Telenor-dekning eller Telia-dekning

Det at det er så jevnt betyr imidlertid at det for de fleste av oss vil være revnende likegyldig om du velger et mobilabonnement med Telenor-dekning eller Telia-dekning. Siden det kan være lokale variasjoner bør du sjekke tilstanden akkurat der du bor. På nordvest-landet og i Mellom-Norge er Telenor litt bedre enn Telia, mens Telia er best i Nord-Norge. På Østlandet og i resten av Sør-Norge er det mer likt mellom de to, og vanskelig å kåre en vinner. 

Vårt tips er at du tar en tur innom vår Billigste mobilabonnement-kalkulator og finner et abonnement som har den datapakken og hastigheten du trenger – uavhengig av om det er Telia eller Telenor som leverer dekningen.

Vi kan altså slå fast at Telenor ikke lenger har overlegen dekning i Norge – men må se seg slått på målstreken av Telia. Når det er sagt så er verken Telenor eller Telia ferdig med 4G-utbyggingen – og samtlige basestasjoner i Norge skal være oppgradert til 4G i løpet av neste år. 

Ingen 4G på mobilen din? Da kan du ha feil telefon »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen