Vi har kjørt over dobbelt så langt som i fjor, målt flere punkter og utvidet testmetodikken vår betydelig.

Test Den store dekningstesten 2017

Vi har kjørt over dobbelt så langt som i fjor, målt flere punkter og utvidet testmetodikken vår betydelig.

Vi har kjørt nesten 12 000 kilometer og målt 1,1 millioner punkter. Dette er Norges beste 4G-nett

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nytt for årets test er de to appene G-NetTrack Pro og Huawei SpeedVideo. Hver av dem gir nyttig tilleggsinformasjon til fjorårets eneste app, Ookla Speedtest.

G-NetTrack Pro har vi hatt på kontinuerlig mens vi kjørte nesten 12 000 kilometer rundt omkring i landet. Hver 15. meter har appen tatt målinger, og sjekket hva slags nett den er koblet til (4G, 3G eller 2G) og hvor sterkt signalet var. Det beste er naturligvis å være tilkoblet 4G-nettet, men 3G-nettet kan også gi relativt gode hastigheter. Tenker du kun på nedlastingshastighet kan det for eksempel hende du vil få raskere nedlasting på et kraftig 3G-signal enn et elendig 4G-signal. En annen faktor er også hva slags 3G-tilkobling du får, ettersom 3G-nettet har blitt oppgradert flere ganger i Norge og har ført til økte makshastigheter hver gang. 

Her ser du en omtrentlig fremstilling av hastighetene de forskjellige nettene kan by på. UMTS finnes omtrent ikke i Norge lenger, så om du har 3G er det stort sett HSDPA eller bedre. 

Nett Teknologi Maksimal hastighet
2G GPRS 0,1 Mbit/s
EDGE 0,3 Mbit/s
3G UMTS 0,3 Mbit/s
HSDPA 7,2 Mbit/s
HSDPA+ 21 Mbit/s
4G LTE Over 100 Mbit/s

Trykk på kartet for å se 4G-, 3G- og 2G-dekningen i vår test

 

Mye større 2G-andel for Telenor enn for Telia 

Med flere hundre tusen målinger har har vi klart å avdekke flere av mobilnettenes svakheter som vi ikke har hatt mulighet til tidligere.

I årets mobiltest ser vi at det er jevnt mellom Telia og Telenor sør for Trondheim. Telia har en del områder med «bare» 3G-dekning nord for Bergen og på nord-Vestlandet, mens Telenor bare har 2G i store strekker mot svenskegrensa rundt Røros.

Å falle ned til 3G-dekning er betydelig bedre for datahastighetene enn at mobilen bare har 2G-dekning, ettersom 2G gir deg en maksimal nedlastingshastighet på rundt 0,3 Mbit/s, mens 3G i teorien kan gi deg hastigheter på over både 5 og 15 Mbit/s, som er våre kriterier for bra og meget bra dekning.

Du har sikkert opplevd selv hvor frustrerende det kan være når du ser en stor «E» dukke opp på toppen av mobilskjermen, som representerer Edge-dekning (2G), og alt går treigt som sirup. 

I Nord-Norge er det svært stor forskjell på 4G-dekningen til de to operatørene. Telia har 4G nærmest overalt, mens Telenor fortsatt har store strekninger med 2G. Rødt er 2G, blått 3G og grønt 4G.
I Nord-Norge er det svært stor forskjell på 4G-dekningen til de to operatørene. Telia har 4G nærmest overalt, mens Telenor fortsatt har store strekninger med 2G. Rødt er 2G, blått 3G og grønt 4G.

Fra Trondheim og nordover virker det kanskje litt som om Telenor har hvilt litt på sine laurbær fra 2014, med nesten like mye 2G og 3G som 4G. Spesielt i Finnmark er det mye rødt for Telenors del, med lange strekninger uten 4G-dekning. Også Telia har noen strekker hvor det mangler 4G, men disse er jevnt over langt kortere og lenger imellom enn hva Telenor kan tilby.

Det skal sies at Telia «jukser» litt langs Tanaelva som skiller Norge og Finland, hvor de lener seg på finsk Telia-dekning. Denne virker imidlertid å være veldig god, og i disse fri roaming-tider er det kanskje ikke noe stort minus. Vi målte godt over 100 megabit på den ene testen vi rakk å kjøre før SIM-kortene våre maste om at roaming er dyrt. 

Tallene under er altså basert på logginger hver 15. meter med GNet Track Pro, som i sum utgjør rundt 550.000 målinger per operatør. Noen få strekninger er logget to ganger, men det er ikke snakk om en stor andel. Målingene er gjort med telefonene plassert inne i bilen. 

G-NetTrack Telenor Telia
Hele landet    
Andel 4G 81,34 % 91,84 %
Andel 3G 6,50 % 4,73 %
Andel 2G 12,16 % 3,43 %
Brønnøysund og nordover    
Andel 4G 68,06 % 91,92 %
Andel 3G 10,04 % 2,29 %
Andel 2G 21,91 % 5,79 %
Sør for Brønnøysund    
Andel 4G 90,35 % 91,79 %
Andel 3G 4,10 % 6,31 %
Andel 2G 5,55 % 1,90 %

Som vi ser er det relativt jevnt hva angår 4G-dekning sør for Brønnøysund, mens Telia slår knockout på Telenor i Nord-Norge. For ordens skyld har vi også logget signalstyrke langs veien, og Telia har en større andel målinger som ligger i området vi vil definere som god signalkvalitet. De har også bedre gjennomsnittlig signalstyrke. 

Begge mobilnettene er gode på videostrømming

Den andre nye appen i årets test var SpeedVideo. Dette er en app som måler kvalitet på videostrømming på en skala fra 1 til 5, hvor alt over 4 er en veldig god opplevelse. For å virkelig teste mobilnettene for hva de var gode for strømmet vi videoer til mobilen i 2K-oppløsning, som krever store mengder data. 

Vi tenkte dette skulle være nyttig tilleggsinformasjon til de vanlige mobilmålingene, og gi en mer praktisk måling å forholde seg til. Etter å ha kjørt over hele landet viser det seg imidlertid at begge mobilnettene er veldig godt egnet for videostrømming til mobilen. 

Speedvideo-målingene viste kun små forskjeller mellom de to operatørene. Her fra en måling foran Sametinget i Kautokeino.
Speedvideo-målingene viste kun små forskjeller mellom de to operatørene. Her fra en måling foran Sametinget i Karasjok.Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Selv om vi målte hvor gode mobilnettene er til å strømme video på omtrent alle punktene vi stoppet på, har det ikke påvirket vinneren. Det er rett og slett fordi begge operatørene har fått nesten tilsvarende resultater. Speedvideo gir karakter på en skala fra én til fem, hvor alt over fire er å anse som veldig bra. 

Vi testet med en 2K-oppløst video fra Youtube, og scorene viste kanskje en ørliten fordel til Telenor, men det dreide seg ikke om mer enn rundt 0,1 poeng, enten vi regnet med samtlige resultater eller kun punkter der Telia og Telenor hadde sammenliknbare hastigheter.

Det virket som om Telia rett og slett brukte lenger tid på å forhåndslaste videoen på hver test, muligens fordi trafikken deres rutes gjennom en server i Stockholm, mens Telenor naturlig nok ruter gjennom en server på Fornebu. 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen