da Vinci Mini w fra XYZprinting.

Test da Vinci Mini w

da Vinci Mini w fra XYZprinting. (Bilde: Aksel I. Edgar-Lund)

En superenkel 3D-skriver til 3000 kroner

Frasen «klikk-og-skriv» blir virkelighet, men det er noe som lukter...

da Vinci Mini w er en liten og kompakt 3D-skriver, og med en prislapp på 3000 kroner er dette så langt den rimeligste 3D-skriveren vi har testet her i Tek. 

Den lille maskinen fra kinesiske XYZprinting har vi fått låne fra den norske bedriften 3DNet. Skriveren er designet med tanke på å gjøre prosessen så enkel og lettfattelig som overhodet mulig, og da Vinci Mini w lykkes langt på vei. Både programvaren og selve skriveren er enkle å forstå, og det tok ikke mange minuttene fra vi pakket da Vinci Mini w ut av esken til den var i gang med sin første utskrift.  

Gode innstillinger og bra veiledning

Programmet som styrer skriveren heter XYZware, og inneholder tre forhåndsinnstillinger å velge mellom. Disse innstillingene er svært godt tilpasset skriverens kapasitet, i motsetning til for eksempel Wanhao Duplicator I3 V2.1. Forhåndsinnstillingene til Duplicator i programmet Cura var rett og slett ganske håpløse å jobbe med. Innstillingene i XYZware fungerer strålende. Vår faste benchmark, jolla 3DBenchy, sto ferdig skrevet ut med rimelig bra kvalitet bare en time etter at vi fikk da Vinci Mini w ut av esken. 

TEST: Wanhao Duplicator I3 V2.1

da Vinci Mini w skriver raskt og godt.
da Vinci Mini w skriver raskt og godt. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

Skriveren har ikke minnekortleser, men kobles til pc-en enten via usb-kabel eller wifi. Wifi-tilkoblingen gikk som en drøm, og programvaren veileder deg enkelt igjennom dette. Skriveren har ikke betjeningspanel, og all informasjon foregår inne i programmet. Her får du beskjed om hvor lang tid utskriften vil ta, hvor lang tid som er gått og hvor lang tid som gjenstår. Men du kan trygt skru av pc-en selv om skriveren er koblet til enten med wifi eller usb, hele fila du skriver ut overføres og lagres i internminnet på skriveren. 

XYZware-programmet: Kalibrering av skriveplate og wifi-tilkobling er godt forklart og du veiledes gjennom skrittene i programmet.
XYZware-programmet: Kalibrering av skriveplate og wifi-tilkobling er godt forklart og du veiledes gjennom skrittene i programmet. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

XYZware må lastes ned fra nett, og programvaren finnes både i Windows-versjon og i MacOS-versjon. Det er bilder av ulike skrivermodeller på nettsiden, og det er bare å klikke på bildet av vår testmodell, da Vinci Mini w, og laste ned og installere XYZware. Enkelt og greit.

Prosessen med å installere filament og å kalibrere skriveplaten er så godt som automatisert, og programvaren holder deg i hånda hele veien. Kalibreringen skjer ved hjelp av en sensor som du feller ned ved å trykke på en knapp ved skriverhodet, resten går automatisk. 

XYZware-programmet: Odd Richard i ferd med å bli "slicet" fra .stl-fil til fil skriveren kan lese. Dette tok lengre tid enn med andre slicer-programmer vi har prøvd. Programmet er litt tregt, det tar tid før det responderer. Litt irriterende tregt, faktisk.
XYZware-programmet: Odd Richard i ferd med å bli "slicet" fra .stl-fil til fil skriveren kan lese. Dette tok lengre tid enn med andre slicer-programmer vi har prøvd. Programmet er litt tregt, det tar tid før det responderer. Litt irriterende tregt, faktisk. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

Programvaren forvandler dine .stl-filer til filer skriveren kan lese i en prosess som kalles «slicing». En ferdig slicet fil inneholder alle parametre for hvordan skriveren skal bevege seg, og hvor fort det skal gå. 

XYZware er et enkelt program, og fordi det skal være enkelt, er det også begrenset med innstillinger du kan justere på. Vi kikker nærmere på det tekniske og da Vinci Mini w i bruk på neste side. 

Problematisk plast

da Vinci Mini w bruker PLA (Polylactic Acid) med standard diameter 1,75 mm, som er den vanligste og enkleste plasten å jobbe med. Men printeren støtter kun proprietært filament. Det betyr at du er låst til å bruke filament fra XYZprinting.

NFC-brikke monteres i en brakett som festes i filament-spolen. Uten denne brikken virker ikke skriveren.
NFC-brikke monteres i en brakett som festes i filament-spolen. Uten denne brikken virker ikke skriveren. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

For at skriveren skal virke, må det monteres en akselring i filamentspolen. Denne akselringen inneholder en NFC (Near Field Communication) -brikke som forteller hvor mye filament som er brukt og hvor mye filament det er igjen på spolen. Dette er kanskje nyttig hvis du har lite filament igjen og er redd for å gå tom midt i en utskrift. Ut over det er det fint lite hensiktsmessig. Tvert i mot er det en skikkelig ulempe.

Om du skulle få lyst til å kjøpe rimeligere filament av bedre kvalitet og ta bryet med å spole om til XYZprinting-spolen, vil du likevel ikke få brukt den fordi NFC-brikken forteller skriveren at spolen er tom.

En spole inneholder 600 gram filament og koster i skrivende stund 230 kroner eksklusive frakt om du kjøper den fra XYZprinting. Til sammenligning koster en kilo standard PLA fra nær sagt hvor som helst fra rundt 200 kroner.

I tillegg til å være uforholdsmessig dyr, opplever vi at kvaliteten på PLA-en fra XYZprinting er dårligere enn andre typer PLA vi har testet. 

Med vårt tannhjulhjerte kommer det tydelig fram hvordan sammentrekning og vridning arter seg.
Med vårt tannhjulhjerte kommer det tydelig fram hvordan sammentrekning og vridning arter seg. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

Vi opplevde problemer med vridning i materialet, selv for små gjenstander. Det lukter også sterkere av denne plasten enn vi er vant til med PLA. Heldigvis er PLA ikke giftig, men vi føler likevel større behov for frisk luft enn vi har gjort selv med ABS, som er kjent for å lukte en god del. 

Proprietære løsninger kan i sjeldne tilfeller være bra hvis det faktisk gjør ting enklere og bedre, men det er dessverre ikke tilfellet her. Det er veldig synd, fordi både skriver og programvare gjør seg fortjent til høy score på vår skala.

At XYZprinting velger å låse brukerne til sitt filament er egentlig en katastrofe. Når alt annet fungerer så enkelt og flott som det gjør, er det bare trist at XYZprinting blåser av seg beinet med en dårlig løsning og dårlig kvalitet på filamentet. 

Det hadde vært fantastisk moro å prøve da Vinci Mini w med filament av bedre kvalitet. Det lar seg sikkert gjøre, men da må vel NFC-brikken eller programvaren hackes, så for vår del får det bli med drømmen. 

Teknisk og i bruk

da Vinci Mini w har en dyse med 0,4 mm åpning, og en skriveplate med et byggevolum som måler 150x150x150 mm. Platen er ikke oppvarmet. Normalt trengs oppvarmet skriveplate bare for filamenttyper som i større grad er utsatt for vridning enn standard PLA, så som den oljebaserte plasten ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) eller ulike kompositt-PLA-typer. Skriveplaten er av metall, og fra fabrikk leveres skriveren med en folie til å klistre på skriveplaten for å gi god heft. Denne folien minner om frysetape.

3DNet har imidlertid valgt å utstyre da Vinci Mini w med såkalt BuildTak, som er en tynn matte som gir bedre heft og tåler mye mer enn frysetape-folien. BuildTak-matten gir god heft, og du slipper å bruke lim. Men, fordi den proprietære PLA-en da Vinci Mini w bruker er sårbar for sammentrekning og vridning, risikerer du likevel at ting løsner fra skriveplaten.  

I XYZware er det tre forhåndsinnstillinger med ulik oppløsning (tykkelse på hvert enkelt lag) og ulik hastighet. Normal skriver med oppløsning på 0,4 mm og hastighet Fast, Good skriver med 0,3 mm og hastighet Standard, mens Excellent skriver med 0,2 mm og hastighet Slow. For å se på kvalitetsforskjellen har vi skrevet ut 3DBenchy med hver av de ulike forhåndsinnstillingene. 

3DBenchy er vår faste benchmark når vi tester 3D-skrivere. Den har en rekke geometriske utfordringer som vinkler og overheng som skal avsløre hvor godt en 3D-skriver fungerer. For at det skal være mulig å ha et sammenligningsgrunnlag bør 3DBenchy kunne skrives ut på omtrent en times tid. 3DBenchy er på Facebook, slik at alle som vil kan laste opp og sjekke hvor bra andre har fått til å lage jolla.

Det er mulig å variere oppløsning og hastighet individuelt innenfor programmets gitte rammer. Det vil si fire trinn for oppløsningen, (0,1 mm til 0,4 mm) og fire trinn for hastighet (Low, Medium, High, Fast). Du kan altså overstyre forhåndsinnstillingene tiI en viss grad, ved å kombinere for eksempel maks oppløsning og maks hastighet.

 

I tillegg kan du velge om innvendig struktur skal være rettlinjet eller ha bikubemønster, og du kan justere hvor kompakt gjenstanden skal bli fra 0 prosent (hul) til 90 prosent (solid).  

Du kan velge om du vil skrive ut underlag og støttestrukturer, noe som ofte er nødvendig for gjenstander med et visst overheng. Vår modell av kollega Odd Richard er et godt eksempel. Fordi armene hans «henger i løse lufta», er de avhengig av å ha støttestruktur for å ha et fundament å skrives på. For at ikke gjenstanden du skriver ut skal løsne fra skriveplaten, kan det i noen tilfeller være nødvendig med et støtteunderlag. Igjen er Odd Richard et godt eksempel. Uten støtteunderlag ville føttene hans fort ha løsnet fra skriveplata. 

Odd Richard: til venstre med 0,1 mm oppløsning, til høyre med 0,3 mm oppløsning.
Odd Richard: til venstre med 0,1 mm oppløsning, til høyre med 0,3 mm oppløsning. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

Til vår overraskelse var støttestrukturene forbausende enkle å fjerne fra selve modellen. Igjen vitner dette om at innstillingene er meget godt tilpasset skriverens kapasitet.

da Vinci Mini w skriver hurtig og presist. 3DBenchy skal normalt kunne skrives ut uten støtteunderlag eller støttestrukturer på rundt en times tid. Med forhåndsinnstillingen Normal (0,4 mm oppløsning) ble jolla ferdig på under timen med god kvalitet. Med Good (0,3 mm) tok det også bare en time, med bedre kvalitet. 

Da vi skrev ut 3DBenchy på forhåndsinnstillingen Excellent, løsnet faktisk jolla fra underlaget mot slutten av utskriften, på grunn av vridning i materialet. Med innstillingene Normal og Good er mengden plast som brukes mindre på grunn av lavere oppløsning, og dermed er gjenstanden også mindre utsatt for vridning.  

Planetary Gears med bevegelige tannhjul ble også meget bra. På innstillingen Good, med oppløsning på 0,3 mm, tok det under tre timer å lage en brukbar modell. Det er faktisk det raskeste vi har opplevd til nå i våre tester av 3D-skrivere.

Det grå hjertet er laget på Duplicator I3 V2.1 med filamentet Magnetic Iron, som er et PLA-komposittmateriale. Under ligger det sorte hjertet fra da Vinci Mini w, med tydelig sammentrekning og vridning flere steder.
Det grå hjertet er laget på Duplicator I3 V2.1 med filamentet Magnetic Iron, som er et PLA-komposittmateriale. Under ligger det sorte hjertet fra da Vinci Mini w, med tydelig sammentrekning og vridning flere steder. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

da Vinci Mini w lager noe støy. Den er ikke direkte bråkete, men til å være en «innebygget» skriver slik som FlashForge Finder-skriveren vi har testet tidligere, er da Vinci Mini w ikke spesielt lydløs. Hele skriverhode-modulen virker litt slarkete, og lager klank og klunk-lyder ulikt noe vi har vært borti tidligere. I begynnelsen var vi bekymret for om disse ulydene betydde upresis skriving, men selv om det høres ruklete ut påvirker det ikke skrivekvaliteten nevneverdig.

TEST: FlashForge Finder fra Clas Ohlson

Alt i alt fungerer da Vinci Mini w helt utmerket. Den skriver godt og raskt. Du må bare huske på at ved høy oppløsning kan det være lurt å velge støtteunderlag uansett størrelse på gjenstanden, for å forhindre for mye sammentrekning og vridning. Vi får bare håpe XYZprinting tar til fornuft og går bort fra sin dårlige proprietære PLA-løsning, og oppdaterer denne enkle og gode skriveren slik at den kan realisere sitt flotte potensial.

Les om hvordan du kan du skrive ut rent metall med en helt vanlig 3D-skriver!

Gå til side

6/10
Helt greit

XYZprinting da Vinci Mini W

"da Vinci Mini w kunne blitt en testvinner, men snubler på målstreken med dårlig PLA."

Fordeler

  • Meget brukervennlig
  • Automatisk kalibrering
  • Støtter wifi
  • Gode forhåndsinnstillinger
  • Skriver raskt og presist
  • Intuitiv programvare

Ting å tenke på

  • Kun proprietært filament
  • Filamentet vrir seg lett
  • Filamentet avgir mye lukt

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen