da Vinci Mini w fra XYZprinting.

Test da Vinci Mini w

da Vinci Mini w fra XYZprinting. (Bilde: Aksel I. Edgar-Lund)

En superenkel 3D-skriver til 3000 kroner

Frasen «klikk-og-skriv» blir virkelighet, men det er noe som lukter...

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Teknisk og i bruk

da Vinci Mini w har en dyse med 0,4 mm åpning, og en skriveplate med et byggevolum som måler 150x150x150 mm. Platen er ikke oppvarmet. Normalt trengs oppvarmet skriveplate bare for filamenttyper som i større grad er utsatt for vridning enn standard PLA, så som den oljebaserte plasten ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) eller ulike kompositt-PLA-typer. Skriveplaten er av metall, og fra fabrikk leveres skriveren med en folie til å klistre på skriveplaten for å gi god heft. Denne folien minner om frysetape.

3DNet har imidlertid valgt å utstyre da Vinci Mini w med såkalt BuildTak, som er en tynn matte som gir bedre heft og tåler mye mer enn frysetape-folien. BuildTak-matten gir god heft, og du slipper å bruke lim. Men, fordi den proprietære PLA-en da Vinci Mini w bruker er sårbar for sammentrekning og vridning, risikerer du likevel at ting løsner fra skriveplaten.  

I XYZware er det tre forhåndsinnstillinger med ulik oppløsning (tykkelse på hvert enkelt lag) og ulik hastighet. Normal skriver med oppløsning på 0,4 mm og hastighet Fast, Good skriver med 0,3 mm og hastighet Standard, mens Excellent skriver med 0,2 mm og hastighet Slow. For å se på kvalitetsforskjellen har vi skrevet ut 3DBenchy med hver av de ulike forhåndsinnstillingene. 

3DBenchy er vår faste benchmark når vi tester 3D-skrivere. Den har en rekke geometriske utfordringer som vinkler og overheng som skal avsløre hvor godt en 3D-skriver fungerer. For at det skal være mulig å ha et sammenligningsgrunnlag bør 3DBenchy kunne skrives ut på omtrent en times tid. 3DBenchy er på Facebook, slik at alle som vil kan laste opp og sjekke hvor bra andre har fått til å lage jolla.

Det er mulig å variere oppløsning og hastighet individuelt innenfor programmets gitte rammer. Det vil si fire trinn for oppløsningen, (0,1 mm til 0,4 mm) og fire trinn for hastighet (Low, Medium, High, Fast). Du kan altså overstyre forhåndsinnstillingene tiI en viss grad, ved å kombinere for eksempel maks oppløsning og maks hastighet.

 

I tillegg kan du velge om innvendig struktur skal være rettlinjet eller ha bikubemønster, og du kan justere hvor kompakt gjenstanden skal bli fra 0 prosent (hul) til 90 prosent (solid).  

Du kan velge om du vil skrive ut underlag og støttestrukturer, noe som ofte er nødvendig for gjenstander med et visst overheng. Vår modell av kollega Odd Richard er et godt eksempel. Fordi armene hans «henger i løse lufta», er de avhengig av å ha støttestruktur for å ha et fundament å skrives på. For at ikke gjenstanden du skriver ut skal løsne fra skriveplaten, kan det i noen tilfeller være nødvendig med et støtteunderlag. Igjen er Odd Richard et godt eksempel. Uten støtteunderlag ville føttene hans fort ha løsnet fra skriveplata. 

Odd Richard: til venstre med 0,1 mm oppløsning, til høyre med 0,3 mm oppløsning.
Odd Richard: til venstre med 0,1 mm oppløsning, til høyre med 0,3 mm oppløsning. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

Til vår overraskelse var støttestrukturene forbausende enkle å fjerne fra selve modellen. Igjen vitner dette om at innstillingene er meget godt tilpasset skriverens kapasitet.

da Vinci Mini w skriver hurtig og presist. 3DBenchy skal normalt kunne skrives ut uten støtteunderlag eller støttestrukturer på rundt en times tid. Med forhåndsinnstillingen Normal (0,4 mm oppløsning) ble jolla ferdig på under timen med god kvalitet. Med Good (0,3 mm) tok det også bare en time, med bedre kvalitet. 

Da vi skrev ut 3DBenchy på forhåndsinnstillingen Excellent, løsnet faktisk jolla fra underlaget mot slutten av utskriften, på grunn av vridning i materialet. Med innstillingene Normal og Good er mengden plast som brukes mindre på grunn av lavere oppløsning, og dermed er gjenstanden også mindre utsatt for vridning.  

Planetary Gears med bevegelige tannhjul ble også meget bra. På innstillingen Good, med oppløsning på 0,3 mm, tok det under tre timer å lage en brukbar modell. Det er faktisk det raskeste vi har opplevd til nå i våre tester av 3D-skrivere.

Det grå hjertet er laget på Duplicator I3 V2.1 med filamentet Magnetic Iron, som er et PLA-komposittmateriale. Under ligger det sorte hjertet fra da Vinci Mini w, med tydelig sammentrekning og vridning flere steder.
Det grå hjertet er laget på Duplicator I3 V2.1 med filamentet Magnetic Iron, som er et PLA-komposittmateriale. Under ligger det sorte hjertet fra da Vinci Mini w, med tydelig sammentrekning og vridning flere steder. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

da Vinci Mini w lager noe støy. Den er ikke direkte bråkete, men til å være en «innebygget» skriver slik som FlashForge Finder-skriveren vi har testet tidligere, er da Vinci Mini w ikke spesielt lydløs. Hele skriverhode-modulen virker litt slarkete, og lager klank og klunk-lyder ulikt noe vi har vært borti tidligere. I begynnelsen var vi bekymret for om disse ulydene betydde upresis skriving, men selv om det høres ruklete ut påvirker det ikke skrivekvaliteten nevneverdig.

TEST: FlashForge Finder fra Clas Ohlson

Alt i alt fungerer da Vinci Mini w helt utmerket. Den skriver godt og raskt. Du må bare huske på at ved høy oppløsning kan det være lurt å velge støtteunderlag uansett størrelse på gjenstanden, for å forhindre for mye sammentrekning og vridning. Vi får bare håpe XYZprinting tar til fornuft og går bort fra sin dårlige proprietære PLA-løsning, og oppdaterer denne enkle og gode skriveren slik at den kan realisere sitt flotte potensial.

Les om hvordan du kan du skrive ut rent metall med en helt vanlig 3D-skriver!

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen