D-Link DIR-890L, eller «Darth Router», som vi kaller den.

Test D-Link DIR-890L (AC 3200)

D-Link DIR-890L, eller «Darth Router», som vi kaller den. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

D-Links toppmodell er enkel å like og god på det meste

Denne trebåndsruteren er lett å bruke og har mange gode ekstrafunksjoner.

OBS: 11.11.15. Denne testen er nå oppdatert med nye erfaringer etter første publisering i oktober. Etter å ha mottatt en ny ruter fra D-Link viste det seg at feilene vi påpekte på testproduktet, som inkluderte stadige tilkoblingstap og nullstilling ved endring av  konfikurasjon i webgrensesnitt, var knyttet til en defekt enhet og ikke speilet den generelle kvaliteten til D-Links DIR-890L-rutere. Karakter er dermed endret fra «6 av 10» til «8 av 10».

I butikkhyllene kan du nå finne flere såkalte «triband»-rutere – eller trebåndsrutere på godt norsk. Mens de fleste rutere inntil nylig hadde kun to bånd – 2,4 GHz og 5 GHz, er enkelte av de nyeste toppmodellene utstyrt med tre bånd. I tillegg til det vanlige 2,4 GHz-båndet er det her to bånd som opererer i området rundt 5 GHz.

Én av disse ruterne er D-Links ypperste, kalt «DIR-890L», som vi nå har testet.

Så hva er egentlig fordelen med en trebåndsruter? Vi skal ta en liten gjennomgang før vi går løs på selve testen.

Bedre håndtering av flere enheter samtidig

D–Link DIR–890L

Trådløs teknologi: 802.11ac
Bånd: 1x2,4 GHz + 2x5 GHz (600 + 1300 + 1300 Mb/s)
Teknologier: SmartBeam, SmartConnect, Dynamisk QoS, DLNA, SharePort. 
Sikkerhet: WPA, WPA2-PSK, VPN-støtte, separat gjestenettverk, dobbel brannmur (SPI og NAT), DoS-beskyttelse
Prosessor: 1 GHz tokjerneprosessor
Minne: 128 MB flash og 256 MB RAM
Porter: 5 x 10/100/1000 (1 WAN og 4 LAN) gigabit Ethernet. 1 USB 3.0, 1 USB 2.0. 
Størrelse: 37,3 x 24,1 x 15,7 cm
Vekt: 1 kilo

De ulike båndene i en trebåndsruter dukker opp som ulike wifi-nettverk, men du kan eventuelt la de ulike båndene ha samme navn – da vil ruteren ved hjelp av en teknologi kalt «Smart Connect», automatisk koble seg til det nettverket som gir best ytelse og passer best til den enheten du bruker.

Produsentene oppgir gjerne at trebånds 802.11ac-rutere har en båndbredde på 3200 Mb/s (megabit per sekund) eller 3,2 Gb/s (gigabit per sekund), men egentlig er dette litt villedende.

Det det er snakk om er nemlig at ruterne støtter hastigheter på opptil 600 Mbps på 2,4 GHz-båndet og 1300 Mbps på hvert av de to 5 GHz-båndene – altså 600+1300+1300=3200. Vi snakker altså om total båndbredde her, og dette er også teoretiske hastigheter som du neppe får i praksis.

D-Link illustrerer egenskapene til, og fordelene ved, å ha flere bånd.
D-Link illustrerer egenskapene til, og fordelene ved, å ha flere bånd.

Det de nye trebånds 802.11ac-ruterne skal være spesielt gode på er å takle veldig mange samtidig aktive enheter i wifi-nettet ditt. Bruker du Smart Connect-funksjonen vil ruteren automatisk tildele mobiltelefoner, PC-er og andre enheter det raskeste wifi-båndet, og med den beste hastigheten enhetene støtter. 

Mer direkte

Dette betyr at ruteren kan sende separate datastrømmer til flere enheter samtidig, omtrent som om hver enhet hadde sin egen dedikerte wifi-ruter. Dermed deles den totale tilgjengelige båndbredden bedre mellom enhetene i huset ditt.

D-Link DIR-890L sender signalene direkte mot enhetene, ved hjelp av «SmartBeam», eller Beamforming, som teknologien egentlig heter.
D-Link DIR-890L sender signalene direkte mot enhetene, ved hjelp av «SmartBeam», eller Beamforming, som teknologien egentlig heter.

Til sist bør vi også nevne beamforming, som er en teknologi som sørger for at radiosignalene fra ruteren ikke går i hytt og pine i alle retninger samtidig, men automatisk fokuserer signalet direkte mot enheter som støtter teknologien. D-Link har for sin modell døpt om teknologien til «SmartBeam».

Obs:

Trebåndsrutere kan være noe tregere enn sammenlignbare tobåndsrutere ved måling av ytelse mot én enkelt enhet i nettverket, noe som kommer av at førstnevnte type er optimalisert for å gi høy ytelse når det er mange samtidige enheter i nettverket. Det kan dermed være et godt valg å gå for en trebåndsruter om man er en storfamilie med flere titalls enheter og samtidige brukere av nettet, og en rask tobåndsruter om man for eksempel bor alene med fem-seks trådløse enheter. 

Et «romskip» i stua

Det første vi merket oss ved D-Links DIR-890L var selvsagt det karakteristiske utseendet. På kontoret varierte det litt om en fant flest likheter ved romskip eller kjempeinsekter, men kallenavnet vi entes om var til slutt Star Wars-inspirerte «Darth Router».

Vi mener «Darth» gjør seg godt i stua, på TV-benken eller hengende på veggen som en edderkopp, men det spørs nok likevel hva manges bedre halvdel vil ha å si om denne. 

Vi snakker jo ikke akkurat om en usynlig ruter, for med sitt knallrøde design, sine 37,5 x 24,1 x 15,7 cm og seks utstående giga-antenner er og blir denne et blikkfang som egentlig ikke kan gjemmes bort på noen god måte.

Ikke at du bør gjemme bort ruteren din heller, bare så det er sagt:
Slik får du fart på det trådløse nettverket ditt » (Tek Ekstra)

Men, det som hjelper ruteren, til tross for mulig lav WAF (Wife Acceptance Factor), er den gode ytelsen dens.

Om du i dag, som undertegnede, sitter på en standard leieruter du har fått prakket på deg av netteieren din, bør du nemlig pusse tennene dine i påvente av et skikkelig glis når du måler netthastigheten din med DIR-890L.

Under illustreres hastighetsforbedringen ved en nettmåling tatt med Altibox' standard AC-ruter og D-Links DIR-890L mot Speedtest sine servere i Oslo. Resultatet taler for seg selv:

Øverst: Altibox' Zyxel P2812 AC.Nederst: D-Link DIR-890L.
Øverst: Altibox' Zyxel P2812 AC. Nederst: D-Link DIR-890L.

Hastigheten inn i huset hvor nettet er målt er i teorien 300 Mb/s. Med standardruteren fra Altibox oppnås kun en tiendedel av dette gjennom det trådløse nettet. Med D-Links ruter ser vi straks nettlinjen komme til sin rett, og vi mistenker at de ulike trådløse nettverksdonglene våre, heller enn selve ruteren, nå sperrer for enda bedre utnyttelse.

Før vi sporer helt av på designet og går over til funksjoner, skal det nevnes at samtlige seks antenner kan felles inn eller til siden, slik at de stikker noe mindre frem. Dette reduserer fotavtrykket en del, men for aller best rekkevidde og ytelse er det selvsagt alltid best om antennene står rett opp. Har du problemer med dekning noen steder i huset kan du eventuelt vinkle antennene litt.

Av tilkoblinger finner vi fire gigabit LAN-porter, en USB 2.0- og en USB 3.0-port. I tillegg kommer den hendige WPS-knappen og av/på-bryteren. Om alt skulle skjære seg kan ruteren nullstilles ved å holde f.eks en binders inn i Reset-hullet noen sekunder.
Av tilkoblinger finner vi fire gigabit LAN-porter, en USB 2.0- og en USB 3.0-port. I tillegg kommer den hendige WPS-knappen og av/på-bryteren. Om alt skulle skjære seg kan ruteren nullstilles ved å holde f.eks en binders inn i Reset-hullet noen sekunder. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Indikatorlys viser hvilke funksjoner som er i bruk.
Hvite indikatorlys på toppen viser hvilke funksjoner som er i bruk.

Bak ruteren finner vi alle betjeningsknapper og tilkoblinger. Herfra kan du skru ruteren av eller på, aktivere sammenkobling via WPS, eller resette ruteren ved å holde en spiss gjenstand inn i «Reset»-hullet noen sekunder.

Videre finner vi fire gigabit nettverksporter og en WAN-port for tilkobling til kabelmodem eller lignende – det er altså her selve Internett entrer ruteren. 

DIR-890L har også to USB-porter (én USB 2.0- og én USB 3.0-port) som du kan koble eksterne harddisker eller minnepinner til. Vi kommer tilbake til hvordan disse utvider funksjonaliteten.

På toppen av ruteren finne vi små symboler som lyser opp og indikerer om du har Internett-tilkobling, om det er trafikk på noen av nettverksportene, hvilke av båndene som er aktive eller om du har koblet til en USB-enhet.

Enkel å sette opp

Hurtigveilederen tar deg igjennom oppsettet av nettverket ditt steg for steg.
Hurtigveilederen tar deg igjennom oppsettet av nettverket ditt steg for steg.

Det er enkelt å sette opp D-Link-ruteren. Alt en trenger å gjøre er å skrive inn «dlinkrouter.local.» i nettleserens adresselinje og følge «Wizarden», eller hurtigveiviseren, for å sette opp tilkobling med valgt SSID-navn og passord. 

Brukergrensesnittet er veldig rent og lettfattelig. Her har også nybegynnere en mulighet til å finne frem til funksjonen de trenger, veiledet med illustrasjoner eller forklarende tekst. 

Webgrensesnittet er oversiktelig og intuitivt.
Webgrensesnittet er oversiktlig og intuitivt.

Ingen av menyene er overdrysset av valg, og de mer avanserte og mindre brukte valgene er ofte gjemt litt bort for å gjøre brukeropplevelsen mindre skremmende for menigmann.

Fra hjem-siden får du beskjed om status for Internettilkoblingen din og informasjon som IP-adressen du har fått tildelt. Du kan også få et overblikk over tilkoblede enheter, med mulighet til å klikke deg videre ned på detaljnivå for å studere hver av disse nærmere. 

Stol på automatikken

Innstillingen flest kommer til å kikke etter i menyen er nok den som kalles «Wireless», under «Settings». Her kan du nemlig, ved å slå av D-Links Smart Connect-funksjon, manuelt sette opp hvert av de tre nettverkene – eller båndene – for seg. 

Smart Connect lar ruteren automatisk fordele de trådløse enhetene dine mellom de tre båndene basert på støttet teknologi og ytelse.

Ved å sette opp de tre trådløse nettverkene (2,4 GHz + to 5 GHz-bånd) manuelt, kan du velge å gi ulike navn til hvert av dem og holde full manuell kontroll på hvilke av enhetene dine som er tilkoblet hvilket nett.

Herfra kan du også velge hvilke frekvensbånd som skal være aktivert (2,4 GHz, 5 GHz 1 eller 5 GHz 2.)

Du kan overta kontrollen over nettverkene dine manuelt, men du har generelt lite å vinne på dette.
Du kan overta kontrollen over nettverkene dine ved å slå av Smart Connect, noe som kan være lurt om du vil ha best hastighet til de nye 802.11ac-dingsene dine.

Vår erfaring er at SmartConnect fungerer godt, men enkelte ganger kjenner ikke funksjonen igjen nye 802.11ac-enheter, noe som begrenser hastighetene deres kraftig. Derfor, om du vil være sikker på at den nye bærbare maskinen eller telefonen din oppnår best mulig trådløsytelse, bør SnartConnet overstyres.

Normalt vil du nemlig at alle enheter som har mulighet til det opererer på et av de to raskere 5 GHz-båndene, mens du bruker 2,4 GHz når du må prioritere lenger rekkevidde. I sistnevnte tilfeller må du kanskje inn å manuelt angi at enheten din skal holde seg til 2,4 GHz-nettverket, for å hindre utfall av nettverksforbindelse i overgangssoner.

Mer avanserte innstillinger, som for eksempel å endre IP-adresseområdet DHCP-serveren tildeler (evt. koble ut DHCP-serveren), åpne porter eller sette statiske ruter (om du har mange rutere eller flere IP-subnett og spesielle behov) finner du selvsagt også innstillinger for, men mange av disse er litt gjemt bort under ulike «Avansert»-faner i funksjonmenyen.

Prioriterer den viktigste trafikken i nettet

Her gjelder det å prioritere riktig, og, som vi snart kommer inn på, håpe at ruteren liker endringene dine.
Her kan du velge hvilke enheter som prioriteres i nettverket, f.eks TV-en som du strømmer Netflix til i UHD-kvalitet, eller en datamaskin du laster ned store filer til.

DIR-890L kommer med «Smart Band Steering Technology», eller smart lastbalansering på godt norsk, for å fordele de ulike trådløse enhetene i nettverket jevnt utover de tre tilgjengelige båndene. De tregeste (og ofte eldste) enhetene i nettverket kan kobles til 2,4 GHz-båndet, mens nye og raske n- eller ac-enheter automatisk vil bli tildelt ett av de to 5 GHz-båndene. 

Ruteren har støtte for QoS (Quality of Service), som betyr at den kan prioritere nettverkstrafikken avhengig av hva som er viktigst. Dermed vil du ikke risikere at videoen du sitter og ser på begynner å hakke fordi noen andre i nettverket holder på å laste ned en stor fil eller har en torrent-klient gående. Med Dynamisk QoS finner ruteren automatisk ut hva slags type enhet det er snakk om og tildeler båndbredde og prioritet.

Webgrensesnittet lar deg overstyre ruterens automatiske tildeling ved å dra nettverksenhetene dine inn i ulike ruter i et kart som er inndelt i nivåer fra høy prioritet til middels prioritet. I kartet kan du dra én enhet til ruten for høyest prioritet, to enheter til høy prioritet, og velge ut inntil åtte enheter som altså skal komme i tredje rekke eller alltid ha lavest prioritet.

Mens denne, og en rekke andre funksjoner som involverte det å gjøre en endring i webgrensesnittet, være seg å blokkere et nettsted, forandre SSID-en til en tilkobling eller for eksempel justere prioriteringsrekkefølgen i QoS, førte til totalhavari med den første ruteren vi lånte til denne testen, fungerer alt silkemykt med en ny modell vi fikk tilsendt.

Hendig app  

mydlink Lite-appen kunne godt hatt litt flere funksjoner, men vi liker muligheten til å strømme filer fra DLNA-serveren i ruteren.
Mydlink Lite-appen kunne godt hatt litt flere funksjoner, men vi liker muligheten til å strømme filer fra DLNA-serveren i ruteren.

I tillegg til det vanlige web-baserte grensesnittet kan du laste ned en app kalt «mydlink Lite» til henholdsvis iOS og Android. Appen lar deg gjøre noe av det samme som i web-grensesnittet, som å endre på innstillinger for det trådløse nettverket og se detaljert oversikt over alle enheter som er koblet til. 

Noe vi savner her, og som konkurrenten Netgear har på plass i sin tilsvarende mobilapp, er en måler for signalstyrke. Dette kunne vært veldig praktisk når vi skulle finne den perfekte plasseringen av ruteren. 

Det mest positive med denne appen er at du kan se på innhold du har koblet til USB-inngangene på ruteren ved hjelp av SharePort.

En annen app, kalt «QRS Mobile», lar deg sette opp hele nettverket ditt fra bunnen av kun ved hjelp av en smarttelefon. Vi ser imidlertid ikke helt poenget med denne i all den tid moderne smarttelefoner som har støtte for apper også er vel i stand til å vise webgrensesnittet, som er mer brukervennlig og intuitivt. 

SharePort

En kjekk funksjon som du vel finner på de fleste moderne rutere er at du kan koble til en USB-harddisk eller minnepinne og dele innholdet med andre brukere i nettverket. D-Link har døpt denne funksjonen for SharePort, og du har både en USB 2.0- og en USB 3.0-port på baksiden av ruteren som du kan bruke til dette. Disken kan du få tilgang til under «Datamaskin» i Windows Utforsker eller ved å laste ned SharePort Plus-programmet. 

Vi nevner også at ruteren kan fungere som en DLNA-server. Det betyr at du for eksempel kan koble en disk med mediefiler til en USB-port og strømme dette innholdet til andre enheter i nettverket som støtter DLNA, være seg TV-en, strømmeboksen eller mobiltelefonen din.

Andre nyttige funksjoner

SharePort-programmet til Windows lar deg se innholdet på USB-enheter koblet til ruteren.
SharePort-programmet til Windows lar deg se innholdet på USB-enheter koblet til ruteren.

Ruteren har også en slags «foreldrekontroll». Med «slags», sikter vi til at denne er svært begrenset. Du kan nemlig velge å kun slippe igjennom Internettrafikk til 15 webområder, eller utelate trafikk til 15 webområder og tillate alt annet. 

Det som nok er mer effektivt er å legge begrensninger i når visse enheter får tilgang til Internett i det hele tatt, noe du kan planlegge på timesbasis ved hjelp av en lettforståelig ukekalender.

En annen kjekk funksjon, spesielt for deg som ikke vil gi alle besøkende full tilgang til hele hjemmenettverket ditt – med tilhørende lagringsenheter og datamaskiner –  er det dedikerte gjestenettet.

Dette kan du sette opp ved siden av de andre nettverkene dine, med et eget passord som du kan si høyt uten å samtidig røpe nettverkspassordet ditt som du kanskje også bruker til E-posten og Facebook-kontoen din. Gjestebrukerne har ikke tilgang til nettverksenhetene dine, heller.

Ytelse

D-Link DIR-890L er en rask ruter. Det viser våre ytelsestester nedenfor, og dessuten har dette kommet til uttrykk gjennom svært gode opplevde resultater gjennom vår flere måneder lange testperiode. 

Sammenlignet med en typisk leieruter, som du får fra internettleverandøren din, så vi på forrige side store forskjeller i ytelse. En sammenligning mot en to-tre år gammel ruter til under tusenlappen er dog ikke spesielt rettferdig, noe som gjorde at vi måtte finne en passende konkurrent, både i pris og posisjon.

Målt mot en av DIR-890Ls argeste konkurrenter, trebåndsruteren Netgear Nighthawk X6, får vi dermed følgende resultater: 

Vi testet ved å koble en Windows-PC til ruteren via Gigabit Ethernet (med kabel), dele en mappe på PC-en, og så bruke testprogrammet «LAN Speed Test» på en MacBook Pro tilkoblet via wifi. 

Det viste seg at forskjellene i overføringshastighet var størst i umiddelbar nærhet til ruterne. På 2,5 meter avstand stikker Netgears Nighthawk av med en klar seier. Denne førsteplassen innkasserer den også på lange avstander i samme etasje. 

For middels avstand i samme plan utjevner ytelsen seg, og målingene viser dødt løp mellom de to.

Vi kan likevel trekke den konklusjonen at Netgear Nighthawk X6 er best på ytelse på 5 GHz-båndet, for når vi beveger oss lenger bort fra ruterne, og dessuten også både ned og opp en etasje, da er det 2,4 GHz-båndene til de to som må konkurrere seg imellom. 

For 2,4 GHz-båndet er det noe jevnere mellom de to, men det blir fortsatt Netgears toppmodell som stikker av med de aller beste hastighetene. 

Konklusjon

D-Link DIR-890L er en rask nettverksruter med svært god rekkevidde (på 2,4 GHz-båndet). Ruteren er veldig brukervennlig og brukergrensesnittet er intuitivt. Mange kjekke funsjoner er på plass som gir deg mulight til alt fra å strømme multimediainnhold via DLNA til TV-er og smartmobiler, bestemme når internett på podens iPad skal kuttes eller hvilke enheter som skal kobles til hvilket bånd.

Der vårt første testeksemplar ofte kuttet helt og måtte nullstilles totalt ved selv små justeringer i webgrensesnittet, løste alle problemer seg da vi fikk tilsendt en ny, lik modell.

Mens denne ruteren først fikk karakter 6 av 10, har vi nå – etter å ha testet en ny enhet – bestemt oss for å oppjustere karakteren til 8 av 10. 

D-Link DIR890L har et svært intuitivt og pent grensesnitt, gode tilkoblingsmuligheter, nyttige funksjoner og gode hastigheter. Men, den blir slått på hastighet av både Netgear Nighthawk X6 og Asus' RT AC3200.

Netgears Nighthawk koster omtrent 650 kroner mindre, men sliter med et kronglete og gammelags brukergrensesnitt. Det gjør ikke Asus' RT AC3200, som dermed står frem som er svært godt alternativ om du er på ruterjakt for et hjem befolket med stadig flere dingser.

D-Link har uten tvil levert en god ruter, men Asus' ruter er enten bedre eller like god på områder som pris, brukervennlighet og hastighet. Skulle prisen på DIR-890L falle med en god femhundrelapp snakker vi et godt kjøp, men før det skjer ville vi sattset på Asus RT AC3200.

Du finner alle våre rutertester på denne siden »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen