TEST: D-Link DIR-880L

Test D-Link DIR-880L

En skikkelig designruter til folket

Møt D-Links nye toppmodell.

D-Link er stadig på banen med nye produkter, og denne gangen er det en toppmodell i form av DIR-880L som skal testes. Dette er en trådløs ruter, med støtte for blant annet 802.11ac.

Denne bringer D-Link tilbake til en mer klassisk ruterdesign, etter at de forsøkte seg med noe som så ut som en liten sylinder i fjor.

Hvit og uskyldig design

Hvitt har av en eller annen grunn blitt synonymt for uskyldig, men så ser også ruteren ganske uskyldig ut der den troner på bordet foran oss i skinnende hvit plast. Den ser ut som et slikt typisk produkt du finner i et designerhjem. Det skal legges til at modellen også finnes i svart utførelse.

Strengt tatt er det bare noe over halvparten av topplaten som har skinnende hvit plast, resten av toppen har et kubemønster av samme typen som vi har sett på flere Asus-modeller. Sideveggene er av matt hvit plast, men en rekke perforeringer.

Midt i det blanke feltet er det en serie med statuslys. Disse viser informasjon om enheten er på, status på nettilgangen, status på de ulike trådløse nettene og USB-portene.

Antennene er festet på ruterens bakside, og det er tre stykker av dem. Disse er ganske brede, og kan roteres 90 grader i hver retning om du skulle ønske det.

På baksiden er i tillegg nesten alle kontaktene lokalisert. Her finner du det du trenger for kablet LAN, Internett-kobling, USB, påknapp og strømtilkobling. I tillegg har du en USB 3.0-kontakt på venstre side, og en WPS-knapp på høyre side.

Med USB 3.0-kontakten plassert slik på siden forsøker D-Link å hindre forstyrrelser for selve radiodelen på ruteren. WPS-knappen brukes for en enkel tilkobling mot andre enheter som også støtter WPS.

Litt veik maskinvare

D-Link har tatt i bruk Broadcom BCM4708A som hovedprosessor i DIR-880L, og denne begynner strengt tatt å trekke litt på årene. Forøvrig er dette samme prosessoren som er brukt i Asus RT-AC68U, så det er på ingen måter en dårlig prosessor, bare en litt eldre.

Totalytelsen skal være på 1900 Mbit/s, men som vanlig er det med begge frekvensbåndene i full bruk. Disse er fordelt med opptil 600 Mbit/s over 2,5 GHz-båndet og opptil 1300 Mbit/s over 5,0 GHz-båndet. Reelt sett vil vi havne langt under dette.

Rotete menyer

Pene menyer.
Pene menyer.

Menyene på DIR-880L ser veldig lekre ut ved første øyekast, men om du vil leke med noe mer enn den tradisjonelle veiviseren er det raskt trøbbel i tårnet.

Du kan selvfølgelig sette opp nettverket akkurat slik du vil, og det er en solid håndfull med innstillinger. Blant annet kan du sette slikt som kanalbredde, skjult eller åpen SSID og sendestyrke. Men det er egentlig slikt som bør være på plass i en ruter.

Gjestenett har nærmest blitt som standard å regne, og du har muligheter til sånt også med DIR-880L. Dog er det bare åpning for to gjestenett, ett per frekvens. Dette er en veldig grei måte å gi nettilgang til folk du har ofte på besøk, men som ikke nødvendigvis trenger tilgang på lokalnettet ditt.

Videre kan du sette opp ruteren sammen med en annen ruter slik at de to sammen fungerer som en trådløs bro, for en dertil bedre ytelse.

DIR-880L har videre den tradisjonelle bunken med filtre, tidsplaner og viderekoblinger. Nå er det ikke alle som bruker filtre, men her har du bare 15 valg. Skal du først begynne å filtrere vekk rusk og fanteri holder det ikke med 15 sperringer. Alternativt kan du sette opp 15 tillatte nettsider, men det synes vi også er snaut.

Lett å lage tidsplaner, men ikke like lett å bruke dem.
Lett å lage tidsplaner, men ikke like lett å bruke dem.

Under tidsplaner kommer vi over en annen raritet. For mens det er lett å sette opp tidsplanene rent tidsmessig er det ingen innstillinger for hva som faktisk skjer når planen er aktiv. D-Link nevner at du kan sette opp slikt som når ulike filtre skal være aktive og lignende, men det ser vi lite til hos oss, og det selv med flere ulike nettlesere.

Etter litt ufint språk og roting rundt i menyene finner vi likevel ut av det. Det viser seg at du først må sette opp tidsplanene, uten å koble dem til slikt som når det trådløse nettet skal være aktivt, eller når voksenfilteret skal være på. Deretter går du tilbake til innstillingene for det trådløse nettverket, og velger at du skal bruke tidsplanen du nettopp satte opp for nettopp det trådløse nettverket.

QoS gjort lekende lett.
QoS gjort lekende lett.

Deretter må du inn på voksenfilteret og velge den aktuelle tidsplanen for dette.

En slik løsning synes vi er veldig tung i bruk, det hadde vært en god del lettere om alt kunne ha blitt styrt direkte fra tidsplanmenyen.

QoS-menyen er heldigvis veldig enkel og lettfattelig. Her trekker du helt enkelt de ulike klientene ned på en meny, alt etter hvordan de skal prioriteres. Likevel er det kanskje litt få valg her. Det er én enhet som kan være på topp, to som er ganske viktige, og åtte enheter som bare er litt viktige.

Spesiell ekstrafunksjonalitet

Dersom en av maskinene i nettverket besøker tvilsomme nettsider kan du få full oversikt. Dog er vinduet veldig lite.
Dersom en av maskinene i nettverket besøker tvilsomme nettsider kan du få full oversikt. Dog er vinduet veldig lite.

Dagens trådløse rutere gjør veldig mye mer enn å fordele nettlinjen din utover hjemmet ditt. DIR-880L er intet unntak, og byr på funksjonalitet i bøtter og spann. Samtidig som det er mye rart du kan gjøre med ruteren føler vi at D-Link heller burde ordnet med de grunnleggende menyene før de dynget ruteren ned med ekstrafunksjonalitet.

Ruteren er også klar for D-Links SharePort, slik at du kan få tilgang til filer fra hjemmenettverket ditt fra hvor du enn er i verden. Litt som din egne private nettsky, som da fysisk står hjemme hos deg selv. Du kan også sette opp enkle fildelinger lokalt på hjemmenettverket.

mydlink er en utvidelse som gir deg en rekke muligheter til å styre trafikken, se tilkoblede enheter og tilsvarende. Du kan også sette opp det trådløse nettverket fra denne applikasjonen.

Det som er litt mer spesielt er at du faktisk kan få en logg over hvilke nettsider de ulike klientene har besøkt. Foruten de sidene som vedkommende aktivt har gått inn på får du også opp alt av annonseservere og tilsvarende. Det innebærer at loggen raskt blir ganske voldsom, ettersom et enkelt besøk lett kan generere et titalls oppføringer i loggen. Sitter du på mobilappen til mydlink, som i tillegg bare har loggvindu på en liten del av skjermen, kan det lett bli en oppfattende jobb å snoke i hva nettverket ditt har blitt brukt til.

Ellers vil du med mydlink og ekstra maskinvare som kameraer og NAS-enheter kunne sette opp et fullt overvåkningssystem i hjemmet ditt. Kamerastyring og ulike varsler kan du da få opp rett på smarttelefonen din.

Konklusjon

D-Link DIR-880L er en helt streit ruter, som absolutt vil gjøre jobben for de fleste. Likevel føler vi at den mangler det lille ekstra for å skille seg ut i et ganske hardt marked.

Ytelsen er helt grei, men den skremmer ikke vettet av konkurrentene. Sitter du på gammelt 802.11n-utstyr i dag vil du uansett merke en god forbedring. Rekkevidden er også fin, og det er ikke noe problem å streame HD-innhold rundt om i hjemmet.

Det store ankepunktet er menysystemet, som vi ikke blir helt kloke på. Det er både underlig lagt opp, samtidig som vi føler at det er for mange begrensninger.

Ruteren har greit med ekstra funksjonalitet, og den er enkel å sette opp. Har du allerede planer om, eller kanskje allerede eier, flere produkter i mydlink-serien, kan denne ruteren være veldig godt egnet. Her er det full støtte for en rekke funksjoner, som kameraovervåkning og NAS-styring.

Prismessig kommer DIR-880L heldig ut, den koster snaut 1500 kroner, og det er et godt stykke under de andre toppmodellene. Faktisk er dette på nivå med den forrige toppmodellen fra Asus, nemlig RT-AC68U.

Det er skremmende lett å cracke trådløse nettverk:
Slik beskytter du deg mot inntrengere »

På neste side ser vi på ytelsen »

Gå til side

D-Link DIR-880L

Fordeler

  • Rimlig
  • Ser pen ut
  • Mye ekstrafunksjonalitet
  • Støtte for mydlink

Ting å tenke på

  • Rotete menyer
  • Få valg i menyene

Detaljer

  • Brukervennlighet
  • Design og kvalitetsfølelse
  • Ekstra funksjonalitet
  • Ytelse og stabilitet

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen