Sound Blaster Roar kan spille svært høyt og godt med rett plassering innendørs. Utendørs blir lyden mye lavere, men grei nok. Vi tok den med ut i vått gress for å ta bilder av den, men det er verdt å merke seg at den ikke er sikret mot fukt.

Test Creative SoundBlaster Roar

Sound Blaster Roar kan spille svært høyt og godt med rett plassering innendørs. Utendørs blir lyden mye lavere, men grei nok. Vi tok den med ut i vått gress for å ta bilder av den, men det er verdt å merke seg at den ikke er sikret mot fukt. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Kanskje verdens minst brukervennlige høyttaler

15 forskjellige brytere, fem innganger og en bruksanvisning som bør leses.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fungerer som taleopptaker

Den ekstra lydstyrken vi skulle oppnå med strømadapter koblet inn merker vi ikke noe særlig til. Høyttaleren er i stand til å spille så høyt at elementene sliter enten den går på batteri eller er koblet til strømforsyningen.

Nå får vi i midlertid også det andre bryterpanelet på høyttaleren til å virke. Her startes og stoppes opptak, og du kan spille av det siste opptaket du har gjort. Har du flere opptak? Vel, Creative mente tydeligvis ikke helt å skille de to gruppene knapper, for spoleknappene som egentlig hører til MP3-funksjonen fungerer fint til å veksle mellom opptak.

Lydkvaliteten på opptakene blir helt grei, og det er også mulig å ta opp lyden under telefonsamtale. Noe forsinkelse oppstår ved bruk av høyttaleren som håndfri, men ellers er lyden grei i begge ender. Den kan altså gjøre tjeneste som konferansetelefon, skulle du ha slike behov.

Til tross for bøttevis av funksjoner, knapper og innganger, er det bare én av disse tre minneenhetene som virker med Sound Blaster Roar. Brikken lengst til høyre har for mye lagringsplass, mens den ordinære USB-porten ikke kan spille av fra minnepinner. Gullhår-kortet er i midten. Det er akkurat passe stort, og riktig standard.
Til tross for bøttevis av funksjoner, knapper og innganger, er det bare én av disse tre minneenhetene som virker med Sound Blaster Roar. Brikken lengst til høyre har for mye lagringsplass, mens den ordinære USB-porten ikke kan spille av fra minnepinner. Gullhår-kortet er i midten. Det er akkurat passe stort, og riktig standard. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har innebygget sirene

Men det er flere knapper knapper her. Vi noterer oss en skyvebryter og en stor knapp det står ALARM på. Ved siden av står ordene «Tera Bass». Skyvebryteren har valgene ARM og OFF. Såvidt vi kan forstå aktiverer skyvebryten muligheten til å skru på sirenen. Dersom den er eh, armert, vil et langt trykk på alarmknappen sette i gang en sirene som Creatives bruksanvisning sier garantert vil trekke oppmerksomheten til deg. Og det vil den.

De advarer samtidig mot å la sirenen stå på for lenge, siden den kan ødelegge elementene inni høyttaleren. Denne problemstillingen er kun aktuell for døve og tunghørte. Skulle det faktisk bli bruk for alarmen vet vi ikke helt hvor viktig advarselen er, sammenliknet med å faktisk få hjelp. Siden knappen også betjener lydfunksjoner er det uansett sannsynlig at skyvebryteren blir satt til OFF og glemt der. Da blir det en prosess å få høyttaleren til å ule. Løsningen virker ikke helt optimal, hverken til underholdning eller til nød.

Roar, Tera Bass og LS Mode

Så hva mer har vi? Jo, vi har en ROAR-knapp. Hvorfor heter den det? Kanskje fordi Creative ikke får til å stave loudness, som hadde gjort produktet en hel del mer intuitivt. De som har skrevet bruksanvisningen har imidlertid språkgavene i orden, og forklarer greit at knappen faktisk er den ordinære loudnessfunksjonen vi kjenner fra andre produkter.

Med funksjonen aktivert gir høyttaleren fra seg mer diskant og noe mer bass, mens bredden på lydbildet økes noe. Vi veksler mellom ROAR og ikke ROAR, samtidig som vi skrur av og på Tera Bass, og finner ut at de forskjellige innstillingene gir fordeler og ulemper med ulike typer musikk. Men hvem er det som aktivt styrer lydprofiler på en liten, bærbar Bluetooth-høyttaler? I hvert fall ikke undertegnede.

Hvor liten kan skriften bli før du ikke lenger kan kalle det en hurtigstartguide? To tettskrevne sider skal hjelpe deg med å komme i gang, mens 9 sider til dekker resten av funksjonaliteten.
Hvor liten kan skriften bli før du ikke lenger kan kalle det en hurtigstartguide? To tettskrevne sider skal hjelpe deg med å komme i gang, mens 9 sider til dekker resten av funksjonaliteten. Foto: Creative

En kryptisk funksjon har fått navnet LS, og når vi skyver bryteren mellom OFF, 1 og 2, gir damen som bor inni høyttaleren oss følgende forklaring; «LS Mode 1». Javelja. Det forklarer alt, tenker jeg, før jeg på nytt konsulterer bruksanvisningen.

LS står tydeligvis for «Loud Sounds», og vi lar bruksanvisningen få forklare nytteverdien, slik Creative ser den:

«Sound Blaster Roar leveres med en praktisk Høye Lyder-modus som vil holde deg på alerten ved å spille høye og uventede lyder på tilfeldige tidspunkt. Usikker på om kaffe kan holde deg våken gjennom natten? Aktiver Høye Lyder-funksjonen.»

Oversettelsen er vår, men originalteksten finner du på side ni i bruksanvisningen.

Vi har latt LS-modusen stå på gjennom deler av testen, uten å egentlig ha oversikt over hva den gjorde. Fortsatt vet vi ikke helt det. Det kan synes som om den av og til skrur opp volumet på musikken vi spiller, men den synes ikke å ha egne lyder den spiller av. Vi vet egentlig ikke om denne funksjonen virker eller ikke.

Meningsløse apper

På Android får vi opp flere apper som skal kunne gjøre ymse opp mot Creatives Sound Blaster-produkter. Vi fikk ingen av dem til å virke.
På Android får vi opp flere apper som skal kunne gjøre ymse opp mot Creatives Sound Blaster-produkter. Vi fikk ingen av dem til å virke. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så til de knappene vi ikke trenger bruksanvisning til. På forsiden har dingsen volumknapper, av/på-knapp og en Bluetooth-knapp som aktiverer paring eller fungerer som svartast ved anrop. Et felt på venstre side av høyttaleren er merket med NFC-logoen, og høyttaleren parer seg uproblematisk opp mot en Galaxy S6 på første forsøk. En liten stjerne i boken der, ettersom ikke alle liknende NFC-løsninger fungerer like kjapt og smidig som de strengt tatt bør.

Hva med apper? Ifølge esken skal det være mulig å gjøre litt forskjellig med høyttaleren via appstøtten Creative har laget. Et søk på produsentnavnet gir flere treff både i App Store og i Google Play. Appene vi får opp i søket ser ut til å være laget for denne typen produkter, men det er ingen som åpenbart er laget for akkurat denne høyttaleren. Vi tar dermed ned flere, bare i tilfelle.

Kanskje gjør det ikke så mye at en høyttaler med så mange funksjoner mangler skjerm. Vi bærer jo tross alt med oss en skjerm i lommen. Den har temmet mangt et komplekst produkt tidligere.

Øverst til venstre ser du hvordan Creative viser frem Sound Blaster-appene sine. Resten av skjermbildene viser realiteten for Sound Blaster Roar.
Øverst til venstre ser du hvordan Creative viser frem Sound Blaster-appene sine. Resten av skjermbildene viser realiteten for Sound Blaster Roar. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Appene vi laster ned er enten kronglete, funksjonsfattige eller ikke for denne høyttaleren. Vi finner en musikkspiller i iOS-appen, men den viser seg å bare fjernstyre iPadens innebygde musikkspiller. Ikke får vi noe styring over lydprofiler eller annet fra mobilprodukter heller. Creative lover imidlertid at dette skal være mulig fra applikasjonene for PC eller Mac, men her gir vi faktisk opp. Til noenlunde stasjonær bruk finnes det uansett et enormt utvalg produkter og det er lite sannsynlig at en liten Bluetooth-høyttaler er det du vil ha. Med mobilapper og knapper friskt i minne, er det ingenting som får oss til å tro at dette er spesielt mye mer gjennomtenkt på en storskjerm.

Resultatet av ufiltrert idémyldring?

Sound Blaster Roar er den mest kronglete høyttaleren vi noen gang har vært borti, og den eneste høyttaleren jeg personlig har måttet åpne en bruksanvisning for å få full utnyttelse av. Det blir ikke bedre av at målgruppene for de mange funksjonene er så vidt forskjellig at det knapt gir mening å putte dem inn i samme produkt.

Du kan bruke Sound Blaster Roar til å lade mobilen din om den er tom for strøm. Batteriet er på 6000 mAh, noe som burde gi både en full mobillading og mange timer musikk ved siden av.
Du kan bruke Sound Blaster Roar til å lade mobilen din om den er tom for strøm. Batteriet er på 6000 mAh, noe som burde gi både en full mobillading og mange timer musikk ved siden av. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vil noen ønske å bruke alarmfunksjonen på høyttaleren? Hvor mange kjøpere av et produkt som heter ROAR med store bokstaver vil sette den på møterommet som konferansetelefon? Kommer studenter til å slite seg gjennom lange netter med Loud Sounds-funksjonen aktivert? Kommer de faktisk til å legge merke til de høye lydene? Trenger en høyttaler som denne to separate knapper for å veksle mellom lydmodi? Og hvorfor kan ingen av knappene brukes til å fjernstyre lyden den spiller fra en Bluetooth-enhet?

Det er verdt å nevne til slutt at høyttaleren også kan brukes som minnekortleser fra PC, og som nødbatteri til mobiltelefonen. Du kan koble to av dem sammen, og sparer kanskje tid ved å slippe å lese bruksanvisningen til nummer to.

Det blir nesten en ettertanke etter å ha gått gjennom funksjonaliteten. Men, lyden er tidvis svært god i Creative Sound Blaster Roar. Tanken er også ganske god. Vi liker valgfrihet. Få høyttalere byr på like mye valgfrihet som Roar gjør. Samtidig er denne valgfriheten elendig gjennomført. Det virker mest som om Creative har puttet alt de kom på ned i en sementblander, og trykket start. At den er forholdsvis kompakt er dessuten vel og bra, men en vekt på over ett kilo gjør at vi tenker oss to ganger om før vi putter Creative Sound Blaster Roar i håndbagasjen.

Kjøper du den utelukkende på grunn av lyden, kan den være 1300 kroner greit investert, og mesteparten av tiden trenger du ikke tenke på villnisset av knapper Creative har strødd rundtom på enheten.

Gå til side

Creative Sound Blaster Roar

"Det virker som om Creative har puttet alt de kom på i en sementblander og trykket start"

Fordeler

 • God lyd ved riktig plassering
 • Haugevis av funksjoner
 • Kan være nødbatteri for mobilen

Ting å tenke på

 • Dårlige apper
 • Lite gjennomtenkt design
 • Uklar brukerveiledning
 • Uvisst om LS-modus gjør noe som helst
 • Totalt 20 forskjellige knapper og tilkoblinger på én høyttaler
 • Veier 1,1 kilo og blir for tung for noen bruksområder
 • Knotete alarmfunksjon kan gi falsk trygghet
 • Kresen på minnekort
 • Ingen fjernstyring av mobillyd

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen